Unde ieșim când avem poftă de o ciorbă de burtă
15 iulie 2020 | Locuri cool
Ciorba de burtă ori îți place la nebunie, ori nu poți pune gura pe ea. Cale de mijloc nu există! Dacă te numeri printre cei care nu ar refuza nicicând o porție din această „zamă” tradițională, atunci sigur vrei să știi și la ce restaurante o prepară așa cum trebuie, mai bine ca la mama acasă!
Ciorba de burtă este una dintre cele mai îndrăgite ciorbe românești. Făcute „ca la carte”, nu este chiar una dintre cele mai ușoare ciorbe de preparat! Poate de asta gospodinele păstrau rețeta pentru zilele de sărbătoare.
Ciorba de burtă se prepară din carne de vită și poate te va surprinde să afli că are, de fapt, origini turcești. Dreasă bine cu smântână și oțet, „parfumată” cu usturoi și acompaniată (sau nu) de ardei iute, este o ciorbă sățioasă și nu tocmai ușor de digerat. De asta e important să fie foarte bine preparată. Nu tuturor le iese bine acasă, așa că cel mai sigur e să lași treaba asta pe mâna unor specialiști!
Restaurante unde mănânci cea mai bună ciorbă de burtă din București
Restaurant Vatra
Restaurantul Vatra și-a deschis porțile acum 19 ani și de la bun început a reprezentat locul în care bucătăria tradițională românească a fost plăcut completată de autenticitatea decorului transilvănean. Situat chiar în inima Bucureștiului, în apropiere de parcul Cișmigiu (pe str. Brezoianu nr.19), localul e perfect pentru o ieșire cu prietenii sau pentru o masă de afaceri. Cu mușcate roșii la ferestre, mobilier rustic și mâncare tradițională, terasa este o combinație fermecătoare de tradiție și confort!
În timpul săptămânii, restaurantul e frecventat de cei care lucrează la companiile din zonă, iar în weekend de familii cu copii, venite să se bucure de o masă gustoasă. Într-o astfel de ocazie am mâncat și noi o ciorbă de burtă aici și în mod clar e una dintre cele mai bune pe care le-am gustat! Carnea era fragedă și bine preparată, gustul echilibat atât cât trebuie și foarte bun!
Rezervă o masă la Restaurant Vatra
Mahalaua Cărămidarilor
Mahalaua Cărămidarilor este un alt restuarant la care găsești mâncare românească foarte bună! Îi găsești în cartierul Tineretului, pe str. Cărămidarii de Jos nr. 4, o zonă cu o poveste aparte, care este spusă mai departe prin intermediul acestui loc. „Mahalaua Cărămidarilor” este atestată din 1668, iar cei care locuiau aici se ocupau cu fabricarea cărămizilor care apoi erau folosite la construcția caselor și palatelor din București. Imobilul în care este deschis restaurantul este construit în 1939, din cărămidă autentică, iar o parte din această cărămidă este păstrată și expusă în interior. Au și o grădină de vară foarte frumoasă, plină de verdeață, un loc în care să iei o pauză de la agitația orașului și să te bucuri de umbră!
Dacă ți-am stârnit interesul și decizi să le faci o vizită, încearcă musai și ciorba de burtă – care este, de altfel, și recomandarea bucătarului. N-o să-ți pară rău!
Rezervă o masă la Mahalaua Cărămidarilor
Laguna Verde
Ce zici de o ieșire de weekend undeva pe aproape de București? Laguna Verde este un complex aflat la doar 15 km de Capitală, în comuna Balotești, și este o adevărată oază de relaxare! Au baltă de pescuit și oferă activități de agrement, ba au chiar și o herghelie de cai care fac deliciul celor mici! Poți închiria pontoane, căsuțe, foișoare, vile dacă vrei să petreci acolo mai multe zile.
Toate acestea sunt situate pe marginea lacului, ca și restaurantul complexului. Un restaurant mare, spațios, cu aer rustic, specific hanurilor cu tradiție din secolele trecute. Are și o terasă minunată la care poți lua masa pe malul apei!
Meniul are o mulțime de preparate tradiționale, multe având peștele ca ingredient principal, sau rețete din bucătăria internațională. Mâncarea e foarte bună, iar ciorba de burtă e delicioasă!
Rezervă o masă la Laguna Verde
Zexe Zahana
Zexe Zahana este unul din restaurantele de referință din Capitală! Un restaurant care se definește ca o inițiativă de restaurare a Gastronomiei Românești. Și una reușită, de succes, am adăuga noi. Au în meniu o mulțime de preparate speciale (de la zacuscă boierească cu hribi, la sărmulețe din piept de gâscă în foi de viță, până la momițe și măduvioare). De unele poate că și uitasem, deși ele fac parte din tradiția noastră culinară. Și pe toate le-au cules și adus la viață Alexandru Consulea și Amalia Stanciu, cei care au dat viață conceptului Zexe. De altfel, Alexandru Consulea este și cel care a înființat Asociația pentru Restaurarea Gastronomiei Românești.
Așadar, meniul reînvie gastronomia bogată a perioadei interbelice și ne readuce în farfurie rețete vechi, boierești. Este și cazul ciorbei de burtă (schembea). „Adusă de turci și adaptată la plăcerea românului prin adaosurile creatoare de smântână și gălbenuș, zarzavat și oțet, ciorba de burtă ce a trezit din mahmureală generații de-a rândul, este acum piesă de rezistență în patrimoniul culinar național” – frumoasă descrierea celor de la Zexe, nu?
Rezervă o masă la Zexe Zahana Sofia
Hanu’ lui Manuc
Este cel mai vechi loc de petrecere din tot Bucureștiul și totodată ultimul han tradițional din Europa care a supraviețuit până în ziua de azi. Hanu’ lui Manuc a fost ridicat la 1808 de aventurierul și negustorul armean Manuc Marzaian pe un teren care aparținuse Curții Domnești. Fiind hanul cel mai nou și mai bine organizat din București, i-a atras pe călătorii străini cei mai distinși. Cu o istorie de aproximativ 200 de ani, Hanu’ lui Manuc a fost pe rând teatru, punct de întâlnire pentru oameni politici, poeți, țărani și boieri, a fost hotel dar și ruină. Acum, Hanu’ lui Manuc a devenit un important centru turistic. Aici, clienții se pot bucura de muzică populară live, de o atmosferă tradițională, mâncare românească delicioasă, o cramă de vinuri excelentă și multă voie bună!
Aici am mâncat o altă ciorbă tradițională de burtă foarte gustoasă, așa că trece-l și pe el pe listă!
Descoperă și alte recomandări: