Despre Beijing Garden
Chinezii consideră că este barbar a avea un cuțit la masă, din această cauză mâncărurile sunt preparate în bucățele mici, gata pentru a fi culese și mâncate.
Spre deosebire de mâncărurile vestice, unde proteina animală este principalul fel de mâncare, ingredientele principale dintr-o mâncare chinezească sunt carbohidrații (proveniți de ex. din orez, mantou sau tăiței).
Bogată şi colorată, bucătăria chinezească are ca principale caracteristici culoarea diversificată, aromele deosebite şi un gust excelent. Cu aceste atribute de bază, nu este doar o mâncare gustoasă ci şi o operă de artă apreciată de toată lumea.
Bucătăria chinezească este una dintre cele mai bogate moșteniri culinare de pe Pământ.
Mâncarea chinezească solidă se mănâncă cu bețișoare (de obicei din bambus) dintr-un vas adânc, iar cea lichidă cu o lingură cu fundul plat (de obicei din ceramică).
Mâncarea chinezească din China însă e considerabil diferită. În primul rând că o ţară atât de mare are incredibil de multe regiuni şi implicit stiluri de gătit:
– bucătăria de vest (Sichuan) e iute şi adesea afumată;
– bucătăria mandarină, de nord (Beijing), e mai grea şi mai săracă în orez sau derivaţiile sale (tăiţei);
– bucataria de est (Shanghai) e mai usoara (mult peste si fructele de mare, ca si in sud) si mai dulceaga;
– iar bucătăria de sud (cantoneză) se apropie cel mai mult de ce ajunge şi pe la noi, cu sosuri mai dulci, mai acrişoare sau mai iuţi şi cu o varietate mare de tipuri de carne prăjită (unul dintre secrete fiind stilul de prăjit, fără prea multe grăsimi, care face mâncarea mai uşoară decât în nord, spre exemplu, unde iernile mai grele cer mâncăruri mai consistente).
Bucătăria chinezească pune accentul pe combinarea armonioasă a alimentelor, trebuie atins un echilibru între alimentele dulci şi acre, colorate intens şi neutre, cu textura fină sau crocantă. În bucătăria chineză atât bucătarii cât şi consumatorii insistă ca ingredientele să fie de cea mai bună calitate.
Gastronomia chineză se distinge prin : savoarea ingredientelor, complexitatea metodelor de gătire, modul sofisticat de utilizare al condimentelor şi mirodeniilor şi incredibila varietate a felurilor tradiţionale. Conform unui studiu statistic, în China au fost identificate peste 60.000 de feluri tradiţionale diferite.
Masa tradiţională a chinezilor cuprinde o sursă de carbohidraţi ( felul principal) – din orez sau tăiţei – însoţită de legume, carne sau peşte.
Această alcătuire contrastează cu tradiţia culinară a europenilor care consideră carnea sau proteinele animale drept felul principal, în timp ce legumele sunt garnitură.În schimb, alimentaţia chinezilor are puncte comune cu bucătăria mediteraneană, bazată în special pe produse derivate din grâu (paste făinoase sau cuşcuş).