Top 3 stațiuni unde să mergi la schi în Franța
10 ianuarie 2023 | Locuri cool
După sărbătorile de iarnă, fanii sporturilor pe zăpadă își îndreaptă atenția spre pârtiile de schi. A trecut aglomerația de Crăciun sau Revelion, și e momentul perfect să te bucuri de pârtii. Dacă te numeri printre cei care caută astfel de distracții și îți îndrepți atenția către destinații din Europa, o alegere perfectă e să mergi la schi în Franța. Îți spunem noi de ce.
Elveția, Suedia, Austria, Norvegia, Germania, Franța și Italia au cele mai bune pârtii de schi și cele mai bine organizate stațiuni pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Dacă nu ești hotărât spre ce țară să te îndrepți pentru o vacanță la schi, iată un top trei al celor mai bune stațiuni de schi din Franța.
Unde mergem la schi în Franța?
No 1. COURCHEVEL
„Valea Regilor“ din Franța
Courchevel este cunoscută la nivel internațional pentru luxul și extravaganța sa tipică franceză, dar, cu puțină documentație care te va ajuta să treci peste prejudecăți, vei descoperi că are mult mai multe de oferit și vei iubi această stațiune.
Stațiunea de schi Courchevel face parte din fenomenalul Les Trois Vallèes (Cele 3 văi) din legendara vale Tarentaise. Courchevel este o stațiune fantastică din Alpii francezi, care oferă activități de distracție în zăpadă (dar nu numai) în cea mai extinsă zonă de schi interconectată din lume.
O stațiune fabuloasă pentru toate buzunarele
Courchevel a creat o nișă fabuloasă pe piața de schi de lux și, având în vedere că îi atrage pe cei care doresc exclusivitate și nu sunt deranjați să plătească mai mult pentru anumite privilegii. Multe componente ale unei vacanțe la schi în Courchevel sunt destul de scumpe. Prețurile sunt scandaloase în partea elegantă a stațiunii (cunoscută pe vremuri sub numele Courchevel 1850). Totuși, cazarea și mâncarea devin mai ieftine în satele situate din zonele de mai jos. Deci, dacă ai buget pentru a rămâne în 1850, atunci distrează-te ca un miliardar. Ia masa și savurează cocktailuri în cele mai bune locuri și fă-ți cumpărăturile la Hermès și Louis Vuitton. Dar dacă nu dispui de un asemenea buget și mergi la schi în Franța la Courchevel, tot e posibil să ai o vacanță fabuloasă, fără a cheltui o avere. Abonamentele de familie ar putea fi o variantă interesantă.
Cum ajungi în Courchevel?
Courchevel este cea mai estică a celor 3 văi din Savoia, regiunea Rhône-Alpes din Alpii francezi. Cel mai apropiat oraș important este Moutiers, la 24 km spre nord-vest. Parisul se află la 666 km spre nord-vest și oferă trenuri rapide către Moutiers și Bourg St. Maurice.
Gara din Moutiers, aflată în apropiere, are trenuri directe din Londra (o zi pe săptămână, sâmbăta) și din Paris, prin Eurostar, plus conexiuni ușoare de la alte aeroporturi și orașe mari. Din gara Moutiers este un autobuz scurt (pe linia T5) sau un taxi către oricare dintre satele stațiunii.
Unde poți să te cazezi în Courchevel?
Courchevel este alcătuit dintr-o serie de 5 sate interconectate prin teleschiuri, pârtii și drumuri. Numele vechi ale satelor corespund cu altitudinea lor în metri și, deși acum au fost redenumite, vechile obiceiuri sunt greu de spart, iar majoritatea oamenilor încă se referă la ele prin numele de altitudine. De la cel mai înalt la cel mai jos, satul se numește Courchevel (la 1.850 m altitudine), Moriond (1.650 m), Courchevel Village (1.550 m), Courchevel La Tania (1.400 m) și Courchevel Le Praz (1.300 m). Fiecare are propriul său stil, avantaje și dezavantaje.
Cazarea în Courchevel include o mulțime de cabane, apartamente private și aproximativ 40 de hoteluri care variază de la 2 stele, cele mai accesibile, până la exorbitantele de 5 stele sau chiar mai mult. O mare parte din spațiile de cazare sunt situate chiar pe pârtii.
Departe de teleschiuri, satele mai mari din vale – Saint Bon, Bozel și Brides les Bains – oferă alternative la cazare. Brides les Bains are cea mai largă gamă de hoteluri, plus o legătură cu telegondola către Meribel, dar și cu Courchevel prin Col de la Loze. Un mare plus, pentru că reprezintă o bază accesibilă de unde să explorați întreaga regiune dacă mergi la schi în Franța aici.
Ce distracții găsești în Courchevel?
Cel mai înalt punct al stațiunii se află la 1.850 m deasupra nivelului mării. Există 312 pârtii de schi pentru toate nivelurile de abilități, de la începător la avansat. În plus, există 186 de teleschiuri mecanice și pârtii interconectate, totul fiind gândit pentru a vă oferi cea mai bună experiență de schiat.
Dar Courchevel nu este doar pentru schiori. Stațiunea oferă pârtii speciale pentru snowmobile, trasee montane pentru sănii trase de câini, scufundări sub gheață, precum și răsfăț pentru turiștii mic – săniuș, patinoar, un parc acvatic fabulos și un Family Park, unde poți petrece o zi întreagă pe pârtii special concepute pentru toate nivelurile.
Tichetele pentru telegondole/teleschiuri
Există, în esență, două opțiuni principale de permis de teleschi. Skipass-ul local al stațiunii este pentru cei 150 km de trasee din domeniul combinat Courchevel – La Tania. Este cu aproximativ 7-8 euro/zi mai ieftin decât abonamentul complet „3 Vallees“, care include Meribel, Val Thorens, Les Menuires și St. Martin de Belleville.
La fel ca în multe alte stațiuni din Alpii francezi, ziua de sâmbătă (ziua de check-out pentru majoritatea turiștilor) sunt super ieftine. Un abonament complet „3 Vallees“ într-o sâmbătă, dacă este achiziționat on-line, este cu peste 14 euro mai ieftin decât același abonament la jumătatea săptămânii și chiar cu 8 euro mai puțin decât un permis Courchevel. Afacere!
Pro și contra la schi în Franța la Courchevel
Facem o listă cu cele mai importante aspecte pro – care să te convingă că Courchevel merită atenția ta, dar și câteva contra – adunate din experiențele celor care au trecut pe acolo.
Pro:
- timp de așteptare zero sau foarte scurt la majoritatea gondolelor de schi;
- o foarte mare varietate de pârtii amenajate, pentru toate abilitățile, dar în special pentru schiorii de nivel începător și mediu (ținând cont că peste 50% din pârtii – 85 km – sunt cotate ca fiind ușoare, acest lucru ar putea fi trecut și la contra);
- multe pârtii pentru schiul backcountry la care se ajunge foarte ușor datorită teleschiurilor de pe versanți;
- 8 sate-stațiuni din care poți alege, de la cele mai mari prețuri, la cele pe care ți le poți permite, facilități de cazare și localuri pentru a lua masa;
- o mulțime de locuri de cazare pentru toate gusturile și buzunarele;
- legături perfecte și bine semnalizate între sate și stațiunea de schi Meribel;
- mâncare delicioasă, tradițional franțuzească, oriunde ai alege să mănânci.
Contra:
- o stațiune de schi scumpă, mai ales în ceea ce privește mâncarea și băutura;
- cazarea, la fel, poate fi una dintre cele mai scumpe din lume (Courchevel 1850);
- drumul de la Moutiers spre Courchevel poate fi foarte aglomerat seara și dimineața, precum și în weekend;
- chiar dacă satele sunt bine interconectate, există o foarte mare diferență de stil între ele, ceea ce presupune și o foarte mare diferență ca prețuri. Asta înseamnă că e nevoie de o bună documentare pentru unde să te cazezi și unde să mănânci.
Unde mănânci?
Profită de timpul petrecut în Savoie pentru a gusta gastronomia locală: specialități cu brânză, crozete (un soi de paste tradiționale franceze, mici, plate, în formă de pătrate, făcute din grâu sau hrișcă – ori ambele –, sare, ouă și apă, originare din Savoia), tarte cu afine și multe altele.
Preparatele culinare ale acestei stațiuni de schi din Savoie sunt adânc înrădăcinate în tradiția montană. Este deja cunoscut că aici, o cină într-un restaurant te poate costa un rinichi (voba vine!). Însă, dincolo de restaurantele cu stele Michelin, poți găsi un restaurant cu prețuri accesibile sau poți opta pentru o masă la pachet pe pârtie. Există 11 locuri special amenajate, direct pe pârtie, cu panorame superbe, unde poți face un picnic cu mâncare cumpărată de la supermarketurile din vale.
Poți să te ferești de restaurantele extrem de scumpe, alegând un prânz la Le 1928. Mâncare bună, franțuzească, prețuri decente, priveliște – de milioane! De încercat, de asemenea, fără să cheltuiești o avere, sunt restaurantele din La Tania. Spre exemplu, la Ski Lodge, poți mânca burgeri, paste, preparate din carne de la 15 euro; La Taiga te va costa între 19 și 32 de euro o masă pentru o persoană; la Chrome Bar plătești 12 euro pentru un burger, cartofi prăjiți și o băutură, iar la La Ferme între 17 și 28 de euro pentru o masă/persoană.
Nu te sperie prețurile mai mari? Oprește-te la La Soucupe, una din „instituțiile” Courchevel. Amplasat la mică distanță de ascensoarele Chenu, pe pârtia Loze, aici te bucuri de o masă delicioasă și de o priveliște fabuloasă, cu adevărat la înălțime. Bucătărie tradițională, homemade, din produse proaspete. O porție de paste, de exemplu, costă 60 de euro, iar un antricot de vită, 50 de euro. Sau poate vrei să vezi cum arată un restaurant cu o stea Michelin, din „creierii munților” – caz în care poți să mergi la Restaurant Azimut. Chef Francois Moureaux propune o bucătărie inspirată din plăcerile pariziene care au la bază o bucătărie tradițională. Sau poate vrei să mergi la 3 stele Michelin, la Le 1947 à Cheval Blanc – singurul, de altfel, cu 3 stele în Courchevel. Oh là là!
PS: evident, la toate ai nevoie de rezervare.
No 2: Chamonix
Scădem prețurile, nu și calitatea!
Chamonix este una din destinațiile preferate ale schiorilor din lumea întreagă! Situat la poalele muntelui Mont Blanc (cel mai înalt vârf din Europa de Vest, la 4.809 m), satul și stațiunea aferentă oferă un cadru de neuitat și datorită celor 4 ghețari. Este, de altfel, una dintre cele mai luxoase din Franța și prima stațiune care a găzduit Jocurile Olimpice de iarnă, în 1924.
Poți să faci cățărare pe cel mai lung ghețar din Franța sau zboruri cu parapanta. Ai posibilitatea să te bucuri de un fondue într-un igloo (95 euro/persoană sau 85 de euro/persoană în grupuri de peste 5). Pentru cei mici există plimbări cu ponei, jocuri gen escape, ateliere de descoperire și multe alte activități. Stațiunea în sine are o mulțime de puncte de atracție – de un complex sportiv impresionant, la patinoar, spa-uri, chiar și muzeu, cinema sau cazino. Plus o mulțime de magazine de firmă.
Cum ajungi în Chamonix?
Cel mai bine via Elveția, Geneva, care se află la o oră distanță. De aici, poți lua un autobuz, Alpybus, la un preț foarte OK. Din Milano poți ajunge în Chamonix cu Flixbus (3 ore și 15 minute, iar prețul este 14 euro/persoană). Tot cu Flixbus, din Lyon în Chamonix faci 4 ore, prețul unui bilet este 15 euro, iar călătoria durează 4 ore.
Unde poți schia?
Există trei zone de schi principale: Les Houches, Brévent-Flégère și Grands Montets, care oferă piste pentru schiori de toate nivelurile. Aiguilles este una dintre cele mai înalte telecabine din Europa, iar Aiguille du Midi (aflat la 3.842 m) este unul dintre obiectivele pe care nu trebuie să le ratezi! Este faimos în lume drept unul dintre cele mai spectaculoare puncte panoramice.
Unde mănânci?
Mâncarea este senzațională în Chamonix și, la orice masă te-ai așeza, găsești savoare franțuzească. Iar prețurile sunt numai bune ca să nu-ți taie pofta de mâncare. Așadar, restaurantul Le Cap Horn este alegerea perfectă dacă vrei mâncare tradițional franțuzească, cum ar fi rață cu miere și sos de soia, dar tot aici vei găsi cele mai gustoase tocănuri ale pescarilor. Merită încercate.
Dacă ți s-a făcut poftă de burgeri, du-te la Hotel Le Vert. Restaurantul renumit pentru burgeri se află în incinta hotelului. Are prețuri rezonabile, servicii prietenoase și o atmosferă plină de viață. Vei fi încântat de simplitatea burgerilor! Că tot veni vorba de burgeri, francezii de la restaurantul Poco Loco le dau clasă americanilor cu cheese burgerii lor.
No 3: Gérardmer
Perfectă pentru familii. Bonus: schiat nocturn!
Există atât de multe motive pentru a alege Gérardmer, „Perla Vosgilor“, pentru o vacanță binevenită în familie. Frumosul lac glaciar, numeroasele restaurante și locuri de cazare și stațiunea de schi Mauselaine, toate se află aici. Există în jur de 20 de pârtii de coborâre (inclusiv cea mai lungă pârtie din Vosgi, la 2.900 de metri). Pârtiile sunt iluminate de la ora 17.00. până la ora 22:00 pentru schi și snowboard și au și muzică. Chiar și stadionul de slalom (1.600 de metri lungime și 330 de metri lățime) este deschis publicului în afara competițiilor și antrenamentelor: ocazia perfectă de a concura contra cronometru ca profesioniștii!
Ce activități găsești?
Numeroasele activități ale stațiunii includ schi, plimbări cu rachete de zăpadă, călărie, săniuș, săniuș cu câini, ruisseling pe gheață (un fel de drumeții pe lacuri/râuri înghețate), canoying pe zăpadă, alpinism pe gheață, karting pe gheață, plimbări cu snow mobile, schi nordic și sesiuni de fitness pe zăpadă. Plusul lor: 100 km de pârtii amenjate leagă La Mauselaine de stațiunile Xonrupt și La Bresse.
Această stațiune a primit eticheta famille plus, ceea ce înseamnă că are creșe și multe activități pentru copii. Există și un spațiu dedicat familiilor cu acces gratuit la tobogane și un loc de joacă pentru a se distra în Igloo Loustic.
Unde mănânci?
În satul din jurul stațiunii veți găsi toate facilitățile de care aveți nevoie, inclusiv restaurante gourmet precum Les Bas Rupts (gastronomie franțuzească, prețuri cam mari) sau altele mai accesibile, cum ar fi Le Mémé, un fel de cafenea-epicentru a stațiunii.
Tu ai fost la schi în Franța? Dacă da, ce alte locuri ai mai recomanda?
Mai ai ceva de așteptat până să ajungi pe acolo? Nu-i nimic! Că avem și noi stațiuni frumoase de schi în România! Vorbim despre ele în alt articol.