Alertă pentru pofticioși! Top locuri cu cei mai buni burgeri din București

17 octombrie 2022 | Locuri cool

Nu știm exact cum s-a întâmplat, dar de ceva timp burgerul a devenit unul din cele mai populare „răsfățuri culinare” al românului. A devenit o modă să ieși în weekend la un burger, mai ales atunci când vrei să te premiezi pentru o săptămâna grea, care tocmai s-a terminat, sau să sărbătorești ceva… orice. Iată care sunt restaurantele cu cei mai buni burgeri din București.

Close-up of a girl eating a big burger with meat and vegetables on a blurred background.

Burgerul, această bucurie între două chifle, cu orgini disputate între Statele Unite şi Germania, este o adevărată sursă de serotonină şi pe plan autohton. Nu se numără ei chiar printre cele mai dietetice preparate din lume, dar cu siguranță sunt de-li-cioși! Ne plac, sunt gustoși și de cele mai multe ori ne e greu să ne abținem din a-i savura. Drept dovadă, uită-te câte fotografii cu burgeri găsești pe Instagram! Sau câte restaurante i-au inclus în meniu, și încă la loc de cinste – de la restaurante casual, până la cele mai sofisticate sau chiar de fine dining. 

Din fericire, avem suficiente localuri în Bucureşti care să-l prepare cu pricepere, creativitate şi atenţie la detalii. De la burgeri simpli, pentru amatorii de reţete cinstite, fără prea multe giumbuşlucuri, până la reinterpretări sofisticate, cu trufe sau miso, e suficient să faci un popas scurt prin oraş şi deja dai de câteva străduţe ce ascund comori culinare. Şi pentru că mania burgerilor este în plină desfăşurare, harta localurilor must-try se extinde parcă de la lună la lună.

Dar ce înseamnă un burger bun?

Că doar gusturile nu se discută, nu? Unii preferă burgerii cu cât mai puţine sosuri, alţii vor arome contrastante, iar unele localuri au în meniu chiar şi naked burger, fără chiflă. Cum poţi evalua un burger într-o mare de pofticioşi cu preferinţe diferite? O variantă ar fi să îi întrebi pe specialiştii în domeniul gastronomic. Papilele lor gustative experimentate şi cunoştinţele în domeniu s-ar putea să facă diferenţa.

Nate Whiting, un chef american cu peste două decenii de gătit în restaurante de top, crede că un burger nu este o chiftea, iar prin urmare, carnea nu ar trebui copleşită cu o gamă largă de condimente care să-i acopere gustul. Ingredientele esenţiale într-un burger sunt carnea de vită de bună calitate, asezonată simplu cu sare şi piper negru. O altă cerinţă menţionată de Nate este ca burgerul să aibă stabilitate, astfel încât să nu se dezintegreze când îl muşti. Printre ingredientele pe care el le adaugă în mod obişnuit se numără ketchup.

Joel Lucas, un alt chef american, crede că secretul stă în cantitatea de grăsime a cărnii, pentru că aceasta dă gustul. Sugestia lui este o bucată cu 20% grăsime. Există şi chefi care pun accentul pe tehnica de gătit: Russ Moore consideră că un burger bun trebuie preparat pe un grătar cu cărbune şi doar până la o textură medium-rare.

Classic american cheeseburger served with french fries

Unde mănânci cei mai buni burgeri din București?

Revenind pe plaiurile mioritice la cei mai buni burgeri din Bucureşti, sunt o mulţime de localuri cu burgeri făcuţi ca la carte, iar în acest articol o să-ți prezentăm câteva locuri unde-i găseşti perpeliţi cu chibzuinţă şi asezonaţi fix cât e nevoie.

Nu te mira dacă o să regăseşti atât restaurante cu ştaif, cât şi tonete street food ce-şi duc veacul plimbându-se boem pe la festivaluri. Le includem cu convingere laolaltă, în ideea că nu profilul business-ului face burgerul bun, ci simfonia de gusturi pe care un chef experimentat poate s-o transpună din reţetă în farfurie.

The Temple Social Pub

burger cu chifla cu seminte, carne de vita, cascaval, fotografiat in prim plan, iar in fundal alti 2 burgeri, la The Temple Social Pub
Dacă și tu ești în căutarea celor mai buni burgeri, treci pe la The Temple Social Pub!

Am făcut de curând un sondaj pe rețelele noastre sociale și v-am întrebat unde ați mâncat cel mai bun burger din București. Așa că începem prin a-i da Cezarului ce-i al Cezarului: The Temple Social Pub a ieșit numărul unu în preferințele voastre, detașat.

Spre exemplu, uite cum sună un review primit de la voi: „Burger-ul este deosebit, făcut numai din produse proaspete și de calitate, iar cartofii pai sunt printre cei mai buni cartofi gustați vreodată. Locația e super, ceea ce o face specială este atmosferă intimă cu stilul de decor retro-vintage, personalul foarte prietenos și clientela atent selectată”. Așa își motiva Laurențiu alegerea, iar noi suntem total de acord.

Sub deviza „Eat dirty, feel friendly!”, îți oferă în meniu tot felul de burgeri interesanți, cu denumiri la fel de interesante, inspirate din seriale de succes. Ca de exemplu, „Casa Del Papel”- cu vită, brânză gouda, bacon, castraveți fresh, ceapă roșie, sos aioli și cartofi.  Sau „Game of Thrones” – cu chiftea de vită Black Angus, bacon crocant, ceapă roșie, ciuperci sote şi sos bbq. Dacă nu poți alege, încearcă-i pe toți. Sunt de-a dreptul delicioooși”

Rezervă o masă la The Temple Social Pub

Burger Van

closeup cu un barbat cu tatuaje care intinde doi burgeri pe care ii tine in mana, de la Burger Van, unde mănânci cei mai buni burgeri din București
Orice burger vei comanda din meniul Burger Van, va fi o alegere excelentă!

Deja popular pe scena celor mai buni burgeri din Bucureşti, Burger Van se defineşte ca primul food truck adevărat din România, anunţat la Street Delivery 2014 şi lansat apoi la Control. De 8 ani, pregăteşte zilnic burgeri cu carne proaspătă, necongelată, pe care o aduce la următorul nivel prin metoda „smashed” burger, ce asigură o crustă plină de savoare. Între timp, s-au extins, dar calitatea a rămas aceeaşi.

Care ar fi prima opţiune, dacă ai noroc să dai de ea în perioada sa limitată? Burgerul-vedetă, inedit, savuros şi memorabil, care a și câştigat un concurs local de burgeri la un eveniment de profil, BurgerFest. Jim Kon are carne Black Angus combinată cu măduvă și sos de soia, cheddar, Kimchi cu miere și susan, piept de porc gratinat cu bulgogi barbecue, alături de un sos de maioneză cu avocado, lime și coriandru. Şi este altceva! Nu îl au „în stoc”? E ok, oricare altă variantă este super gustoasă!

Găseşti deliciile de la Burger Van la Burger Van Bistro, pe Strada George Vraca 4, la Burger Van Home pe Strada Speranței 6, la Burger Van Apaca pe Bulevardul Iuliu Maniu 7 şi în alte trei locaţii ce acoperă cele mai importante zone din Bucureşti.

Furgoneta

close up cu un burger cu cgifle cu seminte, rosii, salata, ceapa caramelizata si carne, de la Furgoneta
„Ăia” de la Furgoneta sunt mereu printre cei mai gustoşi burgeri din Bucureşti.

Din aceeaşi categorie de street food vans face parte şi Furgoneta, lansată în 2016, un brand extins în alte 3 locaţii. E greu să alegi între cele două categorii ale brandului, burgeri şi hotdogi, dar dacă ai decis să testezi burgerul şi-ţi place carnea de miel, comandă-l fără griji pe „Ăla de miel”. Iată un alt aspect care-mi place mult la Furgoneta: pe lângă gustul irezistibil al „Ăluia de miel” şi „Ăluia de capră”, au şi nişte denumiri faine, aliniate publicului lor ţintă.

Alege punctul Furgoneta cel mai aproape de tine: pe Strada Buzești 59, pe Şoseaua Bucureşti Nord 14 sau pe Strada Părăluțelor nr. 5 A.

Circus Pub

close up cu un burger cu bacon , ceapa caramelizata, salata, maioneaza si carne de vita, de la Circus Pub
Cine poate rezista unui burger atât de instagramabil la Circus Pub?

Un alt premiat al BurgerFest în ediţiile anterioare este Circus Pub, un local casual, cu un slogan simpatic: „Pizza, burgers and cold beer as your ex-girlfriend heart!”. S-a încadrat tocmai bine în reţeta mea de voie bună: mâncare, prieteni şi umor. Este genul de loc relaxat şi relaxant, fără un decor care să-ţi ochii, dar cu un meniu care să-ţi fure inima, unde te poţi manifesta în voie şi poţi aduce şi soarele la masă, pe terasă. Însă găseşti burgerii buni de la ei şi în deplasare, pe la festivaluri şi evenimente culinare.

Recomandarea mea pentru pofticioşii care ajung aici este burgerul George’s, cu vită proaspătă complimentată de sos Samurai, 2 felii de brânză Gouda şi bacon perpelit, o combinaţie simplă, însă foarte gustoasă. Circus Pub se află pe Bulevardul Lacul tei nr. 65.

Vivo Fusion Food Bar

doi burgeri apetisanti, alaturi de doua galetuse metalice plie cu cartofi prajiti, la Vivo Fusion unde mănânci cei mai buni burgeri din București
Vivo Fusion Food Bar: printre cei mai buni burgeri din Bucureşti.

Mulţi burgeri apetisanţi s-au perindat şi pe la Vivo Fusion Food Bar, deschis în Floreasca şi apoi extins strategic în mall, în AFI Cotroceni, dar şi în Iaşi. Cu accent pe un design industrial, ce merge de minune cu street food, şi cu o promovare bine ţintită (10 oameni lucrează la burgerul tău, preparat doar din ingrediente naturale), aş zice că Vivo se poziţionează la graniţa dintre casual şi elegant, păstrând totuşi o personalitate de brand informală.

La Vivo, trebuie să faci cunoştinţă cu burgerul Mushroom & Truffle, o creaţie recentă, cu un gust intens de trufe, venit din două surse: maioneza cu trufe şi brânză americană cu trufe, echilibrate de ciupercile King Oyster. E o alegere excelentă pentru cei care preferă reţetele inedite.

Modelier

4 burgeri suprapusi, cu diverse ingrediente, asezati pe o masa de lemn la Modelier București
Modelier este un local jucăuş, cu burgeri cu reţete creative.

Nu ştiu dacă e mult să-i spun mama şi tatăl burgerilor, dar mie Modelier mi se pare cea mai potrivită alegere când îţi doreşti varietate, ba chiar şi libertate să-ţi faci propriul burger după pofta inimii. Este genul de loc unde cultura urbană e luată foarte în serios, de la street food la grafitti şi evenimente în linie cu aerul lor artsy, flu-flu. Unde mai pui că terasa e aşa colorată şi jucăuş amenajată vara, că îţi vine să stai toată ziua la poveşti şi să mai faci tu altele, dacă s-au terminat.

Dar da, Modelier nu e o destinaţie doar de atmosferă, ci un punct bun de potolit foamea cu un Hulk Smash, un burger crescut peste medie, cu 3 bucăţi de carne, 3 felii de brânză Cheddar şi castraveţi muraţi. Merită să le studiezi tot meniul pe Strada Duzilor 12.

Hard Rock Cafe

close up cu doi burgeri foarte inalti, pusi unul langa altul, tinuti in mana de doua persoane
Muzica și mâncarea merg mână în mână la Hard Rock Cafe! I

Nu puteam  vorbi de burgeri fără să aducem în discuție și un loc cu specific american. La Hard Rock Cafe împuști doi iepuri deodată, cum s-ar spune: ieși la o terasă înconjurată de verdeață, pentru că e chiar în Herăstrău (cum intri de pe Kiseleff), și mânănci și un burger delicios! Meniul lor e celebru în toată lumea și poți alege burgeri din carne de vită premium dar și salate proaspete, deserturi delicioase, preparate vegetariene și aperitive pregătite în casă. Au și un meniu special pentru copii.

Burgerul „original”, de la care a pornit totul, este un burger din carne de vită (cum altfel?), cu bacon afumat cu lemn de măr, brânză cheddar, inele de ceapă crocante, salată și roșii. Apoi au urmat alți burgeri de soi, care mai de care mai apetisant – printre aceștia, inclusiv burgeri vegani, precum „The Impossible Burger” cu chifteluța 100% din plante.

Rezervă o masă la Hard Rock Cafe

South Burger

masa plina cu foarte multi burgeri, pusi laolalta, la South burger unde mănânci unii dintre cei mai buni burgeri din București
South Burger Berceni a fost primul restaurant de burgeri din sudul Bucureștiului.

Deschis încă din 2016, South Burger a apărut din dorința proprietarilor de a aduce burgerii în sudul Bucureștiului. Le-a mers așa de bine și au câștigat atât de multă popularitate, încât au deschis, rând pe rând, mai multe locații. Cea mai recentă, grădina lor din Metalurgiei 70, e mare, aerisită și plină de verdeață, numa’ bună să te răcorești la o bere cu prietenii. Bonus: terasa e child friendly, au loc de joacă, plus meniuri pentru copii.

Au peste 15 feluri de burgeri (de la faimosul lor Sweety Burger, la French sau Italian Burger, veggie, cu halloumi sau creveți etc.), dar și salate, paste, ciorbe și multe, multe alte preparate gustoase!

Rezervă o masă la South Burger

Bibo Burgers

burger asezat pe o farfurie din patra neagra, alaturi de o portie de cartofi prajiti, la Bibo Burgers, unde mănânci cei mai buni burgeri din București
Încearcă și tu unuii dintre cei mai buni bugeri din București, la Bibo Burgers!

Un alt loc în care am ajuns în căutarea de cei mai buni burgeri din București este Bibo Burgers.Un concept creat de 4 frați pasionați de bucătărie, care au vrut să se asigure că fiecare masă este una memorabilă. Și, zicem noi, au reușit, pentru că au unii dintre cei mai buni burgeri din București! Folosesc numai ingrediente de calitate superioară, produse organice, mereu proaspete, iar acest lucru se cunoaște. Noi am mâncat de la ei și ne-au plăcut foarte tare Burger cu brânză de capră, Porchetta burger și Burgerul „The Fat One”. 

Rezervă o masă la Bibo Burgers

Switch.eat

5 burgeri asezati in forma de V pe un platou din lemn, la Switch.Eat București, unde mănânci cei mai buni burgeri din București
Burgerii de la Switch.eat sunt savuroși, fie că sunt cu carne sau vegetarieni.

Switch.Eat, situat în zona Foișorul de Foc, este o alternativă la agitaţia oraşului, un loc aparte care îţi deschide uşa pentru a te lăsa să intri într-o lume nouă plină de zile liniştite şi lipsită de griji cotidiene. Terasa e super cozy, iar berea artizanală merge perfect cu burgerii!

La ei găsești o mul-ți-me de burgeri, care mai de care mai gustoși și mai arătoși. Clasici, spicy, vegani sau vegetarieni, nu prea ai ce cusur să le găsești – chifla bună, carne suculentă și zemoasă, sosuri potrivite și echilibrate… Ce să mai, un deliciu! Clar se numără printre cei mai buni burgeri din București.

PS: Încearcă și „loaded fries” de la ei și o să ne mulțumești!

Grivița Pub & Grill

burger cu branza topita care se scurge pe lateral, alaturi de un cosult metalic cu cartofi prajiti, la Grivita Pub&Grill, unde mănânci cei mai buni burgeri din București
Grivița Pub & Grill e un loc tare relaxat unde să mănânci un burger gustos și să bei o bere bună, cu prietenii.

Grivița Pub &Grill e un alt loc unde poți găsi printre cei mai buni burgeri din București. Ne place la ei foarte tare pentru că e un loc foarte relaxat în care să mergi să bei o bere și să mănânci un burger sau un grătar bun. Un loc în care ești invitat să spargi alune și să arunci cojile pe jos, în care nu se uită nimeni ciudat dacă mănânci cu mâna și te murdărești tot de sos pe la gură și pe mâini. Nu-ți face o idee greșită… restaurantul arată super bine, modern, muzica e bună și personalul foarte atent și amabil.

Nu au foarte mulți burgeri – 3 la număr – dar sunt foarte gustoși: Beef Angus „Special”, „Cheese” și burger Halloumi. Sunt grăsani, la preț foarte bun, și sigur te vei linge pe degete la final!

Rezervă o masă la Grivița Pub & Grill

Red Angus Steakhouse

close up cu un burger cu carne de vită Angus, iar in fundal sigla restaurantului Red Angust Steakhouse
Burgerii de la Red Angus Steakhouse sunt printre cei mai buni din București

La Red Angus se mănâncă cea mai bună friptură de vită din Piața Amzei și, pentru că localul se aprovizionează cu carne de vită din Australia și Uruguay, aici vei găsi și unii dintre cei mai buni burgeri din București.

La ei am mâncat un Caprese burger foarte bun, din carne de vită, cu 
rucola, mozzarella coaptă, roșii, pesto din ierburi aromate și alune. Vrei o porție mai zdravăn, dar și ceva mai picantă? Încearcă burgerul dublu din carne de vită, suculent și aromant, cu jalapeno, Chorizo, Blue Cheese, ceapă roșie și Sriracha Mayo. Mai au și alte variante și toate se pot personaliza.

Rezervă o masă la Red Angus Steakhouse

VacaMuuu

Burger mare cu carne si cascaval, alaturi de cartofi prajiti, pe un tocator de lemn, la Vacamuuu
La VacaMuuu din București poți savura burgeri clasici, dar și specialitățile casei.

VacaMuuu este un steak house de top, unde trebuie musai să mergi să mănânci măcar o dată (îți vei dori, sigur, să revii)! Cu o tradiție veche deja pe piață, este considerat a fi unu dintre cele mai bune localuri de gen din Capitală. 

La ei te duci oricând vrei să ai garanția că vei mânca o friptură perfect tăiată și pregătită, ce sfârâie pe grătarele speciale, dar și burgeri suculenți și delicioși. Au o mulțime de sortimente: de la burgeri Wagyu, la burgeri cu filé de vită maturată, cheeseburger sau burger 100% Angus, dar și sandwich cu burger de vită și felie de friptură de vită, cu ceapă caramelizată, burgeri de pui sau cu halloumi. Prețurile sunt măricele, dar merită!

STADIO

close up cu un barbat care tine in maini un burger cu salata, carne de vita, maioneza si bacon, la Stadio Restaurant
Încearcă Burgerul Faimos de la Stadio, din antricot de vită cu ceapă roșie, sos tzatziki, castravete proaspăt și brânză Cheddar.

Ești prin Herăstrău și vrei să-ți închei plimbarea cu o masă la terasă? Oprește-te la Stadio Park! Sau poate ai chef de o ieșire în centrul Bucureștiului – caz în care poți rezerva o masă la Stadio Unirii sau la Stadio Union, de la Universitate. Indiferent la care dintre restaurantele Stadio vrei să mergi, la ei găsești niște burgeri „barosani”, foarte buni. Spre exemplu „Burgerul Faimos de la Stadio”, din antricot de vită, cu ceapă roșie, sos tzatziki, castravete proaspăt și cașcaval Cheddar, sau „Burger Nobil de Somon” cu sos remoulade, castraveți fresh, iaurt și mărar – e grozav, serios!

Cât despre terase, toate au ceva special. Cea din Herăstrău e plină de verdeață și te face să uiți că ești în București, pe când cele din centru sunt terase urbane, vibrante, pline de viață!

Rezervă o masă la Stadio Park / Stadio Unirii / Stadio Union

HATZ BURGER STUDIO

burger cu 2 chiftee de carne, salata si branza topita, iar chifla de sus data la o parte
Pentru amatorii de mâncare picantă, recomandăm „Mexican burger” de la Hatz Burger.

Hatz, și-am mâncat un burger bun! Pentru că la Hatz Burger Studio au două ingrediente esențiale: burgeri și zâmbete. Ne place pentru că au ales să facă burgeri după rețete autentice și să îi servească într-o atmosferă urbană, contemporană cu stilul nostru de viață modern. Ei se ocupăm de atmosferă și mâncare…tu savurează un burger delicios și momente frumoase cu prietenii. În meniu au peste 10 tipuri de burgeri și sandwichuri (printre care și veggie burger), iar la fiecare poți adăuga extra garnituri. Pentru amatorii de mâncare picantă, recomandăm „Mexican burger” cu sos Tabasco chipotle, salsa, jalapeno, avocado, salată, carne de vită, chorizo și brânză goudă! Iar dacă vrei să încerci rețeta casei, încearcă „Hatz Burger”, cu ceapă roșie, castraveți murați, roșii, salată, muștar, carne de vită, cașcaval afumat și sos.

Îi găsești în rond la Obor, pe Șos. Ștefan cel Mare nr. 240, unde au și o terasă micuță.

Rezervă o masă la Hatz Burger Studio

OSHO

burger cu chifla neagra si melted cheese, alaturi de cartofi, ceapa si castraveti murati, asezate separat
Iosif Ștefănescu, unul dintre cei mai apreciați bucătari din țară, este cel care semnează meniul de la OSHO.

OSHO e deja renumit pentru carnea de vită servită în restaurant și pentru faptul că, odată cu intrarea pe piața românească, a impus noi standarde de calitate tuturor restaurantelor din București.

Localul se laudă că se aprovizionează cu cea mai bună carne de vită maturată din lume și tot din aceasta își pregătesc și selecția de burgeri: Black Angus (cu melted cheese – e demențial!), Royal burger, Wagyu Burger, premium burger și cheeseburgeri. Carnea este condimentată și maturată în frigidere speciale, apoi pregătită exact cât trebuie pe grătar (atât cât să fie crocantă la exterior și suculentă în interior). Foarte buni burgerii lor! 

Îi găsești pe Bd. Primăverii nr 19-21.

Simbio

mai multi burgeri asezati unul langa altul pe un platou din lemn, la Simbio
Secretul burgerilor de la Simbio stă în calitatea ingredientelor făcute în propria bucătărie

La Simbio, calitatea burgerilor este asigurată de faptul că aceștia sunt făcuți de la zero „in house”. Totul, de la carnea tocată acolo, până la chiflă este făcut în bucătăria de la Simbio. Diferența se simte imediat, de la prima îmbucătură.

Alături de carnea suculenta de vită, burgerii mai conțin și avocado, ceapă caramelizată, brânză Gouda sau alte ingrediente gustoase, în funcție de specialitatea pentru care optezi. La ei găsești și Naked burger (fără chiflă), un burger vegetarian făcut din quinoa, dar și Halloumi burger.

Fă-le o vizită în Str. Negustori, nr. 26.

Unde mai poți merge pentru un burger bun?

Sunt muulte locuri cu burgeri buni în București. De asta e și greu, oarecum, să le incluzi pe toate într-o listă (ca la premiile Oscar, când trebuie să mulțumească tuturor într-un speech de câteva minute). Nu vrem să ne lungim mai mult decât ar trebui, așa că, pe final, îți mai menționăm rapid alte câteva locuri pe care să le ai în vedere. 

Ca de exemplu… The Millenial Burger (Piața Sfinții Voievozi nr.1), unde găsești un burger cu Racleta Cheese excelent (pentru pasionații de burgeri & brânzeturi). Un burger senzațional am mâncat și la MOM – MOM’s Burger. Are o chiflă făcută cu unt (in house), carne de vită black angus, cafea cu ciuperci sălbatice, salsa verde, sos picant gochujang, servit cu niște cartofi prăjiți grozav de buni (prăjiți de două ori și amestecați cu prosciutto, fulgi de drojdie și pătrunjel). Iarăși, burgeri deosebiți găsești și la Balls. Am încercat „americano” (cu chiftele, marinara și mozzarella) din categoria lor de „balls burgers” și „cauli” (cu conopidă, varză, cheddar și maioneză cu sriracha). Dacă vrei, poți adăuga ou prăjit sau o chiftea extra.

Burgeri buni găsești și la Zvetto Burger, unde folosesc antricot de vită Black Angus, maioneză preparată în casă, chifle pe vatră, cartofi fresh și sos BBQ făcut și el tot în casă. La B3ton RestoBar au un Truffle Muffle foarte bun (cu vită black angus, trufe, brânză de capră, ciuperci pleurotus, rucola și salată coleslaw), iar la Aria Gourmet Burger găsești burgeri făcuți în casă, după rețete deosebite. Se merită să le faci o vizită și celor de la Hashtag Pub când ai poftă de un burger gustos (au peste 10 tipuri de burgeri) , la fel și celor de la Hygge Social Kitchen (la ei am încercat Mr. Peanut, cu carne black angus, brânză maturată cu cimbrișor, peanut butter BBQ, ceapă roșie marinată, green curry mayo și salată).

Last, but not least… treci pe la Banjo Jack pentru niște burgeri tipic americani – unul cu sos de whiskey, altul cu Brie & Chutney, burger Surf & Turf (cu carne de vită și creveți), Sweet & spicy porc (cu cheddar, dulceață de ardei iute și fulgi de ceapă), plus alții super gustoși!

Ar mai fi multe, multe locuri unde am mâncat burgeri buni, dar e cam greu să le înșiruim pe toate. Suntem însă curioși, cum arată la voi top cinci al celor mai bune burgerii din oraș. Dă-ne un semn și zi-ne!

O mică istorie a burgerului

Cum au ajuns burgerii să fie una dintre cele mai populare mâncăruri ale momentului? Se pare că în secolul 19, Hamburg a devenit faimos pentru carnea de vită pe care oamenii o tocau, o condimentau și o preparau ca pe o chiftea. Mai târziu, emigranții germani care au ajuns în America au dus cu ei această rețetă – prima menţiune apare în 1884, în ziarul Boston Evening Journal, care populariza „friptura din carne de Hamburg”. Americanii au adoptat repede acest preparat și au început să îl schimbe după preferințele lor. Așa a apărut, undeva pe la 1885, varianta de carne de vită așezată între o chiflă tăiată în două – atunci când Charlie Nagreen a prezentat „hamburgerul american” la un festival culinar din Seymour, Wisconsin. În 1904 a apărut și reţeta clasică pe care o savurăm astăzi, în St.Louis, la Târgul Mondial.

Astăzi pentru burgeri există atât de multe variante, ingrediente și sosuri, încât pare a fi un preparat cu infinite posibilități – există chiar și burgeri vegetarieni, în care s-a renunțat la carne în favoarea unor ingrediente precum quinoa, linte sau falafel. Cert e că de un burger bun te poți bucura în orice parte a lumii, de la gherete de genul street-food, până la restaurante cu stele Michelin!

Românii preferă burgerii alături de cartofi prăjiți, salată, sau legume la grătar. În ceea ce privește sosurile, pe primul loc este maioneza cu usturoi, apoi sosul remoulade și sosul ușor picant.

Ție cum îți plac?

Update 2022: burgerii care s-au închis

Dabeef Meat and Eat

La Dabeef Meat and Eat din Calea Floreasca găseai o selecție mare din tot ceea ce înseamnă „street food”, cu gusturi din jurul lumii. Aveau o mulțime de burgeri pe care îi puteai personaliza cum doreai.

burger cu carne de vită, salată și cașcaval, pe suport de lemn, la restaurant Dabeef Meat and Eat
La Dabeef Meat and Eat ai libertatea de a-ți personaliza burgerul cum dorești

Flip Flop Bistroteca

FlipFlop a fost burgeria cu cele mai multe rețete originale de burgeri vegetarieni și vegani din București – 12 la număr – de la clasicul reinterpretat cu halloumi, până la cei pe bază de sfeclă roșie, năut sau orez. 

burger din carne de vita si chifla cu susan, asezat pe ziar, de la restaurant FlipFlop Bistroteca
La FlipFlop Bistroteca găsești 12 tipuri de burgeri vegani și vegetarieni.

 

Buffalo Baz

Era un restaurant cu specific american unde găseai burgeri din carne de vită de calitate cu diverse alte ingrediente: bacon, ou, inele de ceapă, mozzarella sticks și un sos de semnatură. 

Burger mare pe farfurie, alaturi de cartofi wedges si sosuri, la restaurantul cu specific american Buffalo Baz, din Capitala