Cele mai hidratante alimente, care să nu-ți lipsească din farfurie vara

16 august 2022 | Noutati

Căldura ne dă la toți bătăi de cap zilele astea. Și parcă nici pofta de mâncare nu mai e la fel… Dar poți mânca ceva ușor, care să te și răcorească, să te hidrateze și să te revigoreze. Cu alte cuvinte, contează pe câteva dintre cele mai hidratante alimente.

Close up cu o femeie care mananca dintr-o farfurie albasatra plina de legume si o bucata de carne, mancare sanatoasa si cele mai hidratante alimente
Foto: Senivpetro / Freepick

Chiar dacă vara e pe sfârșite, știi că indiferent de anotimp și de temperaturi consumul de lichide – în special apă – este esențial pentru o bună funcționare a organismului.  Chiar dacă încă există controverse cu privire la cantitatea optimă – că este de doi litri pe zi, sau că depinde de vârsta și de greutatea corporală a fiecărei persoane, sau de efortul fizic pe care îl depune – ideea de bază rămâne aceea că este esențial să ne hidratăm. Există însă și persoane pentru care consumul de apă nu este la un nivel nici măcar satisfăcător – cele care spun că nu prea au senzația de sete.

De ce e important să te hidratezi corect

O hidratare „ca la carte” rămâne extrem de importantă pentru sănătate. Dacă consumi prea puțină apă poți ajunge la deshidratare. Ori asta înseamnă că fie te simți mai obosit, fie ai dureri de cap, problemele cu pielea, crampele musculare, tensiunea arterială scăzută, un ritm cardiac accelerat și tot așa. Deshidratarea prelungită e și mai periculoasă, pentru că poate duce la insuficiență de organe și chiar la deces – se știe că o persoană poate supraviețui fără hrană timp de 40 de zile și chiar mai mult (există exemple de persoane care aflate în greva foamei au decedat după 46-73 de zile) cu o condiție: să se hidrateze corespunzător.

13 dintre cele mai hidratante alimente

Ei bine, deși consumul de apă este foarte important, hidratarea corectă poate fi obținută și din unele alimente care conțin apă într-o proporție mare. Uite care ar fi 13 dintre cele mai „suculente”.

Salata verde

(96% apă)

doua maini care ridica o salata verde dintr-o gramada, unul din cele mai hidratante alimente
Foto: Phuc Long / Unsplash

Salata verde are mai multe proprietăți benefice sănătății. Și nu vorbim numai de apă, ci și de acidul folic conținut, și de vitaminele A și K. Despre numărul redus de calorii nici nu mai are rost să amintim, pentru că sub acest aspect salata verde este celebră. În afara salatelor din… salată verde, o mai poți folosi pe post de chiflă/felie de pâine/lipie/pita/tortilla pentru a prepara sandvișuri.

Castravetele

(95% apă)

close up cu un castravete taiat felii cu un cutit, pe fundal gri
Foto: Louis Hansel / Unsplash

Compus aproape în întregime din apă, castravetele se află în top când vorbim de cele mai hidratante alimente. În plus, oferă și o cantitate – e drept, mică – de substanțe nutritive precum vitamina K, potasiu și magneziu. În comparație cu alte legume bogate în apă, castraveții sunt unul dintre cele mai sărace în calorii: doar 8 calorii într-o jumătate de cană. Consumă fără teama de a te îngrășa salate de castraveți sau adaugă-i din belșug în sandvișuri.

Dovlecelul

(94% apă)

persoana care curata un dovlecel pe un tovcator de lemn
Foto: CA Creative / Unsplash

Dovlecelul este o legumă nutritivă care poate oferi mai multe beneficii pentru sănătate. O cană de dovlecel tocat conține peste 90% apă și oferă un gram de fibre. Ambele aceste componente sunt excelente pentru a te menține sătul. Consumul de dovlecei contribuie cu mai multe substanțe nutritive la dietă, în special vitamina C, într-o cană aflându-se 35% din necesarul zilnic al acestei vitamine. Îi poți consuma ca garnitură, adăuga în ciorbe, supe și salate, dar și ca alternativă la paste (tăiați în fâșii subțiri).

Pepenele roșu

(92% apă)

close up cu felii de pepene roșu tăiate triunghi, unul dintre cele mai hidratante alimente
Foto: Lisa Fotios / Pexels

Gustos dar și foarte sănătos, pepenele verde conține, pe lângă apă, fibre și nutrienți importanți cum sunt vitaminele A și C, magneziu și antioxidanți puternici (cum este licopenul). Având o densitate calorică scăzută, este un puternic aliat și în lupta cu kilogramele în exces. Pepenele verde poate fi consumat ca și gustare, ca garnitură sau în salate.

Ardeiul gras

(92% apă)

ardei gras galben taiat felii, pe fundal gri, unul dintre cele mai hidratante alimente
Foto: Jessica Lewis / Pexels

Ardeii grași sunt o altă legumă incredibil de sănătoasă, cu o varietate de efecte benefice. Mai mult de 90% din greutatea ardeiului gras provine din apă. Sunt bogați în fibre, vitamine și minerale, cum ar fi vitaminele B și potasiu. Ardeii grași conțin, de asemenea, antioxidanți carotenoizi, care pot reduce riscul anumitor tipuri de cancer și boli oculare. Mai mult, ardeii grași conțin cea mai mare cantitate de vitamina C, în comparație cu alte fructe și legume, asigurând 317% din necesarul zilnic în doar o cană! Nu numai că vitamina C este benefică pentru sistemul imunitar, dar ajută organismul să absoarbă mai eficient fierul, promovează sănătatea oaselor și protejează celulele de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi.

