Ce se întâmplă când nu mai mănânci zahăr
1 septembrie 2022 | Noutati
Dependența de zahăr este la fel de rea ca orice altă dependență, iar efectele asupra organismului îți pun sănătatea în pericol. Experții în sănătate explică ce se întâmplă cu organismul tău atunci când nu mai mănânci zahăr – de la faptul că arăți mai tânăr până la pierderea în greutate.
Încă de la prima oră a dimineții introducem zahăr în organism. Adăugat în cafea, ceai sau lapte. Îl găsești în cerealele servite la micul dejun, în gem, în gogoși, biscuiți și chiar și în iaurtul simplu, dacă îți vine să crezi. Aproape că nu există aliment în care zahărul să nu fie prezent. Inclusiv în pâine!
Ce e prea mult, strică
Prea mult zahăr în dietă poate influența probabilitatea de obezitate și diabet de tip 2 și chiar de boli de inimă. Dar asta nu înseamnă că nu poți consuma deloc zahăr. Este mai bine să adăugi o cantitate mică de zahăr pentru a îmbunătăți gustul alimentelor, cum ar fi cerealele integrale, decât să optezi pentru alimente care sunt deja foarte îndulcite. Cu toate acestea, dacă dorești să elimini zahărul din alimentația ta, fie complet, fie temporar, acest lucru poate duce la schimbări notabile în corpul tău dar și în starea ta de spirit.
Ce se întâmplă când nu mai mănânci zahăr
Iată ce lucruri bune se întâmplă în corpul tău atunci când renunți la zahăr:
S-ar putea să arăți mai tânăr
Zahăr = riduri. Este opinia unui chirurg plastician american care a scris și o carte în care dezvăluie ce poți face ca să arăți cu zece ani mai tânăr. El explică printre altele procesul prin care moleculele de zahăr se leagă și deformează colagenul și elastina din pielea noastră. Colagenul și elastina sunt cele două proteine principale care conferă pielii tinerețe și suplețe. Renunțarea la consumul de zahăr (sau măcar scăderea acestui consum) poate reduce, de asemenea, vârfurile de glucoză și insulină din sânge, reducând inflamațiile cronice și acute legate de îmbătrânire. Chirurgul susține că efectele benefice sunt observabile după 14 zile de la renunțarea la zahăr.
Te simți mai fericit
De multe ori avem impresia că dacă mâncăm ceva dulce ne simțim mai bine. De fapt, consumul de zahăr a fost legat de rate mai mari de depresie – este părerea unui nutriționist certificat. Asta deoarece zahărul poate duce la inflamație cronică, ceea ce are un impact asupra funcției creierului. Atunci când renunți la zahăr s-ar putea să simți cum „se ridică ceața” și cum starea de spirit se îmbunătățește după doar una sau două săptămâni. Inclusiv cercetările susțin acest lucru. Femeile care au consumat alimente cu un nivel ridicat al indicelui glicemic, inclusiv cele bogate în zahăr adăugat, au fost mai predispuse să fie deprimate decât femeile care au consumat mai puține astfel de alimente, potrivit unui studiu din 2015 din The American Journal of Clinical Nutrition.
Pierzi din kilograme
Zahărul poate crea dependență, iar atunci când reducem cantitatea pe care o mâncăm, se oprește și pofta, astfel încât consumăm mai puține calorii și pierdem în greutate. Atunci când mănânci zahăr rafinat, este posibil ca organismul să nu primească semnalul că ești sătul, ceea ce te face să consumi prea multe calorii și să te îngrași. Când înlocuiești zahărul cu alimente integrale hrănitoare, hormonii se vor regla în mod natural, trimițând semnale creierului atunci când ai mâncat suficient. Ca urmare vei pierde în greutate fără să te străduiești atât de mult.
S-ar putea să răcești mai rar
Zahărul contribuie la inflamația cronică, cea care scade capacitatea sistemului nostru imunitar de a lupta împotriva răcelii și gripei. Ce se întâmplă cu corpul tău când nu mai mănânci zahăr? Este posibil să ai mai puține răceli pe tot parcursul anului și, de asemenea, poate ajuta la reducerea simptomelor de alergie și astm. Nu este prea dificil să mănânci mai puțin zahăr dacă încerci să îl elimini treptat din dieta ta – dintr-o dată s-ar putea să fie ceva mai greu). Dar nu imposibil. E vorba doar de voință.
Scade riscul de diabet de tip 2
Renunțarea la zahăr oferă o șansă sistemelor naturale de detoxifiere ale organismului să își facă treaba. În primele două ore fără zahăr pancreasul va începe să producă mai puțină insulină, iar ficatul va începe, de asemenea, să recupereze din urmă procesarea toxinelor stocate. Acest proces va dura ceva mai mult timp dacă ești deja rezistent la insulină (o stare de prediabet în care corpul produce hormonul insulină dar nu îl folosește în mod corespunzător). Timpul pentru ca majoritatea acestor simptome să dispară complet poate dura până la cinci săptămâni, moment în care nu vei mai fi sclavul zahărului rafinat.
S-ar putea să-ți prelungești viața
Când glicemia crește brusc după ce mâncăm alimente cu zahar, secreția de insulină crește pentru a compensa, iar acest lucru activează o parte a sistemului nervos, care crește tensiunea arterială și ritmul cardiac. Tensiunea arterială ridicată este un factor de risc major pentru bolile de inimă, la fel ca și diabetul de tip 2 și obezitatea, ambele fiind legate de consumul excesiv de zahăr. Zahărul crește, de asemenea, grăsimile nesănătoase din sânge (numite trigliceride) care cresc riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Într-un studiu din 2014, publicat în JAMA Internal Medicine, cei care au consumat cel mai mult zahăr adăugat au avut cele mai mare risc să moară din cauza bolilor de inimă, comparativ cu cei care au consumat cel mai puțin.
Ai o respirație mai proaspătă și un zâmbet mai frumos
Zahărul este un co-factor major în producerea cariilor, deoarece interacționează cu bacteriile din gură pentru a forma acidul care le provoacă. Renunțarea la consumul de zahar va îmbunătăți respirația, de asemenea, deoarece zahărul hrănește bacteriile care provoacă respirația urât mirositoare. Aceste beneficii vor fi imediate și se vor îmbunătăți cu timpul.
S-ar putea să ai parte de sex mai bun
În cazul bărbaților, consumul de zahăr provoacă o creștere a insulinei care conduce la căi care reduc apetitul și funcția sexuală. De asemenea, zahărul face ravagii și printre hormonii sexuali feminini. Dar acest lucru afectează mai mult decât viața sexuală și dorința. La femei, consumul exagerat de zahăr poate duce la căderea părului (sau, din contră, la accentuarea pilozității pe față), la acnee și menstruație neregulată.
Dormi mai bine
Ți se întâmplă uneori să cazi pradă poftelor seara, înainte de culcare? Dacă este încărcată cu zahăr, gustarea asta târzie îți poate răpi somnul dulce. Consumul de zahăr înainte de culcare poate supraîncărca hormonii de stres, ceea ce duce la probleme de somn. Ce se întâmplă atunci când nu mai mănânci zahăr? În doar două sau trei zile, vei avea un somn de o calitate mai bună.
Ce faci dacă intri în „sevraj”?
Nu a zis nimeni că este neapărat ușor să renunți la zahăr. Chiar dacă ai înțeles exact ce dezavantaje aduce. Pentru că, este adevărat, dacă zahărul creează dependență, atunci ca orice dependență declanșează simptome de sevraj dacă nu-l mai consumăm. Schimbările de dispoziție, cum ar fi anxietatea și furia, durează de obicei aproximativ două săptămâni, și până la o lună dacă ai consumat mult zahăr pe o perioadă lungă de timp. Chiar și îndulcitorii artificiali, cum ar fi aspartamul, provoacă efecte de sevraj, așa că cel mai bine este să nu-i folosești ca mijloc de reducere a consumului de zahăr. Mai pot apărea, de asemenea, dureri de cap și simptome asemănătoare gripei, pe care le poți reduce cu exerciții fizice. O plimbare sau o drumeție cu ritm moderat sau rapid poate ajuta prin creșterea ușoară a circulației și a metabolismului, prin stimularea sistemului imunitar și prin faptul că îți oferă ceva pozitiv asupra căruia să te concentrezi.
Ceva dulce, natural
Este evident că alimentele care conțin zahăr adăugat nu au ce căuta în dieta ta, dacă vrei să iei distanță de el. Dar poți, în schimb, miza pe alimente care au un conținut scăzut de zaharuri naturale:
- Fructe proaspete: fructe de pădure, mere verzi, caise, avocado, banane, mure, afine, cireșe, grepfrut, struguri, kiwi, mango, pepene, lămâi, portocale, nectarine, papaya, piersici, pere, ananas, prune, rodii, zmeură, căpșune și mandarine.
- Legume: varză, morcovi, conopidă, castraveți, fenicul, anghinare, usturoi, fasole verde, sparanghel, broccoli, varză de Bruxelles, dovleac, ciuperci, bame, ceapă, mazăre, ardei, dovlecei, ridichi, salată verde, spanac, cartofi, țelină și roșii.
- Leguminoase: fasole uscată, mazăre, linte, edamame.
- Lapte și produse lactate: lapte de migdale, de cocos, de soia sau orez, de vacă, chefir.
Citește și: