Ai acceptat provocarea Veganuary? Atunci trebuie să încerci aceste super preparate vegane de la restaurantele din oraș!
17 ianuarie 2022 | Locuri cool
Veganuary este o provocare globală care încurajează oamenii să adopte dieta vegană timp de o lună întreagă. Și de la an la an sunt tot mai mulți cei care vor să testeze acest stil de viață, în încercarea de a mânca mai sănătos. Dacă și tu te numeri printre ei, noi am dat de câteva preparate vegane pe la restaurantele din București, care sunt delicioase și credem că-ți vor plăcea și ție.
De multe ori eșuăm lamentabil când vine vorba de clasicele rezoluții de început de an. Dar e de înțeles de ce odată cu noul an încercăm să dăm foaia și să avem parte de un început curat. Iar asta înseamnă deseori să adoptăm un stil de viață mai sănătos.
Pornind de la această idee a apărut și provocarea Veganuary – care, așa cum ai ghicit, presupune să mănânci mai multe vegetale și să elimini produsele animale din dietă pe întreaga perioadă a lunii ianuarie.
Ideea a prins, iar numărul celor care au urmat îndemnul a crescut de la an la an – în 2021, 500.000 de oameni au ales să facă pasul (dublu decât în ianuarie 2019). Aproape 125.000 dintre aceștia sunt britanici, iar unele supermarketuri (precum Tesco) au rulat chiar reclame la radio și TV prin care promovau Veganuary, ba chiar au avut pagini pe site dedicate, cu tot felul de rețete și sfaturi.
Cum a apărut ideea de Veganuary
La fel ca și ideea de „Dry January” (o provocare de a nu consuma deloc alcool în luna ianuarie) și Veganuary a apărut tot în Marea Britanie. O asociație non-profit a avut în 2014 ideea de a încuraja oamenii ca în luna ianuarie să încerce cum e să fii vegan. Șapte ani mai târziu, în 2021, deja 500.000 făceau acest „legământ”.
Desigur, veganismul și vegetarianismul nu au apărut de ieri, de azi. Și tot mai mulți oameni urmează acest stil de viață, din varii motive. Inclusiv multe vedete – ceea ce a dus la popularizarea și mai mare a curentului.
Însă Veganuary a luat cu adevărat avânt în 2020, când căutările pe Google pentru acest termen au crescut fantastic. Ba chiar și Hollywood-ul a luat seama la ce se întâmplă și festivitățile Golden Globes din acel an (care au avut loc pe 5 ianaurie) au inclus și un meniu complet vegan.
De ce ai accepta provocarea?
Oamenii au tot felul de motive pentru care sunt interesați de Veganuary. De la a reduce consumul de carne, la principii care țin de suferința animalelor, până la dorința de a-și îmbunătăți dieta sau la a reduce impactul pe care industria alimentară o are asupra mediului.
Cu siguranță, un consum mai mare de fructe și legume are o mulțime de beneficii pentru sănătatea noastră – risc mai mic de diabet, afecțiuni cardiace, cancer etc. O dietă bazată în principal pe consumul de vegetale înseamnă mai multe fibre, vitamine și minerale, un aport mai mare de fitonutrienți, dar și o hidratare mai bună a organismului. Scade colesterolul, se echilibrează nivelul glicemiei, ba chiar scazi în greutate și se reduce inflamația din corp. Un studiu din 2018 arată că după doar patru săptămâni de alimentație vegană, subiecții aveau un nivel al colesterolului total considerabil mai mic.
În plus, un raport din 2019 arată că o dietă bogată în legume, fructe, cereale și nuci (concomitent cu un consum mai mic de carne roșie, zahăr și cereale rafinate), nu doar aduce beneficii sănătății, dar este și cea mai bună „dietă” pentru planeta noastră.
Vrei să încerci?
Foarte bine! E clar că alimentele sunt sănătoase pentru tine. Dar trebuie să ai grijă la cum îți planifici mesele, așa încât să-ți asiguri toți nutrienții necesari organismului. În special când te gândești la calciu, vitamina D, omega 3, sau proteine. Fasolea, lintea, mazărea, soia, edamame, tofu, quinoa, alunele – toate acestea sunt pline de proteine, așa că nu trebuie să-ți lipsească din farfurie.
În plus, au apărut deja pe piață tot mai multe variante plant-based pentru carne. Este deja faimos „puiul fără carne”, al cărui gust îl imită aproape la perfecție pe cel original (și multe fast food-uri au deja preparate cu „carne” plant-based). Ba chiar, de curând, un startup (Plantish) a reușit să creeze o variantă de somon din plante (pe bază de proteine din legume și extracte de alge) care are aceleași valori nutriționale ca somonul real și poate fi gătit la fel.
5 restaurante din București unde găsești preparate vegane excelente
Până la somonul care nu e somon și puiul care nu e pui, ce zici de niște preparate delicioase pe care să le savurezi la o masă în oraș? Dacă nu mai ai idei de ce să-ți pregătești acasă, sau dacă pur și simplu ai chef de o ieșire cu prietenii la restaurant, uite câteva exemple de mâncare bună și sănătoasă.
Meniu Vegan @Fratellini Bistro
Cred că cei de la Fratellini Bistro știu ei ce știu, pentru că luna aceasta, până pe 31 ianuarie, găsești la ei o mulțime de preparate vegane. De fapt, au pornit chiar de la acest concept, de Veganuary, și au adaptat meniul așa încât să ofere mai multe preparate de acest tip până la 31 ianuarie. De la super sățioasa Chia pudding (Budincă de chia cu fructul pasiunii și iaurt de cocos), la savuroasa Tapioca cu Lapte de Cocos sau Tartar vegetarian cu sfeclă roșie, avocado și nuci. Tot la ei găsești un Buddha Bowl excelent – bol cu proteine care conține hummus, spanac tânăr, linte, orez brun, mix de semințe, rodie și roșii cherry. Au chiar și burger vegan și paste de orez vegane, inspirate de pe malurile Mediteranei. Plus multe salate (care rămân în meniu și după 31 ianuarie).
Și încă ceva… au și băuturi vegane speciale: Chacha Cappuccino (cu ceai verde matcha și varietăți de lapte), Red Velvet Latte (cu extract din sfeclă roșie și varietăți din lapte) sau Golden Latte (cu turmeric, scorțișoară și varietăți de lapte) care are proprietăți puternice antiinflamatorii și antioxidante.
Bonus, locul arată minunat!
Rezervă o masă la Fratellini Bistro
Burgeri (& more) @ Unison Plant Based Food
Că tot a venit vorba de burgeri, la Unison Plant Based Food găsești niște burgeri vegani buni, buni! Ei s-au lansat pe final de 2018 ca un bistro exclusiv vegan. Un spațiu de experiment și încântat simțuri care a găzduit clienți tot mai interesați de o alimentație bazată pe plante. Au testat, au îmbunătățit și au creat tot felul de preparate care au avut mare succes. Așa că azi au un întreg meniu à la carte, plus torturi și prăjituri vegane, dar și diverse categorii de gustări produse local. Hrana e gândită să fie simplă, plină de nutrienți și din ingrediente de calitate (pe cât se poate, folosesc produse bio).
Revenind la burgeri, la ei în meniu găsești faimosul Beyond Burger (sigur ai mai auzit de el, că a făcut înconjurul lumii). E burgerul acela care conține chiftea „beyond meat”, care imită foarte bine gustul cărnii adevărate. Mai exact, burgerul este cu: chiflă din făină de grâu cu maia, spanac, spirulină și susan, chiftea Beyond Meat din proteină de mazăre, fasole mung și orez, ulei de cocos, unt de cacao, extract de rodie, măr, lămâie și sfeclă, condimente, sos din lapte de soia, organic, ulei de floarea soarelui, muștar, usturoi, roșii, varză albă și roșie.
Mai au și alte două tipuri de burgeri vegani, plus Maxi Veggie Wrap (lipie libaneză, hummus, morcovi, soia coaptă, roșii, ceapă, castraveți murați în saramură, sos de soia cu usturoi, salată verde). Și dacă tot ajungi la ei, încearcă Scrambled tofu cu salată (o porție bogată în proteine, ideală pentru mic dejun, dar și în timpul zilei) sau Vegan Spaghetti Bolognese (cu tocată vegană Naturli), sandwichul cu Peanut Butter & Jelly (pâine cu maia, cu unt de arahide făcut de ei și gem de căpșune și coacăze făcute tot de ei) și, desigur, salatele sau prăjiturile. Un deliciu!
Rezervă o masă la Unison Plant Based Food
Specialitățile de la Samsara
La Samsara găsești cam tot ce ți-ai putea dori în materie de preparate vegetariene / vegane / raw-vegane. Pentru că au reușit să ducă întreg conceptul la un cu totul alt nivel. Și pentru că liga de profesioniști vine cu așteptări pe măsură, și rețetele au fost concepute să te surprindă. Samsara este un restaurant cu specific vegetarian, unde fiecare ingredient are importanța și povestea lui, motiv pentru care îl valorifică pe fiecare în parte așa cum merită, pornind de la sezonalitatea ingredientelor. Gătesc cu produse locale și sezoniere și povestea se învârte în jurul calității ingredientelor, a combinațiilor creative, a aromelor desăvârșite și a servirii prietenoase. Meniul este foooarte bogat și vei descoperi o mulțime de variante atractive – unele pe care poate nici nu le-ai încercat până acum!
Iar dintre toate se remarcă, desigur, specialitățile casei. Ca de exemplu Supă raw cu miso (cu pastă miso albă, caju crud, edamame, avocado, morcovi, ciuperci shiitake, tamari, ciuperci champignon), Popcorn de conopidă (conopidă, ulei de porumb presat la rece, fulgi de drojdie inactivă) sau Conopidă rumenită cu migdale prăjite și piure de cartofi cu lapte de cocos (conopidă gătită la sous vide, pesmet panko, migdale, piure de cartofi cu lapte de cocos, sos demi-glace pe bază de legume). Excelente!
Tot la ei găsești și sushi vegetarian sau raw-vegan, salate grozave, multe feluri principale și deserturi delicioase!
Preparatele cu vinete de la Aubergine
Numai când auzi denumirea de Aubergine Healthy Food și îți dai seama care este conceptul de la care pleacă fiecare preparat de la restaurantele Aubergine. Zic „restaurantele” pentru că îi găsești în două locații – una în centrul vechi și alta într-o vilă impresionantă din Dorobanți.
La Aubergine vei găsi un mix de elemente culinare mediteraneene, israeliene şi egiptene. Iar vânăta e la loc de cinste în bucătăria lui Chef Ronen, fiind asociată în numeroase preparate, rezultând o combinaţie colorată şi delicioasă. În plus, mâncarea e gustoasă, totul e proaspăt, iar preparatele interesante.
La ei vei găsi un platou mix vegan foarte bun – cu babaganoush, humus, falafel și caviar de vinete. Caviarul e din vinete la cuptor cu sos de tahina și sos de mango murat, foarte bun! Iar humusul vegan e și el excelent – humus verde cu busuioc decorat cu pastă de susan și ulei de măsline extravirgin. Un alt preparat cu vinete, tot vegan, este și Oală de vinete (vinete pe pat de humus cu roșii sote și usturoi, legume tocate și mix de roșii coapte, sos de tahina, sos de mango murat, ulei de măsline și ulei arisa) sau vinete vegan (vinete coapte, roșii sote și usturoi, legume tocate, sos de tahina, sos de mango murat, ulei de măsline și ulei arisa).
Pe lângă vinete, au multe alte preparate vegane foarte bune, tocmai bune de servit în luna Veganuary. De exemplu, o shaorma vegană (cu ciuperci sălbatice, mirodenii mediteraneene, humus, cubulete de legume și frunze mixte) sau Saksuca Vegan cu tofu. Dar mai bine mergi și descoperi singur ce bunătăți ascunse mai găsești prin meniu.
Rezervă o masă la Aubergine Healthy Food
Prăjituri @ Vyro Raw & Vegan Bistro
Știm că pofta de dulce nu se lasă dusă cu una, cu două. Dar ce bine că există și variante sănătoase! Și nu te gândi că gustul este sacrificat pe altarul dietei! Din contră, poți găsi prăjituri și torturi foarte bune. Un astfel de loc este Vyro Raw & Vegan Bistro, din apropierea parcului Cișmigiu (pe strada Transilvaniei nr.11).
Pe lângă faptul că în meniu au o mare varietate de preparate vegane și raw vegane – de la aperitive și salate, la supe, sushi, pizza ori lasagna, și până la pâinici sau smoothie-uri – au și o mulțime de deserturi. Produse 100% vegetale, bazate pe plante și semințe, fără conservanți și zaharuri. Dacă ai să arunci un ochi pe meniu ai să rămâi impresionat de câte tipuri de torturi, prăjituri, trufe, ciocolată ai să găsești! De la diverse torturi cu fructe în diverse combinații de creme, la tort tiramisu, tort cu caramel sărat, până la amandine, cheesecake, trufe, ruladă, budincă… Doamne ce e acolo! În plus, zilnic (de luni până sâmbătă) poți profita de oferta „Happy Cakes” – ai 5 sau 8 felii de tort la preț special. Iar dacă vrei, să știi că fac și torturi la comandă. Doar intră puțin aici și aici să te convingi ce minunății te așteaptă! Apoi, știi ce ai de făcut…
Rezervă o masă la Vyro Raw & Vegan Bistro
Citește și: