Pumpkin Spice și toamna devine… nice!

3 noiembrie 2022 | Locuri cool

Acum, că a trecut și Halloween-ul de anul acesta, iar Elon Musk a plecat de la Bran fără ca măcar să fi ajuns pe acolo, ne putem întoarce la oile noastre și să vedem cu ce arome ne putem desfăta papilele, la începutul toamnei. Iar Pumpkin Spice Latte este, cu siguranță, una din vedetele băuturilor tomnatice.

compozitie foto cu mai multe cesti cu Pumpkin Spice Latte, printre frunze si dovleci, pe fundal mov, fotografiate de sus

Avem parte de o toamnă blândă și bogată, iar merele, strugurii, dovlecii și gutuile ne încântă toate simțurile. Și cum ne putem bucura mai bine de toate aceste bogății, dacă nu răsfățându-le (și răsfățându-ne) prin asezonarea lor cu condimentele specifice sezonului. Ce-i drept, în această perioadă a anului ți-ar fi destul de greu să găsești un comerciant care să nu aibă în oferta sa ceva cu arome îmbietoare de scorțișoară, nucșoară, cuișoare, ghimbir sau ienibahar. Nu doar cafea, vin fiert sau cocktailuri, ci cam tot ce e cuprins între produsele de patiserie și cele de curățenie. Drept urmare, de ce le-am ocoli?  

Și pentru că toate aceste arome trebuiau să poarte un nume, cu puțin ajutor din partea marketingului din secolul XXI, omenirea a convenit să le numească Pumpkin Spice. Deși… Pumpkin Spice nu conține deloc dovleac.

Puțină istorie, pentru context…

Originea acestui mix îi este atribuită celebrei companii Dutch East India Company, care la începutul secolului XVII, obține dreptul de exploatare și comercializare a produselor obținute din noile insule colonizate în Oceanul Indian (Indonezia de astăzi) timp de 21 de ani. Cele mai multe condimente din amestecul cunoscut astăzi drept Pumpkin Spice – scorțișoară, ghimbir, nucșoară, cuișoare – sunt originare din insulele din Asia de Sud-Est, iar olandezii au marele merit de a le fi adus în Europa și mai apoi în Lumea Nouă. Accesul la condimente i-a inspirat pe olandezi să creeze amestecuri precum speculaaskruiden (care este asemănător cu Pumpkin Spice-ul) care dă gustul specific turtei dulci, cu mențiunea că acesta are în componența sa și cardamom și, uneori, piper alb.

Însă a mai fost nevoie de aproape 100 de ani și o călătorie peste ocean ca acest mix să întâlnească și „piperul Jamaican” actualul ienibahar, originar din Caraibe și să-și definitiveze caracterul. Astfel, prima menționare a acestui mix exact de condimente este datată din 1796, în prima carte de bucate scrisă pe teritoriul SUA, intitulată „American Cookery”. Autoarea acestei cărți, Amelia Simmons, include în compendiul său culinar o rețetă de plăcintă de dovleac, căreia i s-a adăugat praf de scorțișoară, cuișoare, nucșoară, ienibahar și ghimbir, numind amestecul Mixed Spices.

În timp, acest amestec specific de condimente puternice și-a primit numele oarecum derutant, deoarece a fost folosit în mod tradițional, în mai multe bucătării, pentru a aroma rețete create în jurul dovleacului. Un exemplu relevant este americanul „pumpkin spice cake” – o rețetă de chec cu dovleac care conținea toate cele 5 mirodenii.

Pumpkin spice latte si caramel iced coffee, bauturi de sezon, de toamna

Pumpkin Spice Latte sub semnul Starbucks

Însă acest mix amețitor nu a gustat adevărata glorie până în toamna anului 2003, când compania americană Starbucks a testat în câteva restaurante o listă cu 20 de posibile arome specifice toamnei pentru Latte-ul lor. Potrivit legendei, Peter Dukes, manager de produs în divizia de espresso Starbucks la acea vreme, a insistat să includă pe lista aromelor selectate produsul cu lapte și dovleac deși, inițial, nu trecuse testul publicului. Cu toate acestea, „Pumpkin Spice Latte” s-a lansat în 100 de cafenele Starbucks din Vancouver – Canada și Washington D.C. – SUA în toamna anului 2003, iar vânzările au fost de-a dreptul surprinzătoare.

Noua băutură a fost lansată ulterior în toate cafenelele din SUA în toamna anului 2004 – și de atunci, popularitatea sa este în continuă creștere. Atât de mult încât, începând cu 2014, această băutură devenită deja clasică are și un cont de Twitter doar al ei, iar din 2015 are și cont de Instagram. Potrivit publicației americane CNBC, Starbucks a vândut nu mai puțin de 400 de milioane de astfel de pahare, de la lansarea acesteia, până în 2019. Nu-i de mirare că, în urma succesului înregistrat, acest amestec de condimente în asociere cu aroma și textura bogată a dovleacului a explodat ca popularitate, peste tot în lume.

cana rosie cu pumpkin spice latte, pe farfurie de lemn cu o lingurita de lemn, pe o masa rotunda

Cum se face un Pumpkin Spice Latte

Deși există deja mai multe variațiuni ale acestei băuturi de toamnă, fiind replicată cu succes de alte cafenele și restaurante, rețeta originală sugerează folosirea de cantități egale (120 ml) de sirop de dovleac și espresso, care se combină cu 240 ml de lapte semidegresat flotat. Peste mixul rezultat se pudrează generos praf de Pumpkin Spice.

Amestecul de condimente

Ca în cazul oricăror mirodenii și condimente, este indicat să te folosești de ele proaspăt măcinate. Pune alături 3 linguri de scorțișoară, 2 lingurițe de pudră ghimbir, 1 linguriță de nucșoară, 1 linguriță de ienibahar și jumătate de linguriță de cuișoare. Amestecă-le pe toate bine și păstrează-le într-un borcan închis ermetic. Poți folosi acest amestec peste felii de dovleac la cuptor, biscuiți și brioșe coapte de tine, înghețată și cocktailuri. Deși este un mix puternic, este extrem de versatil.

Siropul de dovleac

(pentru Latte sau pentru Cocktailuri):

Într-o oală cu fund gros încălzești la foc mediu 300 ml apă cu 300 grame de zahăr brun (Demerara, de preferat) și 150 grame de piure de dovleac pasat fin în care plasezi strategic 3 cuișoare, un baton de scorțișoară, 3 boabe de ienibahar, un praf de nucșoară și unul de ghimbir. Amestecă bine timp de 5 minute, la foc mic, până la omogenizare și stinge focul. Scoate condimentele, pune siropul rezultat într-o sticlă și e gata! Trebuie doar să stea la frigider.

Unde bei un Pumpkin Spicel Latte gustos în București

Dacă n-ai chef de astfel de experimente culinare și încă vrei să te bucuri de ultimele raze calde de soare ale acestui an, treci pe la Black Habbit de pe Calea Griviței. Este unul din locurile noastre preferate cu cafea din oraș, pentru că iau cafeaua atât de în serios, încât orice comanzi de la ei este aproape de perfecțiune. Nici Pumpkin Spice Latte-ul lor nu face excepție de la această regulă, mai ales că merge uns cu atmosfera de pe terasa lor.

Evident, la orice Starbucks te-ai opri, găsești zilele astea Pumpkin Spice (în 3 variante de băuturi). Pumpkin Spice Latte – cafeaua este combinată cu sosul cu aromă de plăcintă cu dovleac și lapte fierbinte, iar apoi se finisează cu frișcă și se adaugă condimentele specifice plăcintei cu dovleac – scorțișoară  nucșoară și cuișoare. Iced Pumpkin Cream Latte – o căutură rece, care combină sosul de dovlec cu o spumă de lapte dulce, shot-uri Starbucks Blonde® Espresso, alături de gheață, iar pe deasupra se adaugă un topping delicios de pumpkin spice. Iced Pumpkin Spice Latte – cafeaua Starbucks este combinată cu sosul cu aromă de plăcintă cu dovleac și lapte, amestec peste care se pune cuburi de gheață, se finisează apoi cu frișcă și se adaugă condimentele specifice.

Și la First Cup am băut un Pumpkin Caramel Latte foarte bun (cu aromă pumpkin spice, aromă de alune caramelizate, cremă de lapte frișcă, scorțișoară și bombonele de zahăr).  Iar dacă ești prin Mall și-ți iese în cale un Ted`s Coffee din nou ai șansa să bei o versiune fericită a acestei băuturi pe bază de cafea, dar cu un twist de toamnă. La ei găsești, pe lângă Pumpkin Spice Latte, și Roasted Hazelnut Latte și Toffee Crunch Hot Chocolate.     

 

Și dacă tot am vorbit de latte-uri, hai să vezi și cafenele din București unde mergem pentru o cafea de specialitate.