Grefa de restaurant bulgaresc de la Ruse la Bucuresti
6 aprilie 2014 | Noutati
La Ceflica e singurul restaurant bulgaresc din Bucuresti, din cate stiu eu, si a luat locul lui Balcic, tot un restaurant bulgaresc, si tot singurul din oras, cata vreme a fost deschis. Am auzit ca La Ceflica e un restaurant faimos din Ruse, cunoscut in toata Bulgaria, si nu in ultimul rand prin marime, de vreme ce poate hrani 600 de guri odata. Ceflica inseamna „gospodarie taraneasca” in bulgareste, un argument in plus ca sa sublinieze caracterul traditional al restauratului. Putine tari au, pe langa bucataria lor traditionala, veche, si o bucatarie fina. Nu punem acum la socoteala bucataria urbana, contemporana, care tinde sa se omogenizeze si ea, odara cu globalizarea si cu invazia Internetului. Asadar, La Ceflica ar trebui sa gasesti mancarea cea mai bulgareasca cu putinta.
La Ceflica e situat in complexul Perla, de la intersectia Caii Dorobantilor cu Stefan Cel Mare, si cred ca au luat o bucata din fostul restaurant – care era imens, fie vorba intre noi – noul Perla restrangandu-se in partea stanga. Intrarea e urata, printr-un gang intunecos si neamenajat, cred ca multi fac cale intoarsa din aceasta cauza inainte sa deschida usa localului. Odata intrat, insa, iti mai vine inima la loc. Sa amenajezi o cladire comunista, ca un fel de parter de bloc, intr-un stil ostentativ taranesc traditional nu e o treaba usoara, greu convingi pe cineva, oricata butaforie ai pune. Decorurile sunt in exces La Ceflica, tot felul de obiecte si recuzite, de la un tun de lemn, la o caruta intreaga si pana la ceaune, stergare, cuptoare si tot felul de accesorii, toate sunt in cele trei incaperi ale lui La Ceflica. Localul e intunecos, au putine ferestre. Doar terasa acoperita si inchisa ce lasa sa patrunda mai multa lumina. Daca uiti unde si cum ai intrat, poate sa ti se para rezonabil, insa, si chiar interesant, pentru ca e destul de unitar conceptul, si bine realizat. Mai putin pentru nefumatori, care nu au unde sa scape.
Meniul de La Ceflica are 40 de pagini (numerotate!), dintre care 23 numai cu feluri de mancare. S-or gasi destui bucuresteni care sa creada ca se pot face peste 200 de feluri de mancare – cate au ei in meniu – si sa fie si proaspete si bune. Eu nu cred, oricat de mester ar fi domnul Svilen, cheful pe care l-au dus tocmai din Bulgaria. Au multe mancaruri cu sos La Ceflica, au si gratare, si niste meniuri ale zilei, cu preturi mai mici. De fapt, bulgarii de La Ceflica au luat tot ce au gasit prin cartile lor de bucate, si mancaruri intr-adevar traditionale, taranesti, si mancaruri din zilele noastre, pe care multe gospodine le fac zi de zi acasa, si au umplut meniul cu ele. Iti ia pe putin un sfert de ceas sa descalcesti ceea ce e cu adevarat diferit in acea lista lunga cu mancaruri, adica sa gasesti ceva ce sa nu mai fi mancat pana atunci, si nu sa iei doar o mancare cu numele diferit, insa pe care o gasesti si acasa in cina pregatita de soacra. Pana la urma, ce am mancat noi La Ceflica a fost destul de bun, insa nimic deosebit. Ne-a ramas in minte doar painea calda de acolo, pentru restul a trebuit sa mai uit din nou pe poze. Totusi, fie vorba intre noi, sunt putine sanse sa gasesti intr-un restaurant bulgaresc ceva ce nu ai mai mancat pana acum, fie el La Ceflica din Bucuresti sau oricare altul.
Serviciul a fost mai bun decat mancarea La Ceflica, a fost o adevarata surpriza sa vedem ca aproape toti chelnerii erau adusi din Bulgaria sau din niste sate bulgaresti de la noi, de pe malul Dunarii. Unii nu vorbeau romaneste, trebuia sa-i trimita pe cei care stiau sa vorbeasca cu noi. I-au imbracat putin cam caraghios, insa erau in ton cu restul atmosferei. Oricum, interactiunea cu ei a fost o experienta placuta si interesanta pentru noi.
Preturile sunt normale La Ceflica, nici atat de mici pe cat ai crede cititnd placuta scrisa cu creta afara, cu meniurile zilei, dar nici mari. Cu 200 de lei poti manca in doi pe saturate, si cu o sticla de vin. Portiile sunt ceva mai mici decat ceea ce se asteapta de la o mancare traditionala, unde cantitatea (mare) si mancatul peste masura fac parte din specific. Clienti erau la pranz, probabil ca si unii obisnuiti ai fostului Balcic, pentru care diferenta nu e mare.
La Ceflica e, deci, un resturant serios, de neevitat daca vrei cu orice pret sa vezi cum e si bucataria traditionala bulgareasca.
(poza lui rdalpes de pe www.deviantart.com)