Ice, ice, baby! 🍨 Gelaterii cu înghețată artizanală din București (unele și cu livrare)
7 iulie 2022 | Locuri cool
E cineva care poate refuza înghețata? Ca fan adevărat ce sunt, mi se pare greu de imaginat treaba asta! Fiindcă deja suntem în plinul verii și am zis că or mai fi și alții care sunt fani la fel de mari ai înghețatei bune, azi povestim câte ceva despre gelaterii cu înghețată artizanală din București, care nouă ne plac.
Cum cresc temperaturile, cum începem să testăm ba în stânga, ba în dreapta, să ne satisfacem pofta de o înghețată bună, bună de tot. Caz în care recomandarea ar fi să te orientezi către gelaterii.
Privind lucrurile la modul simplist, te-ai putea întreba ce e așa mare scofală cu înghețata artizanală de o ridică toată lumea în slăvi. Tot rece, tot cu diverse arome, ba unde mai pui că e și mai scumpă decât înghețata obișnuită… O explicație la fel de simplistă ar fi că e ca și cum ai compara cartofii prăjiți congelați, cu cei proaspăt curățați la mână.
Care e diferența între înghețata obișnuită, ambalată, și înghețata artizanală?
Înghețata pe care o găsești la gelateriile artizanale din București (și de oriunde) este muuult mai cremoasă, densă dar în același timp foarte fină, fără cristale deranjante de gheață. O altă diferență importantă vine din calitatea ingredientelor folosite. Înghețata artizanală se prepară de la zero, de „mână”, din ingrediente proaspete, naturale și nu se folosesc adaosuri de coloranți și conservanți. Laptele, frișca sau smântâna, fructele, ouăle… toate trebuie să fie cât mai proaspete. Fără lapte praf, fără apă, arome și coloranți. Din acest motiv se și prepară în cantități mai mici și nu rezistă mai mult de 2-3 zile.
Un detaliu ceva mai tehnic, dar nice to know, e că procedeul de preparare presupune încorporarea unei cantități de aer. Înghețata artizanală conține 25-30% aer, în timp ce înghețata ambalată poate avea chiar și 70% aer.
Dar destulă teorie, hai să trecem la treburi mai serioase 😊
10 gelaterii cu înghețată artizanală delicioasă din București
Era o vreme (hăt, demult), când peste tot găseai înghețată la dozator. Mai știi? Vânzătoarea trăgea de manetă și înghețata făcută dintr-un praf instant se scurgea direct în cornetul cu gust de carton. Ușor, ușor au apărut apoi și gelaterii cu înghețată artizanală în București. Mai timid, la început, cu prețuri care multora li se păreau mari „pentru o înghețată”. Doar că… prețul se reflecta în gust. Și gustul era super bun! Așa că numărul pofticioșilor de înghețată artizanală a crescut, la fel și numărul gelateriilor din București. Uite câteva locuri care au potențialul să te transforme dintr-un simplu #icecreamlover, într-un #icecreamaddict. Avertisment: vizitează-le pe propriul risc! 😊
Gelato & more
Zexe Braserie
Despre Ana Consulea și cofetăria ei minunată am mai tot povestim noi. Cofetar școlit prin Franța, Ana s-a întors în țară determinată să arate lumii că și noi avem o cofetărie robustă și plină de personalitate. Așa a apărut Zexe Braserie, în 2016, locul în care găsești tot felul de prăjituri istorice revizitate. După cum îi spune șu numele, clar nu e o gelaterie per se, dar au înghețată artizanală cu arome unice pe piață. Ca de exemplu… înghețata cu aromă de pâine prăjită și magiun sau eugenie! Cine s-ar fi gândit la așa ceva? 😊 Ei bine, Ana s-a gândit, pentru că-și dorea să găsească o aromă de înghețată artizanală care să trezească e explozie de amintiri, nostalgii și emoții. Ca o călătorie în copilărie! Bine, au și multe alte arome, unele mai populare, altele mai deosebite: ciocolată și brownie, vișine, cafea, cocos copt, vanilie, mango etc. Sorbet, înghețată, profiterol … ai de unde alege și sigur nu vei putea trece indiferent pe lângă vitrina galbenă cu înghețată din fața braseriei!
PS: Zexe Braserie mai are un „frate” mai mic unde se vinde înghețată: Zelato, la intrarea in Herăstrău. La „ghereta cu înghețată” regăsești același gust delicios și mai au ceva ce trebuie să încerci: Panet, un desert unic pe piață, pe bază de înghețată, cald la exterior și rece la interior.
Rezervă o masă la Zexe Braserie
Fior di Latte
Fior di Latte este un restaurant cu specific italian din zona Primăverii, care ăși răsfață oaspeții și cu gelato artizanal. E făcut după niște rețete secrete, știute doar de ei, cu un conținut scăzut de zahăr, păstrând savoarea naturală. Folosesc doar ingrediente proaspete, de cea mai bună calitate, iar de asta îți dai seama de la prima gustare! Gelato e considerat cel mai bun desert din lume, iar la Fior di Latte îl găsești într-o mulțime de gusturi inedite sau tradiționale. Zilele acestea au chiar și o ediție limitată de Apricot Sorbetto – un deliciu de sezon! Profiterol, Frutta e cioccolato, Meringa e gelato (cu bezea)… și multe alte sortimente.
Îi găsești în Bd. Primăverii, nr 19-21.
Rezervă o masă la Fior di Latte
„Cvartetul” din zona Amzei
Velocità
„Pentru ce se stă la coadă?” Pentru înghețată! Dacă ai trecut la un moment dat pe traseul pietonal de pe Calea Victoriei și te întrebai la ce e coada aceea luuungă care se întinde pe trotuar, mai mult ca sigur că răspunsul era la înghețata artizanală de la Velocità. E deschisă de vreo doi ani, dar deja e una dintre cele mai cunoscute gelaterii cu înghețată artizanală din București. Un adevărat hot spot de care a auzit tot orașul. Locul arată super cool (că doar designul poartă semnătura lui Cristian Corvin), ingredientele folosite sunt premium și au arome care să satisfacă toate gusturile – fie că preferi sorbetto sau înghețată. Mie îmi place mult cea de fistic și nocciola, dar au și de caramel, cocos, nuci, grapefruit sau pere. Plus sorbetto de afine, vișine, căpșuni, lămâie etc.
Îi găsești pe Calea Victoriei 122.
Sweetology
Chiar lângă Velocità e și Sweetology, care are ceva mai multă vechime pe piață (au deschis primul magazin în 2018). E un brand românesc 100%, care și-a propus „să ofere bucureștenilor gusturile autentice cu care s-au obișnuit în vacanțele de peste hotare”. Și la ei găsești înghețată artizanală (gelato si sorbetto), dar și prăjituri cheesecake foarte gustoase.
Laboratorul funcționează 7 zile din 7, așa că înghețata e proaspăt făcută zilnic. Iar dacă urmezi o dietă specială, să știi că la ei găsești înghețată vegană (sorbetto) fără niciun component de sorginte animală, dar și sortimente care nu au zahăr adăugat.
Și mai au ceva, o categorie de „Gusturile Speciale” – rețete care se schimbă săptămânal și pe care le găsești ca și #SurprizaSaptamanii sau ca și #NotForKids (cele care conțin alcool, cofeină, mirodenii sau alte ingrediente preferate de adulți dar nerecomandate celor mici). Ca de exemplu: iaurt cu rodie, piña colada, mojito sau orez cu lapte și scortișoară. Tot aici intră gusturile sezoniere – căpșune, mure, zmeură, dovleac, lavandă, pepene galben, etc.
Îi găsești tot pe Calea Victoriei 122, dar și la Piața Victoriei (Calea Victoriei 222) și aproape de Cișmigiu (în Brezoianu 27). Plus că poți comanda și acasă o cutie de înghețată artizanală (la 350 g, 500g sau 1 kg).
Gusto e Passione
Gusto e Passione e chiar vizavi, pe Calea Victoriei 87. E tot o gelaterie cu înghețată artizanală produsă în fiecare zi după o rețetă autentică italiană tradițională de peste 90 de ani (după cum spun ei). La ei ai să găsești, spre exemplu gama fără zahăr sau înghețată vegană, specialități siciliene (precum zuppa inglese sau cassata siciliana), cu ciocolată fină (din Peru sau belgiană), dar și clasicele Pistacchio, Nocciola sau Arahide Sărate. Plus multe altele. Au și alte deserturi conexe, ca tort de înghețată sau bisco gelato, adorat de copii, o combinație de gelato vanilie sau ciocolată cu biscuți artizanali fragezi și crocanți.
Și ei fac livrări, ca să știi.
Gelateria La Romana
Despre La Romana am mai povestit noi aici. Pe scurt, îți mai spun că e o gelaterie cu înghețată artizanală din București, care are în spate pasiunea și experiența a două generații de gelatieri italieni și rețete cu peste 70 de ani de tradiție plus altele mai „moderne”. Se mândresc cu peste 90 de sortimente de gelato dar și cu torturi, crumble, clătite și biscuiți pe bază de înghețată.
Dacă treci pe la ei, încearcă clasicele Fiordilatte sau Pesto di pistacchio. cu lemn dulce Amarelli și un contrast de citrice (Liquirizia Amarelli agli agrumi), sau combinația de caramel sărat și nuci Pecan. Au și sortimente vegane și cu puține calorii. Toate create din ingrediente 100% naturale.
Îi găsești în Calea Victoriei 103-105.
Comori „ascunse”
Friddi
Friddi este o altă gelaterie cu înghețată artizanală din București, al cărei nume pare că e pe buzele tuturor. Și toată lumea are numai vorbe de laudă – mulți chiar sunt de părere că au cea mai bună înghețată din oraș (și din lume, așa cum îmi spunea mie cineva 😊). E tot un brand românesc, care folosește ingrediente cât mai curate și mai fine, cu eticheta curată – unele certificate bio sau cu Denumire de Origine Protejată.
Cremoase, intense, sortimentele lor de gelato (cu lapte bio) și sorbetto (vegan) sunt delicioase! Iar locul în sine arată foarte modern și primitor.
Ca și sortimente mai speciale, încearcă înghețata de lavandă, Gianduja (ciocolată cu alune) sau Cuneese al rhum (ciocolată cu rom). Dar să știi că și restul sunt grozave!
Îi poți vizita în Vasile Lascăr nr 4 (Clădirea Landmark, din zona Piața Romană), sau comandă acasă la cutie de 500 g sau 1 kg. PS: au și prăjituri, ciocolată și cafea de specialitate.
Vice Cream
Când a apărut prima dată Vice Cream, în 2016, serveau gelato pe la festivaluri și evenimente. Și pentru că le-a mers bine treaba, astăzi au două locații – pe la Ateneu (pe George Enescu 8A) și în Centrul Vechi (pe Calea Victoriei 26) – plus locații partenere în toată țara și o zonă de livrări. Vice Cream se definește printr-o gamă de produse premium, care includ atât gelato italian cât și alte deserturi artizanale. Toate, desigur, 100% naturale. Înghețata este preparată zilnic, în cantitate limitată, dintr-o bază pe care o lasă la maturat timp de minim 24 ore și vin mereu cu noi și noi arome, în fiecare săptămână. Și au și sorbet vegan, fără lactate. E bun ce fac ei, ne place!
Delicii Gelato
Undeva între Calea Florească și Dorobanți, pe str. Const. D. Aricescu 65, ai să găsești o altă gelaterie cu înghețată artizanală bine cunoscută în București. La Delicii Gelato au o mulțime de arome foarte interesante în combinații inedite, cu tot felul de ingrediente. De exemplu, te-ai fi gândit că semințele de floarea soarelui, caramelizate ușor, ar face o pereche bună cu înghețata? Sau că rozmarinul ar putea da un plus interesant de savoare unui sorbet de căpșuni? Ori că ar putea ieși o adevărată deliciozitate din cremă cu lapte, zahăr și frișcă plus portocale și scorțișoară? Sunt multe combinații pe care nu le vei găsi nicăieri în altă parte și toate sunt foarte bune! Plus că atmosfera locului e tihnită și plăcută. Merită să le faci o vizită.
PS: au o locație și în zona Victoriei, pe General Berthelot 5.
La Giuggiola
Eu m-am îndrăgostit de înghețata cu fistic și de cea cu alune de pădure de la La Giuggiola! Este o gelaterie cu delcioasă înghețată italiană artizanală (de pe Pache Protopopescu 141), super cremoasă, cu o aromă senzațională, exact cât trebuie de dulce! Astea sunt preferințele mele, dar au o mulțime de alte arome apetisante – fondant, frișcă și miere, zabaione, castane, pară și ricotta, cremă Chantilly, ghimbir etc.
Personalul e super prietenos și mereu gata să-ți ofere sugestii de combinații potrivite. Au și torturi, și semifreddo – un produs artizanal tipic italian, precursor al înghețatei, moale și catifelat (i se mai spune „înghețata caldă”), plus că oferă livrare la domiciliu (cu precomandă de 24 ore) și au chiar și o bicicletă de înghețată care își găsește locul la evenimente speciale.
Ce alte locuri cu înghețată bună ar mai fi de pus pe listă?
Pentru început, poți arunca un ochi pe acest articol în care povesteam despre locuri cu înghețată bună.
Apoi, ar mai fi de menționat gelateriile (și în general locurile) care au deja „ștate” vechi în zona asta. Spre exemplu, nu puteam sări peste Gioelia Cremeria, Moritz Eis, Cioccogelateria Venchi sau Chocolat.
Bune, bune sunt și înghețatele de la:
- Rawmantic – ei au înghețată vegană artizanală, pe băț, slabă în calorii, pe bază de cocos și nuci caju. Poți alege între 7 arome. Adresa lor e Frosa Sarandy 15.
- Butoiul cu înghețată este un brand românesc, care ne propune înghețată artizanală tradițională, inspirat de amintirile din copilărie ale mamei creatorului, Adrian Menghes. Și da, chiar există un Butoi. Unul de 50 de kg, în care se prepară înghețată de la zero, cu ingrediente naturale. În butoi se pune o oală mare din inox în care se amestecă laptele gras cu crema pentru fiecare sortiment, până îngheață conținutul. La ei găsești arome unice – de exemplu, înghețată cu brânză Nasal, sau de busuioc, ori de ciocolată cu ardei iute. Dar au și „marii” clasici, ca să zicem așa. Îi găsești pe Ion Neculce 65 și la Edenland Park (în weekend).
- DolciConi. Ai mai auzit de burger cu gelato? Găsești la ei 😊 Și au și înghețată cu arome deosebite: lămâie cu busuioc, măr cu scorțișoară, banane cu miere, mascarpone cu portocale, înghețată de menta, de cocos cu migdale, biscuite cu lavandă și câte și mai câte. Îi găsești pe Vasile Lascăr 26-28.
De la toate poți comanda și acasă, în cazul în care nu ai chef de o plimbare prin oraș.