Coronavirus │Statul ia măsuri în sprijinul HORECA
19 martie 2020 | Management
Statul va suporta șomajul tehnic pentru angajații din companiile afectate în mod direct de măsurile restrictive adoptate de autorități. În această categorie intră restaurantele, cafenelele, barurile sau hotelurile.
Proiectul de ordonață de urgență prevede ca statul să suporte plata șomajului tehnic (75% din salariul brut), prin intermediul ANOFM, din bugetul asigurărilor de șomaj, pe perioada stării de urgență, în limita a maxim 75% din salariul mediu brut. Angajatorii au obligaţia să păstreze angajații respectivi pe o perioadă de cel puțin 6 luni de la data reînceperii activității. Măsura se aplică în cazul companiilor afectate în mod direct de măsurile restrictive adoptate de autorități – cum sunt restaurantele, barurile, cafenelele, hotelurile etc.
„Am ales această formulă pentru că foarte multe companii care sunt afectate sunt companii care funcționau foarte bine, cu profitabilitate, cu plata la zi a taxelor și impozitelor, iar aceste companii sunt afectate de o conjunctură pe care o considerăm de moment. Aceste companii vor avea capaciatea de a-și relua activitatea în bune condiții și de a folosi angajații pe care i-au format. A nu le susține în această perioadă înseamnă a condamna companiile să piardă acești angajați. Capacitatea acestor companii de a reveni la o activitate cât mai aproape de normal depinde în mare măsură de a-și ține angajații într-o formă de susținere prin care statul să fie implicat prin acest șomaj tehnic. Vom lua măsuri în ceea ce privește asigurarea capitalului de lucru. Vizează toate companiile. Noi trebuie să asigurăm capitalul de lucru pentru a susține aceste companii. Va trebui să injectăm bani în economie”, a declarat premierul României, Ludovic Orban, la începutul ședinței de guvern de miercuri.
Pentru companiile care nu au fost afectate în mod direct de măsurile guvernului, dar care au fost afectate de consecințele epidemiei, pentru a beneficia de această plată a șomajului tehnic, vor trebui să facă o declarație pe proprie răspundere, iar cifra de afaceri trebuie să fi scăzut cu minim 25%.
Alte măsuri adoptate de guvern:
- Majorarea plafonului de garantare a creditelor pentru IMM-uri, prin Ordonanță de Urgență. „Am putut să o facem cu 5 miliarde în primă fază. Suntem pregătiți să îl majorăm cu încă 5 miliarde și ne putem duce până la 15 miliarde”, a declarat premierul Ludovic Orban. Practic, se garantează credite pentru investiții și pentru asigurarea capitalului de lucru. Dobânda e subvenționată 100%. Garanția va fi de 90% din credite pentru cele până într-un milion de lei și de 80% peste un milion de lei.
- Rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde, pentru a asigura fluxuri de capital prin intermediul rambursării TVA, pentru a permite companiilor să beneficieze de capitalul de lucru.
- Creșterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale, la rectificare, astfel încât companiile să beneficieze de acest capital.