Care e diferența dintre un bistro și o braserie?
8 septembrie 2022 | Locuri cool
Pentru majoritatea dintre noi, toate localurile în care mâncarea este gătită și servită clienților primesc denumirea generică de restaurante. Însă deseori întâlnim și alți termeni care definesc localurile noastre preferate, cum e și în cazul de față. Ești curios să afli care e diferența dintre bistro și braserie? Îți spunem noi și avem exemple!
Chiar dacă astăzi autenticitatea a devenit o noțiune abstractă, greu de atins, cele două tipuri de localuri nu și-au pierdut farmecul aparte odată cu trecerea timpului. Cu denumirea lor cu rezonanță franțuzească, bistro-urile și braseriile ne suscită interesul încă de la primul contact și promit să ne încânte cu preparatele lor.
În teorie, diferența dintre bistro și braserie e clară – pornind de la preparatele din meniu, la prețurile practicate și până la atmosferă. În realitate, „granițele” care le separă s-au estompat destul de mult de-a lungul timpului (mai ales când vorbim de restaurantele din România care își atribuie aceste denumiri). Așa că e posibil să intri într-o braserie, apoi într-un bistro, și să nu observi diferențe evidente între cele două.
Un pic de istorie, un strop de poveste
Originare din Franța, bistrourile sunt localuri micuțe și intime, unde se servesc preparate calde și reci, dar și băuturi. Ideea de bistro are la bază ceea ce se numea „room&board” – în secolul 19, proprietarii apartamentelor pariziene le închiriau cu tot cu masa asigurată. Pe lângă camere, ei le puneau oaspeților la dispoziție și bucătăria, astfel încât subsolul casei era, de obicei, deschis publicului.
Pe de altă parte, se spune că astfel de localuri își trag denumirea din limba rusă. În timpul ocupației ruse din 1814, ofițerii ruși își cereau mâncarea rapid pe la locațiile din Paris. Când strigau „repede” (adică „bystro” în rusă), parizienii erau nevoiți să-i servească pe loc. Alte surse susțin ca numele de bistro vine de la „bistrouille”, o cafea cu lichior care se servește în restaurantele mai distinse.
Pe de altă parte, definiția braseriei are de fapt mai mult de-a face cu berea. Termenul „braserie” însemna inițial berărie, iar termenul s-a extins apoi și la denumirea restaurantelor care își fabricau propria bere în incintă. Asta se întâmpla prin secolul XIX, la Paris, perioadă în care berea a câștigat popularitate în capitala Franței.
Dar să revenim la zilele noastre…
Care e diferența dintre bistro și braserie
Atât bistro-ul, cât și braseria sunt localuri în care te poți bucura de o experiență culinară foarte plăcută, indiferent de numele pe care îl poartă. Ambele opțiuni sunt alegerile ideale pentru cei care își doresc să se bucure de mâncare gustoasă, dar și de confort. Chiar dacă se aseamănă în câteva puncte, există și deosebiri notabile între cele două tipuri de localuri.
Iată care sunt principalele diferențe dintre bistro și braserie (sau cel puțin, care ar trebui să fie):
Orele de servire a mesei
Aceasta este principala caracteristică ce diferențiază cele două tipuri de localuri. Braseriile acoperă toate mesele zilei, de dimineață până seara, târziu. În timp ce braseria reprezintă alegerea ideală pentru orice oră a zilei, la bistro se servesc (de obicei), doar prânzul și cina (uneori se și închid în intervalul dintre cele două mese). Orele variază în funcție de local, dar prânzul este adesea servit între 12:00 și 14:30, iar cina de la 19:00 până la 22:30. Dacă îți dorești să mănânci o masă delicioasă, oricare dintre localuri este o alegere potrivită. Asigură-te însă că alternativa pe care ai ales-o se potrivește poftelor și… programului tău.
Meniul
Cu siguranță ai observat că meniul dintr-o braserie este diferit de ceea ce poți regăsi într-un bistro. În timp ce braseria îți oferă un meniu diversificat, cea de-a doua variantă îți pune la dispoziție o selecție limitată de preparate și accentul pică pe mâncare simplă, gătită ca de casă.
Astăzi, bistrourile au devenit mai degrabă restaurante casual. În mod obișnuit, meniul nu este foarte mare și poți găsi preparate ca mâncare gătită (tocănițe, preparate locale sau tradiționale), supe, omlete, baghete în diverse combinații, clătite, salate și alte preparate simple. Desigur, poți găsi și preparate mai alese, dar nu se pune accentul pe acest tip de bucătărie. Ideea principală e ca mâncarea să fie bună, proaspătă, cu ingrediente de calitate și servire rapidă.
Atmosfera
Ambele tipuri de localuri au acel aer franțuzesc, dar în același timp suficient de ancorat în realitatea cotidiană. Însă experiența pe care o propun poate fi destul de diferită.
Într-un fel, bistro-urile sunt mai degrabă localuri de cartier, de dimensiuni mai mici. Nu servesc, neapărat mâncare simandicoasă, dar este gustoasă, pe bază de rețete moștenite, testate și îmbunătățite în timp. Atmosfera este, așadar, una informală, casual, un loc în care să te simți de-al casei. Bistro-ul este locul ideal în cazul în care vrei să te bucuri de o întâlnire romantică, într-un cadru mai restrâns.
Pe de altă parte, braseriile sunt perfecte pentru ieșiri cu prietenii. Sunt spațioase și au o atmosferă ceva mai gălăgioasă comparativ cu bistro-ul. Decorul tipic include adesea lemn închis la culoare, banchete din piele și oglinzi supradimensionate.
Trei braserii din București care nouă ne plac
Varianta de braserie ți-a stârnit curiozitatea, dar nu știi de unde ar trebui să începi? Iată câteva locații care ar putea deveni preferatele tale chiar după prima vizită.
Les Bourgeois
Ce zici de un mic dejun în stil franțuzesc, cu aer burghez? În Centrul Vechi, Les Bourgeois te întâmpină cu ziarul de dimineaţă, croissantul alături de cafeaua ta preferată, cocktail-uri delicioase şi o atmosferă foarte plăcută. Decorul cald, atmosfera relaxantă şi ospitalitatea sunt câteva din motivele pentru care aici te poți destinde alături de prieteni, sta la taifas, poţi citi sau pur şi simplu asculta o muzică bună.
Rezervă o masă la Les Bourgeois
Zexe Braserie
Este una dintre cele mai potrivite variante pentru a te bucura în liniște de un mic dejun gustos. Locația este una primitoare și atent decorată pentru a-ți oferi energia de care ai nevoie la începutul zilei. De asemenea, preparatele sunt gătite cu mare atenție pentru a obține cele mai savuroase rezultate! Au multe propuneri pentru mic dejun, tarte, sandwich-uri, supe, gustări, iar felurile principale sunt delicioase. Nu în ultimul rând, dacă îi treci pragul, musai trebuie să te bucuri de unul dintre deserturi.
Rezervă o masă la Zexe Braserie
Coclintă Brasserie
Situată în zona ultracentrală a capitalei, Coclintă Brasserie oferă o experiență autentică tuturor clienților. Atât atmosfera, cât și preparatele te vor motiva să te întorci aici. Locația este simplu decorată, iar accentul este pus pe mâncarea delicioasă pe care o poți degusta – te vei îndrăgosti de plăcintele lor! Așadar, nu mai sta pe gânduri, ia-ți prietenii și mergeți la un local în care să petreci clipe de calitate împreună!
Și trei bistrouri pe care să le treci la favorite
Încă nu ai descoperit un local de tip bistro care să-ți satisfacă în totalitate gusturile? Iată o selecție care cu siguranță nu te va dezamăgi.
Cișmigiu – Bistro la Etaj
Este unul dintre cele mai atractive localuri de tip bistro pe care le-ai putea găsi în capitală. Decorul romantic și atent ales, dar și priveliștea fac din Cișmigiu – Bistro la Etaj locul ideal pentru o întâlnire. Așadar, dacă nu știi unde ar trebui să mergi la următoarea aniversare de relație poți lua în considerare o asemenea variantă. Cu siguranță persoana iubită va fi surprinsă în mod plăcut și veți petrecere momente cu adevărat unice într-un cadru fantastic.
Rezervă o masă la Cișmigiu – Bistro la Etaj
Bistropolitan
Dacă vreodată ajungi în partea de nord a Bucureștiului nu poți pleca fără să vizitezi Bistropolitan! Mâncărurile care se topesc în gură și personalul primitor te vor face să te simți ca acasă și să ai parte de o experiență cum mai rar întâlnești. Este un local ideal pentru ieșirile în familie. Atmosfera și intimitatea oferite te vor face să revii cu drag de fiecare dată!
Rezervă o masă la Bistropolitan
BistroMar
Ești un împătimit al fructelor de mare, însă niciun local nu a reușit să-ți îndeplinească așteptările? BistroMar este un bistro ce se axează pe prepararea felurilor de mâncare pe bază de fructe de mare. Toate ingredientele utilizate sunt proaspete și mixate cu atenție pentru a defini superlativul în materie de gust. Astfel, fiecare rețetă este o poveste ce așteaptă să fie descoperită de papilele tale gustative!
Dacă vrei să pui în practică toată „teoria” și să vezi cu ochii tăi care e diferența într un bistro și o braserie, rezervă o masă prin Restograf și hai în oraș. Iar dacă vrei mai multe idei de locuri cool, alege un restaurant din lista noastră de localuri.
Citește și:
- Restaurante cu specific italian: care e diferența între trattoria și osteria?
- Bistrouri din București unde ne place să mâncăm
- Hai în oraș, într-o călătorie a gusturilor de altădată! Savurează rețete vechi, neschimbate