Varza

(92% apă)

varza taiata in jumatate, alaturi de rosii, pe un tocator de lemn
Foto: Victoria Emerson / Pexels

Varza este o legumă cruciferă impresionant de sănătoasă. Este destul de săracă în calorii, dar bogată în fibre și nutrienți. Este, de asemenea, bogată în vitamina C, vitamina K, acid folic și mai multe oligoelemente importante. În plus, varza furnizează glucozinolați, care sunt antioxidanți despre care se crede că ajută la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar.

Căpșunile

(91% apă)

o gramajoara de capsuni tinute de cineva intre palme, unul dintre cele mai hidratante alimente
Foto: Arthur Rutkowski / Unsplash

Prin conținutul ridicat de apă, căpșunile reprezintă un aliment foarte hidratant. În plus, furnizează o cantitate semnificativă de fibre, de antioxidanți care luptă împotriva bolilor, de vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, acid folic și mangan. S-a demonstrat că un consum regulat de căpșuni reduce inflamația, ceea ce poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă, a diabetului, a bolii Alzheimer și a diferitelor tipuri de cancer. Sunt ușor de integrat în alimentație, consumate ca atare, ca ingredient în smoothie sau chiar în sandvișuri sau wrap.

Laptele degresat

(91% apă)

cana de lapte fotografiata de sus, in care pluteste un biscuite
Foto: Izabella Arvai / Pexels

Deși cu un conținut atât de mare de apă, laptele degresat este hrănitor și furnizează o cantitate considerabilă de vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, calciu, riboflavină, vitamina B12, fosfor și potasiu. Nu numai că ajută la hidratarea generală, dar poate ajuta și la rehidratarea după exerciții fizice intense mai bine decât o fac apa sau băuturile sportive. Acest lucru se datorează parțial conținutului de electroliți și proteine din lapte, care pot ajuta la înlocuirea pierderilor de lichide corporale.

Pepenele galben

(90% apă)

pepene galben taiat pe jumatate, fotografiat pe fundal alb, cu 4 crengute in prim plan, unul dintre cele mai hidratante alimente
Foto: Otherness / Unsplash

O ceașcă de pepene galben conține 2 grame de fibre, care, împreună cu apa, reduce pofta de mâncare și favorizează senzația de sațietate. Pepenele galben este bogat în vitamina A, furnizând 120% din necesarul zilnic într-o porție de o cană. (Studiile au arătat că vitamina A poate stimula sănătatea sistemului imunitar, protejând împotriva infecțiilor.) Ca și pepenele roșu, se poate consuma ca și gustare, în smoothie sau salate, dar și cu iaurt, combinație care reprezintă un desert ușor și răcoritor.

Piersicile

(89% apă)

ladita plina cu persici rumene, unul dintre cele mai hidratante alimente
Foto: Luann Hunt / Unsplash

Aproape 90% din greutatea lor este… apă. Apa dar și fibrele conținute fac ca piersicile să fie sățioase, deși au un conținut scăzut de calorii (60 de calorii într-o piersică de mărime medie.) De asemenea, ele furnizează mai multe vitamine și minerale importante, cum ar fi vitamina A, vitamina C, vitaminele B și potasiu. Le poți consuma ca atare, în smoothie sau cu iaurt ori brânză. Încearcă!

Portocalele

(88% apă)

Fibre, nutrienți (vitamina C și potasiu), antioxidanți și flavonoide, iată ce oferă portocalele în afară de apă. Mai este de notat faptul că un consum regulat de citrice protejează împotriva pietrelor la rinichi, lucru datorat faptului că acidul citric pe care îl conțin se poate lega de oxalatul de calciu care formează pietre, ajutând la eliminarea acestuia din organism.

Iaurtul simplu

(88% apă)

pahar cu iaurt si cu o lingurita, langa care sunt asezate 3 capsuni
Foto: Anshu A / Unsplash

O cană de iaurt simplu conține mai mult de 75% apă, dar și vitamine și minerale (calciu, fosfor și potasiu), toate fiind de notorietate că ajută la promovarea sănătății oaselor. Iaurtul este, de asemenea, o sursă excelentă de proteine, furnizând peste 8 grame și aproximativ 17% din necesarul zilnic într-o porție de o cană. S-a demonstrat că un consum regulat de iaurt ajută la pierderea în greutate, efect care se datorează în mare parte faptului că apa și proteinele conținute reduc apetitul.

Brânza de vaci

(80% apa)

castron cu branza de vaci peste care a fost pusa ceapa verde tocata, iar langa castron un cutit si fire de ceapa verde.
Foto: Karolina Grabowska / Pexels

Brânza de vaci este un alt produs lactat sănătos și nutritiv, cu proprietăți hidratante. Conține 25 de grame de proteine la o porție de o cană, ceea ce reprezintă 50% din necesarul zilnic. Conținutul său ridicat de apă și proteine este un motiv important pentru care este un aliment atât de sățios care poate ajuta la reducerea poftei de mâncare. În plus, brânza de vaci are un profil nutrițional impresionant, oferind 36% din necesarul zilnic de fosfor, 19% pentru calciu și 31% pentru seleniu într-o singură cană (aproximativ 225 grame). Mai mult, brânza de vaci este o sursă excelentă de vitamine B, inclusiv riboflavină și vitamina B12, care sunt necesare pentru sănătatea creierului, metabolismului și menținerea sănătății oaselor. Este delicioasă incorporată în omletă sau amestecată cu fructe. În afara tuturor celorlalte moduri consacrate de a o consuma…

Alte alimente cu un conținut ridicat de apă:

  • țelina (95%)
  • roșiile (94%)

conopida (92%)

grepfruitul (88%)

Și, desigur, fără tăgadă, ciorbele și supele.


Citește și: