Isabelle Legeron despre vinurile « bio »

15 octombrie 2013 | Noutati

Isabelle Legeron este singura femeie din Franta ce poseda prestigioasa diploma Master of Wine din Londra. Cea mai prestigioasa diploma din lumea vinurilor, Master of Wine din Londra, pregateste cei mai importanti specialisti mondiali din domeniu (doar 358 titluri din 1953 incoace). Dupa ce a castigat la Paris titlul de ’’Wine Woman of the Year 2009’’, Isabelle Legeron obtine diploma de Master of Wine. Au urmat emisiuni la TV, Radio, jurizari (Decanter Magazine), consultanta pentru restaurante cu stele Michelin si un festival de vinuri artizanale in Londra: the RAW Fair. Isabelle iubeste vinurile autentice si are calitatile necesare pentru a fi inteleasa de orice amator sau profesionist.

* * * *

Interviu cu Isabelle Legeron

Isabelle LegeronVINDEVIE (VDV)- Buna Isabelle, multumim pentru ca ai acceptat sa ne acorzi putin din timpul tau pretios ! Cum esti?

Isabelle Legeron (IL) Toate bune, multumesc. Ca intr-o vineri dupa amiaza, week- end in curand…bucuroasa !

VDV – Cand am venit (VINDEVIE) in mai anul acesta la Londra la salonul tau RAW (NR « the Artisan Wine Fair »), am simtit pasiunea pe care o pui pt vinurile naturale si am fost impresionati. Care sunt principalele convingeri legat de vinul natural? DE CE vinul natural?

Isabelle – Sigur, in primul rand sunt vinuri ce imi plac sa le beau. Cred ca vinurile naturale exprima mai bine, intr-un mod autentic locul de unde provin. Din punctul de vedere al buvabilitatii, cred ca sunt vinuri cu adevarat delicioase; viticultorii, cei ce le produc, pun atat de multa energie (agricultura, cultivarea pamantului ..) si in asemenea masura in vinificarea strugurilor. Acesti oameni au nevoie de sustinere, si trebuie sa vorbim despre ei, despre povestea lor si sa gasim oameni care sa aprecieze si sa bea vinurile lor.

VDV – Spun asta pentru ca exista si persoane ce considera ca vinul natural nu exista, pentru ca legea nu il defineste. Chiar si vinul bio ‘’exista’’ dpdv al legii, deci cum se face ca vinul natural nu este recunoscut de lege?

Isabelle – Cred ca e o intrebare foarte buna. Stii ca nu exista o recunoastere oficiala a ‘’vinului natural’’, dar cred ca acest lucru se va intampla in curand. Sunt mai multe asociatii ce definesc deja ce este un vin natural, ca vorbim de Association des Vins Naturels in Franta sau Vinnatur in Italia, ele spun foarte clar ce conditii trebuiesc indeplinite si, e adevarat ca inafara unui grup de viticultori ce nu respecta nici o regula, la salonul RAW incercam sa punem versiunea noastra asupra ce insemna un vin natural. Asta include, agricultura biologica, fermentatii cu drojdii naturale, si altele… Oamenii pot sa spuna ca vinul natural nu exista si pot sa spuna ce vor, dar bineinteles ca el exista ! Daca se doreste o definitie simpla a ceea ce inseamna vinul natural, atunci acesta este o evolutie, o versiune mai constrangatoare a vinului bio, a celor biodinamice, etc..Din pacate, ( si de altfel este si motivul pentru care eu folosesc termenul de vin natural), ‘’bio’’, ‘’biodinamic’’ au insuficente constrangeri, si de ex nu legifereaza pentru folosirea obligatorie a drojdiilor naturale (extrem de importante pentru a putea vorbi de un vin de ‘’terroir’’). De aceea prefer termenul de vin natural..

VDV – Da, sunt termeni cu spuneai, ‘’natural’’, ‘’bio’’, ‘’organic’’, ‘’more than organic’’, ‘’biodinamic’’…Ce crezi ca ar trebui sa faca un amator de vinuri pentru a putea face diferenta intre atatea tipuri de vinuri?

Isabelle – Cred ca aici intrati voi in fata, ca jucatori ai pietei de vinuri, ce cunoasteti foarte bine viticultorii. Pe acei ce detin restaurante, wine shop-uri, ii puteti consilia, iar cei ce iubesc vinul le puteti explica ce ar putea bea si trebuie sa le oferim posibilitatea de a ALEGE ; si asta punem in fata si la RAW, adica sa fie transparenta in modul in care au fost produse aceste vinuri : filtrare sau nu, sulfitate (si la ce nivel )… Este meseria noastra, impreuna, ca si profesionisti in domeniu, sa fim cat mai transparenti posibil legat de aceste vinuri si astfel amatorii de vinuri sa aleaga ce vor sa bea. Voi sunteti foarte importanti pentru ca voi transmiteti mesajul viticultorilor si vinurile naturale au nevoie sa fie in restaurante ( ..) Da, trebuie sa vorbim cu oameni, sa transmiti informatia ( si de aceea este si mai multa de munca) pentru ca NU poti pur si simplu sa mergi si sa-ti cumperi de la supermarket o sticla de vin natural, dar si asta face parte din frumusetea acestui vin…

VDV – Legat de Romania .. ce te-a convins sa accepti invitati noastra de a veni la Cluj Napoca, pe 25 oct? (eveniment pe care VINDEVIE il organizeaza cu Hotelul Golden Tulip si am fost f bucurosi sa anuntam venirea ta !) Deci, DE CE?

isabelle_legeronIsabelle – Uite, in primul rand, ce faceti voi e foarte important. E nevoie de oameni ca voi peste tot pentru ca sunteti principalii mesageri ai acestor viticultori. Si este important si pentru mine sa sustin ce faceti voi, e un efort comun, si spus ca exista un potential enorm al acestor tip de vinuri ; si de altfel, cu cat vor exista mai multe vinuri de acest tip cu atat mai mult oamenii le vor bea si cu atat mai mare va fi impactul catre mediul inconjurator, ceea ce este de asemenea, foarte important. In plus cand am fost in Romania, sa filmam ‘’Journey to wine’’ (NR in 2008, pe Travel Channel), mi-a placut foarte mult, si mi s-a parut o tara foarte frumoasa ; si nu stiu suficiente despre ea; acum 2 ani am fost in Transilvania si am cules ciuperci in padure.. chiar cred ca Romania este o tara foarte frumoasa. Si cumva, sper sa fie si putin ca o mica iesire, o mini vacanta !

VDV – Cand ai fost in Romania, ai auzit sau intalnit producatori de vinuri naturale?

Isabelle – Acum 2 ani am fost cu un producator ungur, Imre Kaló, si el m-a dus pe frontiera romano-ungara, unde am vizitat un mic grup de producatori, agricultura bio, fara drojdii selectionate, cu un nivel de sulfiti adaugati cam mare dar un grup ce produce acolo vinuri interesante. Sunt sigur ca exista si altii ce produc vinuri naturale, pentru ca grupul de care vorbeam nu vindea aceste vinuri sau nu erau disponibile la vanzare..Am fost (NR acum 5 ani) si la domeniul Clos des Colombes ce producea vinuri foarte bune, desi nu mai stiu daca acum sunt vinuri naturale sau cum lucreaza.. Sunt sigura ca exista multi producatori doar trebuie gasiti.

VDV – Multumesc pentru timpul acordat si ne vedem in Cluj!

Isabelle – Cu placere. Si da, stiu, ne vedem cu totii in Cluj!

(interviu realizat de catre Adrian Doroftei – VinDeVie)