Poate n-ai porc de tăiat, dar sigur ai de mâncat! Hai la restaurant, la pomana porcului

14 decembrie 2022 | Locuri cool

Pomana porcului este un obicei specific nouă, românilor. Iar Ignatul, ziua când îi vine sorocul lui Ghiță, e pe 20 decembrie, conform tradiției (chiar dacă această dată nu se mai respectă cu sfințenie). Cert e că în decembrie avem ocazia să mâncăm friptură din carne proaspătă, al cărei gust e cu totul deosebit! Dacă n-ai bunici sau rude la țară care taie porcul în bătătură, ai în schimb restaurante care au adăugat pomana porcului în meniu.

platou tradițional cu carne la garnita, carnati de casa, muschi de porc si mamaliga pe un platou alb , fotografiat pe fundal negru - pomana porcului la Taverna Sârbului
Foto: Taverna Sârbului

Nu știu dacă tu ai astfel de amintiri din copilărie, dar eu îmi amintesc când era ziua de tăiat porcul. Se strângea toată familia, fiecare avea treaba lui și robotea de zor, afară era frig și zăpadă, eram o mulțime de copii și totul avea un aer special, de sărbătoare (mai puțin momentul „crimei” la care noi fugeam cât mai departe, să nu auzim nimic). Când treaba era gata, frigeau repede în untură carnea abia porționată și stăteam la masă. Avea un gust pe care nicio altă friptură din comerț nu-l are!

Tradiția românească de Ignat

Cum își spuneam, Ignatul e pe 20 decembrie, atunci când gospodarii taie porcul pe care l-au crescut bine un an întreg. În popor se spune chiar că în acea noapte, porcul visează că urmează să fie sacrificat. Era tradiția de așa fel încât să aibă ce pune pe masă pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.  

Și tot tradiția spune că în ziua de Ignat nu este permisă nicio altă activitate – tot ce se face are legătură doar cu tăierea porcului și atât. Carnea proaspătă se porționează apoi pentru a fi folosită la specialitățile românești care ne plac atât de mult – jumări, șuncă, tobă, piftie, caltaboș, cârnați etc. Când treaba se termină, toți cei care au muncit sunt poftiți la masă drept mulțumire (mai ales acolo unde veneau și vecinii să ajute, de exemplu).

Pomana porcului în sine e ca o… tochitură, să zicem. Bucățile de carne se prăjesc în untură și se folosește câte ceva din toate – mușchi, slănină, chiar și ficat etc. Nu lipsesc murăturile și mămăliga, vinul făcut în casă și țuica sau palinca.

sorici taiat pe un platou de lemn asezat pe stergar rosu cu modele traditionale romanesti

Unde mergi în oraș, la restaurant, să mănânci pomana porcului

Sunt frumoase tradițiile românești (chiar dacă ușor barbare 😊). Mai ales pentru că înseamnă reuniune, comunitate. Însă noi, cei care stăm la oraș, nu prea mai avem parte de aceste tradiții și le uităm, se pierd. De asta poate are farmec, cumva, ca zilele acestea dacă ieși în oraș, să comanzi din meniu… pomana porcului. N-o fi ea chiar proaspăt tăiată în ziua aceea, dar tot e bună! De asta am ales câteva astfel de locuri pe care să ți le recomandăm.

Lacrimi și Sfinți

tigaie cu friputură de porc cu piure si verdeata, alaturi de un bol alb cu muraturi, pe fundal de lemn, la restaurant Lacrimi si Sfinți

„Toți porcii știu că vine vremea Ignatului și deja tremură, nu de frică, ci tremuratul ăsta le face carnea să vibreze și să fie mai fragedă. Iar porcii noștri se aruncă singuri în cuțit, se sacrifică de bună voie ca să-nchidă gurile rele. Așa că noi îi cinstim, îi rumenim bine și îi servim cu piure și murături diverse făcute-n apă de izvor de la Port Cultural Cetate”, zic ei.

Noi îți mai spunem că au și multe alte preparate bune din carne de porc, care să-ți amintească de pomana porcului. Și că e un restaurant tradițional, cu muzică lăutărească, tare, tare fain, unde sigur te vei simți de minune.

Rezervă o masă la Lacrimi și Sfinți

Caru cu Bere

mancare traditionala din bucovina - friptura de porc cu mamaliga - pomana porcului la restaurant Caru cu Bere

Știe toată lumea că pentru o porție zdravănă de bucătărie autohtonă te poți opri oricând la Caru cu Bere. E drept că e mai mereu plin și aglomerat, dar ceva din toată zarva aia de oameni are ceva familiar și plăcut. Ia-ți prietenii și mergeți la Car nu neapărat pentru bere – zilele astea au și vin fiert, de sezon. Masa o puteți începe cu un Platou țărănesc (cu ceafă de porc afumată, mușchi afumat, cârnați de Pleșcoi, cârnat din topor, slănină usturoiată, telemea, ceapă și alte legume. Merge tare bine împărțit la mai mulți! Apoi treceți la o porție de „Mâncare tradițională din Bucovina” – e carne la garniţă ca altădată, cu cârnaţi afumaţi, toate servite cu mămăliguţă şi varză murată! Miamm, miamm.

Băcănia Veche Delicatese & Grădină

Dacă ți-ai cumpărat vreodată bunătăți de la Băcănia Veche, sigur te-ai bucurat când și-au deschis și restaurant –pe Bd. Dacia nr 25. Un restaurant micuț, ales de publicului revistei Horeca Insight drept al treilea cel mai bun bistro din Romania. Au un meniu simplu, corect și cinstit, bazat mult pe sezonalitate – de altfel, ingredientele provin preponderent de la furnizori din apropiere.

În zilele astea mai răcoroase merge o cană de vin sau țuică fiartă lângă o carne la garniță – și-au zis ei. Așa că au umplut câteva borcane (le găsești și la magazinul Băcăniei), iar carnea o servesc așa cum a fost pregătită – cu pulpă de porc, mușchi file, coaste și cârnați făcuți de ei. Apropo de cârnați… sunt nici prea grași, nici prea iuți, nici foarte afumați și nici prea mult ținuți pe grătar. Sunt exact așa cum trebuie. Iar la „derapajele zilei” (aka meniul zilei) găsești și sarmale, și carnea la garniță despre care îți spuneam și platou de mangaliță de la Sighișoara, spre exemplu.

Nu rata, din meniul fix, platoul „Turul Țării” (în funcție de sezon și disponibilitate produsele pot varia). E cu brânzeturi românești, cârnați de mangaliță, cârnați Plai de la Bihor, babic, ghiudem, slăninuță/jumări de mangaliță, zacuscă, fasole bătută și murături. Și tot în meniul fix găsești friptură de porc la tavă cu sos de roșii, cimbru și usturoi, alături de piure, dar și mămăligă cremoasă cu unt, parmezan și brânzeturi fine.

Restaurant Voievodal Băneasa

Nu o fi el chiar în buricul târgului, dar să știi că se mănâncă tare bine la Restaurant Voievodal din Băneasa! În mod normal ți-am recomanda să încerci jumările de pui (nouă nu ne lipsesc niciodată de la masă când mergem la ei). Dar ca să ținem de subiect, de data asta te îmbiem cu o Gustare românească de iarnă (cu tobă, șorici, carne la garniță, ceapă și brânză). Sau poți sp-ți iei individual o porție de jumări, șorici ori slăninuță de casă (așa o alintă ei în meniu). Au și carne la garniță (sau cârnați la garniță, dacă preferi) cu varză murată și mămăligă. Plus pomana porcului, desigur 😊

Rezervă o masă la Restaurant Voievodal Băneasa

Taverna Sârbului

2 platouri de lemn pline cu muschi de porc, carnati de casa, mamaliga, muschid de porc, fotografiate de sus, la Taverna Sarbului unde să mergi la restaurant să mănânci pomana porcului

O avea el specific sârbesc, dar au și multe preparate pe care le regăsești și în bucătăriea românească. Taverna Sârbului a venit cu noutăți pentru meniul de iarnă, care să se potrivească cu anotimpul răcoros, să te încălzească după o zi lungă și să-ți ofere simfonia de gusturi de care ai nevoie în aceasta perioadă. Ei zic că meniul ăsta e așa de gustos încât măcelarul însuși a rămas făr’ de cuvinte! Așa că merită să le faci o vizită să le guști preparatele. Au scos din afumătoare multe cărnuri cu savoare – cârnați de casă afumați și mușchi afumat. Au și mușchi împletit, și frigărui de porc, și mix grill „viață sănătoasă” (cârnați afumați, frigărui, costițe picante de porc). Și pentru că atunci când spunem „decembrie” ne apare în gând mai ales șoriciul, l-au inclus și pe el în meniu.

Rezervă o masă la Taverna Sâbului

Acestea fiind zise, îți urăm poftă bună! Și ca să rămânem în ton cu sezonul, îți recomandăm să citești și despre Raftul cu băuturi românești tradiționale – țuică, palincă &Co. sau despre Cei mai buni cârnați românești – de la est la vest, și de la nord la sud.