Istoria si prezentul Restaurantului Voievodal Baneasa (prezentare)

9 decembrie 2013 | Noutati

Restaurantul Voievodal Baneasa, un alt loc de legenda, plin de istorie…

Restaurant Voievodal BaneasaPe vechile mosii ale boierilor Vacaresti, adica zona Baneasa de astazi pe Sos. Bucuresti-Ploiesti la nr. 10 al Bucurestilor, aflam amplasamentul Restaurantului Voievodal BANEASA, inaugurat la mijlocul anilor 2013.

Locatia cu aer de conac boieresc, amenajarea autentica, preparatele si modul lor de servire sunt toate gandite ca oaspetii sa se simta asemeni domnitorilor si boierilor din vechime – tratati si ospatati regeste, ce erau gazduiti la curtea marelui ban Serban Vacarescu si a sotiei sale baneasa Ecaterina Vacarescu.

Dupa aproape patru decenii, restaurantul a trecut printr-un amplu proces de renovare si ambientare menit sa il readuca cu succes in circuitul HORECA. Elementele de arhitectura si decor sunt specifice secolelor XV – XVII, pornindu-se de la ideea de a se reda atmosfera locatiei initiale, acel farmec de curte de palat, de conac boieresc, avand in vedere ca din vechiul ansamblu domnesc ceea s-a mentinut foarte bine regasim doar Biserica cu hramul Sf. Nicolae, ctitorita in anul 1792 de Elena Vacarescu.

Intregul edificiu este decorat asemeni vechilor cetati de odinioara, cu armuri ale cavalerilor, tapiserii de epoca, halebarde ale garzilor de la palat si arme ale nobililor.

In armonie cu intregul ambient si concept, servirea preparatelor se face in vase de lut, din lemn, in tepuse sau chiar la sabie.

Suprafata intregului ansamblu este un spatiu semideschis, ce acopera aproximativ 1.500 mp fiind compartimentat in doua saloane generoase care insumeaza un numar de aproximativ 300 de locuri ; este situata pe unul dintre malurile lacului Herastrau, cu zona de fumatori/nefumatori si parcare proprie cu 30 de spatii auto.

Dispunerea saloanelor este extrem de bine realizata, astfel: Salonul Voievodal, ce poate gazdui 150 de persoane, este destinat in special actiunilor tip banqueting; Salonul Domnesc cu o capacitate de 150 de locuri, este un salon de zi, tip braserie, destinat serviciului á la carte, iar terasa de vara, ce gazduieste 200 de locuri la mese stil din lemn, este un spatiu generos, aerisit, extrem de placut, ce beneficiaza de o superba panorama cu vedere inspre lacul Herastrau.

Primul dintre saloane, Salonul Domnesc, situat in dreapta receptiei, imbina in mod armonios o ambientare de secol XV (dusumea de lemn de frasin, coloane stil, semineu de epoca functional) cu o utilare in stil modern si poate primi 200 de oaspeti.

Spatiul se continua cu salonul al doilea, Salonul Voievodal, care respecta acelasi registru ambiental si dispune de o superba priveliste inspre malul lacului Herastrau, al carui relief este inspirat scos in evidenta gratie peretelui din sticla special construit.

Acest spatiu deosebit poate acomoda un numar de aproximativ 200 de persoane.

Restaurantul dispune si de o vinoteca deosebita si de o terasa cu o capacitate de 200 de locuri, ce aminteste de gradinile palatelor de odinioara.

De remarcat in cazul acestui restaurant este aceasta zona a vinotecii, aflata in lobby-ul incintei, in care se afla amplasate pe un perete de aproximativ 20 mp peste 200 de sortimente de vin, cat si zona de grill, ce se afla in salonul de zi, care gazduieste un gratar pe jar, de dimensiuni impresionante, cu expunere spre clientii care pot admira astfel intregul proces de pregatire si preparare al retetelor la gratar.

Restaurant Voievodal BaneasaSi aici bucataria este de specific national, cu accente medievale, cum sade bine unui restaurant voievodal, iar cartea de vinuri contine o aleasa selectie a celor mai reprezentative soiuri de vin romanesc, alaturi de un numar restrans de etichete reprezentative din tarile cu veche traditie in vinificatie.

In ceea ce priveste cuhnia (bucataria), s-a luat ca reper secolele XVI – XVIII, introducandu-se in meniu si preparate care se consumau in vechime. Si modul de servire de astazi respecta cam ceea ce era atunci – se manca destul de mult, in speta carne (si acum clientii solicita cel mai mult preparatele pregatite in mod natural la jar ), se bea foarte mult vin – in crama se pastra si vin, cum spuneam, pe langa alimente si arme; la fel si astazi, vinoteca gazduieste vinuri de colectie, fie ele albe, rosii sau roze, vinuri linistite, sau de colectie precum si vinuri spumante.

De bucatarit se ocupa acum un el, adica jupan Caciulatu care face si desface trebile cele incurcate ale gastronomiei autohtone.

In acest restaurant, asa cum povestea regretatul Radu Anton Roman in nemuritoarele sale antologii, este vorba in primul rand de bucataria veche taraneasca si targoveata, dar si de bucataria romanizata, fie ea inventata in bordeiele Baraganului, prin stanele Maramuresului, prin casele de stuf ale Deltei Dunarii ori prin casele cu cerdac ale Moldovei sau chiar si prin maghernitele Bucurestiului.

Cele peste 100 de gateli din meniu sunt structurate astfel: specialitatile casei – 5 retete; gustari reci – 5 retete; gustari calde – 3 retete; ciorbe, supe, creme – 10 retete; mancaruri gatite, antreuri – 23 retete; preparate din peste – 8 retete; preparate la gratar – 22 retete; salate – 16 retete; garnituri – 15 retete; sortimente de branzeturi – 2 retete; deserturi – 18 retete.

Daca arealul din zona de nord constituie o zona de interes imens pentru vizitatori, atat romani dar si straini, atrasi de obiective turistice deosebite (Muzeul Sational al Satului – Dimitrie Gusti, Arcul de Triumf, Muzeul Antipa, Vila Minovici, Fantana Miorita) iar vecinatatea cu lacul Herastrau constituie un avantaj demn de luat in seama, locatia din Baneasa dispune si de un numar de locuri apreciabil, existand toate premisele ca spatiul de aici sa poata gazdui evenimente sociale de mare amploare, cu rezultate remarcabile.

Restaurantul nu trece neobservat si neincercat de turistii straini ce cauta sa cunoasca Roamnia prin preparatele ei specifice dar organizeaza evenimente speciale, din categoria : cocktailuri, receptii, dineuri oficiale, precum si petreceri corporate, cine turistice, petreceri private si traditionalele ospete romanesti (aniversari nunti, aniversari botezuri, alte aniversari ocazionale) de pana la 400 de persoane.

Aici se poate personaliza fiecare meniu in functie de gustul si chimirul clientului si se poate oferi un incantator program muzical instrumental sustinut de taraful locului.

De altfel, mesele de protocol pentru companii precum si dejunul destinat celor cu o bruma de timp in plus, constituie se pare targetul principal pentru noua locatie situata in zona Baneasa, apreciind ca aici se afla totusi protipendada capitalei romanesti.

Ca planuri de viitor sunt indicate serviciile tip delivery si catering, pentru care dispun de logistica necesara, fiind deschisi a colabora cu parteneri doritori de astfel de servicii.

Restaurantul din Baneasa ofera preparate traditionale de calitate, dar si in cantitati respectabile, care asigura satietatea oricarei mese si face ca fiecare oaspete sa simta ca a luat parte la un adevarat festin domnesc. Din variata bucatarie romaneasca cu influentele ei orientale, slave sau habsburgice s-au ales preparate deosebite pe gustul omului modern.

De asemenea s-a experimentat, ocazional, cu succes si retete care erau la mare trecere in epoca brancoveneasca, precum ciorba de tarhon, mancare de vitel cu agurida, scortisoara si sofran, carne de vaca la foc iute cu prune uscate, carne de oaie prajita cu migdale si zeama de lamaie, gaina grasa umpluta cu stafide si ficatei, placinte cu ravase din foite de aluat… toate, preparate de poveste, ce va asteapta sa le descoperiti.