Despre VEGANUARY, cu bune și rele. Sau cum să-i dai papucii porcului după Revelion

6 ianuarie 2023 | Locuri cool

Termenul de veganuary este o combinație între două cuvinte – vegan și ianuarie. Mai mult de atât, însă, e o provocare anuală a unei organizații non-profit din Marea Britanie care îndeamnă la o dietă complet lipsită de carne și produse ce provin de la animale, în luna ianuarie. Hai să afli mai multe despre Veganuary, cu bune și rele.

Mature female vegan activist smiling at the camera while standing alone outdoors. Happy mature woman advocating for veganism while wearing a shirt with the words "GO VEGAN" on it.

Fondată de Jane Land și Matthew Glover, provocarea veganuary promovează un stil de viață vegan pentru (cel puțin) o lună – ianuarie. De când a început, evenimentul adună an de an tot mai mulți adepți. Astfel, în 2015 proiectul a înregistrat 12.800 de înscrieri, care au crescut în fiecare an. Anul trecut, 2022, s-au înregistrat 629.000 de înscrieri. Veganuary și adepții ei își propun ca în următorii 5 ani dieta vegană să fie mai degrabă norma, decât excepția. De ce? Pentru a proteja mediul, pentru a preveni suferința animalelor dar și pentru sănătatea oamenilor.

Despre Veganuary: care e scopul și ce presupune

Veganuary încurajează oamenii din întreaga lume să încerce pentru ianuarie (și nu numai) rețete fără carne sau alte produse ce provin de la animale. În timpul campaniei din 2022, 1.540 de produse vegane noi și opțiuni de meniu au fost lansate în țările cheie ale campaniei.

Pe tot parcursul anului, Veganuary încurajează și sprijină oamenii și firmele să treacă la o dietă pe bază de plante ca o modalitate de a proteja mediul, de a preveni suferința animalelor și de a îmbunătăți sănătatea a milioane de oameni.

Pe Veganuary găsești tot ce ai nevoie ca să începi să experimentezi dieta vegană. Un blog cu articole despre campanie, rețete pentru toate gusturile și mesele zilei, un ghid foarte bine pus la punct despre substanțele nutritive pe care le obții din plante și un ghid personal, care te ajută să schimbi regimul alimentar în 31 de zile, o listă cu restaurante și una cu magazine care comercializează produse vegane (ce-i drept, nu din România).

logo Veganuary scrisc cu alb pe fundal roza aprins

Ce primești dacă te înscrii

Dacă te abonezi, primești pe e-mail, în format pdf, o carte de bucate – ediția 2023 – ce conține rețete vegane ale unor celebrități din Marea Britanie. Cartea are 71 de pagini, iar rețetele (25 la număr) acoperă toate mesele principale ale zilei.

Mai primești 21 de rețete cu buget redus, ca să vezi că nu costă atât cât crede lumea să ții un regim vegan, alte 21 de rețete care se gătesc într-un singur vas (ca să ai foarte puțin de curățat după) dar și un kit de începător în dieta vegană.

De asemenea, vei primi zilnic, timp de 31 de zile, e-mail-uri de coaching ca să-ți fie ușor să te ții de dieta vegană și să afli tot ce trebuie să știi despre veganuary.

În Marea Britanie, medicii avertizează

Renunțarea bruscă la carne și produse de origine animală „crește riscul instalării depresiei, al accidentelor legate de ruperea oaselor, dar și avorturilor spontane“, avertizează experții, titrați de Daily Mail Online.

În Marea Britanie, aproximativ 600.000 de oameni urmează deja dieta care exclude carnea, lactatele, ouăle și toate celelalte produse de originile animală, iar unul din opt britanici între 18 și 24 de ani plănuiește să urmeze dieta în ianuarie.

Dar, potrivit doctorului Julian Owen, consultant în traumatologie și chirurg ortoped la Spitalul Addenbrooke din Cambridge, dieta vegană poate duce la o deficiență de vitamine potențial periculoasă în câteva luni. Acest lucru se datorează faptului că produsele de origine animală conțin vitamina B12, esențială pentru funcționarea sănătoasă a corpului, pe când alimentele pe bază de plante conțin puțin sau deloc.

În 2018, un studiu de la University College London a avertizat că o lipsă de nutrienți într-o dietă vegană, cum ar fi calciul, zincul și proteinele de înaltă calitate, ar putea lăsa copiii subnutriți și cu leziuni nervoase „ireversibile“.

femeie blondă așezată la masa, tine in dreptul ochilor o tija de telina, iar pe masa in fata ei un pahar cu suc de telina, totul pe fundal portocaliu - imagine reprezentativă despre veganuary

Ce spun medicii

Și dacă tot vorbim despre Veganuary, trebuie să mai știi niște date. Anul trecut experții au tras un semnal de alarmă cu privire la popularitatea tot mai mare a alternativelor la lapte, cum ar fi laptele de ovăz și cel de migdale – care sunt acum consumate de o treime din britanici. Asta după ce cifrele guvernamentale au dezvăluit că aproape jumătate dintre fetele cu vârsta cuprinsă între 11 și 18 ani au o deficiență de fier.

„Există mult entuziasm pentru dieta vegan, dar și o imensă lipsă de educație cu privire la nevoia de vitamina B12“, spune dr. Owen.

Dieta vegană crește rapid în popularitate în Marea Britanie, în principal din cauza preocupărilor legate de mediu și bunăstarea animalelor. Cercetările arată că între 2007 și 2018 numărul a crescut cu 260%, de la 150.000 de persoane la 542.000. Tendința a fost promovată de celebrități precum Madonna – care a dezvăluit că își crește copiii după o dietă vegană. Dar o serie de studii au sugerat că dieta poate avea efecte negative asupra sănătății, în special la tineri.

Cercetările arată că vitamina B12 este esențială pentru buna funcționare a vaselor de sânge și a țesutului cerebral. O deficiență poate declanșa și anemie, o afecțiune în care există niveluri anormal de scăzute de globule roșii în organism, ceea ce duce la simptome precum oboseală extremă și probleme de vedere.

preparate home made vegetariene asezate pe o masa - despre veganuary

E, ce zici, te faci vegan?

Dacă vrei să încerci să vezi dacă ți se potrivește dieta vegană, găsești produse din plante și în România.

La o primă vedere, comunitatea Vegan în România pare să fie copia fidelă a lui Veganuary. Și, tot la prima vedere, m-am așteptat să găsesc aici tot ce am nevoie pentru a deveni vegan în România – magazinele de unde pot cumpăra produse alimentare vegan, dar și cosmetice, îmbrăcăminte, încălțăminte, restaurante. Găsești lanțurile de magazine care comercializează produse vegane, supermarketuri online, dar și magazine de unde poți cumpăra produse cosmetice, îmbrăcăminte și încălțăminte vegane (deși nu toate sunt în România, iar livrarea costă!).

5 restaurante vegane din București

Nu putea lipsi din articolul nostru despre Veganuary și o parte în care să-ți recomandăm câteva locuri din oraș cu o ofertă sănătoasă. Că vorba aia… oameni suntem, vrem să ne ieșim și să ne simțim bine indiferent de preferințele alimentare. Așadar…

#1. Sara Green

Este un bistro la care vei găsi mâncare delicioasă – au tot felul de preparate sănătoase! Brandul s-a născut din dragoste pentru copii, pentru oameni și pentru natură. Găsești aici preparate vegane, de la burgeri și wrapuri sănătoase, trecând prin mâncare tradițională dar fără carne, până la prăjituri sănătoase.

Rezervă o masă la Sara Green

#2. Sublimmme

Se află în Centrul Vechi, pe Splaiul Independentei 2F. Este o cofetărie și un restaurant vegan și raw-vegan, ale cărui produse  pot fi comandate și acasă, oriunde te-ai afla în București. Prăjituri și torturi raw-vegane fără zahăr, fără gluten, fără lactate, fără aditivi și conservanți, de post, keto, 100% naturale, pe bază de fructe și semințe.

Ce-mi place la ei e că au meniuri stabilite pentru fiecare zi a săptămânii, la 41 de lei – o supă și un fel principal.

#3. Vyro Raw Vegan

Nu departe de parcul Cișmigiu, pe strada Transilvaniei nr.11, vei găsi bistro Vyro Raw Vegan. Au o mulțime de preparate raw vegane – de la aperitive și salate, la supe, sushi, pizza ori lasagna, și până la pâinici, smoothie-uri sau torturi. Produse 100% vegetale, bazate pe plante și semințe, fără conservanți și zaharuri. În plus, în fiecare zi de luni până vineri ai disponibil meniul zilei (până în ora 15:00), care include supă, fel principal și desert. Și tot în fiecare zi (de luni până sâmbătă) poți profita de oferta „Happy Cakes” – ai 5 sau 8 felii de tort la preț special. 

Rezervă o masă la Vyro Raw Vegan

#4. Level Up

Situat pe Strada Sfânta Vineri, Level Up este un fast-food cu mâncare sănătoasă. Vegan fast-food, inclusiv pizza cu mozzarella vegană, burger, chipsuri de cartofi, aripioare și cheesecake. Găsești brânzeturi vegane locale și un tip de bere, perfect pentru vegani. Nu rata friptura vegană, dar nici sarmalele tipic românești sau mămăliga cu cremă de caju.

#5. Seed Cuisine

Are, de departe, cel mai variat meniu de preparate numai pe bază de plante din București, cu feluri culinare speciale pentru copii. La Seed Cuisine se gătește zilnic, totul este proaspăt, iar prețurile foarte bune. Restaurantul se află pe strada General Ion Dragalina 19.

BONUS: VanFruct

Pe Ion Câmpineanu 21 este o cafenea care servește sucuri presate la rece, smoothie-uri și gaufre făcut în casă (făină integrală, ulei de măsline, sare și apă) fie sărate (cu tofu, avocado sau ciuperci), fie dulci (cu fructe). Toate produsele sunt realizate cu ingrediente proaspete și preparate pe loc. Nu găsești aici nimic vegan de mâncare (vegetarian, da!), dar VanFruct este pe lista noastră de locații vegane pentru oferta sa de sucuri, cafele și smoothie-uri. Plus că au și opțiuni vegetale de lapte, ca să poți savura liniștit cafeaua lor grozav de bună!

Și dacă tot am vorbit despre Veganuary, să știi că avem și o listă cu restaurante vegetariene din București, care au o mulțime de opțiuni sănătoase în meniu. Tu ce alte locuri ai mai recomanda?