Despre Energiea

Energiea nu acceptă rezervări la mese!

Energiea aplică o politică bazată pe principiul primul venit, primul servit.

Trecut

Energiea spune povestea unei foste tipografii de la începutul secolului.

În 1915, Stabilimentul de Arte Grafice Energiea, devenea prima utilitate comercială a spațiului aflat la parterul clădirii din strada Brezoianu nr. 4. În vremea aceea, strada se numea Domnița Anastasia, iar clădirea impozantă de la numărul 4 era singura de felul ei din zonă. A fost construită începând cu anul 1913, finalizată în 1915, de către doctorului chirurg Anastasievici Leonte – Președinte al Societății de Cultură Macedo-Române. Clădirea are 4 etaje, cu câte două apartamente spațioase pe palier și o scară separată cu garsoniere pentru servitori.

Tipografia a funcționat până prin anii 1923, aici tipărindu-se în principal cărți și reviste ale vremii. La intrarea în pub, deasupra mașinii de îndoit cotoare Karl Krause, sunt expuse 3 cărți ieșite de sub prese în aceea perioadă la Stabilimentul de Arte Grafice Energiea.

Continuând în linia cronologică a întâmplărilor, după 1923 întreaga clădire este vândută de către moștenitorii doctorului Anastasievici-finanțator al construcției, decedat în 1914-către Josef Wappner care va schimba destinația spațiului de la parter, impartindu-l în mai multe ochiuri și distribuindu-l mai multor prăvălii. În acea perioadă, aici au funcționat: o croitorie, o sosonerie, o ceasornicărie și chiar o băcănie și o cafenea.

La numai un an după, Wappner revinde clădirea unuia din cei mai buni avocați ai vremii, Ioan Boață, imobilul rămânând până astăzi în proprietatea familiei și a moștenitorilor săi.

Ceva mai târziu, în perioada celui de al Doilea Război Mondial, pentru scurt timp, parterul Energiea și-a recăpătat destinația inițială de tipografie. Prăvăliile au dispărut iar în loc au apărut Imprimeriile Române, ce aparțineau de Imprimeriile Naționale.

Cuvinte influente precum cele ale lui Nicolae Iorga în revista Neamul Românesc se tipăreau din nou la această adresă.

Bombardamentele din 7 Mai 1944 pun însă capăt și celei de-a doua tipografii care a funcționat la această adresă. Imprimeriile sunt distruse de o bombă ce traversează casa din acoperiș până în parter unde explodează. Presele și tirajele sunt incendiate…

Pe alocuri, în pub, pe stâlpii de susținere din zona barului, se mai pot vedea și astăzi cărămizi care au păstrat negreală focului prin care au trecut în 1944.

Perioada de după războaie a fost prima care a îndepărtat cu adevărat Energiea de originile sale transformând-o de aici înainte, în loc de restaurant și bar. Astfel, după ce Imprimeriile ard, se deschide, pentru o scurtă perioadă de timp, vestitul restaurant Trocadero. După venirea comuniștilor la putere, restaurantul se va numi Ciocârlia, urmând ca, ceva mai târziu, în anii 80, să se transforme într-o simplă cantină a Ministerului de Interne ce ocupă clădirea de vis-a-vis, Vama Poștelor pe vremuri.

Ultimul episod violent ce avea să marcheze istoria Energiea s-a desfășurat în timpul mineriadelor din 13-15 Iunie 1990, în timp ce protestatarii asediau Ministerul de Interne. În agitația momentului, cantina ce încă funcționa la parterul imobilului era incendiată iar pereții fostei tipografii deveneau încă o data pânza pe care se schița o bucățica din istoria tumultoasă a capitalei.

De prin anul 2000 începe o perioadă „jolly” pentru spațiul Energiea. O perioadă cu bere, fish & chips, darts și mult fotbal. E perioadă în care aici a funcționat un pub englezesc – Whispers, deschis odată cu retrocedarea clădirii moștenitorilor lui Ioan Boață.

Prezent

2012, 1 martie. Energiea își reintra în drepturi, dar nu ca Stabiliment de Arte Grafice ci ca Stabiliment de informare și experiment urban.

Energiea de azi este liantul între cele 2 majore utilități ale spațiului din Brezoianu 4, de-a lungul timpului: tipografie și restaurant / bar.

Oamenii schimbă locurile și pe ei cu timpul. Dar ce stă la bază nu dispare niciodată, se transformă, sedimentând atribute și informații. Temelia însă este acolo, nu trebuie decât să dai la o parte straturile informatice. La oameni este mai greu, pentru că uneori nici ei nu știu unde încep și unde se termină. La case e mai simplu: dai jos rânduri, rânduri de tencuială, parchete, lambriuri și pereți falși, transcezi patina timpului și ajungi la forma inițială: la forma timpului de altădată, încăperile casei așa cum le-au imaginat oameni generațiilor trecute.

De aceea ne-am oprit la Energiea. Pentru că a fost prima utilitate a acestui spațiu pe care am descoperit-o, iar în forma aceea casa era cel mai aproape de cel care a imaginat-o. Pentru că a fost un loc al literelor și cuvintelor, al frazelor și povestirilor de altă dată. Pentru că venim cu toți pe drumul devenirii în generații și ne naștem ce suntem astăzi. Pentru că păstrăm în noi acel sâmbure și noi știm asta. Știm că nu putem să descoperim ce suntem astăzi fără să cunoaștem ce am fost ieri.

Și da, pentru că respectăm acest lucru, locul acesta nu putea să se numească decât Energiea, un tribut adus vechii tipografii, purtându-i numele și spunându-i povestea. Implicit un tribut adus unei părticele din istoria noastră: începutul secolului trecut.

Energiea – Stabiliment de informare și experiment urbaneste în egală măsură pub și hub urban, un loc care îmbină lejeritatea și relaxarea vorbelor langă un pahar, cu energia evenimentelor din zona artistico-culturală urbană, într-un decor deconstruit, cu o personalitate puternică.

Energiea invită la socializare, completând cu o bucătărie contemporană bazată pe principiile gastronomiei sănătoase, cu preparate „homemade”, fără adaosuri artificiale.

În același timp, aici poți lua parte la ateliere, expoziții, workshop-uri sau dezbateri din cele mai diverse domenii: arte vizuale, teatru, film, literatură, muzică, gastronomie, jurnalism, antreprenoriat, responsabilitate socială sau chiar fashion.

Seara te poți lăsa fără grijă în voia unor ritmuri fresh, atent selecționate de către cei mai activi producători și DJ-i locali. Meniul muzical Energiea cuprinde groove-urile momentului în materie de Disco, Funk, Electronică sau Indie și Alternative, este construit pentru a satisface exigențe auditive iar obiectivul său este de a instigă atât la socializare cât și la dans.
www.energiea.ro

Visa, Mastercard

Parcare publică

Centrul Istoric / Ultracentral

Ion Brezoianu 4

12:00 - 01:00

Rating și review-uri