Cele mai bune restaurante din Timișoara
20 septembrie 2022 | Locuri cool
Ce zici de un city break într-un oraș impregnat de istorie? Probabil că deja îți vin în minte câteva destinații precum Roma, Viena sau Paris. Însă ce-ar fi dacă ai opta pentru o variantă la fel de interesantă, dar care se află în România? Uneori, suntem atât de prinși să vizităm locuri noi, încât lăsăm frumusețile propriei țări nedescoperite. Așa că hai să facem o vizită prin capitala Banatului! Și îți spunem și care sunt cele mai bune restaurante din Timișoara.
Timișoara este unul dintre orașele care nouă ne place foarte tare! Este, de altfel, și unul dintre cele mai vechi din România, cu cele mai bogate patrimonii arhitecturale și culturale din țară. Știai, spre exemplu, că aici a fost inaugurat primul iluminat electric stradal din Europa? Sau că în 1881 aici a fost pusă în funcțiune prima rețea telefonică din România? Este un loc cu iz de poveste, care încântă prin diversitatea socio-culturală.
Ce să vizitezi în Timișoara?
Cu străzile ei aerisite și clădirile vechi, a căror arhitectură impunătoare datează încă din secolul al 18-lea, cu parcurile ei frumoase și cu starea pe care ți-o dă acest oraș, te va fermeca cu siguranță! Nu degeaba i se mai spune „Mica Vienă” sau „orașul florilor”… Piațete romantice și boeme, palate istorice, poduri de pe care să urmărești asfințitul de soare pe râul Bega, dar și multe restaurante și baruri excelente, toate fac din Timișoara un loc pe care merită să-l descoperi.
Dacă mergi în vizită, nu ai cum să ratezi Piața Victoriei cu ale sale clădiri importante și impozante (precum Palatul Culturii, sau Catedrala), treci prin Piața Libertății – unde se organizează mereu tot felul de târguri – și plimbă-te pe strada Alba Iulia, cu ale sale umbreluțe colorate. Fă o vizită la Castelul Huniade, cea mai veche clădire din Timișoara, treci pe la casa Bruck (una din cele mai frumoase din oraș și din țară), pe la Muzeul de Artă și mergi la Bastionul Maria Theresia să vezi cea mai mare bucată de zid păstrată din vechea cetate a Timișoarei. Și tot acolo este și Muzeul Banatului, aflat într-un vechi castel.
Sunt multe, multe alte locuri pe care merită să le descoperi! Și cel mai bine e să iei orașul la pas, să îl lași să ți se dezvăluie și să te cucerească!
Cele mai bune restaurante din Timișoara
Toată plimbarea sigur își face foame. Așa că pe lângă obiectivele culturale, trebuie neapărat să încerci mâncarea de aici. Că doar se știe că în Banat se mănâncă dumnezeiește! Uite ce recomandări avem noi (dar nu ne supărăm deloc dacă ne mai sugerezi și tu alte locuri!).
Vinto – Gastro Wine Bar
Vinul a făcut dintotdeauna pereche bune cu mâncarea gustoasă. Iar la Vinto fix acesta este conceptul de bază. Localizat în centrul orașului, în Piața Unirii (mai exact, la Muzeul de Artă), restaurantul este recunoscut atât pentru diversitatea preparatelor culinare, cât și pentru vinurile bune pe care ni le propune. Aici vei trăi din plin conceptul de socializare gastronomică. Personalul recomandă grupurilor de prieteni sau familiilor care au ales restaurantul să comande diferit, dar să savureze împreună mâncarea – acel concept de sharing despre care cu siguranță ai mai auzit. În meniu vei regăsi atât variante exotice, cât și alternative tradiționale, specifice culturii românești. În plus, cum spuneam, locul este renumit pentru selecția impresionantă de vinuri: peste 230 de etichete în meniu, dintre care 50 te așteaptă să le guști la bar.
Din meniu: Mușchiul de porc cu polenta cremoasă, champignon deshidratat, shimeji rumenite, demi-glace de vită și arpagic murat este absolut delicios! Merge perfect în asociere cu un vin roșu (te sfătuiește somelierul lor ce să alegi).
Adresă: Str. Florimund Mercy nr.4
Restaurant Sabres
Sabres este alternativa perfectă în cazul în care ești un împătimit al gastronomiei mediteraneene. Este unul dintre cele mai bune restaurante din Timișoara în materie de preparate din pește și fructe de mare, dacă nu chiar cel mai bun. Elegant, rafinat, cu un meniu excelent și servire pe măsură. (Au și o terasă foarte frumoasă).
Mixul de ingrediente atent alese de bucătarii iscusiți îi va surprinde plăcut chiar și pe cei mai pretențioși gurmanzi. În plus, ai la dispoziție o gamă variată de opțiuni, de la platouri cu fructe de mare și salate de vară, până la paste artizanale și supe diverse. Totul este amenajat cu stil, în așa fel încât să-ți ofere un ambient familiar. Tocmai datorită elementelor inedite pe care le îmbină, restaurantul Sabres se află pe lista celor mai apreciate restaurante de către turiștii străini care ajung în Timișoara.
Din meniu: dacă ți l-am recomandat pentru pește și fructe de mare, atunci e clar și ce-ți recomandăm din meniu. Toate sunt gustoase! Noi ne-am delectat cu „Tradiție Sabres de apă dulce” (cu păstrăv, file de crap, file de somn și file de șalău – excelent!) și cu tahine de pește (tot o combinație de șalău, păstrăv și somn la cuptor, cu roșii, ciuperci, dovlecei, cartofi și ardei).
Adresă: Str. Craiova nr. 1
Restaurant Merlot
Merlot este alegerea perfectă în cazul în care îți plac locurile dichisite. Restaurantul este fără îndoială un etalon al eleganței și bunului gust de care te vei îndrăgosti iremediabil. Se află într-o clădire istorică, în apropierea râului Bega, ceea ce îți va oferi o priveliște superbă. Mâncarea pregătită de personal specializat este specifică bucătăriilor franțuzești și italienești, așa că în farfurie vei regăsi unele dintre cele mai delicioase combinații culinare. Te poți bucura, de asemenea, și de alternative pescărești.
Calitatea este cuvântul cheie, iar asta se reflectă și în prețurile afișate. Dar asta pentru că sunt luate în calcul chiar și cele mai mici detalii, tocmai pentru a-ți oferi o experiență completă. Restaurantul impresionează prin somptuozitatea elementelor de design. Finisajele delicate, candelabrele strălucitoare, scaunele tapițate cu materiale pufoase și mesele din lemn masiv oferă un aer aparte locului. Astfel, restaurantul devine alegerea potrivită pentru a organiza petreceri aniversare sau întâlniri de afaceri.
Din meniu: Dacă vrei să încerci preparate deosebite, aici e locul. Descoperă ce înseamnă un Tournedos Rossini ca la carte (mușchi de vită angus cu ficat de rață, cartof, sparanghel, vin roșu și trufe) sau un Mușchi de vită Wellington perfect (mușchi vită cu terină de cartofi, sos de zbârciogi și nuci caramelizate).
Adresă: Splaiul Nistrului nr. 1
La Calul Alb
Localizat chiar în centrul istoric al orașului, La Calul Alb iese în evidență prin creativitate, atenție la detalii și delicii extravagante. Locul are o istorie aparte în spate. Nu știm sigur dacă numele vine de la calul de pe care a descălecat în Timișoara prinţul Eugeniu de Savoya, dar ei zic că marele general își potcovea aici caii și tot aici le confecţiona harnașamentele. De-a lungul timpului clădirea a servit drept băcănie, cabinet de avocatură, broderie și croitorie. Însă farmecul a rămas același.
Aici poți savura preparate din bucătăria contemporană, gustoase și sănătoase. Preparate dintr-o bucătărie care îmbină aromele din diverse zone ale Banatului cu accentele bucătăriei contemporane, ce susţine un stil de viaţă sănătos. O abordare modernă, creativă, cu ingrediente de calitate.
Din meniu: Dacă ai ajuns aici nu ai cum să ratezi pate de ficat de raţă cu dulceaţă de gutui și dulceaţă de ceapă roșie, confitul de mânzat Black Angus servit cu cartofi prăjiți în untură de mangaliță, hrean și sos brun, sau sufleul de ciocolată albă.
Adresă: Str. Eugeniu de Savoya nr. 14
Grill to Chill
Un alt loc care merită să se numere printre cele mai bune restaurante din Timișoara este și Grill to Chill, dedicat celor care vor să deguste unele dintre cele mai delicioase preparate din carne de vită. Aici vei găsi selecții din toată lumea precum Black Angus Statele Unite, Australia, Noua Zeelandă chiar și Wagyu din Japonia. Modul de pregătire a cărnii te va impresiona încă de la prima înghițitură. Textura crocantă pe exterior și suculentă în interior este completată de condimentele potrivite și ingredientele de calitate superioară. Fiecare fel de mâncare este gândit astfel încât să ofere o paletă variată de gusturi și arome. Porțiile sunt foarte generoase, numai bune pentru a fi degustate după o plimbare lungă în oraș. Pe lângă carnea de vită trebuie neapărat să încerci tapas și berile la draft. Prețurile sunt accesibile, iar atmosfera îți va oferi cu siguranță momente de relaxare.
Din meniu: alege orice friptură din carne de vită fragedă, maturată, friptă pe jar lângă un sos divin făcut de ei la foc molcom, alături de paharul de vin roșu, obligatoriu! Iar pastrama de casă este, cu siguranță, cel mai bun aperitiv.
Adresă: Str. Eugeniu De Savoya 12
Dantino Ristorante
(fosta Casa Antinori)
Dacă vrei să mănânci o pizza excelentă, ca de altfel orice preparat din bucătăria italiană, să știi că la Dantino Ristorante au mâncare foarte bună. E posibil să îi cunoști sub fosta denumire, de Casa Antinori – schimbarea s-a petrecut acum, în vară, și vine „la pachet” cu o tentă mai modernă. Esența rămâne însă aceeași de mai bine de 12 ani – aceeași pasiune pentru preparate tipice italiene reinterpretate creativ, cu aceleași servicii bune. Carne premium atent selecționată, pește, fructe de mare proaspete și deserturi homemade delicioase, toate într-un ambient primitor. Confortabil, dar totodată deosebit și elegant, localul te invită într-o lume a tradiției italiene și a bunului gust, un spațiu rafinat care recreează bucătăria și atmosfera din Toscana.
Din meniu: Ai mai mâncat până acum Figliata? E o specialitate artizanală din brânză și smântână de bivoliță, cu roșii cherry și busuioc, foarte bună! Sau încearcă Fondue de brânză Asiago, cu trufe negre și baghete de casă, ori ficatul de gâscă cu tartar cald de mere verzi, smochine confit și ceapă roșie caramelizată. Servește o gustare cu fructe de mare, delectează-te cu o porție de paste excelente sau o pizza gustoasă și încheie cu un desert fin, ca de exemplu tort cu bezea, mascarpone și fructe de pădure.
Adresă: Piața Consiliul Europei (Calea Aradului), nr. 14A
Little Hanoi
O afacere de familie care a dus mai departe rețetele tradiționale din capitala Vietnamului. Binh Minh, fostă concurentă la Chefi la Cuțite, și soțul ei din România sunt protagoniștii poveștii care s-a conturat în jurul restaurantului Hanoi. Dornică să aducă o pată de culoare gastronomiei românești, Binh Minh a mixat cele două culturi și a inventat foarte multe rețete inedite. Iar la Little Hanoi ne demonstrează că bucătăria sud asiatică este o explozie impresionantă de arome și texturi. În plus și restaurantul este amenajat în stil autentic asiatic, cu ghirlande coloare și ghivece cu plante.
Din meniu: Printre cele mai populare alternative pe care ar trebui să le încerci se numără tăițeii prăjiți cu pui sau vită, rața crocantă cu legume și pachețelele de primăvară.
Adresă: Str. Mărășești nr. 9
Jack’s Bistro
Dacă ai poftă de coaste și burgeri delicioși, treci pe la Jack’s, unul dintre cele mai bune restaurante din Timișoara cu bucătărie americană. De fapt, e mai mult de atât, pentru că au o mulțime de alte preparate din bucătăria internațională, toate foarte bune. Mâncarea e gustoasă, atmosfera super fresh, ospătari tineri și haioși… ce să mai, cred că ai prins idea. Un loc cu un vibe foarte fain, relaxat, unde să te simți în largul tău. Un loc pe care ți-l recomandăm cu căldură și merită să le faci o vizită, ai să vezi.
Din meniu: Pe lângă burgerii buni și coastele faimoase, au și paste, supe, salate și băuturi făcute de ei, bere și vinuri locale, dar și cafea de specialitate. Și ce ne place e că au și variante vegetariene. De fapt, asta e puțin spus – meniul zilei are întotdeauna și opțiuni pentru cei care vor să excludă carnea din dietă, și variantele sunt chiar numeroase și generoase. Ba chiar, dacă îi rogi, pot veni și cu soluții așa încât să adapteze mâncarea și să fie meat free – unde se poate face asta, desigur.
Adresă: Str. Vasile Alecsandri nr. 3
Homemade
Homemade e un restaurant care a pornit din dorinţa de a avea un loc primitor ca acasă, plin de personalitate, intim. E un loc tare drăguț și ai cumva senzația că ai ajuns la cineva în vizită, nu într-un restaurant. După cum sugerează și denumirea, aici totul e despre mâncare gustoasă, despre mese pe care să le împarți cu prietenii și familia. Despre soul food. Meniul este unul sezonier, cu preparate delicioase reinterpretate, schimbat o dată la trei luni, urmând ciclurile naturii. Au multe feluri delicioase (inclusiv propuneri vegetariene) și zilele astea lucrează la meniul de toamnă, așa suntem curioși să vedem ce bunătăți ne pregătesc.
Din meniu: îți sugerăm să începi cu o supă cremă de cartofi dulci și prosciutto și să încerci salata cu piersici coapte, burrata, jamon și pesto (cât mai o prinzi). Savurează coastele de porc slow cooked, cu cartofi aurii și sos bbq sau antricotul de vită maturat, cu cartof copt și 4 feluri de brânzeturi. Și burgerii sunt geniali iar papanașii merită să încununeze orice masă la final!
Adresă: Str. Gheorghe Doja nr. 40
Neața Omelette Bistro
Locul perfect pentru un mic dejun ca în filme! Dacă vrei să îți începi ziua cu voie bună și energie debordantă, trebuie neapărat să ajungi la Neața Omelette Bistro. Meniul integrează doar opțiuni pe care le poți degusta dimineața precum omletă, clătite sau croissante diverse. Însă preparatele nu se aseamănă cu nimic din ce ai văzut până acum. Sunt gătite cu atenție de bucătari iscusiți pentru a defini superlativul din punct de vedere organoleptic. Se pun accent atât pe gustul inconfundabil, cât și pe aspectul vizual impecabil. În plus, locul arată foarte bine și este amenajat în stil modern, cu mobilier confortabil și culori vibrante.
Din meniu: totul e bun, dar încearcă scrambled somon (și varianta în croissant), english breakfast (dacă vrei ceva mai consistent) și bagel-urile (mamă-mamă ce bune sunt!). Încheie cu un super pancake. Toate alături de o cafea bună, cum sunt pumpkin spice / apple pie latte macchiato.
Adresă: Str. Vasile Alecsandri nr.2
Ce alte localuri din Timișoara să mai treci pe listă
-
Naru. Pentru că este un loc cochet, care are și o grădină foarte primitoare, iar gustul pe care reușesc să îl pună în farfurii ne mângâie papilele gustative și ne face fericiți! Ei au primit de curând titlul de „Recenzia de aur” la categoria restaurantelor în regiunea ADR Vest.
- Meat Busters – unde găsești cel mai bun pulled pork din oraș și unde carnea este gătită lent și afumată la perfecție (probabil i-ai mai văzut și pe la festivaluri, cu food truck-urile lor).
- Locanda Del Corso – un restaurant rafinat, cu specific italian și cu o atmosferă îmbietoare și discretă. Este chiar în centrul orașului, așa că îți e la îndemână să te oprești la masă după o plimbare.
- The Scotland Yard -„Scotland Yard n’are nimic de-a face cu Scoţia. Nici cu Sherlock Holmes, nici cu Scotch Wiskey”. Și nici Yard nu are. Dar e un loc unde se mănâncă foarte bine şi mult. „Reţetele’s de pe la şvabi, saşi şi de pe aiurea, pâinea și șoncu’s de’ale locului, castraveţii’s acri să te scoată din beție, iar pe perete, avem înfipt un cap mare de mistreţ, ca să ştii unde ţi-e locu’… Glumim, deşi măcelaru’ nostru e un tip tranşant.” Foarte tare, nu?
- Pescada – pentru că au o mulțime de delicatese pescărești proaspete, întregite de o selecție riguroasă a celor mai fine vinuri și un decor desprins din povești d’ale pescarilor.
- La Pizza Napoletana – pentru că… e pizza și e napoletană și e foarte, foarte bună (mulți ar zice că e cea mai bună din oraș)!
- Biofresh – unul dintre cele mai frumoase și interesante restaurante din Timișoara, care are meniu vegan, cu preparate proaspete, bune și porții generoase.
- Restaurant Dinar – un excelent restaurant unde vei regăsi atmosfera de odinioară, plină de tradiție, din Zona Balcanilor, cu bucate din vremuri bune.
Așadar, deci și prin urmare…
Dacă îți dorești să te bucuri de o experiență culinară complexă, Timișoara are clar ce oferi! Și pe lângă frumusețea orașului, forfota și vitalitatea sa, pe lângă obiectivele turistice, ai să vezi că vei rămâne plăcut impresionat de restaurantele enumerate în listă (ceea ce e valabil și dacă ești localnic). Fiecare alternativă este specială în felul său și, indiferent de alegere, nu vei da greș.
Harta cu cele mai bune restaurante din Timișoara:
Citește și: