Inaugurarea Centrului Cultural & Restaurantului-Muzeu «Vatra Neamului»
15 februarie 2011 | Noutati
Stiti cum e atunci cand un anticar incearca sa iti vanda un ceas pentru ca e din aur iar tu il cumperi doar pentru ca seamana cu al bunicului?…
Ce pompos si desuet suna „vatra neamului”, imi spuneam privind cas invitatia. Ce sa mai spun de cuvantul „dineu” si „program cultural- artistic”. Si tocmai undeva la Balotesti, trebuie sa fie ceva de un prost gust desavarsit. Dar ce placut este atunci cand se dovedeste ca nu esti asa de intuitiv cum te crezi si ca etichetarile tale sunt de-a dreptul ieftine. In fine, placut daca nu se intampla zilnic…Si daca poti fi putin autoironic.
Uniunea Culturala a Romanilor Basarebeni, in colaborare cu Ambasada Moldovei, a inaugurat Centrul Cultural in cadrul Resaurantului-Muzeu Vatra Neamului. Evenimentul a avut loc in Salonul Galerie, numit asa datorita celor cateva zeci de tablouri cu personalitati din cultura romana. Din cate am inteles, pictorul este, paradoxal, un italian. In fine, expozitia te face sa fii mandru ca esti roman, ceea ce, nu-i asa, nu e putin lucru. Primirea a fost una fastuoasa, cum dadeai coltul, cum urcai o scara, cum faceai la dreapta, cum faceai la stanga, peste tot erau domnisoare, domni, duduite si cavaleri care iti spuneau „bine ati venit”, „buna seara”, sau „pe aici”. Masa noastra, caci fiecare avea locul lui dinainte stabilit (sau oricum, au fost atat de rapizi, incat asa mi-au dat impresia) era rotunda si mare. Aperitivul era deja pe masa sau, din nou, a venit atat de repede, incat asa mi s-a parut. Ce mi-a placut a fost ca niciodata nu ne-au lasat sa mancam si atat. Asa incat abia la sfarsit mi-am dat seama ca mancarea nu a fost aproape deloc traditional romaneasca sau moldoveneasca. Asta daca strabunicii nostri nu obisnuiau sa manance rucola cu brie sau clatite cu inghetata. Atat de mult s-au straduit cei care au organizat evenimentul sa tina ochiul si mintea invitatilor treze, incat mancarea, invariabil, cadea pe locul doi. Pesonalitatile din sala erau figuri reprezentative din toate domeniile. Inca o grija pentru detaliu demna de remarcat. Nu au chemat pur simplu oameni cu caruta, ci au ales. Florin Piersic era presedintele de onoare, tot din lumea teatrului mai erau invitati Traian Stanescu, Ion Caramitru, Puiu Serban, Alexandra Velniciuc, Irina Cojar; din lumea televiziunii Iuliana Marciuc, Horia Moculescu, Cristian Tabara; din lumea sportului Ivan Pataichin; dintre fostii presedinti, Emil Constantinescu, dintre fostii ministri, Alexandru Mironov si Theodor Paleologu; dintre printi si printese, Paul si Lia. Toate aceste personalitati au dat suflet si greutate acestui eveniment.
Programul „cultural-artistic” a fost impresionant. Vasile Iovu, primul profesor la catedra de nai a Institului de Arte „G. Musicescu” din Chisinau, in prezent solist instrumentist la Filarmonica, Mihai Munteanu, celebru tenor al Operei din Chisinau, posesor al Medaliei „Verdi”, Catalin Josan, un interpret de 24 de ani originar din Chisinau, deja celebru prin rezultatele obtinute la concursuri din Romania, care s-a incumetat sa cante o piesa a lui Aurelian Andreescu, lasand audienta feminia efectiv cu gura cascata sau Maria Craciun, o fetita de zece ani care are, cred, mai multe premii la activ decat toti cei mai de sus la un loc, cu un glas si o prezenta scenica de neinchipuit pentru varsta ei. Asadar, seara a fost plina si coplesitoare. Mancarea foarte buna si frumos pusa in pagina (in special porcul la protap pe care l-a fotografiat toata lumea).
Dar nu mancarea a fost punctul forte al acestei seri. De altfel ei insisi isi dau numele de centru cultural si restaurant-muzeu. Jos palaria, asadar, pentru Vatra Neamului, acest loc improbabil de intalnire a cunoscutilor, avand in vedere distanta de Bucuresti. Insa locurile frumoase cheama la ele, indiferent de distanta.
Mergand mai departe cu analogia de la inceput, pot sa spun ca noi am cumparat ceasul si pentru ca era de aur si pentru ca semana cu al bunicului. Cine a fost acolo stie ce vreau sa spun.