Dilema veche: „Ce mâncăm azi“. Cu meal planning scapi de stres
12 septembrie 2022 | Noutati
Știi ce zic, nu? Ajungi acasă, ești stoarsă de puteri, dar după un duș îți revii și te apucă foamea. Iar întrebarea „ce mâncăm azi“ devine enervantă. Hai să vezi cât de simplu ți-ar fi dacă te-ai organiza nițel, atât cât să scapi de stresul meselor în familie, acasă. E timpul să faci meal planning!
După o zi plină mulți dintre noi ne confruntăm cu un stres suplimentar: a decide ce să mâncăm. De multe ori mâncarea comandată devine o variantă ademenitoare, deși costisitoare și compromițătoare de dietă, buget și intenție de a găti mai mult acasă. N-ar trebuie să fie așa. Planificarea meselor te poate ajuta să pui capăt veșnicei dileme „Ce mâncăm azi“.
Tu doar te gândești ce să mănânci sau îți planifici mesele? E o mare diferență!
Să te gândești ce mănânci înseamnă… să pui în coș de toate. Și cereale pentru mic-dejun, și fructe pentru gustări, și carne pentru felurile principale. Asta te duce, automat, la repetarea felurilor de mâncare pe care le vei consuma la micul dejun, prânz și cină. Știam pe cineva care mânca în fiecare dimineață, no matter what, salată de ton cu porumb dulce și maio light. Avea omul un dulap întreg de conserve cu ton și deschidea câte una în fiecare dimineață. Dar nu cred că mai există altul ca el! Oamenii au pofte, nu? Înghit în sec și ei la o reclamă de food de pe net, nu?
După vorba „cum îți așterni, așa dormi“, aici e despre ce ți-ai cumpărat, aia mănânci! Dacă îți vine vreo poftă seara, când ajungi ruptă de oboseală acasă, nu vei avea la îndemână ingredientele necesare pentru a o satisface. Sau cumperi obsesiv, în fiecare seară când vii spre casă, câte una, alta, ingrediente pe care nu le ai în casă, doar pentru a-ți pregăti masa aia la care ai poftit de la prânz. Asta înseamnă moartea bugetului! Dacă ai și familie, poate fi devastator…
La polul opus se află planificarea meselor, acel meal planning de care vreau să-ți vorbesc. Te gândești în avans ce ți-ar plăcea să mănânci săptămâna viitoare și faci o listă cu felurile preferate de mâncare. După ce ai umplut cele 7 zile ale săptămânii cu cele 3 feluri de mâncare pentru mesele principale ale zilei, faci o listă cu ingredientele necesare.
Sfatul nostru: Organizează lista de cumpărături pe grupe principale: carne, lactate, legume & fructe, cereale. Trece în dreptul fiecărui ingredient și cantitatea necesară pentru toate rețetele din săptămână. Poți scrie și prețul lor de achiziție. În felul acesta, păstrând planner-ul, te poți întoarce la el știind clar cât costă toate mesele din săptămână.
- Găsești aici template-uri de meal planning-uri pe care le poți descărca gratuit.
3 sfaturi pentru ca meal planning-ul să-ți iasă
1. Fă-ți inventarul ingredientelor din casă
Primul pas pentru a încropi un meal planning este să faci inventarul alimentelor pe care le ai deja în casă. Asta te ajută să folosești alimentele deja existente în planul pe care-l concepi și să completezi lista de cumpărături doar cu ce-ți lipsește. Mai mult, te ajută să descoperi idei de mâncăruri pornind de la ceea ce ai deja, reducând risipa alimentară și economisind bani.
Cum se face inventarul? Completează-l (vezi modelul de mai jos) cu alimentele pe care le ai deja în casă. Vei folosi aceste alimentele în planul tău de mese pe săptămâna viitoare, pentru că nu vrei să le arunci, dar și pentru că dacă nu le vei folosi, vor expira. Tot ele vor fi și prima ta sursă de inspirație pentru alegerea rețetelor.
Spre exemplu, ai în frigider roșii, ouă, brânză și pui. Trece toate aceste ingrediente în lista de inventar pentru a te inspira în alegerea rețetelor. Prin urmare, dacă mai cumperi busuioc proaspăt, ai putea trece o primă rețetă: omletă caprese cu pui și salată de roșii (o cină sănătoasă!) sau un quiche, care se face repede și e foarte gustos.
2. Stabilește timpul pentru gătit
Planificarea meselor presupune organizarea timpului pe care îl ai zilnic pentru a descoperi când ai timp să gătești. De exemplu, poate ai timp să pregătești cina în fiecare seară, dar prânzurile de peste săptămână trebuie gătite în weekend. Rezervă-ți 20-30 de minute pentru a te gândi în liniște la săptămâna care urmează, la programul tău și la timpul pentru gătit. Alege o zi când să faci această planificare (cei care au deja acest obicei, au ales să facă planul sâmbăta sau duminică dimineața pentru săptămâna următoare).
În primul rând, verifică-ți agenda săptămânii care urmează. Dacă trebuie să duci copiii la înot marțea de la ora 19.00, planifică cina mai devreme în acea zi. Sau o poți găti cât ei sunt la înot și să o servești după orele lor de sport. Dacă timpul de pregătire este limitat, alege pentru acea seară rețete care se pot prepara repede, cum ar fi o salată cu creveți sau paste (preferatele copiilor!) cu sos de roșii și busuioc.
Când știi cât timp ai alocat zilnic pentru gătit, totul va deveni mult mai ușor în structurarea meselor! Poți, desigur, să pregătești din timp anumite rețete (în weekend, spre exemplu), să le congelezi și să le folosești atunci când timpul nu-ți permite să gătești.
Sfatul nostru: Asigură-te că ai un plan de rețete înainte de a pleca la cumpărături! Altfel, riști să cumperi lucruri la care ai poftit și-ți dai peste cap bugetul.
3. Fă-ți lista de cumpărături!
Acum că știi cât timp ai pentru gătit și inventarul este gata, e timpul să fii creativă și să planifici mesele. Iată un sfat pentru începători: alege rețete simple, ușor de făcut. Este mai important să înveți să alcătuiești un plan care poate fi urmat, decât să pui în el rețete greu de făcut și care necesită mult timp de preparare. So, keep it simple! Asta înseamnă să fii și eficientă și să te bucuri de timp liber.
Pe măsură ce completezi cu rețete planul tău de mese pentru săptămâna următoare, nu uita să adaugi și ingredientele de care ai nevoie pe lista de cumpărături din partea de jos a meal planning-ului. În felul acesta, vei cumpăra DOAR ceea ce ai nevoie. La final, verifică lista și cantitățile necesare din fiecare ingredient. Printează meal planning-ul și ia-l cu tine la cumpărături. Apoi afișează-l pe ușa frigiderului și ține-te de el.
Atenție la factorul care te poate distrage de la planificarea meselor: să uiți să dezgheți ingredientele pentru cină. Scoate-le dimineața din congelator și pune-le în frigider. Seara vor fi pregătite pentru prepararea cinei.
- Dacă ești mai pretențioasă, îți poți crea singură template-ul meal planning-ului. Aici găsești multe modele, iar unele sunt gratuite.
Ai nevoie de inspirație? Sunt și la noi câțiva oameni care te pot ajuta fix cu asta: cu un meal plan făcut de-a gata, de ei. Ei fac planul pe zile și pe mese (adică mic dejun, prânz și cină), ba poate chiar și lista de cumpărături. Tot ce trebuie să mai faci e să îți iei ingredientele și să pui mâinile la treabă. Găsești aici mai multe detalii despre ei.
Citește și: