Cărți de bucate publicate de bucătari români renumiți

18 august 2021 | Noutati

Ai avut ocazia să-i vezi în show-urile de televiziune, poate îi urmărești pe Instagram și nu ratezi niciun video publicat pe canalele lor de You Tube. Sunt printre cei mai cunoscuți Chefi de la noi, care au decis să împărtășească ceva din experiența lor și… în scris. Iată deci 5 cărți publicate de-a lungul timpului de bucătari români faimoși.

imagine cu o carte de bucate deschisa, cu fotografii de preparate si retete, imagine reprezentativa pentru cărți de bucate semnate de bucătari români

Astăzi ne sunt la îndemână o mulțime de bloguri și vloguri culinare. Desigur, de gătit am avut dintotdeauna nevoie să gătim, însă de când emisiunile culinare au devenit atât de populare, mulți dintre noi au descoperit în gătit o nouă pasiune. Ne place să ne suflecăm mânecile în bucătărie, să ne jucăm cu ingredientele și măsurile corecte și să încercăm tot felul de rețete noi. Iar dacă ne mai și iese mâncarea gustoasă, atunci e și mai bine!

Din fericire, avem de unde să ne inspirăm. Și da, e mai ușor să urmărești o rețetă video, însă pe de altă parte, nimic nu se compară cu o carte bună. Fie ea și de bucate.

5 cărți de bucate semnate de bucătari români

Sunt mulți bucătari extrem de talentați la noi în țară! Mulți dintre ei au o bogată experiență în spate și nu mai e ceva neobișnuit să afli că au făcut cursuri la școli prestigioase de bucătari în afară sau că au lucrat prin restaurante cu stele Michelin în marile capitale ale lumii.

Dacă nu ești pasionat neapărat de lumea culinară, e posibil să nu fi auzit de unii dintre ei, chiar dacă sunt oameni foarte respectați în meseria pe care o au. Pe de altă parte, sunt și Chefi pe care am avut deseori ocazia să-i urmărim la televizor, pe care îi îndrăgim și pe care îi urmărim cu interes.

O parte din ei au decis să-și lase amprenta și într-un alt mod, mai puțin volatil decât un videoclip. Și să-și împărtășească fie rețetele, fie experiența de viață prin intermediul cărților pe care le semnează.

Iată, așadar, câteva cărți semnate de bucătari români. Nu sunt neapărat nou apărute, dar sunt cărți pe care merită să le ai.

Românește. Punct și de la capăt

Florin Dumitrescu

cîrți de bucate bucătari români - coperta cartii de Florin DumitrescuCea de-a doua carte a Chef-ului Florin Dumitrescu e despre bucătăria românească modernă.

Renumit pentru pasiunea sa pentru aromele locale, bucătarul vine cu peste 60 de rețete românești culese din toată țara și adaptate la vremurile moderne conform viziunii sale. Cartea ilustrează astfel povestea gastronomică a României, pe care autorul a descoperit-o în călătoriile sale culinare prin diferite regiuni ale țării.

„România noastră e plină de gust, iar această carte este despre cum văd, cum simt, cum gândesc și cum îmi doresc să fie bucătăria românească azi. Dacă vrei să vezi aceleași rețete cu mâncare românească din toate cărțile de bucate de până acum, gătite la fel, gândite la fel, atunci vei avea o surpriză. Dacă ești pasionat de bucătărie, îți place să gătești și cu sufletul și cu sarea, atunci cartea aceasta te poate ajuta să-ți găsești curajul de a găti și gândi puțin altfel bucătăria românească”, spune autorul.

Cartea este împărțită în patru capitole – Aperitive, Ciorbe, Feluri principale și Deserturi – și fiecare dintre preparate este prezentat împreună cu povestea sa.

Este prima oară când un chef publică o carte despre bucătăria românească modernă, dar și prima oară când un chef cu 3 stele Michelin semnează prefața pentru o carte a unui autor român – celebrul chef francez Yannick Alleno, unul dintre cele mai importante nume din scena mondială de fine dining și deținător a 3 stele Michelin.

Poți comanda cartea de aici.

În bucătăria lui Joseph

Joseph Hadad

carte de bucate Joseph Hadad, bucătar românChef Joseph Hadad și-a început cariera în bucătărie de la o vârstă fragedă, vocația pentru arta culinară fiindu-i insuflată de tatăl său. Și-a consolidat cunoștințele în gastronomie lucrând în diverse locații faimoase din întreaga lume, iar în 1997 a venit în România, ca Executive-Chef la Restaurantul Casa Vernescu din București. Timp de peste 15 ani, numele său a fost legat de cel al restaurantului unde și-a imprimat stilul de „gourmet cuisine”. Joseph Hadad este un artist în bucătărie – el creează, inovează și surprinde în fiecare zi. Folosește rețete clasice, pe care le reinterpretează într-o manieră personală, sau creează farfurii inedite cu ingrediente pe care le folosește în combinații surprinzătoare.

Chef Hadad este pasionat de arome și poartă un respect deosebit fiecărui ingredient dintr-o farfurie. Adoră condimentele, în special pe cele orientale, iar șofranul, anasonul, scorțișoara nu lipsesc aproape niciodată din rețetele sale.

Cartea „În bucătăria lui Joseph” e una din cărțile de vizită ale renumitului bucătar. Nu e o carte doar despre arta si rafinamentul unor preparate de lux, ci despre a descoperi savoarea și rafinamentul din fiecare dintre ingredientele pe care Chef-ul le combină într-un mod magic.

Sunt zeci de rețete pe care le-a perfecționat de- a lungul anilor, destinate atât profesioniștilor, cât și pasionaților de gastronomie.

„Sper ca această carte să vă inspire, să vă dea curaj în bucătărie, să vă deschidă apetitul pentru gastronomia gourmet și să vă insufle măcar o parte din pasiunea mea”, spune Joseph Hadad. „Această carte vă este dedicată vouă, cei care-mi împărtășiți pasiunea, profesioniști și amatori. Sfatul meu: nu contează de câte ori nu iese. Important e să nu renunți. Fii cel mai bun în ceea ce faci!”

Poți comanda cartea de aici.

#24centimetri

Adi Hădean

coperta carte de bucate Adi HădeanDespre Adi Hădean sunt multe de povestit și, la cei 43 de ani ai săi, a adunat atât de multe experiențe cât pentru o viață întreagă de om! A lucrat în televiziune și în radio, ca om de marketing, este scriitor și blogger. S-a făcut cunoscut în lumea gastronomiei datorită pasiunii, dedicării și măiestriei sale culinare, calități care i-au adus numeroși fani încă de la începuturile aparițiilor sale publice. Debutul în bucătăria profesionistă și l-a făcut în 1998, iar de atunci a găzduit mai multe emisiuni TV, a publicat cărți purtând semnătura sa ori a contribuit la publicarea altor cărți, îmbogățind terminologia gastronomică, și s-a implicat în numeroase proiecte sociale. Astăzi este unul dintre cei mai apreciați Chefi bloggeri culinari din România, este un om extrem de implicat la nivel social și este gazda emisiunii „La cină cu Adi Hădean”, alături de Ionela Năstase.

Cartea „#24centimetri”, în parte o autobiografie, în parte un manifest pentru bucate bune și oameni dintr-o bucată, răspunde multor întrebări pe care și le pun admiratorii lui Adi Hădean. Cum a început – spălând, și de zece ori pe zi, podelele bucătăriei din casa bunicilor –, cum a aflat secretele organizării și ale falimentării unui restaurant, cum e din interior un show de televiziune – muncind de la șapte dimineața și încheind seara târziu cu un pahar de prosecco, fără să fie nevoie să arunci cu farfurii în concurenți ș.a.m.d. Un șir de lecții – de gătit și de viață.

„O carte despre mâncare, despre viață și despre relația mea cu ambele. E o carte pe care am scris-o în trei luni, noaptea, după ce-mi încheiam activitățile zilnice, o carte scrisă în avion ori așteptând în câte un aeroport, o carte scrisă mai degrabă de inimă decât de minte. E o carte despre evoluție, evoluția mea ca om și ca bucătar. E despre aventura mea cu mâncarea și despre aventurile mele cu viața. (…) despre arsuri și tăieturi, despre mâncarea mizerabilă pe care am făcut-o, dar și despre cea delicioasă. E o carte contondentă pe alocuri, dar până la urmă așa s-au petrecut lucrurile, uneori contondent, uneori dimpotrivă” – Adi Hădean.

Poți comanda cartea de aici.

Maramureș în bucate

Nicolai Tand

coperta carte de bucate Maramures in bucate, de chef Nicolai TandNicolai s-a născut în Rozavlea, o comună pe Valea Izei, în Maramureșul istoric. A crescut cu tradițiile și obiceiurile locului pe care le-a luat apoi cu el peste tot prin lume. Mama sa era o bucătăreasă desăvârșită, de la care a învățat cât de important e să pui dragoste în fiecare farfurie. A plecat în Franța când încă era foarte tânăr și odată ajuns acolo am început să prețuiască tot ce a lăsat acasă. Mâncarea, bucuria de a sta la masă cu cei dragi, tradițiile și obiceiurile din Maramureș.

De-a lungul timpului a gătit pentru Metallica, Jennifer Aniston, Madonna şi Alain Delon, dar şi pentru oamenii nevoiaşi. A condus unul din cele mai bune restaurante franțuzești din capitală, „La Cantine de Nicolai” și are mai multe afaceri în zona culinară.

În această carte de bucate a vrut să strângă mâncăruri care pentru el înseamnă copilărie, adolescență, familie, mâncăruri cu amintiri și povești, mâncăruri care înseamnă tradiție. „Rețetele sunt așa cum le-am moștenit de la mama, gătite întocmai ca în vremurile de demult.”, spune Nicolai. „Eu port Maramureșul în suflet, în grai și în bucate și vreau să îl las moștenire copiilor mei și tuturor celor care iubesc tradițiile și viața autentică de la sat”.

Poți comanda cartea de aici.

Pe tocuri în bucătărie

Patrizia Paglieri

cărți de bucate bucătari români Patrizia PaglieriS-a născut în Bahamas, a crescut în Italia, iar de aproape 30 de ani trăiește în România. Cu o poveste de viață ca din filme, Patrizia Paglieri este o femeie curajoasă și perfecționistă, care a reușit să-și câștige locul printre cei mai cunoscuți bucătari din România.

A fost prima femeie jurat la emisiunea MasterChef, prin intermediul căreia mulți dintre noi au avut prilejul să o cunoască și să prind drag de italianca veselă, plină de energie și de viață, dar și exigentă și perfecționistă atunci când venea vorba de gătit.

Patrizia iubeşte mâncarea tradiţională italienească. Mâncarea si limba italiană pe care o vorbeşte în casă, cu mama, sau cu clienţii italieni la restaurant, îi sunt de-ajuns. Acasă, dintotdeauna, a fost locul unde îi este familia. „Noi am fost mereu o familie de oameni veseli, optimişti, pozitivi. Asta ne-a ajutat să ne simţim bine oriunde, în orice situaţie. Să mergem inainte”. Cu cei dragi alături, poate să trăiască oriunde în lume si să se simtă acasă. De aceea gustul României este azi cel de casă, de familie. Şi de prieteni.

Patrizia ne oferă o carte de bucate mai… altfel, printre paginile căreia o vei putea descoperi şi pe femeia Patrizia, puternică, pasională, independentă. Pe lângă numeroase reţete gustoase şi uşor de preparat, chef Patrizia vorbeşte despre începuturile sale în acest domeniu, despre familie şi împărtăşeşte o mulţime de mici secrete ale marilor bucătari pentru preparate pline de savoare.

Poți comanda cartea de aici.

O colecție cum nu e alta: Romania’s Greatest Chefs

Dacă vrei să descoperi mai multe rețete care aparțin bucătarilor excelenți din România, nu uita de cartea de bucate digitală Romania’s Greatest Chefs.

Acum ceva vreme ne-am unit forțele cu cei mai mari 29 de bucătari ai României care au gătit pentru tine și îți împărtășesc rețetele lor de suflet, pe care să le prepari și tu acasă, pentru cei dragi. Ba chiar unele rețete vin însoțite și de un videoclip, așa încât să-ți fie și mai ușor!

În cartea noastră de bucate vei găsi tot ce vrei: de la rețete tradiționale românești, reinterpretate în manieră proprie, până la rețete inovative; de la preparate italiene, la japoneze; de la rețete de pâine, la aperitive inedite, fripturi savuroase și deserturi incredibil de apetisante! Toate rețetele sunt descrise pas cu pas, așa încât și dacă nu ești maestru într-ale bucătăriei tot vei reuși să le prepari cu brio!

Și totul cu un scop nobil, despre care afli mai multe în articolul de aici.


Citește și: