Care sunt diferențele dintre micro și macronutrienți

22 septembrie 2022 | Noutati

Chiar dacă nu ești o persoană foarte atentă la tot ce înseamnă alimentație sănătoasă și nu acorzi o prea mare importanță acestor aspecte legate de mesele tale, e imposibil să nu fi auzit de micro și macronutrienți. Dar ce sunt ei, mai exact? La ce se referă și prin ce se diferențiază? Îți spunem imediat.

portret al unei fete tinere care linge o lingura in timp ce se uita mirata in lateral, imagine reprezentativa daca esti curios care e diferenta intre micro și macronutrienți

Știi că e sănătos să ă mănânci cât mai variat. Asta pentru a-i asigura organismului cât mai mulți nutrienți, responsabili de buna funcționare a organismului. Dar ce sunt, până la urmă acești faimoși nutrienți? Ei bine, sunt compușii chimici prezenți în alimente care sunt vitali pentru sănătatea noastră. Nutrienții oferă energia de care avem nevoie în viața de zi cu zi și acționează ca elemente constitutive ale sistemelor noastre de creștere și reparare.

Există șase tipuri majore de nutrienți: carbohidrați, proteine, vitamine, lipide, apă și minerale. Iar aceștia sunt grupați, la rândul lor, în două categorii majore: macro și micronutrienți.

Ce sunt micro și macronutrienții?

De fapt, e foarte simplu. Termenul de macronutrienți este compus din cuvintele macro (care înseamnă „mare”) și nutrienți. Prin urmare, macronutrienții sunt substanțele necesare organismului în cantități mari, zilnic, pentru o bună funcționare. În această grupă sunt incluse proteinele, carbohidrații, grăsimile și apa. Fiecare dintre ele furnizează energie sub formă de calorii.

În schimb, micronutrienții (micro însemnând „mic”) sunt substanțe organice necesare organismului în cantități mici în comparație cu macronutrienții.

În esență, am putea spune că macronutrienții sunt cei care ne furnizează energie, iar micronutrienții ajută organismul să se păstreze sănătos și să digere corect macronutrienții. 

medic dietitician care face un plan de dieta tinanc cont de piramida alimentara

Ca lucrurile să fie și mai clare, când spunem macronutrienți ne referim, în principal, la carbohidrați, proteine și grăsimile. Când spunem micronutrienți vorbim de vitamine, minerale și oligoelemente (fier, magneziu, calciu, fosfor, zinc etc.).

Care sunt diferențele dintre cele două categorii

Așa cum spuneam, macronutrienții sunt necesari în cantități mai mari, zilnic, iar micronutrienții în cantități mici sau foarte mici. În plus, există și alte diferențe. 

  • În funcție de rolul fiecăruia. Macronutrienții sunt esențiali pentru creșterea, repararea și dezvoltarea de noi țesuturi (carbohidrații), menținerea temperaturii corpului (grăsimile) și conducerea impulsurilor nervoase. Micronutrienții sprijină macronutrienții în îndeplinirea funcțiilor lor pentru organism și sunt o componentă esențială pentru construirea creierului, corpului și oaselor sănătoase. În timp ce macroelementele nutritive joacă un rol vital în construirea compoziției corporale, micronutrienții nu au niciun rol din acest punct de vedere.

 

  • Aduc beneficii diferite. Macronutrienții contribuie la furnizarea energiei de bază necesară sistemului metabolic și sunt cei care alimentează organismul cu energia de care are nevoie. Micronutrienții sunt cei care contribuie la protejarea organismului și prevenirea bolilor prin volumul mare de antioxidanți pe care îi furnizează.

 

  • După concentrație și compoziție. Macronutrienții sunt disponibili în concentrații mari în interiorul organismului, iar micronutrienții în concentrații de-a dreptul infime. Primii sunt considerați elemente majore, iar micronutrienții – oligoelemente.

 

  • În funcție de alimentele în care se găsesc. Cerealele, legumele, carnea, peștele, cartofii, nucile si semințele oleaginoase sunt bogate în macronutrienți. Micronutrienții se găsesc în principal în legume, fructe, ouă, legume cu frunze verzi și alimente fermentate.

 

  • În funcție de compoziție. Macronutrienții primari includ azotul, fosforul și potasiul în cantități mai mari, iar cei secundari includ calciu, magneziu și sulf în cantități mai mici. Pe de altă parte, micronutrienții includ zinc, fier, mangan, cupru, bor, molibden și clor în cantități infime.
femeie incpnjurata de diferite tipuri de alimente santoase, intinsa pe podea. Concept pentru nutritie sanatoasa si diferența între micro și macronutrienți

Ok, sunt sănătoase. Dar pot fi și nocive?

Macroelementele nutritive nu sunt, în mod normal, toxice pentru organism dacă sunt prezente într-o concentrație relativ mai mare decât nivelul normal. În schimb, micronutrienții devin toxici dacă sunt prezenți într-o cantitate foarte mare față de cea necesară.

Apoi, consumul excesiv de macronutrienți duce la obezitate și diabet (că doar de asta ne ferim de prea mulți carbohidrați și grăsimi), iar consumul excesiv de micronutrienți poate duce la suprimarea funcției imunitare (ceea ce iar nu e deloc bine).

Pe de altă parte, nu e bine nici să-ți lipsească. Deficitul de macronutrienți provoacă malnutriție proteino-energetică, iar deficitul de micronutrienți provoacă diferite boli (ca de exemplu Beri-Beri, scorbut sau gușă).

Cel mai bine? Să menții un echilibru în tot ce mănânci! Nu te înfometa, dar nici nu exagera cu mesele. Și ai grijă să mănânci întotdeauna cât mai variat, așa încât să-i oferi organismului tot ce are nevoie.


Citește și: