Cele mai bune brutării artizanale din București

6 octombrie 2022 | Noutati

În pandemie, ne-am apucat toți să facem pâine. Parcă ne și vedeam… viitorii falnici brutari ai țării! Nu zic… mulți ne-am păstrat obiceiul. Dar parcă nici nu mai coacem pâine toată ziua bună ziua. Că oricum, tot ce-am face nu iese ca la fel de bună și crocantă ca cea gata cumpărată. Mai ales dacă e luată de unde trebuie. Uite care zicem noi că sunt cele mai bune brutării artizanale din București, de la care să-ți cumperi pâinea cea de toate zilele.

persoana care modeleaza o paine cruda, de la Grain Trip una din brutării artizanale din București
Foto: Grain Trip

Mai știi când eram mici și ne trimite mama „la pâine”? Or mai fi și azi copii care fac asta, dar oricum conceptul ăsta al mersului la pâine s-a schimbat foarte mult față de cel pe care îl știam odinioară. Și deseori o pâine bună, făcută de un maestru brutar școlit, poate echivala cu o nouă experiență gastronomică. Asta, desigur, în locurile potrivite. Adică fix în acele brutării sau bistrouri de unde poți să-ți cumperi o pâine gourmet sau să rămâi și să iei o gustare, un mic dejun sau un brunch.

Dacă și tu ești un împătimit al pâinii proaspete și gustoase și nu reziști când simți miros de pâinică proaspăt scoasă din cuptor, atunci clar trebuie să-ți faci drum și să testezi locurile de mai jos. Apoi dă-ne un semn că ne spui care sunt, în opinia ta, cele mai bune brutării artizanale din București. 

Brutării artizanale din București cu pâine proaspătă și bună

Pain Plaisir

painici suprapuse, unele din ele taiate pe jumatate, la Pain Plaisir, una din brutării artizanale din București

Pain Plaisir este o brutărie de inspirație pariziană, pusă la cale de o româncă (Irina Stăncescu) și un englez (Tom Reese), născută din plăcerea gustului bun și delicios. Irina a făcut cursuri de bucătărie și patiserie la Paris, acolo unde l-a cunoscut pe Tom. De-a lungul timpului, el a lucrat ca Chef Patiser pentru restaurantul cu 1* Michelin din Courchevel și alte 3 restaurante ale lui Pierre Gagnaire la Paris, Londra și Hong Kong. Apoi au venit amândoi la București.

Pain Plaisir este o brutărie care creează bunătăți autentice, modelate și coapte cu mâna lor și gustoase până la ultima îmbucătură. Au și prăjituri, tarte, plus multe tipuri de pâine, chifle și baghete peziriste, care sunt delicioase. Pâine integrală, cu secară, de hrișcă, intermediară, cu semințe sau fără, cu maia, chiar și pâine specială pentru sendvișuri (cu 5 tipuri de semințe, ulei de măsline și dospită cu o combinație de maia și poolish – un ”pre-ferment”, un tip de maia fără aciditate). 

Îi găsești în Kiseleff (Barbu Delavrancea 1), Floreasca (Puțul lui Zamfir 60), în George Enescu 25 sau în Bucureștii Noi, pe Jiului 8. Iar dacă vrei să încerci una din rețetele de pîine ale lui Tom, găsești una în colecția de rețete Romania’s Greatest Chefs (o poți descărca gratuit!).

Grain Trip

close up cu o persoana care tine in maini o paine mare si rumena, la Grain Trip București

Ce se întâmplă când vin laolaltă un om pasionat de pâine, patiserie (Valentina Ion) și unul pasionat de cafea bună (Cristian Negoiță)? Păi, iaca, iese Grain Trip. O brutărie artizanală care promite să te poarte într-un trip, o călătorie în jurul lumii, prin selecția sa de pâinici și produse de brutărie și patiserie specifice anumitor țări. Din Franța până în Brazilia, din Italia până în Statele Unite. Din Germania sau Turcia, Maroc sau Uzbekistan, pâini de pretutindeni, prin care să descoperi gusturi si obiceiuri din lumea largă.

Fiecare dintre produse spune o poveste: pâini străvechi sau noi, pâini de la curți regale, pâini din războaie, pâini dedicate unor sărbători religioase, dospite sau nedospite, în formă de minge sau de frunze, încrustate, pictate etc. Nu se fac toate odată, dar dacă îi urmărești pe paginile lor de social media poți afla din timp ce și când se coace.

Și pe lângă toată povestea asta, mai e ceva care îi face aparte. Toate produsele sunt dospite lent, 100% cu maia. Nu folosesc drojdie de cultură, aditivi sau amelioratori. Adică totul e natural, făcut „în casă”. O brutărie 100% artizanală.

Îi găsești pe Bd. Nerva Traian, nr. 16.

Miez Brutărie Artizanală

paine mare, ovala, jumătate tăiata felii si fotografiata de sus de la Miez, una din brutării artizanale din București

Nu putem vorbi de brutării artizanale din București fără să menționăm și Miez, din Piața Amzei. „Un proiect născut dintr-o mare pasiune pentru mâncarea tradițională, autentică. În inima lui stă pâinea artizanală pregătită după metoda străveche a dospirii îndelungi cu maia naturală”, după cum spun chiar ei. 

Andreea Crețu a deschis brutăria în 2016 , dar ideea îi încolțise deja în minte de mai multă vreme (timp în care a testat rețete). Astăzi au o mulțime de clienți fideli și comunitatea crește frumos în jurul micii brutării.

La ei găsești pâinici una și-una (baghete, pâine din grâu dur, cu semințe, de secară cu in, pâine țărănească etc.), dar și multe produse de patiserie delicioase – croasante, tarte grozave, cornulețe sau sărățele, checuri, babka și multe altele. Oferta se schimbă destul de des, dar poți urmări pe site ce poți comanda, în funcție de zi.

Bread and Spices

3 rafturi pline cu paine, baghete si chifle de la Bread and Spices București

Bread and Spices îmbină 3 ingrediente absolut delicioase pentru un rezultat de nerefuzat: brutărie și patiserie franțuzească + cofetărie cu laborator propriu + cafenea și restaurant (mai degrabă, bistro). Practic, poți să alegi ce componentă savuroasă să încerci din oferta locului: pâine proaspătă de luat acasă, croasante alături de o ceașcă de cafea sau o masa în toată regula, însoțită de pâinea făcută în laboratorul lor. 

Un cadru liniștit și relaxat care îți va transforma micul dejun, brunch-ul și prânzul în experiențe senzoriale complete! Îi găsești pe Șos. Pipera nr. 4.

Companion

closeup cu mai multe paini mari si rotunde, așezate pe un raft la Brutăria Companion, una din brutării artizanale din Bucurețti

Companion este o altă băcănie/brutărie din București de unde te poți aproviziona când ai poftă de-o pâine bună, pe care s-o devorezi apoi cu unt, brânză sau delicii tartinabile. Termenul companion vine din latină, explică ei – „com + panis” (cu pâine, cel cu care împarți pâinea). Aceasta este filosofia simplă de la care au pornit – aceea de a împărţi bucatele cu cei dragi, de a crea prietenie şi generozitate. Folosesc tehnici artizanale şi ingrediente proaspete, asigurându-se că pâinea coaptă în cuptorul cu lemne respectă e proaspătă și bună. Și folosesc ingrediente alese pentru ca apoi să ne aducă la masă o pâine bine plămădită, cu maia, sare şi apă plată. În plus, dacă te prinde dorul de cămara bunicii, au și tot felul de bunătăţi în băcănie (zacuscă, murături, dulceţuri, siropuri, miere, chiar și brânzeturi, fructe, legume şi produse din carne). 

Brutăria cu Maia

paine artizanala, facuta cu maia, in forma mare, rotunda, fotografiata de sus, de la Brutaria cu Maia București

Brutăria cu Maia coace pentru noi pâine cu făină adusă direct de la moară, fără E-uri sau alte adaosuri nocive pentru sănătate. Apoi, brutarii folosesc o selecție de maiele și făini maturate de super bună calitate, iar pâinea este pregătită zilnic. Fără aditivi, 100% natural.

De la ei am luat o pâine rustică cu secară minunată, cu chimen, făcută cu maia sălbatică din cultură de secară, 90% făină de secară, 10% făină intermediară și sare de mare. Au și o specialitate cu semințe și făină intermediară care se potrivește perfect cu unt, cu dulceață, sau cu o omletă gutoasă. Baghetele sunt însă cele mai apreciate și mai cumpărate din magazin. Se prepară din ingrediente 100% naturale (făină de grâu, maia, apă și sare de mare), iar procesul de producție nu e ușor (se întinde pe un timp mai îndelungat). Apoi dispar imediat de pe rafturi!

Au multe specialități pe care merită să le descoperi, plus prăjiturici și croasante bune! Îi găsești pe Str. Maior Câmpeanu Alexandru nr 42.

Brot Manufactur

rafturi din magazinul Brot, pline cu sortimente diferite de paine

Brot e o brutărie nemțească, o afacere de familie pornită din dorul și din dragostea pentru pâinea din Germania, așa cum se găsește ea la brutăriile tradiționale. Din dor au deschis prima lor mică brutărie (între timp au deschis mai multe locații) și din dragoste pentru pâine respectă o rețeta din care să rezulte produse sănătoase, făcute din ingrediente naturale și fără alte bazaconii pe care marile firme au început să le adauge pâinii de pe banda rulantă. Despre conceptul sanatos din spatele pâinii artizanale cu maia, secară și grâu de la Brot poți citi mai multe aici. La ei găsești pâine de mai multe feluri, covrigi nemțești, chifle, dar și prăjiturele, biscuiți și batoane cu cereale.

Îi găsești pe Ion Mihalache, în Aviației, Iancului, dar și în Tineretului.

Mama Pan

cos cu paine artizanala cu maia de la Mama Pan, una din brutarii artizanale București

Mamam Pan este prima brutărie socială. Ce înseamnă asta? Că angajează mame singure sau care au mai mult de doi copii și se află în situații dificile de viață. Primesc un salariu decent, și au și un program de lucru care le permite să dedice timp și familiei. În plus, profitul este reinvestit în alte activităţi sociale. Dincolo însă de acest aspect, la MamaPan se face… slow-bread. Pâinea e modelată manual și e sănătoasă, gustoasă, crescută cu maia, fără drojdie comercială. Nu folosesc adaosuri chimice, ci doar apă, sare, semințe și făină neaditivată, fără amelioratori. Fac pâine cu semințe, cu usturoi sau ceapă, cu făină albă, intermediară sau 100% integrală, cu făină de secară sau cu făină fără gluten. Pe alese. Și tot pe alese, se adaugă plăcintele – cu dovleac, cu mere, cu varză murată, fursecurile sau cozonacul.

Coaptă pe vatră, cu miez gustos și coajă crocantă, pâinea lor e tare gustoasă! Primesc comenzi doar prin intermediul site-ului, aici.  

Crocant

doua paini mari, brune si rotunde, cu model sub forma de cercuri, de la brutăria Crocant din București

Crocant Kitchen & Bakery e un mic bistro cu bucătărie urbană, un loc perfect să te oprești să mănânci repede ceva bun. Au mic dejun toată ziua (ouă , frigănele, muffins etc/) dar poți servi și prânzul – supă, salate, hummus, tartine… Arunci un ochi pe tabla de lângă bar și vezi ce-ți trezește pofta. Au și deserturi gustoase – savarine, chec, cheesecake, tarte și multe alte bunătăți. Tot ce e în vitrină, dar și în meniul de mic dejun și prânz e realizat integral în laboratorul propriu, fătă să folosească produse congelate, coloranți, aditivi sau conservanți. Și gătesc în cantități mici pentru ca totul să fie proaspăt și să se consume în aceeași zi. Așa că e posibil ca, uneori, anumite feluri să se epuizeze înainte amiază.

Revenind la pâinici, la Crocant își fac singuri pâinea cu maia, chiflele și brioșele. Îi găsești pe pe str. Nicolae Iorga, aproape de Piața Romană.

Trece pe listă și alte 4 brutării artizanale din București:

Îți mai recomandăm să treci pe listă și Brutăria Colț de Pâine (de pe Popa Nan nr 3A), pentru că are multe sortimente de pâine cu maia, baghete, prăjituri de casă, plus cozonaci foarte gustoși (să știi să faci comandă de Srăbători). Și produsele lor sunt artizanale, naturale, dar să știi că nu fac cantități foarte mari. Bună e și pâinea de la Cuptorul Brâncovenesc, tot brutărie artizanală cu maia, cu produse de patiserie tradițională românească, umplute cu legume și fructe neconservate, totul copt la cuptorul cu lemne, folosind făină neameliorată.

Și la Mons Mellis au pâinici gustoase (și o delicioasă ciocolată de casă), la fel și la Bakeria (musai treci pe la ei, prin Șos. Panduri 26, să descoperi păgăcelele cu untură și brânză de vaci! O să le adori!)

Update: brutăria s-a închis

Rue du Pain

3 randuri cu multe paini asezate una langa alta

Rue Du Pain a fost prima boulangerie artisanale, după cum se defineau chiar ei. Una din brutării artizanale de succes din București, care ajunsese chiar să fie furnizor oficial al Casei Regale a României. 

Update: brutăria s-a închis

My Maia

Brutaria My Maia

My Maia spunea povestea unei pasiuni, o poveste a proprietarei care a dat postul de director de bancă pe un proiect care să-i aducă fericire. Pe scurt, My Maia oferea pâine cu maia, fără drojdie, fără aditivi. 

Update: brutăria s-a închis

Le Grenier a Pain 

paine si chifle de la Grenie au Pain

Le Grenier a Pain a adus tradiția brutăriilor franțuzești în România. Era un loc care îmbina conceptul de brutărie și patiserie cu cel de băcănie și bistro.