Si bacsisul, unde-i bacsisul?

16 aprilie 2015 | Noutati

Bacsisul impozitat in romaniaBacsisul va fi fiscalizat, urmand sa fie trecut pe un bon fiscal separat, fara TVA. De aici mai departe, traseul acestei mici atentii banesti este la decizia proprietarilor: va fi impozitat ca venit al companiei (daca nu este dat salariatilor) sau ca venit al angajatului in cazul in care bacsisul le revine acestora.

Aceasta decizie apartie ANAF-ului si a fost anuntata de seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Gelu Stefan Diaconu. Contextul acestei hotarari este acela in care bacsisul a fost unul dintre motivele pentru care Directia Antifrauda a inchis mai multe unitati economice in ultima vreme, asta dupa ce agentii ANAF au descoperit sume care nu erau in gestiune. Adica fix acest bacsis care a intrat cumva in traditia de consum a romanilor si care nu avea acoperire fiscala.

Conform unui articol in exclusivitate de pe capital.ro aflam ca:

„Bacsisul va fi impozitat pe profit cu 16% sau 3% pe venit in cazul microintreprinderilor daca firma nu il distribuie angajatilor sau cu 16% pe venit daca este impartit salariatilor ca venit din alte surse. In cazul in care va fi dat angajatilor, acestia nu vor plati contributii sociale si contributii de sanatate pentru bacsis.”

Astfel, proiectul ofera libertate de decizie companiei, care poate sa aleaga daca bacsisul inregistrat fiscal si contabil ramane la dispozitia sa sau este distribuit salariatilor.

Ordonanta de urgenta integrala poate fi citita aici.

In alte state, aceasta masura a functionat: in SUA si Canada, bacsisul este legal si impozabil, nu depaseste 10% si aceste „tips” sunt stabilite de proprietar si trecute pe nota de plata. In Londra, bacsisul este legal si are o rubrica separata pe nota de plata. In statele nordice precum Danemarca, Suedia, Finlanda sau Olanda, bacsisul este inclus in pret. In tari precum Ungaria, Cehia, Slovacia, bacsisul se lasa ca la romani: daca clientii au fost satisfacuti de calitatea serviciilor oferite. In Spania, Portugalia, Germania si Austria se merge pe ideea rotunjimii sumei, nu neaparat prin a oferi o atentie celui care a servit la masa. In statele arabe, bacsisul e in largul lui, dat fiind ca de aici si provine acest termen preluat si in vocabularul nostru (termenul din araba „baksheesh” sau „bagsis”).

Desi e o masura care s-a practicat si in alte state, putem intelege ingrijorarea patronilor de restaurante odata ce bacsisul va deveni o taxa si nu o recompensa la judecata clientilor.

Voi ce ziceti: bacsis la liber sau bacsis impozitat si trecut pe bon fiscal?

sursa imagine