Hai în oraș, într-o călătorie a gusturilor de altădată! Savurează rețete vechi, neschimbate

2 septembrie 2022 | Locuri cool

Dor de gustul de acasă? Noi am plecat într-un periplu prin restaurantele din București să vedem unde găsim preparate de altădată. Iată unde poți savura cea mai bună mâncare gătită după rețete vechi, neschimbate.

saramura dobrogeana de crap, de la restaurant Ancora, unde gasesti retete vechi, neschimbate
Saramură dobrogeană de crap, Restaurant Ancora

De unde ești și ce te reprezintă? De multe ori, mâncarea de acasă este cea care ne definește. Gustul acela cu care ne-am făcut mari. Amintirea celor mai mici detalii. Coaja aspră de pâine caldă înmuiată în sosul papricașului. Pereții fierbinți ai blidului de lut pe care îi ignorai cu o strâmbătură, lăsându-te învăluit în miresmele borșului de pește al bunicii în vacanțele de vară. Ori balmoșul bunicului care cobora toamna de la stână și ne făcea în curte, pe pirostrii, un „tort“ de mămăligă cu brânză și smântână de ne lingeam pe degete la lumina focului. Și-acum mi-aduc aminte zâmbetele prietenilor din copilărie luminate de flăcările focului! A, și pandișpanul cu vișine al mamei, care mă făcea să mă întreb de fiecare dată de ce vișinul nostru nu făcea tot atâtea vișine câte făcea cireșul…

Restaurante unde te poți răsfăța cu mâncare făcută după rețete vechi, neschimbate

Într-o zi m-am trezit cu toate gusturile astea pe limbă și-am plecat să le găsesc în București. Ne-o plăcea mâncarea nouă, adusă de pe alte continente, dar vine o zi când simți nevoia să te resetezi. Să te întorci acasă.

Pandișpan cu vișine și piersici umplute, deserturile copilăriei

– la Zexe Braserie

femeie care taie intr-o farfurie o bucata de pandispan de visine, facut după rețete vechi, neschimbate, la Zexe Braserie București

Dacă ajungi la Zexe Braserie, nu ai cum să te oprești la un singur desert care să-ți reîmprospăteze amintirile din copilărie. În meniul lor am găsit și pandișpanul cu vișine al mamei (numai că desertul de aici se putea numi, fără doar și poate, vișine cu pandișpan, căci fructele câștigaseră clar în fața aluatului – încă o dorință îndeplinită!) dar și piersicile umplute cu cremă. Uitasem de ele, dar le-am găsit aici și brusc mi-au revenit în memoriile sărbătorile de demult, cu mese întinse, cu toți alături.

Rezervă o masă la Zexe Braserie

prajituri piersici unplute, la Zexe Braserie, desertul copilăriei

NU RATA și alte locuri cool din București unde poți gusta deserturi cum numai în copilărie mai găseai:

Aromele peștelui pregătit după rețete vechi

– la Ancora Restaurant

close up cu ciorba iute de midii si rapane la restaurat Ancora

La Restaurantul Ancora, m-am lăsat vrăjită de vorbele lui chef Florin Ivan și am încercat ciorba iute cu midii și rapane. „E o rețetă veche de-a lui Radu Anton Roman, culeasă din Dobrogea. E genială când se mai răcește vremea, că e și fierbinte și iute! Pun ardei iute, mult, ardei capia și ardei gras verde. Mult leuștean, ceapă și, spre final, câteva roșii bine coapte.” Înghit în sec. Din fericire puțin, căci de îndată ce termină chef Florin să mă încânte auditiv, poposește ciorba iute aburindă pe masă și încep. După ce o mai acresc puțin cu oțetul primit. Am învins!

tigaie cu saramura de crap, facut după rețete vechi, neschimbateSaramura dobrogeană de crap o fac după o rețetă de-a lui tataie care a trăit în Satu-Nou. Treceam cu bacul ca să ajung la el, la țară… îmi amintesc puțin de atunci. Dar rețeta asta mi-a rămas în cap, nu știu cum… Cu roșii coapte, cu ardei iute copt. Iar după ce roșiile se coc, se decojesc și se zdrobesc pur și simplu în mână, așa… Ardeiul copt curățat se pune în zeama de roșii, se adaugă mult usturoi, ardeiul iute, sare. A, și peștele făcut neapărat la plită, fript, nu prăjit și aruncat în saramura pregătită. Lăsat 20 de minute, cât să-și împrumute gusturile, și e gata!“

Rezervă o masă la Restaurant Ancora

Dacă ești crescut pe baltă sau ți-e dor de copilăria ta cu iz de mâncăruri din pește, NU RATA:

Lume, lume, Soro.lume mi-a ostoit dorul de balmoș à la bunicu’ (da’ reinterpretat!)

– la Soro.lume

 

colaj foto cu MBS si balmos de la restaurant Soro.lume, rețete vechi romanesti

În Mătăsari, într-o veche casă boierească, chef Mihai Toader și Melinda Teohari au amenajat un loc ca la început de vremuri. În curte la Soro.lume se împrietenesc perfect un ogeac oltenesc cu țest, un cuptor moldovenesc pe lemne, o plită mănăstirească, o zonă de grătar și o afumătoare ardelenească. Tot în curte, în stil open fire, se gătește toată mâncarea sub privirile pofticioșilor. Încearcă balmoșul din ușa stânii cu caș afumat, burduf de putină, smântână afumată și unt ars. Arată altfel decât cel din copilărie, dar e ce trebuie!

La Soro.lume nu te pierzi printre preparatele din meniu, dar toate sunt culese din țara noastră și reinterpretate în bucătăria lor. A, și citește bine: MBS la ei nu e mămăligă-brânză-smântână. E măr ars în pălincă, brânză de burduf și smântână. Totul acoperit de un sos de caramel cu pălincă. E desert! Ți-am zis că interpretează totul. Merită să le treci pragul.

Tarta cu rubarbă, desertul începutului de toamnă

– la Paul Bistro

farfurie cu o felie de tarta cu rubarba la Paul Bistro Bucuresti

N-aveam cum încheia ziua fără tarta cu rubarbă, pe care mama ne-o făcea spre sfârșitul vacanței de vară, aproape de începerea școlii. Suculentă, cu gust acrișor, tarta asta (mama îi zicea prăjitură) mă făcea să strâng din dinți când se împrăștiau aromele pe cerul gurii. Rețeta o avea de la tante Greta, vecina cu care împărțeam fundul curții unde creșteau, Dumnezeu știe cum, câteva tije de rubarbă roșii. Prima mea experiență cu planta asta a fost exact acolo, lângă gardul din uluci, când mi s-a dat să mușc din tulpina ațoasă și acrișoară. Seamănă cu tulpinile de țelină apio, numai că e roșie. Tante Greta o învățase pe mama să prepare prăjitura cu rubarbă, compoturi și siropuri și să acrească ciorbele cu ea. Mama o ținea și la congelator.

Tarta cu rubarbă de la Paul Bistro este doar una dintre rețetele tradiționale românești pe care le găsești aici. În perioada sărbătorilor de Paște și de Crăciun, brutăriile Paul își îmbogățesc meniul cu o gamă de preparate tradiționale printre care și pasca, un desert specific meselor festive de la români.

Ți-am făcut poftă de preparate făcute după rețete vechi, românești? Rezervă online o masă prin Restograf și fuga în oraș să te delectezi cu bunătăți. Descoperă și alte restaurante tradiționale din București!


Citește și: