Locuri de vis din România: destinații de tip retreat

7 octombrie 2022 | Locuri cool

O vacanță reușită nu înseamnă întotdeauna o plajă însorită, plină de activități cu adrenalină și multe atracții de bifat, pe o insulă îndepărtată. Pentru foarte mulți oameni, o pauză de la viața cotidiană poate include pur și simplu un loc liniștit, departe de casă, pentru a căuta energia și inspirația în mijlocul naturii. Uite câteva locuri de vis din România, destinații de tip retreat.

Masa cu scaune asezate sub o copertina de lemn, in mijlocul naturii, la Hadar Chalet, una din destinații de tip retreat din România
Foto: Hadar Chalet

Munții care înconjoară România oferă unele dintre cele mai frumoase priveliști din Europa și dau ocazia perfectă pentru a-ți planifica acolo o vacanță de tip retreat, care să aibă că scop relaxarea și nimic altceva. Astfel de ieșiri liniștite sunt o invitație deschisă la a te „pierde” în frumusețea țării, a culturii și a vieții sălbatice.

În acest articol îți vom oferi cinci locații din România care reprezintă destinații excelente pentru o vacanță de tip retreat. Îți vom dezvălui mai jos alegerile noastre de top și motivele pentru care sunt atât de potrivite.

Ce înseamnă o vacanță de tip retreat?

E ca o pauză de la o vacanță obișnuită – care este pur și simplu un timp liber de la rutina zilnică și adesea o ocazie de a îmbrățișa spectaculosul și de a-ți oferi senzații intense. Când vorbim despre destinații de tip retreat, vorbim mai degrabă de o evadare într-un sanctuar tihnit, ce aduce plăcere ochiului și inimii. Departe stresul și tensiunile vieții de zi cu zi. O destinație de tip retreat te ajută să te concentrezi mai mult pe nevoile tale și pe căi de a te relaxa, folosind decorul și contextul mai degrabă ca pe o ustensilă decât ca pe un scop final.

Unele destinații de tip retreat sunt centre de spiritualitate, oferind servicii de yoga și meditație, dar și alte activități conexe. Toate pentru a te face să uiți de griji. Altele lasă natura din jur să „absoarbă” problemele oaspeților și să-i poarte spre o stare de bine.

5 dintre cele mai spectaculoase destinații de tip retreat din România

Și la noi în țară poți planifica o astfel de vacanță, sau chiar un weekend prelungit. Dintre ele, uite care considerăm noi că ar fi top cinci. Desigur, în fiecare din locațiile pe care le vei descoperi, se și mănâncă foarte bine (se putea să nu menționăm noi ceva despre asta 😊?!).

Hadar Chalet

cabana fotografiata din departare, seara, luminata, inconjurata de copaci si alei verzi la Hadar Chaleu, una din destinații de tip retreat din România
Foto: Hadar Chalet

Cei de la Hadar Chalet își definesc destinația ca fiind un lux confortabil. Dar dincolo de asta, Hadar Chalet, cu a sa poziționare în inima munților, este alegerea ideală pentru a-ți potoli mintea de prea multe poveri. Experiența ta la Cabana Hadar începe în clipa în care părăsești șoseaua națională și intri în pădure. Continuând încet drumul, vei simți că fiecare zgomot, fiecare îngrijorare și orice problemă dispare.

Cabana are doar 12 camere, dar beneficiază și de un teren de tenis, o masă de ping pong, biliard și boardgames. Noi îți recomandăm să te relaxezi la piscină vara, iar iarna să admiri peisajul alb din apropiere, în scurte drumeții.

Ce mănânci bun aici? Micul dejun la Hadar Chalet este o adevărată experienta culinară: de la tarte cu fructe locale până la reţete cu ştaif, întotdeauna gustoase.

Hadar Chalet ar putea fi rețeta potrivită pentru a te întoarce încărcat de gânduri pozitive, mai împăcat cu tine însuți.

Adresa: Gura Siriului DN 10, județul Buzău

Viscri 32

casa batraneasca, specifica Transilvaniei, ci curtea sa in care se afla un Trabant roșu, la Viscri 32, una din destinații de tip retreat din România
Foto: Viscri 32

Viscri este un sat în județul Sibiu, România. Este un vechi ținut săsesc, în care trecutul și viitorul se întrepătrund minunat, dar și locul unde fostul prinț și actualul rege al Marii Bristanii, Charles, și-a cumpărat o casă. Cu împrejurimile-i de vis, cu siguranță este una din cele mai frumoase destinații de tip retreat din România.

În mijlocul satului există o casă cu patru ferestre orientate spre soarele dimineții, ce a stat goală timp de 15 ani. Aceasta este casa lui Johann Dootz de la numărul 32, unde doi tineri au decis să se mute, fără prea multă planificare, în iarna înzăpezită a lui 2016. După o restaurare aventuroasă, au reușit să redea farmecul de odinioară. Și asta după ce au călătorit prin Transilvania în căutare de mobilier și decorațiuni vechi și le-au restaurat lucrând cu meșteri locali.

Ce mănânci bun aici? Doar o vizită scurtă e suficientă pentru a-ți da voie bună, dar noi îți recomandăm un timp mai îndelungat în această cazare, mai ales că cei doi au clădit și un restaurant slow food cu rețete inspirate de bunica proprietarei – Restaurantul din Şura Albă, unde savurezi bucate din Transilvania. Meniul este schimbat zilnic sau săptămânal în funcție de ingredientele colectate și se bazează pe rețete vechi ardelenești, gătite tradițional sau reinterpretate. Uneori, au sesiuni de gătit cu chefi invitați care folosesc ca sursă de inspirație folclorul gastronomic. 

Viscri 32 s-a clasat pe locul 3 la categoria „Epic Visits”, în cadrul premiilor Romanian Hospitality Awards 2022. Iar Mara Elena Oană, chef și co-owner Viscri 32, a fost printre cele patru nominalizate la Best Woman Chef din cadrul Horeca Women Awards Gala 2022.

Adresa: Viscri 32, județul Brașov

Atra Doftana

cladire moderna in stil minimalist, construita in planuri suprapuse, la Astra Doftana, Mara Elena Oană
Foto: Atra Doftana

Pe Valea Doftanei timpul curge mult mai tihnit decât în marile orașe. Iar peisajul îți aduce liniștea pe care o cauți. Mai ales la Atra Doftana, un loc idilic, creat pentru a oferi intimitate și calm. Cele 10 camere ale hotelului sunt pitite în panta malului și au vedere directă spre lac, prin geamurile largi și de pe terasa privată a fiecărei camere. Iar ferestrele mari îți dau impresia că te cazezi fix în mijlocul naturii. Cadrul natural e dominat de păduri „nedomesticite”, pășuni alpine și plante rare. E ca și cum ai găsi în Valea Doftanei un colț de paradis.

În plus, dacă vrei, ai acces și la o mulțime de activități – de la plimbări cu caiacul sau cu bicicleta, ateliere, drumeții și multe altele. Există și un loc de joacă pentru copii.

Ce mănânci bun aici? Meniul sezonier à la carte al restaurantului Atra include cele mai proaspete ingrediente, furnizate de fermierii, ciobanii sau producătorii locali, cultivate în grădina culinară a restaurantului şi culese din pădurile din împrejurimi. Meniul se schimbă de patru ori pe an, iar în serile de weekend ai ocazia să participi la cine cu meniu de tasting.

Dacă-ți face cu ochiul această cazare, oferă-ți șansa de a te deconecta pentru un weekend. Atra s-a clasat pe locul 1 la categoria „Epic Visits”, în cadrul premiilor Romanian Hospitality Awards din 2020.

Rezervă o masă la Atra Doftana

Adresa: Fundătură Cerbului 780B, Teșila, județul Prahova

Zabola Estate

Cladirea principala de la Zabola Estate fotografiata in departare, pe inserat, cu o pajiste cu gazon verde in prim plan, una din destinații de tip retreat din România
Foto: Zabola Estate

În inima Transilvaniei, dar departe de Dracula (😊), Zabola Estate atrage tot mai mulți turiști cu atmosfera sa boierească, care încă recreează stilul de trai al începutului de secol XX. Dincolo de această clădire impunătoare, un motiv puternic pentru care șederea aici ar fi o idee grozavă este suprafața verde a domeniului. Domeniul Zabola se întinde pe 5000 de hectare, dintre care 250 de hectare sunt acoperite de Parcul Castelului.

În prezent există trei case disponibile pentru rezervare. Două în domeniul Grădina (Grajdurile vechi) și una în domeniul Pădurea (Dobrică). Domeniul cuprinde, pe lângă casele de oaspeți, The Old Stables – o casă de banchete pentru petrecerea timpului liber, unde se pot organiza cine, recepții și alte evenimente. O grădină peisagistică englezească reîmprospătată și întreținută, cu 2 lacuri și 4 iazuri, pavilioane, terase, o saună în pădure, grajduri, hambare și trasee de drumeție, de plimbare și de căruță sunt, de asemenea, la dispoziția oaspeților.

Ce mănânci bun aici? Mesele de la Zabola au aerul boem al ospăţurilor boierești şi includ cele mai fine delicii, inspirate de rețetele vechi ale domeniului. Meniul a la carte este cu totul special dar, în plus, poți avea parte de experiențe cu totul inedite. Spre exemplu, cină romantică, în doi, cu 100 de lumânări în Grajdul de Lux (da, ai citit bine – chiar amplasează 100 de lumânări în jurul mesei). Sau poți servi un snack în pavilionul din pădure (ori cina). Și cum sună picnic la „Farkaslik” – un loc liniștit în mijlocul pădurii, cu o masă masivă de buștean, te așteaptă pentru un picnic în natură.

Zabola Estate s-a clasat pe locul 1 la categoria „Epic Visits”, în cadrul premiilor Romanian Hospitality Awards de anul acesta.

Adresa: Castelul Mikes, Mikes kastély, Zăbala, județul Covasna

Casa Timiș

bungalow-uri de lux, albe cu intrari boltite, inconjurate de verdeata si cu un lac in prim plan, la Casa Timiș, una din destinații de tip retreat din România
Foto: Casa Timiș

Printre cele mai apropiate destinații de retreat, dacă locuieșți în București, este Casa Timiș din județul Prahova. Unitatea de cazare este multipremiată – Best Winery Accomodation, Best Hotel Chef, Best Culinary Experience, distincții câștigate doar în 2022. Capacitățile de cazare și de leisure au fost extinse cu 16 bungalow-uri de lux, 3 lacuri, o piscină și un SPA exterior, și mai sunt în plan și alte extinderi, inclusiv un nou restaurant și alte spații de cazare.

Ce mănânci bun aici? Domeniul numără nu mai puțin de 3 locații pentru servirea mesei, iar cea de-a patra se va lansa în curând. Dintre toate, îți recomandăm cu căldură Restaurantul Conac pentru deliciile gastronomiei românești. Este un loc al simbiozei experiențelor, unde aromele compun sinestezii, iar pasiunea devine artă, conform gazdelor.

Casa Timiș s-a clasat pe locul 2 la categoria „Epic Visits” și pe locul 2 la categoria „Cel mai bun restaurant” în cadrul premiilor Romanian Hospitality Awards de anul acesta. Și tot anul acesta, Cristina Timiș (fondator Casa Timiș) a câștigat premiul pentru Best Owner Retreat/Resort/Guesthouse” la premiile Premiile Horeca Women 2022.

Adresa: Florica Romalo 4, Chițorani, județul Prahova

Care locație pare mai aproape de stilul tău? Orice ai alege, lasă în urmă grijile și bucură-te de câteva zile de liniște, zile însorite, plimbări agale și multe bunătățuri pentru a-ți bucura sufletul și mintea.