Back to basics: cum să pui conserve pentru iarnă (+ 7 rețete pentru începători)
4 octombrie 2022 | Noutati
Dacă te lovește nostalgia și vrei să-ncerci și tu să pui conserve pentru iarnă (așa cum făcea mama sau bunica), îți spunem noi pas cu pas ce ai de făcut. Ca să îți iasă bine, și dacă e prima oară în viața ta când încerci. Că doar nu toți știm cum se face, dar putem învăța! Avem pentru tine o mulţime de ponturi și reţete delicioase care să te ajute să-ți „redecorezi” cămara și să o pui la punct toamna asta.
Îți mai aduci aminte când erai la mama acasă și întotdeauna, toamna, începea campania de aprovizionare? O mulțime de miresme invadau bucătăria cu ajutorul ardeilor sau a vinetelor coapte, borcanele stăteau frumos aliniate și gata să se umple de culoare! Iar cămara devenea o vitrină: murăturile (dispuse „la parter”, în „apartamente acvatice” de 5-10 litri), conservele „mici”, la borcane de 800 (adică zacusca, ghiveciul, vinetele de salată şi multe altele), iar pe raftul de sus, dulceţurile fine făcute după rețeta secretă a bunicii.
Acum însă, preferăm de multe ori să le luăm de-a gata. Că doar ce sens mai are să muncești tu? Greșit! Dacă le pregăteşti după reţete sănătoase, conservele de casă îţi vor fi de mare ajutor peste iarnă, în alcătuirea unor meniuri gustoase şi sănătoase pentru întreaga familie.
ABC-ul conservelor
Pentru început, pune-ţi la punct ustensilele. Spală şi clăteşte temeinic borcanele, apoi pune-le la uscat cu faţa în jos pe un prosop de bumbac sau de cânepă şi nu le şterge. Înfăşoară-le doar într-un prosop. Iar în final, esenţial este capacul care trebuie să le închidă ermetic.
Cum se fierb? În bain-marie! Aşezi borcanele cu fructe şi legume într-un vas cu apă, având grijă ca temperatura să nu depăşească 100°C. Dacă uiţi vasul pe foc, măcar ai grijă să izolezi borcanele de fundul încins al vasului cu un prosop împăturit. Apoi, tot din motive de „securitate”, izolează borcanele între ele. Foloseşte un vas de fierbere suficient de încăpător şi de înalt. Apa din el trebuie să ocupe circa 2/3 din înălţime, dar să fie la 2-3 cm mai jos de nivelul capacului. Apoi fierbi borcanele aproximativ o oră şi le pui la răcit sub o pătură. A doua zi, le poţi scoate la lumină și le aşezi pe rafturi, fără să le clatini prea tare.
Conserve pentru iarnă, cu legume
Fasolea. Înainte de a pune fasolea în borcane, spal-o cu apă rece, apoi fierbe-o pe jumătate în apă clocotită cu puţină sare, la foc mare. Vasul trebuie să rămână neacoperit! După fierbere, strecoar-o și așază-o în borcane. Acoperă legumele cu lichidul de fierbere clocotit, iar deasupra adaugă roşii întregi şi verdeţuri. Pentru ca borcanele tale să reziste, aplică „regula de aur” a bunicii: când torni lichid fierbinte în ele, pune dedesubt o lamă de cuţit!
Mazărea. Mazărea nu poate fi lăsată de pe o zi, pe alta, ci trebuie preparată imediat după curăţare. Pentru conserve, alege mazărea cu bob dulce (nefăinos), pe care o fierbi în apă rece. Adaugi sarea după ce mazărea a fiert pe jumătate. Pui mazărea fiartă în borcane şi torni lichidul deasupra, lăsând un gol de trei centrimetri până la gâtul borcanului. Apoi, pui borcanele la fiert timp de o oră.
Dovleceii. După ce îi cureţi de coajă şi îi speli, aşează-i ca pe „soldăţei” în borcane. Toarnă peste ei apă clocotită şi adaugă puţină sare. Apoi leagă borcanele şi fierbe-le o oră în bain-marie. Dacă vrei să faci dovlecei pentru umplut, nu-i curăţa de coajă şi pune-i la fiert în apă rece, timp de o oră în bain-marie. Dovleceii mai mari îi poţi pregăti şi în ulei, astfel: după ce îi speli şi îi usuci, rumenește-i în tigaia de teflon, până se înmoaie. După aceea, aşază-i în borcane, cu sos cu tot, şi leagă borcanul sau acoperă-l cu capacul. În final, fierbe borcanele în bain-marie timp de o oră.
Conopida. Dacă vrei să pui conserve pentru iarnă și să folosești conopidă, alege-o pe cea mai albă, nu prea mare şi proaspătă. După spălare, desfă-o în bucăţi, aşaz-o în borcane şi toarnă deasupra apă clocotită cu sare. Acoperă borcanele cu capac şi fierbe-le în bain-marie, la foc iute, timp de o oră. Apoi scoate-le pe rând la răcit, şterge-le şi acopere-le cu o pătură (altfel conopida se îngălbeneşte şi nu mai este la fel de atrăgătoare, deşi gustul ei rămâne la fel de bun).
Compoturi şi jeleuri
Tot în categoria conserve pentru iarnă și compoturile, jeleurile sau pelteaua. Poţi folosi prune, pere, struguri şi multe alte fructe. Trebuie întâi să le cureţi de codiţe sau de sâmburi. Pune-le apoi într-un vas mare, peste care presară puţin zahăr (50 g la un kilogram de fructe) şi lasă-le acoperite timp de două-trei ore. Aranjează-le ordonat în borcane, toarnă deasupra siropul şi acoperă borcanele cu capace. Așază-le apoi într-un vas cu apă caldă şi fierbe-le în bain-marie 30-45 de minute, fără să le agiţi, pentru ca zeama să rămână limpede.
Compot de afine. Pune un kilogram de afine într-un vas, adaugă 100 g de zahăr, amestecă cu o lingură de lemn şi lasă vasul acoperit două-trei ore, până se topeşte zahărul. Apoi, pune afinele în borcane şi toarnă siropul peste ele. În final, fierbe-le la bain-marie timp de 30 de minute.
Peltea de gutui şi mere. La un kilogram de gutui bine spălate şi şterse, din care alegi cojile şi mijlocul (restul păstrezi pentru dulceaţă), adaugi un kilogram de mere ionatane, tăiate felii. Pune-le pe toate într-un vas smălţuit, cu apă rece care să le acopere, până se înmoaie bine. Strecoară-le printr-o sită pe care ai pus în prealabil un strat de tifon curat. La un litru de zeamă obţinută, adaugi un kilogram de zahăr şi fierbi amestecul într-o cratiţă smălţuită până se transformă într-o „piftie” moale (nu se mai scurge, atunci când este luată cu lingura). În final, torni amestecul fierbinte în borcane dinainte încălzite. După răcire, le acoperi cu capace.
Gata cu teoria, hai la treabă! Rețete de conserve pentru iarnă
Pastă de ardei cu măr
Ingrediente:
1,5 kg ardei capia; 300 g pastă de roşii; 4 mere; 3 linguri cu zahăr; 3 linguri cu oţet; 150 ml ulei; pătrunjel; sare.
Mod de preparare:
Coace ardeii pe plită. Curăță-i de coajă, cotor și semințe, apoi taie-i mărunt. Adaugă uleiul, pasta de roşii şi merele curăţate şi date pe răzătoarea mare. Pune totul la fiert şi când pasta este bine legată adaugă oţetul, zahărul, puțin pătrunjel și un praf de sare după gust. Lasă din nou la fiert până scade suficient, iar uleiul s-a adunat deasupra. Stinge focul şi repartizează pasta de ardei în borcanele încălzite în prealabil. Sterilizează borcanele 30 de minute la cuptor, după care depozitează-le în cămară.
Cu această pastă poți să ungi felii de pâine sau biscuiți. Din ea poți să pregătești mâncărici cu sos sau spaghete.
Salată asortată
Ingrediente:
1,5 kg gogoșari; 4 morcovi; 3 cepe; 1 conopidă potrivită; 500 ml oţet; 500 g zahăr; câteva frunze de ţelină; boabe de muştar; boabe de piper; 1 lingură cu sare; 2 foi de dafin.
Mod de preparare:
Desfă conopida în bucheţele mici şi las-o 15 minute în apă cu sare, apoi spal-o sub jet de apă rece. Curăţă morcovii și ardeii. Taie morcovii rondele, ceapa julien şi ardeii în felii potrivit de mari. Într-un vas, amestecă legumele. Amestecă oțetul cu zahărul, sarea, boabele de piper și muștar, și foile de dafin. Toarnă amestecul de oțet peste legume și lasă-le 15 ore să-și lase mai multă zeamă. Amestecă din când în când. Așază legumele în borcane sterilizate de 400 g. Acoperă-le cu zeama pe care și-au lăsat-o. Pentru a se păstra mai bine pune printre ele bastonașe de hrean. Înainte de a le depozita sterilizează-le la bain-marie 15 minute.
Suc de roșii
Ingrediente:
5 kg roșii prunișoare; 2 legături de pătrunjel; câteva frunze de țelină; sare
Mod de preparare:
Spală roșiile, taie-le în sferturi, după care trece-le prin aparatul pentru suc de roșii. Sucul astfel obținut toarnă-l într-o oală cu fund dublu. Lasă să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când. Adaugă frunzele de țelină și pătrunjel și un praf de sare. Lasă pe foc până când scade un sfert din volum sau mai mult, dacă îl dorești mai gros. Îndepărtează frunzele şi toarnă sucul în sticle de circa 350-500 ml. Închide ermetic și acoperă sticlele cât sunt fierbinți în pături. Lasă-le așa până a doua zi. Pentru siguranță, fierbe a doua zi sticlele la bain-marie timp de aproximativ 20 de minute.
Salată de ardei copți
Ingrediente:
1 kg ardei capia; 4 linguri de oţet; l linguriţă de sare; 1 lingură de ulei; pătrunjel
Mod de preparare:
Coace ardeii pe plita încinsă. Pe măsură ce se coc, pune-i într-un vas și acoperă-i. Curăţă-i și taie-i fâșii. Adaugă oţetul, uleiul, zahărul, puţin pătrunjel tocat și sarea. Amestecă ușor și lasă cel puţin o oră să-și lase mai multă zeamă. Umple două borcane de 250 g cu ardeii copţi. Toarnă zeama peste ei, capsează bine și sterilizează-le la bain marie 30 de minute, de când începe apa să clocotească. Lasă-le apoi să se răcească.
Salata e delicioasă alături de carne de pui, dar e la fel de bună dacă o amesteci cu puţină brânză nesărată.
Gem de portocale
Ingrediente:
1 kg portocale; 1 kg zahăr; 1 lămâie; 1/2 baton de vanilie
Mod de preparare:
Spală portocalele și dă coaja pe răzătoare. Pune-le apoi în apă rece și fierbe-le, la foc mic, până ce intră ușor furculița în ele. Oprește focul, lasă–le să se răcească, taie-le în felii și curăță-le de sâmburi. Separat, pune pe foc mic zahărul împreună cu batonul de vanilie. Lasă pe foc până se leagă bine siropul. Adaugă portocalele, oprește focul, acoperă-le și lasă-le să se odihnească 15 minute. Pornește focul și lasă-le până când ajunge la consistența dorită. Nu uita să amesteci din când în când. La final, adaugă zeama de la jumătate de lămâie. Repartizează gemul în borcane cât este fierbinte.
Cremă de lămâie
Ingrediente:
4 lămâi; 100 g unt; 225 g zahăr; 2 ouă; 3 gălbenușuri
Mod de preparare:
Spală bine lămâile, rade coaja, după care stoarce-le bine. Separat, bate energic ouăle și gălbenușurile cu zahărul, până când se topește. Toarnă treptat untul topit, sucul de lămâie și coaja rasă. Amestecă energic și pune compoziția astfel obținută să fiarbă, la bain-marie. Lasă pe foc până când se îngroașă și capătă o consistență cremoasă. Pune crema de lămâie în borcănele sterilizate și păstrează-le la rece maxim 10 zile. Este delicioasă dacă pregătești din ea tarte cu aluat fraged.
Piure de mere cu scorţişoară
Ingrediente:
1 kg mere; 3 banane; 1 kg zahăr; 2 pahare cu apă; scorţişoară.
Mod de preparare:
Curăţă merele de coajă şi îndepărtează sâmburii. Taie pulpa în cubuleţe mici şi apoi dă-le prin maşina de tocat. Într-o oală, pune zahărul şi apa pe foc. Fierbe la foc mic timp de 20 de minute, amestecând, ca să nu se caramelizeze. Când e gata, adaugă merele și bananele curățate și zdrobite, amestecă şi lasă să fiarbă 45 de minute. Când compoziţia a fiert, adaugă un praf de scorţişoară şi amestecă să se omogenizeze. Toarnă pe o farfurie câteva picături de piure. Dacă se întăreşte repede, atunci este gata. Pune piureul în borcănele mici. Sterilizează-le la bain-marie pentru 10 minute. Păstrează-le în cămară, la loc răcoros.
Sirop de mere
Ingrediente:
1 kg mere; 1 l apă; 400 g zahăr; ½ lămâie.
Mod de preparare:
Curăţă merele, taie-le cubulețe şi pune-le într-o cratiţă cu apă, la foc iute. Lasă-le pe foc până devin moi, după care zdrobește-le și strecoară-le printr-un tifon dublu. Siropul astfel obținut fierbe-l cu zahărul până începe să se îngroaşe, având grijă să îndepărtezi spuma. Lasă siropul să se răcească, apoi toarnă-l în sticle sau borcane. Închide-le etanş. Sterilizează sticlele la baie de abur circa 15 minute. Păstrează-le apoi la loc răcoros și uscat.
Ei, ce zici? Te încumeți să faci anul ăsta conserve pentru iarnă? Dacă te-ai hotărât, să știi că găsești aici și 15 trucuri care te ajută să faci cele mai bune murături (plus rețete).
Spor la treabă!