Terasele s-ar putea redeschide de la 1 iunie. Ce măsuri vor adopta autoritățile
18 mai 2020 | Locuri coolNoutati
Este posibil ca terasele să se redeschidă după data de 1 iunie. Aceasta este una dintre concluziile întâlnirii avute astăzi de premierul Ludovic Orban și reprezentanții industiriei HoReCA, în cadrul căreia au fost discutate o serie de măsuri legate de reluarea activității în localuri și hoteluri.
Primul Ministru Ludovic Orban s-a întâlnit astăzi cu Daniel Mischie, Președintele HORA, și cu alți reprezentanți din industria HoReCa, în vederea luării unor măsuri care să sprijine acest segment, după criza creată de starea de urgență impusă de COVID-19. În urma discuțiilor purtate, au fost luate mai multe hotărâri care ne permit să ne facem o idee cu privire la ceea ce va urma, iar în continuare vă vom prezenta aceste aspecte.
Măsuri pentru redeschiderea restaurantelor
Începând cu data de 1 iunie, în primă fază, terasele vor putea fi deschise, în condiții de securitate cu privire la igienizarea și dezinfectarea spațiului, asigurarea distanței sociale pentru angajați și clienți, un număr maxim admis de persoane în același timp, precum și a unor măsuri sanitare obligatorii pentru întreg personalul. Faza a doua a relaxării condițiilor ar permite redeschiderea a 50% din capacitatea spațiilor închise și ar putea intra în vigoare începând cu 15 iunie. În condițiile în care nu se constată o evoluție negativă a situației generate de COVID19, începând cu 1 iulie vom avea o relaxare majoră, prin deschiderea tuturor locațiilor, însă cu respectarea acelorași condiții de igienă și distanțare socială.
Sprijin financiar
O altă măsură deosebit de importantă este legată de suportul oferit pentru plata salariilor angajaților, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu data de 1 iunie. Astfel, angajatorii vor primi înapoi, din partea AJOFM, taxele aferente. Prin urmare, va exista un suport din partea statului de aproximativ 42% din salariul brut achitat.
Cu privire la taxele și impozitele anului curent, în urma întâlnirii s-a stabilit faptul că plata acestora va putea fi efectuată în 12 rate egale, până la finalul anului 2021, fără a mai achita penalități sau accesorii. Putem considera acest aspect ca un credit fără dobândă oferit de stat.
Alte măsuri convenite:
- Pentru IMM-uri vor fi acordate granturi de un miliard de lei (0,3 miliarde pentru capital de lucru și 0,7 miliarde pentru investiții);
- Direcționarea tichetelor de masă caldă în vederea folosirii exclusive în restaurante;
- Furnizorii HoReCa vor fi acoperiți prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru a putea livra în continuare produse cu plata la termen și a se asigura că nu au probleme din cauza facturilor neachitate din partea localurilor;
- Impozitul specific aferent perioadei iulie – decembrie 2020 va fi suspendat.