Ai făcut meniul pentru Sărbători, dar biscuiți pentru Moș Crăciun ai trecut pe listă?
21 decembrie 2021 | Noutati
Una dintre marile plăceri ale copiilor (pe lângă cadouri, evident) e să lase pregătiți lângă brad biscuiți pentru Moș Crăciun. Iar dacă a doua zi găsesc farfuria goală, e clar că Moșu’ a trecut pe acolo și a fost fericit de surpriza lor. Așa că ți-am pregătit câteva rețete de biscuiți, care sigur vor fi pe placul simpaticului „bătrânel”.
E plin Crăciunul de tradiții. Și toate sunt atât de frumoase! Unele vechi, transmise din moși strămoși, alte mai noi, poate chiar împrumutate, dar care ne bucură la fel de tare. Văzut prin filme și adoptat în tot mai multe case, obiceiul de a lăsa lângă brad o farfuriuță cu biscuiți pentru Moș Crăciun face deliciul celor mici!
Pe de o parte, e dovada clară că Moșul a fost la ei în casă. Pe de alta, e satisfacția pe care o au atunci când știu că i-au mulțumit în felul lor pentru cadourile primite și i-au făcut, la rândul lor, un mic dar.
Poveste de Crăciun: de unde a pornit acest obicei?
Se pare că tradiția de a pregăti un pahar de lapte și biscuiți pentru Moș Crăciun a început în America în anii 1930, în timpul Marii crize economice. Părinții încercau astfel să-și învețe copiii că e important să împarți cu ceilalți și să-ți arăți recunoștința pentru a te număra printre norocoșii care au primit cadouri.
Dar contrar așteptărilor, nu americanii au venit, de fapt, cu ideea. Se spune că Odin, cel mai important zeu al nordicilor, avea un cal cu opt picioare, numit Sleipner. În timpul sezonului Yule copii lăsau mâncare pentru Sleipner, sperând că astfel Odin se va opri din drumul său și le va lăsa în schimb cadouri. Tradiția continuă și azi în Danemarca, Belgia sau Olanda – acolo copiii sunt convinși că sania Moșului nu e trasă de reni, ci de cai. Pentru ei lasă, în Ajun, morcovi și fân.
De-a lungul anilor, mai multe țări au adaptat obiceiul și au venit cu propriile variante. Copiii britanici și australieni pregătesc plăcinte, în timp ce suedezii îi lasă Moșului porridge. În Irlanda s-ar putea să îl aștepte și o bere Guiness! În Franța, copii pregătesc pentru Père Noël un pahar de vin și își umplu pantofii cu fân, morcovi și alte „tratații” pentru măgărușul lui. În schimb în Germania nu-i lasă nimic, dar fac scrisori pentru Christkind, un fel de spirit al Crăciunului care este responsabil de aducerea cadourilor de Crăciun.
5 rețete delicioase de biscuiți pentru Moș Crăciun
Pregătirea biscuiților pentru Moș Crăciun poate deveni o adevărată tradiție pe care să o urmați și voi an de an, chiar și atunci când copilul află că moșul nu e chiar așa bătrân cum credea, sau poate e chiar o „moașă”. Iar dacă mai ai nevoie de un motiv în plus, gândește-te că îi poți implica și pe cei mici în pregătirea lor – de la frământat, la decupat în forme sau ornat. Așa îi mai iei de pe telefon sau de la televizor și faceți și ceva distractiv împreună. (Apropo, aici găsești un articol despre cum poți face pizza alături de cei mici și îți spunem și ce poate face fiecare, pe vârste)
Uite ce rețete îți propunem noi.
Turtă dulce
Ingrediente:
- 500 g făină;
- 400 g zahăr pudră;
- 3 ouă;
- 3 linguri miere de albine;
- 1 plic praf de copt;
- 1 linguriță scorțișoară pisata;
- un vârf de linguriță de ghimbir, unul de cardamom, unul de cuișoare;
- 1 lingură zeamă de lămâie;
- hârtie pergament.
- Pentru glazură:
- 1 albuș de ou
- 150 g zahăr pudră
- Suc de la ½ lămâie
Mod de preparare
- Bate 2 ouă întregi și 1 gălbenuș cu 250 g zahăr pudră, apoi adaugă mierea, condimentele și făina amestecată cu praful de copt.
- Acoperă bolul cu o folie transparentă și lasă-l la rece o oră.
- Întinde o foaie din aluat, groasă de 5 mm din care taie diferite forme (steluțe, brăduți, omuleți etc.).
- Pune aluatul tăiat într-o tavă tapetată cu hârtie pergament și bag-o la cuptor 15 minute la temperatură medie.
- Prepară glazura. Într-un bol, bate albușul cu zahărul pudră (turnat treptat) până capătă o cosnistență sticloasă, păstoasă. Adaugă și zeama de lămâie. Când turta dulce e gata, decoreaz-o cu glazura (cu ajutorul unui poș) apoi așteaptă să se usuce câteva ore.
Biscuiți cu gem
Ingrediente:
- 400 g făină;
- 200 g unt;
- 150 g zahăr pudră;
- 1 plic praf de copt;
- 2 plicuri zahăr vanilat;
- 2 ouă;
- coaja rasă de la o lămâie.
Mod de preparare:
- Amestecă făina, praful de copt, zahărul și untul rece, tăiat cubulețe. Amestecă bine până obții un aluat fărâmicios. Adaugă apoi un gălbenuș și un ou întreg, dar și coaja rasă de lămâie. Frământă totul până obții un aluat compact și moale.
- Învelește aluatul în folie și lasă-l la rece o oră.
- Împarte aluatul în două bucăți. Întinde prima foaie, cam de 5 mm, apoi decupează steluțe sau floricele, cu formele de biscuiți.
- Așază-le în tava acoperită cu hârtie de copt și coace-le 10-12 minute, la 180°C.
- Repetă operațiunea până termini aluatul.
- După ce se răcesc fursecurile, unge-le cu gem și lipește două câte două.
Negresă (brownie)
Ingrediente:
- 120 g unt;
- 400 g de zahăr;
- 50 g de cacao (trei linguri);
- 10 linguri cu lapte rece;
- 4 ouă;
- câteva pătrăţele de ciocolată;
- un pliculeţ cu praf de copt sau o linguriţă cu bicarbonat de sodiu;
- 250 g de făină.
Mod de preparare
- Freacă untul cu zahărul, cacaua şi laptele într-un vas pe aragaz, la foc mic, până dă în clocot.
- Păstrează într-o cană cam 20 de linguri din această compoziţie, adaugă pătrăţele de ciocolată şi amestecă până se omogenizează.
- Restul compoziţiei pune-l la rece 15 minute. Când s-a răcit, încorporează unul câte unul gălbenuşurile, pune apoi făina, în care ai adăugat în prealabil praful de copt sau bicarbonatul.
- Bate spumă tare albuşurile şi amestecă-le în compoziţia de mai sus.
- Încălzeşte cuptorul la 180ºC. Unge şi tapetează cu făină o tavă şi toarnă compoziţia. Coace la foc potrivit, 30-40 de minute.
- Când e gata, întinde deasupra amestecul cu ciocolată pe care l-ai păstrat în cană.
Biscuiţi cu fulgi de migdale
Ingrediente:
- 50 g făină;
- 1 linguriţă de drojdie uscată;
- 150 g zahăr;
- esenţă de vanilie, esenţă de migdale;
- 6 linguri lapte;
- 150 g unt la temperatura camerei;
- 100 g pudră de migdale;
- 1 ou;
- fulgi de migdale;
- sare
Mod de preparare
- Amestecă făina, sarea şi drojdia.
- Într-un bol, mixează untul cu zahărul, până se omogenizează. Adaugă oul, esenţa de vanilie şi de migdale şi mixează iar.
- Încorporează treptat amestecul de făină, apoi laptele. Trebuie să obţii un aluat potrivit de moale.
- Adaugă pudra şi fulgii de migdale. Frământă aluatul, înveleşte-l în folie alimentară şi dă-l la rece două ore.
- Pe masa presărată cu făină, întinde o foaie groasă de 3 mm. Decupează biscuiţii cu forma şi aşază-i în tavă, pe hârtie de copt. În cuptorul preîncălzit la 180°C, bagă tava şi lasă biscuiţii la copt timp de 10 minute.
- Pentru glazură, vezi reţeta de turtă dulce de mai sus.
Biscuiți cu fulgi de ciocolată
Ingrediente:
- 225 g unt sărat, moale (scoate-l de la frigider cu 2 ore înainte sau încălzește-l la microunde 7 secunde, dar fără să se topească)
- 200 g zahăr
- 220 g zahăr brun
- 2 lingurițe extract de vanilie
- 2 ouă mari
- 360 g făină
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță praf de copt
- 1/2 linguriță de sare
- 350 g fulgi de ciocolată
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la 200°C și pregătește o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt.
- Într-un bol, amestecă făina, bicarbonatul de sodiu, sarea și praful de copt.
- În alt bol, amestecă cu mixerul zahărul cu untul, până se omogenizează. Adaugă ouăle și vanilia și mixează din nou.
- Toarnă peste amestec și ingredientele uscate, amestecă, apoi adaugă și fulgii de ciocolată. Mixează bine până se omogenizează. Aluatul nu trebuie să fie uscat, fărâmicios sau lipicios, ci moale, să se întindă ușor.
- Formează biluțe de aluat (te poți folosi de spatula pentru înghețată dacă ai) și așază-le la distanțe egale în tavă (pune-le mai distanțate, pentru că bilele se lasă, se aplatizează).
- Bagă-le la cuptor, la 200°C, aproximativ 8-10 minute și scoate-le când sunt doar ușor maronii (trebuie să pară foarte puțin făcute). Lasă biscuiții să se odihnească 2 minute în tavă înainte de a-i scoate pe farfurie.
Sperăm să îi placă Moșului biscuiții tăi și să fie cât mai darnic la cadouri! Sărbători fericite! 🙂
Citește și: