Restaurante cu mâncare de post – de servit acasă sau la terasă
24 martie 2021 | Locuri cool
Postul Paștelui, sau Postul Mare, este cel mai lung post din an și cel mai aspru – durează 40 de zile, la care se adaugă și Săptămâna Patimilor. Dacă te numeri printre cei care respectă tradiția, ne-am gândit să-ți venim în ajutor cu câteva recomandări de localuri care au preparate de post. Le poți savura pe terasă, sau comanda acasă.
În trecut, Postul Paștelui era respectat cu sfințenie, fiind una dintre cele mai importante tradiții ortodoxe. Obiceiul face referire la postul de 40 de zile ținut de Iisus Hristos înainte de a începe propovăduirea Evangheliei. Anul acesta Postul Paștelui începe pe data de 15 martie și se încheie pe 1 mai, iar pe 2 mai se sărbătorește prima zi de Paște în 2021.
Chiar dacă astăzi a scăzut numărul celor care mai respectă astfel de tradiții (cel puțin la oraș), sunt destui cei care în continuare respectă acest obicei creștin.
Ce presupune meniul de post
Conform cutumei, în post nu se consumă alimente din carne, ouă, pește, brânză, lapte și nici derivate din acestea. În schimb, te poți bucura la maxim de legume și fructe, mai ales că primăvara a umplut tarabele de verdețuri proaspete! În plus, pe parcursul postului sunt și așa numitele dezlegări la pește, când poți consuma preparate pe bază de pește – în ziua de Praznicul Bunei Vestiri (pe 25 martie) și de Florii (în duminica dinaintea Paștelui).
Dincolo de asocierea religioasă, postul în sine este benefic organismului. Pe de o parte pentru că este ca un proces de detoxifiere, un repaos alimentar binevenit după perioada iernii, în care am consumat mai multă carne și grăsimi. În plus, fructele și legumele sunt pline de minerale și vitamine, iar dacă le consumi mai mult în stare crudă, e cu atât mai bine (se reglează glicemia, colesterolul se normalizează tensiunea arterială și sporește energia).
Pentru a compensa lipsa proteinelor din carne, încearcă să consumi cât mai multe proteine vegetale (fasole, linte, mazăre, etc), grăsimi (ulei de măsline, de floarea soarelui) și mai mulți carbohidrați decât de obicei.
Unde găsești mâncare de post?
Dacă am stabilit cam ce și cum se mănâncă în post, hai să-ți dăm și câteva recomandări de localuri care au inclus în meniu astfel de preparate. Cum pandemia asta afurisită ne tot dă bătăi de cap și restaurantele sunt închise la interior, nu-ți rămâne decât să dai comandă acasă, sau să ieși la terasă – asta dacă nu intrăm în carantină, sau dacă nu e vremea năzuroasă (caz în care poți merge la una din terase încălzite din București).
Aubergine Healthy Food
Așa cum sugerează și denumirea, la Aubergine se pune accentul pe mâncare sănătoasă, pe produse proaspete, atent selectate, care sunt transformate apoi în preparate interesante și gustoase – motiv pentru care locația este o atracție pentru toți iubitorii gustului, inclusiv vegetarieni și vegani. La Aubergine vei găsi un mix de elemente culinare mediteraneene, israeliene şi egiptene. Iar vânăta e la loc de cinste în bucătăria lui Chef Ronen, fiind asociată în numeroase preparate, rezultând o combinaţie colorată şi delicioasă.
Ce ai zice de niște Caviar de vinete (vinete la cuptor cu sos de tahina și sos de mango murat), de un Falafel în trei culori (humus de casă, mix salată, tahina colorată, pătrunjel tocat, ulei de arisa, sos de mango murat) sau mai bine un Platou mix vegan (cu Babaganoush, humus, falafel și caviar de vinete)?
Restaurantul Aubergine este situat în Centrul Vechi, pe str. Smârdan nr. 33, dar poți comanda și acasă preparatele lor.
Rezervă o masă la Aubergine Healthy Food
Stadio
Din cauza pandemiei, multe din restaurantele bucureștene au fost nevoite să se reinventeze. Ceea ce nu e un lucru rău, pentru că și-au îmbogățit oferta așa încât să vină în întâmpinarea clienților. Un astfel de exemplu este Stadio. În vremuri „normale” nu au dus niciodată lipsă de oaspeți și asta pentru că au venit cu un concept de local relaxat, casual, în care toată lumea să se simtă bine (au trei locații în București – în Herăstrău, la Universitate și la Unirii, aproape de Casa Poporului). Meniul este bazat pe preparate italiene, dar include câte ceva din toate preparatele lumii. De când cu pandemia, au venit cu o idee nouă – mâncare la oală, livrată acasă. Au tot felul de supe și ciorbe, mâncăruri ca la mama acasă și prăjituri disponibile la 800 g sau 1,6 kg. Și au și mâncare de post, pentru care poți da precomandă – de exemplu varză călită, iahnie de fasole, chifteluțe de legume, ardei umpluți cu orez și ciuperci și multe altele.
Rezervă o masă la Stadio Park / Stadio Unirii
Comandă la oală de la Stadio Delivery
Ergo Restaurant
Situat în inima Bucureștiului, lângă Casa Poporului, Ergo Restaurant este un local deosebit atât prin locație și design, cât și prin meniul său în totalitate fără gluten. Conceptul lor a fost acela de a veni cu preparate delicioase, care acoperă diferite obiceiuri și restricții alimentare – inclusiv opțiuni vegane și vegetariene (dar au și preparate cu carne și pește). Așa se face că la capitolul mâncare de post au o mulțime de preparate delicioase, care arată și foarte bine! Și au și o terasă încălzită. Vrei să comanzi acasă? Îi găsești și pe Tazz by eMAG.
Rezervă o masă la Ergo Restaurant
FlipFlop
Ți-e poftă tare de un burger, dar n-ai vrea să mănânci de dulce? Nu-i nimic! Știm noi ce să-ți recomandăm: FlipFlop este burgeria cu cele mai multe rețete originale de burgeri vegetarieni și vegani din București – 12 la număr (de la Burger A, la Burger L). Și da, au și varianta clasică, cu carne – foarte gustoși, de încercat când nu mai ții post.
FlipFlop este primul local din București care a introdus conceptul de Bistrotecă: un loc în care mâncarea bună se întâlnește cu muzica bună. Și în toată perioada aceasta, terasa lor a rămas deschisă (big like: e una din terase pet friendly din București). Și pe ei îi găsești pe Tazz, dacă vrei să vină la tine, nu să mergi tu la ei.
Vrei exemple? Păi ar fi Burger C (patty din fasole roşie, ciuperci, ceapă, cartof şi pătrunjel, cu salată, castraveciori murați şi maioneză vegetală), Burger D (patty din orez brun, mix de semințe, busuioc, cu guacamole) sau Burger H (patty din năut, tofu, ardei capia şi ierburi de Provence, cu rucola şi maioneză vegetală) – ca să enumerăm doar câțiva.
Taverna Sârbului
Bucătăria sârbească este, poate, una dintre cele mai bogate gastronomii din jumătatea răsăriteană a Europei, având pentru fiecare mesean un fel de mâncare să-i fie pe plac, mai dulce ori mai picant, dar mereu savuros! Iar o masă la Taverna Sârbului poate echivala cu o excursie, gustoasă, chiar în inima Serbiei. Mai mult, multe din bunătățile sârbești se potrivesc la fix în postul românesc. Motiv pentru care la ei vei găsi un meniu complet de post – pornind de la supă și ciorbă, la zacuscă, salata de vinete sau fasole bătută, până la spanac cu usturoi, orez sârbesc, plăcinte (cu ciuperci, cu mere sau dovleac) și multe altele.
Mâncarea este foarte bună la Taverna Sârbului și au și terasă încălzită. Și la ei poți comanda acasă!
Rezervă o masă la Taverna Sârbului
Restaurant Savart
Și la Restaurant Savart vei regăsi în meniu o întreagă secțiune dedicată preparatelor vergane / de post. Manuela Paraschivescu, chef și co-owner Savart, a absolvit prestigioasa academie culinară franceză Grégoire Ferrandi şi s-a format profesional în bucătării de restaurante cu două stele Michelin: la Le Grand Vefour, sub îndrumarea lui Guy Martin, şi la Thoumieux, cu Jean-François Piège. La Savart, Manuela creeză un meniu eclectic, cu influenţe din toată lumea, combinaţii de arome surprinzătoare, dar prietenoase, parfumuri asiatice, maghrebiene și sud-americane, combinate cu preparate din gastronomia clasică franceză.
Iar asta se reflectă inclusiv în mâncarea de post pe care o găsești aici. De la Supă indiană de linte cu lapte de cocos, aromată cu ghimbir, curry, garam masala și coriandru, la Tagliatele cu trufe negre, ulei de trufe și pătrunjel, la salate interesante, ba chiar și desert – ca de exemplu Desert vegan cu ciocolată, curmale, quinoa și pudră de migdale, aromat cu vanilie și apă de flori de portocal. Un meniu 100% natural, fără lactate, fără unt și fără ou.
Rezervă o masă la Restaurant Savart
Sara Green
Un alt local cu renume mai ales în rândul vegetarienilor și veganilor este Sara Green. Un bistro la care vei găsi mâncare de post delicioasă – au tot felul de preparate sănătoase (chiar și burgeri și prăjituri)! Brandul s-a născut din dragoste pentru copii, pentru oameni și pentru natură. După venirea pe lume a fetiței sale, Sara, Alexandru Bădulescu și-a deschis propria afacere, sub forma unui food truck (pe str. Nicolae Caramfil) cu mâncare vegană și raw. Apoi a urmat restaurantul cu același nume, la câteva minute de mers pe jos de Piața Victoriei, pe str. Lascăr Catargiu 43A.
De la ei poți lua burgeri, wrap-uri, salate, băuturi, chiar și torturi. În plus, au și meniul zilei, la doar 35 lei. Ca să știi… Amazing Veggie Wrap e… amazing, foarte bun e și hummusul, dar mai bine arunci un ochi pe meniu și alegi tu ce-ți face cu ochiul.
Samsara
Samsara este un restaurant cu specific vegetarian, care are deja o poveste de 7 ani în Cluj și care, de curând, s-a extins și în București (deocamdată doar pentru delivery și pick-up). Fie că eşti vegetarian, vegan ori ai o alimentaţie pe bază de crudităţi – raw-food, fie că pur și simplu vrei să savurezi o mâncare sănătoasă, la Samsara ai să găsești preparate foarte gustoase.
„Fiecare ingredient are importanța și povestea lui, motiv pentru care alegem să îl valorificăm pe fiecare în parte așa cum merită. Conceptul Samsara este unul unic, exprimând simplitate într-un mod complex. Ingredientele și sezonalitatea acestora stau la baza meniului. Gusturi cunoscute, reinterpretate într-un mod creativ și evident, delicios.”
Meniul este foooarte bogat și vei descoperi o mulțime de variante de mâncare de post – unele pe care poate nici nu le-ai încercat până acum!
Cooperativa FruFru
Cine nu a auzit de FruFru?! Cu siguranță ai dat cu nasul de preparatele lor prin supermarketuri și probabil că a fost soluția salvatoare în multe dintre pauzele tale de prânz de la birou. FruFru a apărut în 2006 și au promovat conceptul de mâncare „curată” și sănătoasă. „Fără bazaconii”, cum spun ei. În 2017 au lansat Cooperativa FruFru (deja au mai multe locații în București) unde poți lua masa și unde, pe lângă produsele lor, au şi alte produse realizate de mici companii locale.
Revenind la de-ale gurii și la ideea de a mânca gustos, chiar dacă ții post, în meniul lor găsești faimoasele supe (desigur), dar și mâncare gătită, salate, sandwichuri, spread-uri și deserturi. Plus multe, multe altele. Și au și variante de family pack.
Origreen
Origreen își propune să îți arate practic ce înseamnă o alimentație sănătoasă și să te încurajeze să o adopți. Au un meniu vegan și vegetarian plin cu preparate gustoase, proaspete, gata pentru a fi livrate! Spre exemplu, știai că există icre de migdale? Au ei în meniu (făcute cu ceapă, ulei de măsline, lămâie, muștar, migdale și pâine). Sau că sarmalele pot fi combinate cu nuci? La Origreen găsești sarmale cu nuci, semințe și ciuperci + mămăligă. Au și paste carbonara (din ciuperci, parmezan vegan, ulei de măsline, paste, caju și băutură vegetală din soia) sau tigaie picantă (cu zucchini, morcov, ardei, dovlecel, ceapă, sos Barbeque, ulei de măsline, carne vegetală din soia și usturoi). Asta doar ca să-ți enumerăm câteva din preparate. Cert este că găsești multe variante de mâncare de post și toate sunt foarte interesante!
Citește și: