Ce este apa alcalină? Este bună sau nu?

23 noiembrie 2022 | Noutati

Apa alcalină promite să îmbunătățească hidratarea, să reducă aciditatea din sânge, să ajute la o digestie bună, să încetinească îmbătrânirea și să reducă pierderea de masă osoasă. Sună ca o apă miraculoasă, nu-i așa? Realitate, ficțiune sau un mix din ambele? Hai să vedem!

Femeie roscata in bluza albastra, care tine un pahar de apă alcalină în mână, fotografiata in dreptul unui perete gri, având o figură intrebătoare

Ai auzit de prea multe ori ca să nu știi deja cât de importantă este hidratarea pentru organism. Piele mai strălucitoare, nivel mai ridicat de energie și rinichi sănătoși sunt doar câteva dintre multiplele ei beneficii. Multe produse încearcă să valorifice potențialul unei hidratări adecvate, iar apa alcalină este unul dintre ele.

Ce este apa alcalină?

Apa alcalină este făcută din hidrogen și oxigen, la fel ca toate apele, doar că are un pH mai ridicat. Poate conține, de asemenea, minerale sau ingrediente adăugate, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, pentru a face ca pH-ul să fie mai mare. (Abrevierea „pH” reprezintă potențialul de hidrogen, care se referă la cât de acidă sau bazică este o substanță.)

Scara pH variază de la 0 la 14, unde 0 înseamnă acid și 14 înseamnă alcalin. Pentru referință, o lămâie are pH 2 (acidă), în timp ce bicarbonatul de sodiu se situează în jurul valorii de 8 sau 9 (alcalin). Apa potabilă poate avea un pH cuprins între 6,5 și 8, dar în general are un pH 7 (ceea ce înseamnă că este neutră).

Orice apă cu pH peste 7 este considerată alcalină.

Scara pH, de la 1 la 14, de la grad maxim de aciditate, la grad maxim de alcalin

Tipuri de apă alcalină

Există două tipuri de apă alcalină: naturală și artificială. Unele ape pot fi mai alcaline dacă se găsesc în mod natural într-o zonă cu roci bogate în anumite minerale. Unele mărci de apă alcalină naturală pot include calciu, potasiu, magneziu și bicarbonat. Aceste minerale adăugate sunt menite să îmbogățească alcalinitatea și gustul. De asemenea, apa poate fi supusă unui proces numit electroliză, pentru a-i crește pH-ul.

Există, de asemenea, o varietate de metode care pot fi folosite acasă pentru a produce același efect, cum ar fi un ionizator, un filtru de apă sau chiar ingrediente din cămară – bicarbonatul de sodiu, spre exemplu.

carafa si pahar din sticla, pline de apa alcalina, fotografiate pe masa de lemn si fundal de acramizi albe

Există riscuri asociate consumului de apă alcalină?

Așa cum spuneam ceva mai sus, mult lăudata apă alcalină nu are numai beneficii, ci și unele dezavantaje. Mai exact: deși nivelul pH-ului din sânge ar trebui să rămână în jurul valorii de 7, acest lucru nu este valabil pentru stomac. pH-ul gastric ar trebui să fie mult mai mic, în jur de 2 sau 3, deoarece acidul gastric este crucial pentru buna funcționare a digestiei și este necesar pentru a suprima bacteriile rele. Modificarea pH-ului gastric sub influența unui consum exagerat de apă alcalină ar putea provoca greață sau iritații ale pielii. Simptome, e adevărat, care creează stare de disconfort, dar nu sunt amenințătoare pentru starea generală de sănătate. Atenție, asta în cazul în care vorbim despre o persoană sănătoasă. Pentru că dacă vorbim de cineva care suferă de o afectare renală, excesul de minerale care se vor acumula în organism este nesănătos și dăunător.

Ar trebui să bem apă alcalină?

pH-ul din sângele nostru este foarte bine reglat, așa că afirmațiile potrivit cărora consumul anumitor alimente sau a apei alcaline sunt măsuri necesare pentru a neutraliza pH-ul, nu au vreun fundament. Organismul se ocupă și singur de acest aspect, nu are nevoie de ajutor din exterior. Dacă el simte un exces de acid, plămânii și rinichii se vor apuca imediat de treabă și vor face ceea ce știu ei să facă cel mai bine: să regleze. Procesul implică expulzarea dioxidului de carbon prin respirație și urină sau secreția de bicarbonat (un produs secundar al metabolismului care tamponează acidul).

Altele voci susțin că apa alcalină este o băutură bună de recuperare după antrenamente, datorită proprietății sale intens hidratante. Ei bine, și băuturile pentru sportivi, și simpla apă, sunt la fel de bune.

Sticla de apa in prim plan, asezata langa un covoras de antrenament la sala, iar in fundal, blurat, doua femei in echipament sportiv. una din ele band apa

În concluzie, apa alcalină, chiar dacă nu prezintă riscuri semnificative, nu aduce nici cine știe ce beneficii care să fi fost susținute de cercetări demne de încredere. Așa că, atunci când e vorba despre hidratare, apa simplă rămâne cea mai bună, mai la îndemână și e, până la urmă, și cea mai ieftină alegere! De asemenea, nu uita că pentru un aport sporit de lichide în organism, te poți baza și pe alimente hidratante.