Cum să faci să nu te îngrași (prea mult) de Sărbători
13 decembrie 2022 | Noutati
E aproape imposibil să nu pui pe tine când mesele sunt care mai de care pline cu tot felul de bunătăți. Sfânt să fii, și n-ai rezista ispitei! Dar oare există alegeri pe care dacă le facem putem diminua pericolul? Există. Iar cumpătarea este cuvântul-cheie. Hai să-ți dăm câteva ponturi care-ți pot fi de ajutor ca să nu te îngrași de Sărbători muuult mai mult decât ai vrea.
Cea mai sigură cale ca să nu te îngrași de Sărbători este să nu cumperi absolut nimic, să nu gătești absolut nimic și să refuzi toate invitațiile la masă. Și, pentru siguranță, să treci și cu banda adezivă de două-trei ori peste gură. Altfel, orice vei face poate fi folosit împotriva ta. Glumim, desigur! Unde s-a mai pomenit așa ceva?!
Și totuși, riscul ca de Sărbători să ne căpătuim cu niște kilograme în plus este cât se poate de real, având chiar dimensiunile unui… atentat la confortul fizic.
Nu e vorba doar de mâncare…
Bineînțeles că, în primul rând, pentru că mâncăm mult, mâncăm des, mâncăm alimente pline de grăsimi și de zahăr și consumăm (mai mult) alcool. Dar nu doar atât. Nu mai dormim așa cum ar trebui, nu mai respectăm orarul de somn, pentru că – deloc surprinzător – petrecem. Adică mâncăm și bem, nu? Și acestea sunt cam singurele „forme de mișcare” practicate de la Crăciun până la Anul Nou: dusul furculiței, linguriței și paharului la gură. După care, fără îndoială, ne ia cu toropeală și trebuie să ne și odihnim (a se citi „să trândăvim” pe canapea, făcând binging la seriale).
7 lucruri simple care te ajută să nu te îngrași prea mult de Sărbători
Hai să vedem ce-am putea face pentru a nu acumula (prea multe) kilograme, ca să avem ce regreta la început de An Nou. (Da, da, știm: „Din ianuarie intru la dietă!” Așa zicem în fiecare an.)
Păstrează-ți obiceiuri alimentare în perioada premergătoare Sărbătorilor
Crăciunul este pe 25 decembrie. În fiecare an, da?! Ai prins idea? Am vrut să zic, mai voalat, așa, că preparatele specifice Crăciunului se consumă de Crăciun. Nu de când este sacrificat porcul. Că dacă te apuci de mâncat cârnați, șorici și carne prăjită de la mijlocul lui decembrie, de Crăciun deja concurezi la greutate cu defunctul Ghiță. Până în seara de Ajun respectă-ți dieta obișnuită, cea de peste an. Ba chiar poți, pentru a te pregăti în vederea Marelui Chiolhan, să faci unele schimbări: să consumi cu precădere fructe, legume și pește, să reduci porțiile și să nu mai mănânci seara târziu. Și nici să nu ronțăi nimic ori de câte ori îți vine.
Mănâncă fructe înainte de a merge la o petrecere
Ai primit invitație la masa de Crăciun. Știi ce te așteaptă, nu?! Dacă știi că, în ciuda tuturor riscurilor de a te îngrășa (și pe masă o să fie multe riscuri, asta știi și tu!) o să mănânci din toate și îți va fi greu să te oprești înainte de a simți că explodezi, ține minte acest truc. Înainte de a pleca de acasă către locul pierzaniei, mănâncă un fruct. Un măr sau o bucată de ananas proaspăt. Vei avea senzația de sațietate și nu vei mai putea goli platoul dintr-o răsuflare.
Alege tu ce să mănânci!
Bun, a venit Crăciunul, mergi la mama, la soacra, la rude. Și toți – dar toți! – te îmbie să guști din tot ce este etalat pe masă: „Ia cârnat, să vezi ce bun e!” (De parcă cineva a susținut contrariul și tu ești juratul care trebuie să dea verdictul). Sau „Gustă toba, e făcută de mine!” (Extraordinar, dar cine ești tu, Gordon Ramsay?!). „Să-ți mai pun două sărmăluțe, că am văzut că ți-au plăcut. Ți se topesc în gură, nu alta!”. (Ei, asta-i bună! Că n-or fi vată pe băț! S-or topi în gură, dar în stomac tot ocupă mult loc. Nu-mi mai pune că nu mai pooot!).
Asta trebuie să faci: să mănânci ceea ce îți place și cât poți tu, nu ce te îndeamnă/forțează gazda. Nu ai obligația de a-i gâdila orgoliul pe… cântarul tău.
Alege proteinele
Ferească Dumnezeu când începe românul să umple masa de Crăciun! Că să te ții! Asta zic și eu: să te ții. Să te ții tare. La aperitiv doar să guști din una-alta, de preferat ocolind cu abilitate preparatele cu mult ulei cum este salata boeuf, cea de vinete sau de icre. Guști. Doar guști. Mai bine servești preparate din carne (dar și acelea cu măsură). Fără pâine, desigur! O mare parte din caloriile ingerate prin proteine sunt arse sub formă de căldură atunci când organismul le digeră, ceea ce înseamnă că energia consumată pentru a metaboliza carnea arde calorii fără ca tu să observi.
Respectă pauzele dintre felurile de mâncare
Vezi ai grijă să nu cazi din aperitiv în friptură, sarmale și cozonac. Între felurile de mâncare trebuie să existe o pauză de cel puțin două ore, ideal ar fi trei. Interval în care este recomandat să te hidratezi. Cu apă! Ia mâna de pe paharul cu lichidul ăla tot incolor dar care e cu țuică, votcă sau gin. Și nici nu turna pe gât sucuri, că sunt pline de zahăr! Mai degrabă doar pupă paharele astea bahice (Da, știm… una-i teoria, alta-i practica).
Nu sări peste micul dejun
De la Crăciun până la Anul Nou sunt o grămadă de zile. Încearcă să le trăiești normal, în ritmul tău obișnuit. Adică micul dejun să rămână mic dejun, nu sări peste el dar nici nu-l transforma într-un prânz luat ceva mai devreme. Dimineața mănâncă ce se mănâncă dimineața, cum ar fi ou fiert, iaurt, lapte, cereale, fructe etc.
Continuă (sau începe!) să faci mișcare
Orele de stat pe scaun, la masă, trebuie răzbunate! Dacă ești practicant/practicantă de mișcare la sală, să știi că numai pe 25 decembrie și pe 1 ianuarie e închisă. Așa că n-ai nicio justificare să nu calci pe-acolo o săptămână sau până după Sfântul Ion.
Nu te numeri printre cei care frecventează sălile de sport? OK, sunt soluții și pentru tine. Cum ar fi plimbările după masă. Trotuarele și parcurile sunt deschise nonstop și sunt și gratis. Zici că dacă ești musafirul cuiva, e jenant ca după masă să-i lași baltă pe comeseni și să ieși la plimbare. Într-un fel îți dau dreptate. Dar poți încerca să-i mobilizezi și pe ei, explicându-le că este pentru o cauză dreaptă. Propune o plimbare până la un Târg de Crăciun sau pentru a admira iluminatului festiv din oraș. Nu e o variantă bună pentru tine? Dacă nu e, atunci oferă-te voluntar să ajuți gazda la strânsul mesei și spălatul vaselor. Orice, numai nu te trânti pe canapea, să-ți faci siesta. Tentația de a trage un pui de somn după masa, dacă ești acasă, în confortul tău, e mare. Rezistă, gândindu-te la… kilograme!
Iar dacă nimic din toate astea nu funcționează, nu-i nimic că vine Veganuary și poți profita pentru a mai da jos ceva din tot ce ai acumulat (am vorbit mai multe despre asta aici). În plus, după Sărbători, pune în aplicare câteva idei pentru a reveni mai ușor la o alimentație echilibrată.