Recomandari de sezon de la mari Chefi din Bucuresti

12 aprilie 2016 | Noutati

Ingredientele de primavara sunt ideale pentru preparate proaspete, aromate, gustoase. Acum se scot la tarabe cele mai bune verdeturi de la leurda la salata verde, ceapa si spanac. Tot acum ridichile adauga iuteala usoara unei salate sau culoare si aroma unui preparat. Avem si fructele de primavara care nu-s de ignorat. Dar pe langa cele evidente – dovada o aveti in pietele bucurestene, am vrut sa aflam si care sunt recomandarile unor mari Chefi de la cateva dintre restaurantele din Bucuresti.

Asadar, mai jos aveti recomandari directe de la cativa mari bucatari pe care i-am rugat sa ne spuna care sunt preparatele care compun un meniu perfect de primavara.

 

Chef Sami Corodianu (La Samuelle)

 

Milanese Zucchini Rolls – zucchini, baby spanac, rosii cherry, sos de iaurt

Colosseum Chicken Risotto – orez carnarolo, piept de pui, sparanghel verde, salata verde mixta, crispy parmezan

Pharaons tartelette – coaja de Tarta, merisoare, crema de nuci, crumble cu zahar si nuci

pharaons
Credit foto: Teodora Țeican pentru YumStops.com

 

Chef Silviu Furdui (Muse Bistro)

 

Sunt Silviu Furdui, Chef&Managing Partner la Muse Bistro&Wine Bar. M-am nascut in martie si, probabil de asta, ingredientele mele preferate sunt verdeturile de primavara. Nu ezit niciodata sa folosesc, in pregatirea preparatelor, loboda, leurda sau spanacul proaspat. Frunzele verzi de sezon sunt extrem de consistente in vitamine si foarte gustoase.

Pentru sezonul acesta va propun un meniu compus din 4 feluri, cu influente mediteranene:

STARTER – Tartar de rosii cu crema de branza si salata de castraveti

tartar rosii

SUPA – Gazpacho de rosii cu capsuni, menta, chilli si piper roz

FEL PRINCIPAL – Calamar umplut cu crema de branza si leurda

calamari doi

DESERT – Nougat Glacé cu fructe confiate&nuci

Nougat Glacee

Sa fiti sanatosi!

 

Chef Iulian Susala (Chefs Experience)

 

Un super meniu de primavara:

Gaspacho de castraveti, racoros, numai bun pentru zilele calduroase ce se anunta. Acesta contine castraveti suculenti, un strop de usturoi, putina ceapa, aromatul ulei de masline, sare, un pic de patrunjel si multa pasiune pentru bucatarie.

2v7a8682

Ca fel principal va propunem niste scoici delicioase in sos Prosseco. Contin midii carnoase, ceapa alba, rosii cherry savuroase, patrunjel fresh si Prosecco.

food1

Iar ca desert, sunteti invitati sa serviti un mousse light si racoros, cu ananas, cocos, fructe proaspete de sezon si exoticul sos de mango.

2v7a8163

 

Chef Irina Hristu (PopUp Dinner)

 

Meniu de primavara:

Gazpacho de capsuni si rosii cu branza de capra/ Supa rece de ridichi cu iaurt si marar

supa ridichi

Tarta cu dovlecel, praz caramelizat si branza cheddar alaturi de salata creata cu ceapa verde, ridichi si castravete

tarta

Tarta cu curd de lime si zmeura proaspata

 

Chef Michele Mingozzi (The Beef Club)

 

Tuna Tataki, Cucumber Spaghetti in light soya, Wasabi dressing
(Ton Tataki, spaghete de castravete in soya light, dressing de wasabi)

tuna tataki

Poached Beef Tenderloin in Red Wine,Tomato Chutney Spring vegetables, aged Balsamic Sauce
(Muschi de vita pregatit in vin rosu, chutney de rosii, legume de primavara si sos pe baza de balsamic)

Warm pineapple with berries honey ice cream, tea praline, home made Carrot Cake and Zabaglione
Ananas proaspat cald, cu inghetata cu miere si fructe de padure, praline cu ceai, prajitura cu morcov pregatita in casa si Zabaglione

signature dessert

 

Chef Catalin Jernoiu (Zahana 33)

 

Limba de vitel cu sos Remulade

Limba de vitel, un muschi foarte fin cu consistenta ferma, se serveste cu sos Remoulade.

Coaste porc marinate

NXS_5612
Lasate cu grija de cu seara intr-un amestec numai de noi stiut si preparat la jar incins astfel incât sa nu uitati ce ati mancat. Se serveste cu sos, salata, cartofi prajiti.

Clatite Regina Maria

_SAV1505-copy
Clatite umplute cu brânza dulce si stafide, stropite cu sos englez de vanilie si bezea, pregatite la cuptor.Un desert din bucataria romaneasca de care oricine s-ar putea îndragosti.

 

Chef Cezar Munteanu (Restaurant Cezanne)

 

cezanne

Carpaccio din sfecla cu mousse din branza de capra si alune de padure, maghiran verde si dressing de alune de padure

Cod Alaska cu risotto din orez salbatic, spuma de migdale

Caramel Delice „Art by Cezanne”

 

Chef Alex (Teacher) Cirtu – Culinar Show

 

Ador primavara pentru simplul fapt ca verdeturile incep sa-si faca aparitia, iar gatitul devine o placere si mai mare atunci cand ai usturoi verde, ceapa verde, spanac si multe altele. Daca toamna si iarna ne-am bucurat de radacinoase si dovleac, acum a venit timpul sa scoatem urzicile, cartofii noi, vinetele, stevia, leurda si loboda la inaintare. Va recomand sa le puneti in valoare pe cat posibil, pentru ca-s o sursa importanta de vitamine si minerale. Totodata capsunile anul acesta s-au copt mult mai repede fata de anul trecut, asa ca posibilitatile-s nenumarate in fata unui fruct atat de versatil.

Ca si recomandari, as merge pe ceva usor, nepretentios, ceva pe care si omul de rand de-acasa poate sa-l realizeze fara nici cea mai mica problema:

Supa crema de sparanghel, fasole verde si spanac:

Supa de sparanghel, spanac si fasole verde (1)
Credite foto: Tudor Raiciu

Avem si reteta completa:

Ingrediente:
(2 portii)
· Fasole verde ・250 g
· Spanac proaspat (curatat) ・750 g
· Sparanghel – 200 g
· Usturoi copt – 1 catel
· Bautura din lapte de cocos ・100 ml
· Sare (optional) – dupa gust

Mod de preparare:
· Curata sparanghelul;
· Pune apa la fiert, iar cand aceasta a inceput sa clocoteasca adauga fasolea;
· Dupa cca 15 min, adauga sparanghelul si la 2 min si spanacul;
· Dupa cca 1 min, scurge apa intr-un bol;
· Pune usturoiul copt peste legume;
· Cu ajutorul unui blender vertical paseaza totul bine, adaugand treptat bautura din lapte de cocos;
· Daca doresti ca supa sa fie mai lichida, poti pune putina apa din cea in care au fiert legumele;
· Potriveste de sare (optional);
Pofta buna !

Lasagna cu spanac

lasagna cu spanac si cascaval (6)
Credite foto: Tudor Raiciu

Reteta completa e aici:

Ingrediente:

(6 portii)
· foi de lasagna – 200g.
· cascaval – 200 g.
· spanac proaspat ・1 kg
· ceapa – 1 buc.
· Unt ・80 g.
· parmezan ras – 50 g.
· oregano proaspat – 2 crengute
· sare si piper alb dupa gust
· Sos bechamel:
· unt – 80 g.
· faina – 4 linguri
· lapte rece – 800 ml
· sare si piper alb dupa gust
Mod de preparare:
· Pregatiti mai intai spanacul: puneti 50 g de unt intr-o craticioara si lasati-l sa se topeasca
· Adaugati ceapa taiata marunt si amestecati usor pana se inmoaie putin
· Adaugati spanacul si puneti capacul;
· Lasati sa fiarba cateva minute, amestecand din cand in cand 凡 veti observa ca el lasa foarte multa zeama;
· Scoate totul intr-o sita si lasa sa se scurga de lichidul in exces;
· Trage-l apoi la tigaie in restul de 30 g de unt si adauga parmezanul topit si oregano tocat in prealabil;
· Pentru sosul bechamel, topiti untul intr-o craticioara, apoi adaugati faina si amestecati cu un tel
· Adaugati laptele rece, putin cate putin, amestecand continuu si lasati pe foc pana se ingroasa
· Opriti focul si condimentati cu sare, piper si nucsoara rasa
· Intr-un vas dreptunghiular, puneti un polonic de sos bechamel, apoi un strat de foi de lasagna, spanac, cascaval ras si iar foi de lasagna.
· Continuati cu sos bechamel si alternati straturile pana umpleti tava
· Deasupra puneti sos bechamel si parmezan ras
· Puneti tava in cuptor, la 170 de grade pentru 20 de minute
· Lasati sa se raceasca putin apoi serviti.

Tiramisu cu capsuni:

Tiramisu de capsuni,  la borcan (4)
Credite foto: Tudor Raiciu

Reteta completa e aici:

Ingrediente:
(4 portii)
・oua – 3 buc.
・zahar pudra – 3 linguri
・mascarpone – 250 g
・lime – 1 buc.
・coaja rasa de la o portocala
・zahar tos – 3 linguri
・un praf de sare
・piscoturi – 200 g
・capsuni – 300 g
Sirop:
・lime – 1 buc.
・portocala – 1 buc.
・apa – 100 ml
・extract de vanilie – o lingurita
・zahar pudra – 1 lingura

Mod de preparare:
mixati galbenusurile cu zaharul pudra cu unui mixer la viteza maxima, pana se intaresc si devin spumoase
・amestecati apoi cu mascarpone rece, putin cate putin, mixand la viteza cea mai mica
・adaugati coaja rasa de lime, coaja de portocala si zeama de lime, amestecand usor
・mixati albusurile separat, cu un praf de sare, tot cu mixerul. Cand incep sa se intareasca adaugati zaharul tos, putin cate putin si mixati pana obtineti o bezea tare
・adaugati apoi bezeaua peste crema de mascarpone, amestecand usor, cu o spatula, de jos in sus
・amestecati intr-un bol sucul de la o portocala si lime cu extractul de vanilie si zaharul pudra, apoi adaugati apa
・insiropati piscoturile si asezati-le intr-o tava dreptunghiulara (tava de chec ・daca nu ai una, poti folosi si borcane)
・taiati felii cateva capsuni mai mari si asezati-le de jur imprejurul tavii, puneti apoi un strat de crema, deasupra capsuni taiate, apoi iar un strat de piscoturi insiropate si la final restul de crema
・ornati cu capsuni si frunzulite de menta verde
・lasati tiramisu la frigider cateva ore.

Bonus, o reteta video pentru reteta „Mancare de spanac cremos” de la Culinar Show.

 

Ia sa vedem, voi ce retete de primavara preferati?