Top 10 cei mai buni bucătari din lume

15 martie 2021 | Noutati

În universul gastronomiei sunt mulți Chefi extraordinari! Însă cine sunt cei considerați a fi cei mai buni bucătari din lume? Un bun „indicator” este chiar distincția la care visează toți profesioniștii din domeniu: stelele Michelin.

barbati in bucataria unui restaurant, cu mobilie rde inox si corpuri suspendate, cei mai buni bucătari din lume

Stelele Michelin reprezintă cea mai mare recunoaștere pe care un bucătar o poate primi. Pe lângă faptul că este o onoare deosebită, este și o „granție” sau o… mărturie a talentului și priceperii sale. Și nu de puține ori stelele Michelin au fost denumite „premiul Oscar al lumii culinare”. Așa că nu e de mirare că bucătarii pasionați de meseria lor își dedică viața încercării de a obține o stea, sau muncind din greu să câștige încă una în plus. Și chiar dacă sunt mulți cei care au reușit să obțină o astfel de stea, nu la fel de mulți sunt cei care au primit două sau trei.

Cei mai buni bucătari din lume

Așa că hai să aruncăm o privire și să vedem cine sunt cei mai premiați bucătari și de ce sunt considerați a fi cei mai buni Chefi din lume.

10. Carme Ruscalleda

(7 stele Michelin)

Chef Carme Ruscalleda imbracata in uniforma de bucatar, cu o palarie de soare in mana

Într-o lume dominată de figuri masculine, Carme Ruscalleda este una dintre doamnele considerate a fi printre cei mai buni Chefi din lume – dovadă și cele 7 stele Michelin pe care le numără până în prezent. Mai mult, este femeia cu cele mai multe stele Michelin dintre reprezentantele sexului frumos. Ruscalleda a crescut într-o familie de fermieri din Spania și a început să gătească de mică. Originile ei sunt, probabil, și motivul pentru care preferă preparatele tradiționale catalane, folosind ingrediente sezoniere. De-a lungul anilor a publicat numeroase cărți de gastronomie, de rețete, toate cu accent pe bucătăria mediteraneeană. În total, restaurantele sale au primit 7 stele Michelin. Iar astăzi deține trei – două în Barcelona, Blanc și Moments, și unul în Tokyo – Sant Pau.

9. Yoshihiro Murata

(7 stele Michelin)

Chef Yoshihiro Murata portret, in natura, unul din cei mai buni bucătari din lume

Nu sunt foarte mulți Chefi în lume care să reușească să găsească echilibrul perfect între tradiție, inovație autentică și prezentare desăvârșită. Dar Yoshihiro Murata este unul dintre ei. Privit ca o adevărată legendă vie, Murata este un Chef respectat în întreaga lume, care a promovat, în ultimii 50 de ani, tradiția culinară a Japoniei.

S-a născut în 1951 și și-a început cariera călătorind în Franța, pentru a afla mai multe despre bucătăria franceză. După ce a absolvit facultatea, a decis să se întoarcă acasă și și-a făcut „ucenicia” într-un restaurant ryotei (restaurant de lux japonez) din Nagoya. În 1976, s-a întors în orașul său natal să lucreze alături de tatăl său (Murata este a treia generație de bucătari din familia sa) în restaurantul vechi de un secol al familiei, Kikunoi, În 1989 a deschis Kikunoi Kiyamachi și a primit critici extrem de favorabile pentru noul său stil de bucătărie kaiseki (care i-a și atras renume, de altfel). Abordarea lui modernă asupra preparatelor tradiționale a redefinit felul în care bucătăria japoneză este privită și a influențat mai departe viziunea altor mari bucătari precum, Heston Blumenthak, Mobu Matsuhisa sau Ferran Adrià. Murata a fost cel care a inițiat înregistrarea Washoku (bucătăria japoneză) ca patrimoniu cultural al UNESCO în 2013 și, de atunci, depune toate eforturile pentru a răspândi splendoarea bucătăriei japoneze. În 2020, a premit premiul Amercican Express Icon Award 2020, precum și 7 stele Michelin de-a lungul timpului.

8. Thomas Keller

(7 stele Michelin)

portret thomas keller fotografiat afara, cu copaci in fundal

Thomas Keller este Cheful american care deține cele mai multe stele Michelin dintre compatrioții săi  – 7 la număr (dintre care 6 stele s-au menținut constant și le-a deținut simultan). Mai mult decât atât, restaurantul său (The French Laundry) a fost ales de două ori drept cel mai bun din lume, a fost desemnat Cavaler al Legiunii Franceze de Onoare, a câștigat Faimosul concurs Bocuse d’Or alături de echipa sa, în 2017 (un fel de olimpiadă a bucătarilor). Cartea sa de rețete „Bouchon Bakery” a stat pe lista de best sellers a The New York Times timp de două luni în 2012 și s-a vândut în peste 1,5 milioane de exemplare.

Keller s-a născut în California și este renumit pentru talentul, dar și pentru standardele sale foarte ridicate și exigente.

7. Anne-Sophie Pic

(8 stele Michelin)

Anne Sophie Pic in bucatarie, cu o cratita in mana, langa un tanar bucatar, una din cei mai buni bucătari din lume

Anne-Sophie Pic este regina gastronomiei franțuzești. A crescut de mică în restaurantul familiei sale – atât tatăl, cât și bunicul ei au fost bucătari (iar restaurantul lor, Maison Pic, a fost printre primele care a câștigat 3 stele Michelin, în 1934). Inițial, a ales să urmeze o școală de business, dar în 1992 s-a întors acasă, pentru a învăța tainele artei culinare de la tatăl său. Acesta a murit însă după doar trei luni, iar în 1995 restaurantul și-a pierdut stelele. Fără a fi urmat vreo școală culinară, Anne a reușit în 1997 să recâștige toate cele 3 stele Michelin pentru restaurantul Maison Pic. Astăzi deține 5 localuri (în Valence, la Paris, Londra, Lausanne și Singapore) și un total de 8 stele Michelin.  

Când intră în bucătărie, Anne-Sophie Pic se bazează exclusiv pe emoțiile și intuiția ei pentru a crea preparatele. Ea învață tehnica prin practică multă, ceea ce îi dă libertatea de a asocia gusturile, de a-și crea propriul stil și de a căuta echilibrul și precizia în toate lucrurile.

De fapt, Anne-Sophie este mereu în mișcare. Caută mereu asociații aromatice noi și complexe. Îi place să găsească arome inedite, aflate aparent în contradicție – amar, înțepător, sărat, prăjit și afumatul… pentru a le îmblânzi. Astăzi, ea este privită ca o adevărată forță din spatele bucătăriei moderne franțuzești și una dintre cei mai buni Chefi din lume.

6. Yannick Alleno

(10 stele Michelin)

Yannick Alleno in uniforma de bucatar, fotografiat in dreptul unei ferestre, printre plante, unul din cei mai buni bucătari din lume

Născut în Puteaux, chiar în apropiere de Paris, Yannick Alleno  și-a petrecut copilăria prin bucătăriile bistrourile din suburbiile Parisului și la doar 15 ani a început să învețe de la unii dintre cei mai mari Chefi precum  Gabriel Biscay, Roland Durand sau Martial Enguehard. Apoi a a preluat bucătăria restaurantului Scribe și, în 1999, a primit prima sa stea Michelin, urmată de o a doua, în 2002. Astăzi, Yannick Alleno are 18 restaurante, din întreaga lume, în subordine – cel mai faimos, „Alléno Paris au Pavillon Ledoyen” este unul dintre cele mai vechi restaurante din Paris, situat pe Champs Élysées.

Yannick face parte din cercul exclusivist al celor mai mari bucătari din lume. Și-a dedicat cu entuziasm viața pasiunii sale și este mândru de bucătăria sa franceză, bogată în tradiții, ambițioasă și creativă într-o manieră contemporană. Abordarea sa vizionară a artei culinare îmbină cunoștințele și excelența cu îndrăzneala, îl determină să experimenteze la nesfârșit, pentru a găsi cele mai pure arome. Curiozitatea și talentul său îl fac să depășească mereu limitele și este considerat a fi cel care a pus bazele unui stil de gătit cu adevărat personal: bucătăria modernă.

