Interviu cu MicroGreens, "inventatorii" celor mai mici plante comestibile din Romania

11 august 2016 | Noutati

Ferma Fresh Microgreens, infiintata relativ recent de un grup de tineri ingineri horticoli, produce cele mai mici plante comestibile si decorative din Romania.

De asemenea, cu ajutorul acestor micute plante, sanatatea si arta ajung acum sa se impleteasca natural in farfuriile mai multor restaurante din Romania.

MicroGreens sunt o forma de plante tinere, comestibile, produse din legume, plante aromatice si alte specii. Acestea variaza in marime, de la 5 la 10 cm si sunt formate dintr-o tulpina taiata deasupra liniei solului, o pereche de frunze cotiledonale complet dezvoltate si, de obicei, una, doua frunze adevarate abia rasarite.

Microplantele au inceput sa fie folosite pentru prospetime si aromele lor puternice, in primul rand in bucatariile restaurantelor din marile orase ale Europei si SUA. Localurile care folosesc microgreens pun accent in egala masura pe caracteristicile acestora, atat pe efectul vizual produs in farfurie, cat si pe proprietatile nutritive. Iar acum, acest trend a ajuns de cativa ani (nu foarte multi) si in Romania.

Mai multe despre toate acestea ne spune Cristian Tudor, fondatorul Microgreens Romania, in urmatorul interviu:

micro greens
Micro Greens // sursa foto: Facebook

Cine sunteti si cum v-a venit ideea pentru aceasta afacere inedita?

In prima instanta am sa vorbesc despre mine, Tudor Cristian, inginer horticol. Am absolvit Facultatea de Horticultura din Bucuresti in anul 2013 cu o specilizare in legumicultura. Imediat dupa terminarea facultatii, am avut ocazia sa ma angajez la o multinationala din Grecia, producatoare de rasaduri pentru profesionistii din legumicultura.

La conceptul de microgreens am ajuns dupa 10 luni acolo, cand ma documentam pe un site de profil din USA despre o boala noua aparuta in Romania la cultura de pepeni. Pentru ca eram indecis in acel moment, in ceea ce priveste viitorul meu in acea companie, am stiut instantaneu ca asta vreau sa fac si, imediat, a doua zi, m-am apucat de microplante pe balconul din apartamentul in care locuiam.

Din acel moment au mai trecut aproximativ 8 luni pana in momentul in care am putut sa accesez mai multe credite bancare in acelasi timp pentru investitia initiala, dupa care mi-am dat demisia, si eu si mama mea si am inceput treaba.

Microgreens deja incepuse testarea, timp in care am verificat si ras-verificat ce trebuie sa stim in momentul in care aveam sa ne ducem in fata unui potential client. Deja cand am facut acest lucru, pot spune ca stapaneam cat de cat cultura, care este, pot spune, una foarte pretentioasa, asta in ideea ca discutam de o categorie de plante intr-un stadiu foarte incipient, care, bineinteles, sunt si foarte sensibile.

micro greens
Micro Greens // sursa foto: Facebook

Care este diferenta dintre microplante si plantele aromatice ajunse la maturitate? De ce au devenit atat de populare in ultima perioada?

Singura cultura cu care putem asemana microplantele este cea a germenilor – seminte abia incoltite. Desi mai sus spun asemanare, aceste doua culturi sunt doua tipuri total diferite. La baza putem spune ca din punct de vedere nutritional sunt asemanatoare in cazul unor specii, dar ca si diferenta majora, foarte importanta, avem tehnologia de productie.

Germenii sunt seminte lasate in apa si in intuneric timp de cateva zile, doar pentru incoltire, intr-un mediu propice pentru dezvoltarea unor agenti patogeni, unii chiar daunatori. In cazul acestora, consumam toata planta, inclusiv radacina.

In ceea ce priveste microplantele, acestea sunt crescute intr-un substrat de mai multe feluri, de obicei natural, de la care consumam doar partea de deasupra radacinii, tulpinita si cele doua frunze abia aparute.

micro greens
Micro Greens // sursa foto: Facebook

Cat de populare sunt microplantele in Romania?

Utilizarea microplantelor in Romania incepe nu cu mult inainte de aparitia noastra. Erau folosite doar in restauratele din marile hoteluri sau in restaurante precum Joseph, care este si primul nostru client. In momentul in care am inceput productia de microplante nu stiam acest lucru si, pana la urma, s-a dovedit a fi un ajutor foarte mare pentru noi.

Cu ajutorul acestor oameni, care au avut legatura cu microplantele in restaurantele lor sau prin alte tari pe unde au mai lucrat, ei ne-au ajutat foarte mult cu informatii, care, pana la urma, pentru noi s-au concretizat in produsul pe care il comercializam acum.

In acest moment, in Romania, microplantele au ajuns sa fie folosite in foarte multe restaurante din Bucuresti, dar si din alte orase din tara, precum Ploiesti, Iasi, Botosani, Suceava, Baia Mare, Timisoara, Oradea, dar si altele .

De mai bine de un an colaboram si cu un mare retailer, lucru care ne ajuta sa fim mai aproape de oamenii care doresc microgreens in diverese zone unde ne era putin mai dificil sa livram direct.

micro greens
Micro Greens // sursa foto: Facebook

Care sunt restaurantele care se aprovizioneaza de la voi in mod constant?

Tipul restaurantelor care folosesc in mod constant microgreens si flori comestibile variaza. In principiu sunt cele fine dining, ball-room-uri pentru evenimente, dar usor, usor si in altele. Cel mai important este ca sunt deja resturante care au inceput sa foloseasca microplantele integrate in preparatele lor, nu doar ca si decor. Preparate care sa puna in valoare proprietatile nutrititive exceptionale ale acestor microplantute.

Care sunt cele mai apreciate microplante de catre bucatarii din Romania si de ce?

Fiecare bucatar are preferintele lui, ideea este ca acestea sunt apreciate in functie de forma, culoare si aroma. De obicei cele cu forma mai ciudata, precum mazarea, fasolea mung sau cele cu coloristica puternica, asa cum sunt cele Amarant Rosu, Ridiche Rosie.

In cazul celor cu aroma intensa putem sa discutam de variatetile de plante aromatice, precum busuioc, busuiocul japonez (shiso).

micro greens
Micro Greens // sursa foto: Facebook

 In afara de microplante, mai aveti in protofoliu si flori comestibile. Ce ne puteti spune despre acestea? In afara de aspectul frumos pe care-l dau felurilor de mancare, au si o valoare nutritiva deosebita?

In ceea ce priveste florile comestibile, da, si acestea au proprietati nutritive. Nu in aceeasi masura ca si microplantele, dar putem gasi vitamine precum A, B, C si minerale, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu.

micro greens
Micro Greens // sursa foto: Facebook

Exista si contraindicatii cand vine vorba de consumul de microplante sau de flori comestibile? 

Contraidicatii nu exista, cel putin, nu din punctul meu de vedere. Putem spune ca este indicat sa consumam undeva la 50 – 100 de grame de microplante intr-o zi. Sunt facute studii in SUA si s-a demonstrat faptul ca un mix de microplante (floarea soarelui, varza rosie, brocoli, ridiche) ne poate asigura un necesar optim din foarte multe vitamine si minerale necesare corpului uman.

 

Voi ati mancat pana acum preparate cu microplante, cum vi s-au parut?