Comandă vinul ca un adevărat cunoscător
23 octombrie 2019 | Noutati
Dacă îți place să bei vin dar nu ești ceea ce s-ar putea numi „un expert”, e posibil să nu știi pentru ce să optezi din meniul unui restaurant. De aceea, noi vrem să-ți ușurăm alegerea.
Pentru cei care nu sunt chiar profesioniști în domeniu, alegerea unui vin bun la restaurant se face de multe ori „la ghici”, cum s-ar spune. Deseori regăsești în meniu foarte multe variante, soiuri sau producători, iar prețurile variază și ele destul de mult. În plus, ar trebui (teoretic) să ții cont și de preparatele pe care le comanzi, așa încât vinul să completeze întreaga experiență culinară. Dacă te situezi la nivelul „începători”, avem câteva ponturi pentru tine.
Fă-ți lecțiile
Înainte de a merge la restaurant, verifică pe Restograf meniul localului, vezi ce vinuri sunt și prețurile pe care le practică. Dacă sunt vinuri din mai multe regiuni ale țării sau ale lumii, soiuri și producători, ori dacă un sortiment vintage îți atrage atenția, caută mai multe informații și citește despre ele.
Cere ajutor
Unele restaurante au somelieri care sunt acolo să te sfătuiască ce vin să alegi, în funcție de ce mănânci și ce preferințe ai. Ce-i drept, în majoritatea localurilor nu te poți baza decât pe recomandarea ospătarului – caz în care unii oameni ezită să le ceară sfatul deoarece fie au impresia că le vor indica cele mai scumpe vinuri, fie că nu au pregătirea necesară pentru a face recomandări. Dacă ai un vin care îți place și pe care îl bei de obicei, roagă ospătarul să-ți aducă la masă ceva asemănător.
Fii cât se poate de direct
Onestitatea și comunicarea sunt ingredientele cheie în orice relație, inclusiv în cea dintre un client și ospătarul unui restaurant. Așadar, nu te jena să spui exact ceea ce-ți dorești. Spre exemplu, dacă vrei un vin alb care să nu coste mai mult de 50 de lei, pur și simplu spune.
Reține trei aspecte cheie
Aromă, consistență și gust. Dacă știi ce preferințe ai când vine vorba de aceste trei elemente esențiale ale unui vin, atunci cu siguranță vei comanda un vin pe gustul tău aproape de fiecare dată. Aroma este prima impresie pe care ți-o lasă vinul, mirosul pe care îl simți când apropii paharul de gură. Consistența (textura, corpolența) vinului poate fi ușoară, medie sau plină. Iar dacă vorbim de gust, acesta este determinat de aciditate (care stimulează glandele salivare și, efectiv, îți lasă gura apă), taninuri (substanțe care există în struguri și care dau acea senzație astringentă) și nivelul de zahăr (care face diferența între un vin dulce, demi-sec sau sec).
Nu folosi termeni pe care nu-i stăpânești
Spre exemplu, sunt unele neînțelegeri legate de termenul „sec”, care se referă la lipsa (sau la o cantitate foarte mică) de zaharuri reziduale în vin – zaharuri rămase în vin după fermentare, ceea ce nu are nicio legătură cu aroma fructată a vinului. Spre exemplu, unii oamenii spun că vor un vin dulce, sec – dar așa ceva nu există.
Ieși din zona de confort
Mulți clienți se uită în lista de vinuri în speranța că vor recunoaște un anumit sortiment, așa încât să poată face o alegere sigură, familiară lor. Nu-ți fie însă teamă să încerci lucruri noi și lasă ospătarul să-ți recomande ce consideră. S-ar putea să descoperi că există variante demne de luat în seamă!
În mod concret…
Dacă vrei să știi cam ce tip de vin se potrivește mâncării tale preferate, iată câteva recomandări:
- Carnea roșie merge de minune cu un vin roșu, sec. Spre exemplu, la friptura de porc servește o Fetească Neagră, la cea de vită un vin Shiraz, la fel și la vânat (sau un Merlot), iar carnea de miel se îmbină perfect cu un Cabernet Sauvignon. Pieptul de rață se potrivește foarte bine cu Pinot Noir.
- Peștele se servește, de obicei, alături de un vin alb sec, precum Chardonnay, Sauvignon Blanc sau Riesling. La fel și carnea de pui.
- Pentru paste în sos roșu îți recomandăm Chianti sau Merlot, pe când pentru pastele în sos alb se potrivește mai bine un Sauvignon Blanc sau Pinot Grigio.
- Majoritatea fructelor de mare se îmbină foarte bine cu Sauvignon Blanc sau Fetească Albă, dar dacă mănânci creveți sau homar, atunci comandă Chardonnay.
- Brânzeturile se servesc cu un vin alb, salatele cu un Sauvignon Blanc, iar deserturile cu un vin alb sau rosé (dulci sau demi-dulci).