Ce este kombucha?
31 martie 2022 | Locuri cool
Kombucha (pronunțat kom-boo-cha) este o băutură fermentată, acidulată, obținută din ceai, despre care se crede că a apărut încă de acum 2000 de ani. Dar probabil nu te interesează o lecție de istorie și n-o să-ți predăm una. În rest, o să-ți spunem totul despre ea. Ce este, de ce e bună și în ce localuri din București să mergi s-o încerci.
Probabil ai mai auzit vorbindu-se de kombucha, poate chiar ai văzut băutura în supermarketuri sau în meniul localurilor. Ținând cont că devine din ce în ce mai populară în lume, era de așteptat să devină tot mai prezentă și la noi. Ba chiar, unii antreprenori locali au început să și producă și să distribuie kombucha.
Cu gustul său dulce acrișor, această băutură fermentată, natural acidulată și ușor alcoolizată nu doar că este o alternativă la răcoritoarele clasice, dar se pare că are și o mulțime de beneficii și e foarte sănătoasă. Bogată în probiotice, detoxifiază organismul și îți dă mai multă energie. Dar hai să le luăm pe rând și să vedem dacă chiar își merită popularitatea.
Ce este kombucha?
Chiar dacă a devenit tot mai cunoscută, e posibil să nu știi exact ce este ea, de fapt. Am stabilit deja că vorbim de o băutură fermentată obținută din ceai (verde sau negru). De fapt, nu necesită decât câteva ingrediente: apă, frunze de ceai, suc de fructe și alți îndulcitori, plus ingredientul „magic” – ciuperca de kombucha (denumită „cultura mamă”). De fapt, nu e deloc o ciupercă, ci mai degrabă o cultură simbiotică de bacterii și drojdii, cunoscută drept SCOBY (symbiotic colony of bacteria and yeast). Sunt peste 12 specii de microorganisme care convieţuiesc în simbioză. Această cultură are un aspect gelatinos și este adăugată în ceaiul fiert (și răcit). Apoi recipientul este acoperit și se lasă la fermentat timp de o săptămână – o lună. Tot acest proces transformă polifenolii din ceai în compuși organici, introduce o doză sănătoasă de bacterii prietenoase (probiotice), dar și consumă mare parte din zahăr. Rezultă o băutură acidulată în mod natural, moderat de dulce – asta dacă nu optezi pentru o variantă aromată (caz în care se folosesc diverse mirodenii sau fructe).
Băutura exista de peste două mii de ani și provine din China. Atunci s-a descoperit această cultură specială: „viețuitoarea” ciudată care creștea în ceai și arăta ca o masă gelatinoasă dădea băuturii un gust interesant și răcoritor. De altfel, chinezii credeau că ar aduce nemurirea și o foloseau ca remediu în boli digestive. Kombucha a ajuns mai departe în Japonia (tot datorită proprietăților curative), de acolo a călătorit în Rusia și a ajuns în Europa, folosită în special de călugării benedictini.
Ce conține kombucha?
Așa cum îți spuneam, sunt peste 12 specii de microorganisme în SCOBY, milioane de celule vii care regenerează flora intestinală şi întregul nostru organism. Cercetătorii spun că pe lângă probiotice, kombucha conține multă vitamina C, dar și B-uri (vitaminele b1, b2, b3, b6, b12).
Cele fără arome conțin și mai puțin zahăr decât cele în care se folosesc diverse arome adiționale (ca de exemplu de fructe de pădure sau citrice). Kombucha simplă nu conține nici grăsimi sau colesterol, este săracă în sodiu și proteine.
Conținutul nutrițional diferă și în funcție de modul de preparare. Deși zahărul este necesar pentru procesul de fermentare, unele branduri adaugă zahăr în băutură și la final (ceea ce înseamnă automat și mai multe calorii). De asemenea, deşi nu este asimilată băuturilor spirtoase, kombucha conţine un procent mic de alcool – de sub 0,5% (adică muult mai puțin decât o bere ușoară). Acesta rezultă în mod natural, în urma fermentării. Un procent mai mare de alcool poate fi obținut fie prin dublarea procesului de fermentare, folosind drojdie de vin, fie prin adăugarea unei cantități de alcool, fie prin extinderea procesului de fermentare.
500 ml de kombucha conțin aproximativ 52 de calorii, 0 g proteine, 0 g grăsimi, 12 g carbohidrați, 12 g zaharuri, 0 g zahăr adăugat. În plus, poate conține cafeină, în cazul în care se obține din ceai negru.
Ce beneficii aduce organismului
Deși și-a căpătat un renume de băutură sănătoasă (sunt o mulțime de articole pe tema asta), în realitate nu există încă studii medicale care să ateste clar acest lucru. Asta nu înseamnă că nu poate aduce anumite beneficii – doar că privește-le cu anumite rezerve și nu neapărat ca niște certitudini de netăgăduit (pentru asta, ar mai fi nevoie de niște cercetări amănunțite).
Poate susține sistemul digestiv și întărește imunitatea
Probabil știi deja că probioticele fac „minuni” când vorbim de sistemul digestiv, iar kombucha, așa cum am stabilit deja, este o băutură bogată în probiotice.
Atunci când consumi alimente și băuturi fermentate, e ca și cum iei o doză zdravănă de probiotice. Acestea ajută la dezvoltarea bacteriilor „bune”, care contribuie la o digestie sănătoasă, te ajută să slăbești și contribuie la o imunitate mai puternică.
Poate preveni diverse afecțiuni
Dincolo de efervescența sa, kombucha este, în esență, ceai negru sau verde, ambele recunoscute ca surse importante de antioxidanți, care reduc riscul de apariție a unor boli cronice. Antioxidanții neutralizează radicalii liberi care, în exces, pot provoca stres oxidativ și afectare celulară (ceea ce ar presupune risc de boli cronice sau cancer). În plus, consumul pe termen lung al catechinelor (antioxidanții din ceaiul verde) pot reduce riscul de diabet de tip 2 și de boli coronariene. Și ceaiul negru conține astfel de compuși chimici și s-a demonstrat că reduc nivelul glicemiei și scad nivelul de acid uric (un „reziduu” din sânge care poate provoca pietre la rinichi).
În plus, e posibil ca băutura să îmbunătățească doi markeri ai bolilor de inimă. Kombucha ar putea reduce nivelul de HDL (colesterolul rău) și mări procentul de HDL (colesterolul bun) – pe car eîl protejează de oxidare. Drept urmare scade și riscul de boli cardiace, ca de exemplu ateroscleroza.
Te simți mai bine și ai mai multă energie
Potrivit studiilor, consumul de kombucha te poate face să te simți mai energic, iar dacă ești o fire sportivă s-ar putea să observi că îți cresc performanțele (în plus, e o băutură perfectă după perioadele de efort și grăbește procesul de recuperare). Așa cum spuneam, este bogată în B-uri (despre care se știe că au un rol important pentru starea de bine și combaterea depresiei sau anxietății), dar și în vitamina C, care inhibă cortizolul.
Detoxifiază organismul și te ajută să slăbești
Și asta datorită acidului glucuronic, care aderă la substanțele toxice pentru ca apoi să fie eliminate prin urină. În plus, îți e de ajutor atunci când vrei să mai pierzi din kilograme (dacă vorbim de kombucha obținută din ceai verde). Ajută la arderea caloriilor și reducerea stratului adipos.
Există și „efecte adverse”?
Deși posibile, efectele adverse sunt rare. Dar asta nu înseamnă că ar trebui să o bei la fel ca pe apă. Mai ales că, în cantitate prea mare, poate duce la acidoză lactică – adică la o acumulare prea mare de acid lactic în sânge ceea ce provoacă crampe musculare, greață sau oboseală.
În plus, dacă kombucha nu este preparată corect și nu este pasteurizată (adică nu e tratată termic pentru a îndepărta potențiale bacterii nocive), consumul poate avea unele riscuri. Nu este cazul însă în variantele de kombucha îmbuteliată, care se găsesc în comerț.
De asemenea, nu se recomandă copiilor, iar femeile însărcinate sau care alăptează ar trebui să o evite.
Tipuri de kombucha
În comerț, îmbuteliată, găsești tot felul de variante de kombucha, multe cu tot felul de arome adăugate. Ai poftă de ceva cu aromă de lămâie, mentă, sau pepene galben? Ori poate preferi aroma de ghimbir…. Înainte de a face însă o alegere, aruncă un ochi pe etichetă și optează pentru cea care conține o cantitate mai mică de zahăr.
Raw este varianta de kombucha nepasteurizată. Și este varianta preferată, cea mai des întâlnită și propusă de branduri. Se preferă a „sări” peste acest proces pentru că pasteurizarea omoară și bacteriile sănătoase prezente în băutură. Așa că dacă vrei o doză de probiotice, aceasta e varianta pe care să o alegi.
Kombucha pasteurizată nu este așa de populară, dar este o alternativă mai bună pentru cei care au un sistem imunitar slăbit sau în cazul femeilor însărcinate. Dacă preferi să alegi acest tip, nu-ți face griji, căci pasteurizarea nu distruge o cantitate semnificativă din nutrienți, așa că încă băutura își păstrează unele proprietățile benefice.
Cu alcool. Majoritatea au un grad de alcool comparabil cu o bere, dar pot ajunge să se compare și cu un pahar de vin – sunt produse care au și 5-11% alcool.
În ce localuri găsești kombucha?
Dacă tot ți-am povestit atât despre kombucha, hai să-ți recomandăm și câteva restaurante și localuri din București unde vei găsi această băutură în meniu. Desigur, o poți cumpăra oricând din magazin, dar nu mai bine ieși tu cu prietenii afară, la aer?
- Dacă kombucha a venit din Asia, atunci prima oprire se cuvine să o facem la un restaurant asiatic. La Japanos nu găsești doar un ramen excelent, o colecție zdravănă de sushi și tot felul de alte bunătăți asiatice (preparate la wok, noodles, orez curry etc.), dar au și multe sortimente de kombucha artizanală, marca I Kombucha. Simplă, cu mentă, trandafir și hibiscus, cu roiboos sau miere. Merg de minune cu o porție de sushi, edamame sau un desert japonez!
Rezervă o masă la Japanos Atenaeum / Japanos Tatami / Japanos Victoriei - Și la rawdia găsești kombucha, din ceai negru. Este un restaurant şi magazin vegan şi raw-vegan unde găseşti tot felul de preparate şi ingrediente predominant raw-vegane. Plus că îți pun la dispoziție meniuri speciale – săptămânal, zilnic, meniu detox și meniu slim.
Rezervă o masă la rawdia - Și tot din aceeași categorie îți recomandăm să faci o vizită și la Vyro Raw & Vegan Bistro. Este un business de familie creat de două surori și prietene, Roxana Boghean (Petre) și Vilarina Petre, care Au descoperit raw veganismul și au decis să ne cucerească și pe noi cu preparatele lor. Și aici găsești kombucha – cu măr și scorțișoară sau cu ghimbir și lămâie, ambele bio, ori kombucha raw, din ceai negru. Plus alte smoothie-uri sănătoase, shake-uri, fresh-uri sănătoase și multe altele. PS: nu rata deserturile când le vizitezi!
Rezervă o masă la Vyro Raw & Vegan Bistro
- La Grain Trip găsești kombucha făcută cu ceai bio de cea mai bună calitate si fermentate lent. O îmbuteliază nepasteurizată și neflitrată, pentru a reține toate probioticele rezultate din fermentare, dar și gustul care i-a făcut pe mulți dintre cei care le-au încercat să își schimbe părerea despre kombucha. Asta înseamnă și că procesul de fermentare continuă în sticlă, așa că trebuie să deschizi cu atenție sticla dacă nu vrei să văruiești tavanul casei cu fermenți.
- Și la Papila au kombucha (cu ghimbir, original și cu mentă). Ceai fermentat din culturi vii de kombucha, nepasteurizat, non-alcoolic, organic, vegan, fără gluten. Numai calități! Ne place la ei că e un bistro mic, cu meniu scurt și mâncare bună, din ingrediente proaspete, ne place că de gătit gătesc ce e în sezon și au tot felul de combinații interesante.
- Kombucha mai găsești în meniu și la Verv kitchen, Yolk – The Egg Station, la Handsome Monk sau la Samsara.
Citește și: