Klausenburg Café-Konditorei din Cluj (prezentare)
1 septembrie 2011 | Noutati
Este prima mea “cronica” de cafenea… si cu asta nu vreau sa spun ca sper ca voi avea parte de mai multa indulgenta din partea voastra.
Cred ca ne imaginam cu totii, in timp, cum ar arata restaurantul ideal ori cafeneaua perfecta… Iar atunci cand gasim asa ceva in realitate… daca stiti senzatia, veti intelege de ce am tinut neaparat sa scriu despre o cafenea anume…
Klausenburg Café-Konditorei s-a deschis in Cluj, pe strada Universitatii (care este, emotional si simbolic, chiar a cui ii spune numele ca este…) La inceput, am crezut ca este doar o noua cafenea, unde se poate sta linistit “in vitrina”, intr-o pauza de pranz ori intr-o sambata dimineata, la o poveste cu amicii. Un lucru bun am remarcat insa de atunci: era prima cafenea din Cluj care se adaptase arhitecturii si aerului cladirii si ale strazii care o gazduiesc… Putin art deco, putin neo-baroc… ar fi putut fi oricine pacalit in legatura cu data inaugurarii acestui spatiu. Poti crede, cu usurinta, ca este o cafenea contemporana a Hotelului New York (inceput de secol 20), actualul Hotel Continental (inchis)… aflat in preajma.
Asadar, cum e la Klausenburg? Daca va plac cafenelele din Austria ori cele din Quartier Latin Paris… asa e, ca acolo. Lumea care merge la Klausenburg spune ca regaseste aroma cafelei savurate in Viena, intr-o atmosfera nu neaparat “stylish” sau “dichisita”, “cu staif” (sunt cuvinte de care este bine sa ne ferim totusi)… mai degraba as putea spune intr-o atmosfera placuta, “soft”, pur si simplu.
O sa mentionez, la final, cate ceva din meniul cafenelei (si preturi). Am ales cateva imagini care, sunt sigura, vor trezi “afinitati elective”. Nu cred ca trebuie sa insist prea mult asupra faptului ca este, pentru toti cei care ajung in Cluj, un “must see”. O sa scriu doar cateva detalii: muzica se asculta incet, astfel ca poti avea o conversatie pe un ton firesc cu invitatii tai… cestile de cafea sunt incalzite inainte… abia apoi ti se toarna ristretto-ul sau ciocolata… poti citi ziare sau carti, in timpul sederii tale acolo… (cred ca proprietarul cafenelei va fi chiar incantat sa va vada facand asta).
Recunosc deschis ca din cronicile lui George Butunoiu am aflat cat de importanta este prezenta proprietarului unui astfel de business. Intr-un restaurant, bistrot sau cafenea este preferabil sa iti poti intalni “gazda” si chiar sa schimbi cateva cuvinte cu acea persoana… Stiti si voi cum e cand ti se spune “Bun-venit!” pe nume, ti se zambeste, ti se fac recomandari din meniu, ti se spun povesti despre cum a devenit un vis (un restaurant, o cafenea) realitate!
Asadar, fiti siguri ca veti fi bine-veniti la Klausenburg!
In final, detalii si recomandari din meniu: neaparat ristretto (4.5 lei), cappuccino vienez (6.5 lei), fructada Klausenburg (15 lei), vin rose Domaine La Croix Belle (8 lei un pahar), croissant cu unt (4 lei; da, chiar seamana cu cel parizian), tort Mascarpone cu fructe rosii (8 lei).
Am invatat tot de la George Butunoiu sa va spun si cat va costa o vizita acolo: pentru doua persoane, cafea, apa si prajituri: 30 lei.