Gadgeturi super utile în bucătărie: 3 „master chefi” care te ajută să pregătești masa de Crăciun
19 decembrie 2022 | Noutati
Tocătoare, răzătoare, termometre și tigăi. Nu, nu despre acestea este vorba, ci despre marii master chefi ai bucătăriilor de acasă. Acele aparate de bucătărie care schimbă rezultatul unor preparate, făcându-te să pari un zeu gastronomic. Uite câteva gadgeturi utile în bucătărie.
Prăjituri cu creme sofisticate, cozonaci – musai pufoși și, dacă se poate, și aspectuoși, sarmale aromate, fripturi nemaivăzute, creme de brânză nemaiîntâlnite, piftii ferme și neclintite și cârnații – ah, cârnații aceia pe care numai tu știi cum să-i faci… Scrii meniul și te ia durerea. De cap. Sau de mâini. Ba de picioare. Meniul ăsta înseamnă ore bune de stat la bucătărie, sute de mișcări abile din încheieturile mâinilor, mii de tăieturi de aplicat pe tocătoare. Aburi, miros de mâncare până în dormitoare, tensiune arterială mărită, puls nervos crescut și nervi. Te gândești că ar fi bine dacă te-ai fi putut apuca să pregătești toate astea pentru masa de Crăciun imediat după Paști, dar, na, le vrei și proaspete…
La femei, zic statisticile, unul dintre motivele de depresie este legat de pregătirea meselor pentru sărbători. Acum știu că o să sară câteva gospodine în sus că „nu-i adevărat, pentru noi e o plăcere!“, dar dă-mi voie să nu le cred. Nu e atât de simplu să pregătești o masă festivă (și apoi să fii aptă să te mai și bucuri de ea), dacă nu ai ajutoarele potrivite. Și nu mă gândesc aici la partenerii din dotare. Ci la adevărate ajutoare, gadgeturi utile în bucătărie. Ești pregătit/ă să le cunoști?
Creme, cozonaci, prăjituri? Ai nevoie de un mixer bun!
Mixerul a revoluționat gătitul de pe la 1900. De atunci, orice cremă, frișcă sau aluat făcute în bucătărie au devenit mult mai fine, mai consistente și, ceea ce e și mai important, mai ușor de realizat. Un mixer bun știe să amestece, omogenizeze, frământe, paseze și le face repede și bine, ajutându-te să economisești timp, energie și efort.
Top 3 mixere pentru acasă
Da, asta e întrebarea: ce mixer să alegi? Din capul locului trebuie să știi că mixerul pe care îl cauți trebuie să facă față dorințelor tale: ia în calcul ce gătești în mod frecvent, cât de mare e și dacă ai unde să-l pui, pentru câte persoane gătești zilnic. Apoi, ținând cont că prețul nu e unul mic, caută să fie rezistent, mai ales dacă vrei să-l folosești zilnic. La preț nu te zgârci, mai ales că un astfel de aparat e gândit ca o investiție, nu doar ca ajutor pentru masa asta de Crăciun, de exemplu.
Pentru împătimiții de gătit:
Mixer cu bol 6.9L, Professional Heavy Duty, Silver – KitchenAid
Primul mixer KitchenAid și-a făcut apariția în bucătăriile din America de Nord în anul 1919. De atunci și până astăzi, unul din cele mai populare mixere lansate de KitchenAid a rămas Artisan. Cu mixerul KitchenAid poți frământa diferite tipuri de aluaturi (moi, medii și tari), toca și prepara carne, legume și fructe, rula și tăia paste, pregăti smoothie-uri, sucuri naturale și chiar înghețată. Totul se realizează printr-o simpla atașare a unuia dintre accesoriile potrivite. Are o putere de 500 W, este realizat din metal, având o viteză maximă de rotație de 200/minut. Prețul e mare, dar mixerul poate fi achitat și în rate. Marele avantaj este că știe să facă o mulțime de lucruri și că, astfel, îți va deveni un bun companion la bucătărie.
Pentru familiile gurmande:
Mixer cu bol Biovita
Scădem din preț, nu și din pretenții, mai ales dacă gătitul este o plăcere la voi în familie. Capacitatea bolului este nițeluș mai mică, 5,5 litri, dar mixerul de la Biovita are o putere de 1400 W, 6 viteze și știe să frământe aluat, să toace carne și să bată frișcă, ouă și să amestece creme pentru prăjitură. Aș putea spune că amestecă sau pasează și fructele pentru îngheață – că știe să facă asta –, dar nu vei mai obține crema fină pe care o face primul mixer recomandat. Sucuri proaspăt stoarse nu poți face cu el, dar am înțeles că nici nu-s sănătoase așa, toata ziua bună ziua… Eu l-aș alege pentru mesele de sărbătoare când sunt multe de făcut, dar l-aș ține aproape și în diminețile de peste an, când am chef de ceva patiserie făcută în casă. Căci, recunoaște, cel mai greu e să frămânți aluatul ca să iasă cornurile pufoase, nu?
Pentru bucătării mici și oameni cu rețete bine stabilite:
Mixer vertical Lineo
Vrei să toci carne, să pasezi legumele fierte pentru o supă-cremă, să bați spumă un ou sau un praf de frișcă ori să pasezi pulpă de fructe apoi să o amesteci cu iaurt pentru un smoothie rapid? Păi atunci mixerul vertical cu accesorii WMF Lineo este ceea ce îți trebuie! Are și funcția de chopper, așa că poate mărunți până la un aspect cremos niște ingrediente pe care i le oferi – adică poți face sos pesto, ca să știi!
Piftie fiartă într-o oră? Oala sub presiune e rețeta!
La masa de Crăciun e musai să avem piftie. Piftia este acel preparat care se fierbe greu, e nevoie de mult timp pentru a fi gata și, de regulă, gospodina se umple de spume, soțul de poftă, iar casa de miros de oase fierte. Ca să meargă treaba bine, ai două variante:
Oala sub presiune
Kuktele alea de pe vremuri, de care fugeau unele gospodine ca dracul de tămâie de teamă că le explodează în față. Ei bine, lucrurile s-au schimbat. Oala Pyramis Optimum Plus (o găsești la 10 litri sau la 6 litri) dispune de multiple elemente de siguranță ce reduc considerabil riscul de accidentare. Și mai reduc ceva – timpul de gătire. Da, piftia se poate face în kukta. De când începe să fluiere oala, cronometrezi vreo 60 de minute de fierbere, apoi reduci focul la minimum și lași 1 oră la fiert. De altfel, în oalele clasice procesul de fierbere durează vreo 4 ore, la foc mic și cu completarea lichidului, pentru că scade mult. A, uite, un alt avantaj – la oala sub presiune nu scade zeama piftiei!
Multicooker-ul
Un fel de oală sub presiune, dar mai minunată! Mai minunată pentru că poate găti multe feluri de mâncare pregătite în cele mai sănătoase cu putință feluri – la abur, sub presiune, prăjire fără ulei sau slow cooking. Valorile de putere oferite de un multicooker sunt cuprinse între 450 și 1400 W. Și-acum alege:
- o valoare mare a puterii determină o preparare mai rapidă a preparatelor culinare, chiar de 5 ori față de modul tradițional. Dacă vrei să folosești zilnic aparatul, ar trebui să alegi un model cu o putere de cel puțin 900 W, iar dacă gătești doar ocazional, un model cu putere minimă este suficient.
- o capacitate de 4,5 litri a multicooker-ului este suficientă pentru o familie cu o medie de patru persoane.
- dacă vrei să gătești simultan multiple feluri de mâncare, alege un model de multicooker cu cât mai multe compartimente.
- pentru fericire maximă alege un model cu extra opțiuni – timer (programarea începerii gătitului chiar și când nu ești lângă el), depresurizare (când se ajunge la presiuni mari, aburul degajat în timpul gătirii se elimină controlat), funcție de încălzire sau de reîncălzire (poți programa încălzirea unui preparat gătit deja sau păstrarea lui caldă mai mult timp).
Cârnați, carne tocată, suc de roșii, de fructe alune mărunțite?
Toate serviciile într-un singur aparat!
Există și aparate de făcut cârnați pe piață și sunt utile pentru această operațiune. Însă mașina de tocat multifuncțională de la Zelmer le întrece. De ce spunem asta, pentru că iată ce știe să facă: cârnați de mai multe grosimi, stoarce roșii, citrice, macină cereale, cafea, toacă și carnea! Deci dacă nu ai încă restul ajutoarelor la bucătărie și cauți aparat de făcut cârnați, aruncă un ochi pe mașinăria asta.
Este compactă și ușor de întreținut și curățat. E stabilă. Are un motor silențios de 2000 W, protejat împotriva suprasolicitărilor și a șocurilor electrice. Nu cântărește mai mult de 2,5 kg. Are și funcție de „reverse“ de rotire în sensul opus, o funcție căutată de mulți utilizatori printre specificațiile unor astfel de aparate. Cu accesoriile din dotare, aparatul poate face cârnați, măcina cafea (mai fină, dar și mai mare), stoarce citrice, face suc de roșii sau fructe de pădure și poate felia și rade diferite legume și fructe cu ajutorul accesoriului de răzuit.
Codul care apare după ZMM55 reprezintă accesoriile care însoțesc aparatul, iar Zelmer ZMM5580W este aparatul dotat cu cele mai multe accesorii din această gamă. Mașina de tocat este fabricată în Polonia.
„Gadgeturi” mici dar utile în bucătărie
Chiar dacă ai ce ți-am recomandat noi mai sus și ești guru la tine în bucătărie, mai sunt câteva mici… ustensile, față de care orice robot (fie el și de bucătărie) se înclină cu plecăciuni adânci.
Adică dacă nu ai…
- strecurătoare (pentru scurs salata spălată, pentru scos legumele pentru salata de Boeuf de la fiert, pentru scurs pastele);
- o răzătoare mică pentru ras parmezan, cățelușul de usturoi, degețelul de ghimbir, ciocolata de menaj;
- un minicântar de bucătărie pentru prăjiturile alea care au rețete de zici că-s gastronomie moleculară…
… n-ai făcut nimic! Trebuie să ai astfel de gadgeturi utile în bucătărie dacă vrei să te dai mare chef. Chiar și la tine în bucătărie.