5. Martin Berasategui

(12 stele Michelin)

Martin Berasategui fotografiat langa un perete cu 12 stele galbene reprezentand stelele michelin

Martin Berasategui este cel mai faimos Chef spaniol, specializat în bucătăria bască. S-a născut în 1960 în San Sebastian, iar de la 15 la 27 de ani a stat în Franța, pentru a se pregăti, a dobândi experiență și a se specializa în arta gastronomiei. A avut ocazia de a învăța de la bucătari excepționali, precum Jean Paul Heinard, François Brouchicanin, Didier Oudil și Alain Ducasse. Prestigiul său s-a consolidat în 1993, când, alături de soția sa, a deschis Martin Berasategui Restaurant. La doar șase luni de la inaugurare, obținea deja prima stea Michelin; peste trei ani a urmat a doua, iar în 2001 restaurantul a primit și cea de-a treia stea Michelin.

Astăzi, el este cel mai decorat Chef spaniol, iar Martin Berasategui Restaurant se menține de șase ani în lista World’s 50 best restaurants. Șapte din restaurantele sale adună 12 stele Michelin, dintre care două au 3 stele (Martín Berasategui Restaurant din Lasarte-Oria și Lasarte Restaurant din Barcelona). Este considerat o adevărată legendă în lumea bucătăriei tradiționale basce și unul dintre cei mai buni bucătari din lume. A câștigat numeroase premii, a publicat 20 de cărți, iar preparatele sale sunt considerate o adevărată artă!

4. Pierre Gagnaire

(14 stele Michelin)

Pierre Gagnaire in uniforma de bucatar, fotografiat in usa restaurantului, cu usi albastre, unul din cei mai buni bucătari din lume

Pe site-ul lui Pierre Gagnaire ai să găsești un citat care spune că bucătăria nu se măsoară în termeni de tradiție sau modernitate, ci în atenția Chef-ului.

Născut în 1950 în Apinac, Franța, Pierre Gagnaire a făcut cunoștință de mic cu bucătăria, în restaurantul cu stea Michelin al tatălui său. Prima sa experiență definitorie, care l-a influențat decisiv, a fost la 15 ani, când în vacanța de vară a avut ocazia să lucreze în restaurantul legendarului Paul Bocuse. Această experiență a trezit în el pasiunea pentru gastronomie și l-a făcut să-și urmeze talentul. În 1976, după ce adunase experiență la Lyon și Paris, s-a reîntors în restaurantul tatălui său, Le Clos Fleuri din Saint-Étienne. În acel an a primit prima sa stea Michelin. A decis apoi să-și deschidă propriul restaurant, în 1981, care a primit la rândul său două stele Michelin. Iar în 1982 a deschis al doilea restaurant, unde a primit trei stele Michelin. Lucrurile nu au mers însă bine și a trebuit să închidă localurile. Așa că în 1996 s-a mutat la Paris unde, cu ajutorul prietenilor, și-a deschis un alt restaurant și, în numai doi ani, a reușit să-și recâștige cele trei stele. De atunci a deschis numeroase restaurante, în întreaga lume – la Londra, Tokyo, Hong Kong, Seoul, Las Vegas etc. Este o adevărată figură iconică și este extrem de apreciat pentru abilitatea de a-și păstra standardele impecabile în fiecare din aceste restaurante.

Gagnaire a fost unul dintre primii bucătari care au îmbrățișat ideea de mâncare ca artă și, asemeni unui pictor, își elaborează preparatele în cele mai mici detalii. Colaborarea sa cu profesorul chimist Hervé This (unul din „părinții” gastronomiei moleculare) au dus și mai departe talentul său culinar astfel încât Pierre Gagnaire este considerat astăzi unul din inițiatorii și promotorii bucătăriei fusion.

Restaurantul său din Paris, Rue Balzac, și-a păstrat timp de două decenii cele trei stele Michelin și întrebat care este secretul său, Gagnaire a spus că nu există niciun secret, ci doar energie și atenție la detalii. Astăzi, supervizează 16 restaurante din întrega lume.

3. Gordon Ramsay

(16 stele Michelin)

Gordon Ramsay in camasa albastra, fotografiat intr-unul din restaurantele lui

Gordon Ramsay este unul dintre cei mai cunoscuți bucătari din lume, asta și datorită expunerii TV de care a beneficiat. Bucătarul, scoțian de origine, și-a creat un adevărat imperiu și a avut numeroase apariții prin intermediul emisiunilor culinare (precum Hell’s Kitchen, Kitchen Nightmares și Master Chef ). Iar în 2019, se situa pe locul 35 în topul Forbes al celor mai bogate celebrități din lume.

Inițial și-a dorit să fie fotbalist, dar din cauza unei accidentări a fost nevoit să-și schimbe drumul. Așa a ajuns să facă cunoștință cu lumea gastronomiei. Dedicația și talentul său l-au adus în postura de a învăța de la mari bucătari precum Albert Roux și Marco Pierre White, Guy Savoy și Joël Robuchon. În 1993 a devenit head Chef la Aubergin, în Londra, și în numai trei ani, restaurantul a primit două stele Michelin. În 1998 și-a deschis propriul restaurant, Restaurant Gordon Ramsay și la scurt timp a primit trei stele. Astăzi, numele său este legat de aproape 35 de restaurante din lume, dar cel mai faimos este restaurantul său din Chelsea, Londra – „Restaurant Gordon Ramsay” (care are constant trei stele Michelin, încă din 2001). Cu temperamentul său vulcanic și abilitatea de a prepara cele mai delicioase preparate din gastronomia britanică, Gordon a primit de-a lungul timpului 16 stele Michelin (în prezent deține șapte).

2. Alain Ducasse

(21 stele Michelin)

Alain Ducasse in costum albastru, citind din una din cartile sale, unul din cei mai buni bucătari din lume

Dacă am putea vorbi de recorduri Michelin, atunci Alain Ducasse s-ar număra printre câștigători. Aflat în primii 10 Chefi din lume, el este de altfel și unul dintre cei mai de succes bucătari. De-a lungul carierei sale a adunat 21 de stele Michelin, iar trei dintre restaurantele sale (dintre cele 34 pe care le-a deschis în întreaga lume) numără fiecare câte trei stele.

Alain Ducasse este o legendă vie… Cu un portofoliu extins de restaurante în întreaga lume, o serie de cărți de bucate publicate, o școală de gătit, consultanță în domeniu și mai multe stele Michelin decât ar putea visa un bucătar, Alain Ducasse este o adevărată industrie.

De aproape cinci decenii, Alain Ducasse urmărește perfecțiunea iar restaurantele sale precum Louis XV de la Hotelul Paris din Monaco și Alain Ducasse la The Dorchester, au devenit restaurante emblematice în lume.

În 2013, Ducasse a primit premiul Lifetime Achievement din partea World’s 50 Best restaurants, o recunoaștere în plus pentru meritele sale. Într-adevăr, pentru orice tânăr bucătar care-și începe cariera, Alain Ducasse este imaginea gastronomiei de top, un nume care va fi întotdeauna asociat cu excelența.

1. Joël Robuchon

(31 stele Michelin)

Joël Robuchon in uniforma de bucătar, cu doua trufe in mana, cel mai bun bucătar din lume

Joël Robuchon a fost Cheful cu cele mai multe stele Michelin  și este pe locul unu la cei mai buni bucătari din lume. Supranumit și Chef-ul secolului, Joël Robuchon a murit în 2018 și este recunoscut drept un pionier al gastronomiei din era post nouvelle cuisine. Un perfecționist neobosit, a reușit de-a lungul carierei sale să redefinească bucătăria franțuzească într-o manieră autentică și a fost mentorul multora dintre bucătarii ajunși faimoși apoi (precum Gordon Ramsay). 12 restaurante din lume îi poartă numele – L’Atelier de Joël Robuchon (în Hong Kong, Paris, New York, Las Vegas, Shanghai, Taipei, Bangkok, Montreal, Tokyo, și Singapore).

Robuchon era de părere că nu micile porțiuni sculptate pe platouri de fine dining contează pentru client, ci mâncărurile consistente și simple, gătite fără a amesteca prea multe arome simultan și obținând cele mai bune produse. Nu s-a ferit de prepratele de de lux, însă de obicei mâncarea sa a fost descrisă ca fiind simplă, tocmai pentru că prefera folosirea a doar trei sau patru ingrediente, scopul fiind evidențierea aromelor din farfurie.

În cei 30 de ani de carieră și-a construit o reputație fabuloasă, iar la 51 de ani s-a retras, pentru a petrece mai mult timp cu familia.


Citește și: