Scapă de kilogramele în plus cu un „antrenor“ personal: cele mai bune aplicații de numărat caloriile

17 ianuarie 2023 | Noutati

Studiile arată că persoanele care țin socoteala caloriilor pierd mai repede în greutate și – cea mai bună veste! –, reușesc să-și păstreze greutatea obținută pe termen lung. Astăzi, număratul caloriilor este o treabă foarte simplă. E nevoie de o aplicație smart în care să-ți înregistrezi ce mănânci. Pentru unii oameni, calculul ăsta se dovedește extrem de util. Dacă nu ai încercat încă această metodă de slăbit, îți face noi un top al celor mai bune aplicații de numărat caloriile.

Dietă sănătoasă. Bărbat care țină în mână telefonul mobil, pe care este deschisă una din aplicații de numărat caloriile
Foto: Tonodiaz / Freepick

So, tot ce trebuie să faci este să știi care sunt aceste aplicații care te pot ajuta să numeri caloriile. Cele mai multe sunt accesibile on-line, iar înscrierea durează mai puțin de un minut. Majoritatea sunt compatibile cu iPhone, iPad și Android. Și, nu în ultimul rând, majoritatea sunt gratuite.

NOTĂ: Chiar dacă înregistrarea caloriilor poate fi un instrument util de pierdere în greutate pentru unii, este important să reții că înregistrarea alimentelor și a caloriilor poate duce la comportamente nesănătoase, cum ar fi obsesia alimentară și tendințe alimentare dezordonate. În plus, urmărirea alimentelor și înregistrarea caloriilor nu sunt întotdeauna echivalentul pierderi sănătoase în greutate. Important să găsești metode eficiente și care nu au un impact negativ asupra sănătății fizice sau mentale.

De ce să alegi o astfel de aplicație?

Astfel de aplicații de numărat caloriile și alte tehnologii de auto-monitorizare sunt instrumente excelente, care permit utilizatorilor să-și monitorizeze aportul alimentar și alegerile alimentare.

Dincolo de impactul lor benefic asupra pierderii în greutate, unele studii indică și alte beneficii extrem de valoroase ale acestor aplicații. De exemplu, înregistrarea alimentelor poate încuraja schimbări de comportament care ajută la modificarea obiceiurilor nesănătoase – unul dintre principalele obiective ale nutriționiștilor.

În plus, la fel cum recomandă un maxim de calorii pentru a ajunge la greutatea dorită, monitorul de calorii te poate ajuta să realizezi dacă mănânci prea puțin – ceea ce ar putea duce la încetinirea ratei metabolice de repaus (RMR) după pierderea în greutate. Ca să înțelegi, RMR-ul reprezintă numărul de calorii pe care corpul le arde în repaus. Încetinirea acesteia poate fi o măsură preventivă care contracarează pierderea excesivă în greutate, ceea ce, de cele mai multe ori, se traduce în recâștigarea rapidă a kilogramelor pierdute. Ceea ce nu este de dorit.

3 ecrane de telefon desenate, fiecare cu cate o femeie desenata care face ceva legat de un stil de viață sănătos - imagine reprezentativă pentru aplicații de numărat caloriile
Foto: Freepick

Ce te ajută să știi alegi ce aplicație să folosești?

Iată care ar fi lista cu ceea ce ar trebui să urmărești înainte de a te alege cea mai potrivită ție aplicație de numărat caloriile:

 

  • Transparență. Am selectat aplicații de numărat caloriile cu site-uri web transparente în ceea ce privește caracteristicile aplicațiilor, întrebările frecvente și opțiunile de abonament sau facturare pentru a ține departe surprizele nedorite.
  • Recenzii ale utilizatorilor. Ne-am concentrat pe aplicații foarte apreciate, care au recenzii nu mai vechi de câteva luni ale utilizatorilor.
  • Ușurință în utilizare. Am făcut tot posibilul pentru a alege cele mai ușor de utilizat aplicații de numărat caloriile, pentru a fi siguri de cea mai bună experiență posibilă;
  • Preț. Am inclus opțiuni potrivite pentru toate bugetele, de la aplicații complet gratuite, la aplicații doar pe bază de abonament.
  • Funcții. Am ales cu atenție aplicații cu cele mai bune funcții posibile în versiunile lor gratuite sau cu caracteristici pentru care merită să plătești.
  • Cercetare amănunțită. Am făcut o „scufundare” profundă în recenziile clienților pentru a vedea dacă fiecare aplicație este utilă și eficientă și dacă îi lipsește ceva pe care l-ai putea căuta.

TOP 8 cele mai bune aplicații de numărat caloriile:

MyFitnessPal

Cea mai bună aplicație de numărat caloriile (dintre toate)

MyFitnessPal este unul dintre cele mai populare contoare de calorii în acest moment. Așa că în lista noastră câștigă premiul întâi cu coroniță. Evaluările de mai jos sunt făcute de Healthline. Îți urmărește greutatea și calculează un aport zilnic recomandat de calorii. De asemenea, are un jurnal alimentar bine conceput și un jurnal de exerciții.

logo aplicatie MyFitnessPalPreț: 19,99 USD pe lună sau 79,99 USD pe an; versiunea de bază disponibilă gratuit
Evaluare iPhone: 4,7
Evaluare Android: 4,4

Ce îți oferă aplicația?

Pagina principală oferă o imagine clară a câte calorii ai consumat în timpul zilei. În plus, arată aportul recomandat rămas, dar și câte calorii ai ars prin exerciții fizice. Dacă folosești un dispozitiv de urmărire a exercițiilor de fitness, MyFitnessPal se poate sincroniza cu acesta pentru a include datele sale în jurnalul de exerciții. Aplicația poate urmări progresul către obiectivele propuse și oferă forumuri de chat cu alți utilizatori. Pe forumuri găsești conversații, rețete, sfaturi și povești personale de succes.

Baza de date de nutriție MyFitnessPal este, probabil, cea mai extinsă. Ca să-ți faci o idee – conține peste 11 milioane de alimente. În plus, poți descărca rețete de pe internet sau poți introduce alimente și preparate personalizate. Aplicația salvează chiar și mesele preferate pentru o înregistrare facilă. În plus, scanerul de coduri de bare de la MyFitnessPal îți permite să introduci instantaneu informațiile nutriționale ale unor alimente ambalate. Te ajută să calculezi totul încă din supermarket!

Fiecare zi este prezentată sub formă unei diagrame circulare care arată exact cantitatea de carbohidrați, proteine și grăsimi. Poți scrie și salva o notă pentru fiecare zi, înregistrând cum au decurs lucrurile sau cum te-ai simțit. Un fel de jurnal sentimental legat de mâncare sau, mai bine zis, de schimbarea stilului alimentar.

MyFitnessPal are și o versiune gratuită. Dacă vei opta pentru această variantă, trebuie să știi că anumite caracteristici – cum ar fi pregătirea mesei și rețetele, contoarele de macronutrienți și ghidul de fitness – pot fi accesate numai în versiunea premium. Adică cea contracost.

tabel cu parti bune si parti mai putn rele ale aplicatiei my fitness pal, una din aplicații de număarat caloriile

LOSE IT!

Cele mai bune funcții gratuite

Lose it! este o altă aplicație de urmărire a sănătății, care include un jurnal alimentar ușor de utilizat și un jurnal de exerciții. Aplicația îți permite să conectezi la ea un pedometru sau un alt dispozitiv de fitness. 😊

logo aplicatie Lose It!Preț: 39,99 USD pe an; versiunea de bază disponibilă gratuit

Evaluare iPhone: 4,8

Evaluare Android: 4,5

Ce îți oferă aplicația?

În funcție de greutatea, înălțimea, vârsta și obiectivele tale, Lose It! oferă o recomandare personalizată pentru aportul de calorii. Apoi îți urmărește caloriile direct pe pagina de start a aplicației. Include o bază de date cuprinzătoare de alimente și o pictogramă reprezentând fiecare intrare nouă. Jurnalul alimentar este simplu și ușor de utilizat, iar adăugarea de alimente noi nu este deloc complicată.

În plus, Lose It! deține și ea un scaner de coduri de bare pentru alimentele ambalate, iar alimentele frecvente sunt salvate pentru o introducere rapidă mai târziu. Lose It! îți arată modificările de greutate pe un grafic, oferă acces la un chat activ și te ajută să salvezi un total zilnic și/sau săptămânal al caloriilor pierdute.

În secțiunea „Challenges“ poți participa la provocări alimentare sau poți să-ți creezi propriile provocări.

Desigur, cu un abonament premium, poți stabili mai multe obiective, poți înregistra informații suplimentare și poți obține câteva funcții suplimentare.

tabel cu pros & cons ale aplicatiei Lose It, una din aplicații de numărat caloriile

FatSecret

Cea mai bună aplicație complet gratuită

FatSecret este un contor de calorii gratuit. Include un jurnal alimentar, o bază de date nutrițională, rețete sănătoase, un jurnal de exerciții, un grafic de greutate și un jurnal.

logo aplicație FatSeceretPreț: gratuit

Evaluare iPhone: 4,7

Evaluare Android: 4,6

Ce îți oferă aplicația?

Un scaner de coduri de bare te ajută să urmărești alimentele ambalate. Pe pagina principală vei găsi aportul total de calorii și numărul defalcat al carbohidraților, proteinelor și grăsimilor – afișate atât pentru zi, cât și pentru fiecare masă. Este foarte ușor de utilizat.

FatSecret oferă un rezumat lunar, care arată caloriile totale consumate în fiecare zi și o medie a consumului acestora în fiecare lună. Această funcție este de ajutor în urmărirea progresului general.

Aplicația include și o comunitate de chat, în care utilizatorii pot schimba povești de succes și pot obține sfaturi, rețete și multe altele. Cu funcția numită „Provocări“, utilizatorii pot crea sau pot participa la provocări dietetice într-un grup restrâns și privat de oameni. Situl web este plin de informații și sfaturi, precum și articole pe o varietate de subiecte.

tabel cu argumente pro si contra aplicatiei Fatsecret, una din aplicații de numărat caloriile

Cronometer

Cea mai bună aplicație dacă ții o dietă specifică

Cronometer îți permite să urmărești cu ușurință dieta, exercițiile fizice și greutatea corporală.

logo aplicatia cronometerPreț: 49,99 USD pe an; versiunea de bază disponibilă gratuit

Evaluare iPhone: 4,7

Evaluare Android: 4,6

Ce îți oferă aplicația?

Oferă porții exacte și o bază de date utilă cu exerciții. Dacă ești însărcinată sau alăptezi, poți selecta un profil personalizat în funcție de nevoile mai mari de calorii. De asemenea, dacă urmezi o dietă specifică, cum ar fi dieta paleo, o dietă săracă în carbohidrați sau o dietă vegetariană săracă în grăsimi, Cronometer știe cum să te ajute.

Jurnalul alimentar este foarte simplu și ușor de utilizat. La final, vei găsi o diagramă cu bare care îți arată, defalcat, carbohidrații, grăsimile și proteinele pentru ziua respectivă, alături de caloriile totale consumate.

Cronometer o aplicație deosebit de utilă pentru urmărirea micronutrienților, cum ar fi vitaminele și mineralele. Oferă o actualizare Gold care elimină reclamele, oferă analize avansate și include câteva funcții suplimentare.

tabel pro si contra aplicatie Cronometer, una din aplicații de numărat calorii

Noom

Una din cele mai bune aplicații care te ajută să slăbești

Noom nu este doar un calculator de calorii, ci și o aplicație concepută pentru a te ajuta să pierzi în greutate și să susții această pierdere.

logo aplicația NoomPreț: 199 USD pe an, deși prețul poate varia în funcție de durata planului de slăbire sugerat

Evaluare iPhone: 4,7

Evaluare Android: 4,3

Ce îți oferă aplicația?

Aplicația solicită informații specifice, cum ar fi vârsta, înălțimea, greutatea, sexul și stilul de viață. Apoi le folosește pentru a crea un „buget” de calorii – o estimare a numărului de calorii pe care ar trebui să le consumi în fiecare zi. Mai departe folosește bugetul caloric pentru a te ajuta să atingi un deficit de calorii.

Noom te încurajează să urmărești numărul de calorii pe care le consumi în fiecare zi, dar și greutatea, cerându-ți să te cântărești cel puțin o dată pe zi. De asemenea, ajută la crearea planurilor de dietă fără a limita sau restricționa anumite alimente. Aplicația se concentrează pe calorii și nutrienți ca o modalitate de a promova pierderea în greutate.

Deși are diferite opțiuni de preț care variază în funcție de durata planului sugerat, oferă o perioadă gratuită.

tabel cu argumente pro si contra aplicatia Noom

Lifesum

Cea mai bună aplicație pentru a-ți schimba stilul de viață

Lifesum este una din cele mai bune aplicații de numărat caloriile pentru că se concentrează pe a te învăța cum să duci un stil de viață mai sănătos.

logo aplicatie LifesumPreț: 9,99 USD pe lună, 24,99 USD pe 3 luni sau 49,99 USD pe an; versiunea de bază disponibilă gratuit

Evaluare iPhone: 4,7

Evaluare Android: 4,4

Ce îți oferă aplicația?

Pe lângă urmărirea caloriilor și a macronutrienților, Lifesum oferă un sistem de evaluare a alimentelor și a meselor extrem de explicit. Adică îți explică dacă un aliment este hrănitor și dacă masa este sănătoasă sau dezechilibrată. Cu toate acestea, nicio mâncare nu este interzisă, iar aplicația folosește un limbaj constructiv care nu clasifică alimentele drept „bune“ sau „rele“.

În plus, Lifesum urmărește consumul de apă, măsurătorile corpului și exercițiile fizice și își ajustează obiectivul de calorii zilnic, în funcție de caloriile arse în timpul activității fizice.

Lifesum este foarte ușor de utilizat. Pagina sa de pornire arată consumul total de calorii și macronutrienți, dar și o defalcare a alimentelor și a caloriilor per fiecare masă, pe care le poți înregistra manual sau folosind un scaner de coduri de bare. De asemenea, poți crea alimente, mese și rețete.

Trecerea la premium începe de la 4,17 USD pe lună pentru un abonament anual. Acest lucru deblochează mai multe funcții, cum ar fi o defalcare mai detaliată a nutrienților, rețete, informații și conținut educațional pentru a învăța cum să faci alegeri alimentare mai sănătoase. Oferă acces la mai multe planuri de masă potrivite pentru diferite diete, inclusiv paleo, keto, post intermitent, vegan și chiar diete scandinave și mediteraneene.

tabel cu arugumentre pro si contra aplicației Lifesum, una din aplicații de numărat calorii

MyNetDiary

Pentru o dietă de calitate

MyNetDiary este un instrument intuitiv și cuprinzător de urmărire a caloriilor. Oferă sfaturi și feedback pentru a găsi toată motivația de care ai nevoie pe parcursul călătoriei tale spre pierderea în greutate.

logo aplicatie My Net DiaryPreț: 8,99 USD pe lună, 23,99 USD pe 3 luni sau 59,99 USD pe an; versiunea de bază disponibilă gratuit

Evaluare iPhone: 4,8

Evaluare Android: 4,6

Ce îți oferă aplicația?

Înregistrarea alimentelor este rapidă și ușoară. Se poate face manual sau folosind un jurnal vocal ori un scaner de coduri de bare. Jurnalul de alimente include un ghid vizual al porților, bazat pe imagini pentru a te ajuta să măsori cantitățile de alimente mai precis. Exact așa cum un expert în nutriție clasifică alimentele pe baza etichetelor sau a profilului nutrițional și a mărimii porției MyNetDiary are un sistem de notare a alimentelor pe care le clasifică. Această funcție este menită să te ajute să compari alimentele pentru a alege cea mai bună opțiune și pentru a-ți îmbunătăți calitatea dietei. Îți permite să îți personalizezi complet caloriile zilnice și obiectivele legate de macronutrienți, și poate fi folosit pentru a sprijini pierderea în greutate, menținerea greutății și dietele speciale. Bun și pentru femeile însărcinate sau cele care alăptează.

Oferă analize zilnice de nutrienți și mese, diagrame macro și acces la numeroase rețete – inclusiv vegane, vegetariene și fără gluten – și îți permite chiar să imporți rețete și să calculezi informațiile nutriționale ale acestora. Versiunea premium urmărește și micronutrienții și îți oferă acces la planificatoare de mese, planuri de dietă, monitorizare a tensiunii arteriale și a colesterolului și un tablou de bord axat pe diabet care urmărește glicemia și medicamentele.

Calory

Vrei să le arzi simplu? Asta e cea mai simplă aplicație

Dacă ești în căutarea celei mai simple aplicații de urmărire a caloriilor, atunci Calory este cea potrivită pentru tine. Cu Calory, poți înregistra fie calorii, fie alimente, dar urmărește doar aportul de calorii.

logo aplicatie CaloryPreț: 14,99 USD pe an; versiunea de bază disponibilă gratuit

Evaluare iPhone: 4,6

Evaluare Android: 4,2

Ce îți oferă aplicația?

Pe pagina de start, afișează o diagramă cu bare care reprezintă procentul de calorii consumate și caloriile rămase în fiecare zi, calorii pe care aplicația le calculează atunci când îți stabilești obiectivele. Dar poți personaliza și manual ținta de calorii. În „istoric“ găsești o defalcare a alimentelor și a caloriilor consumate per masă, împreună cu grafice săptămânale, lunare și anuale ale aportului total de calorii și ale modificărilor de greutate.

Baza de date despre alimente a acestei aplicații este legată de Baza de date despre alimente a Departamentului Agriculturii din SUA (USDA). Înregistrarea alimentelor este relativ ușoară, deși baza de date poate fi dificil de utilizat. În plus, aplicația salvează cele mai recente jurnale de alimente și oferă o listă de alimente comune pentru a ușura viitoarele intrări.

Trecerea la premium deblochează urmărirea macronutrienților și a apei consumate, un scaner de coduri de bare, rețete și acces la o bază de date cu alimente premium.

Tu ai încercat astfel de aplicații de numărat caloriile? Și dacă da, cu care te-ai înțeles cel mai bine? 

Iar dacă tot vorbim de alimentație sănătoasă, aruncă un ochi și pe articolul în care-ți dăm câteva sfaturi care să te ajute să-ți intri în formă mai ușor (și avem și sugestii de preparate).