Unde ieșim în București când vrem să bem un vin fiert excelent?

8 noiembrie 2021 | Locuri cool

Este noiembrrrrie și a venit din nou momentul să profităm de una dintre cele mai gustoase băuturi ale sezonului rece: vin fiert. Deja îl găsești în multe din localurile din București, așa că am zis să-ți împărtășim și ție câteva dintre ele la care să te oprești pentru o cană plină de arome.

close up cu o femeie blonda careia nu i se vede fata imbracata in haina fri cu fuar in carouri, care tine intre maini o cana roșie cu vin fiert, reprezentativa pentru unde bem vin fiert în București

Anul acesta sezonul vinului fiert a început poate un pic mai repede decât ne-am fi dorit, iar temperaturile scăzute ne-au cam băgat frigul în oase. Dar acum ce să facem… luăm lucrurile ca atare și încercăm să vedem partea bună a lucrurilor. Iar una din aceste părți bune este fix vinul fiert. Nu doar că te încălzește atunci când iei masa prin oraș – mai ales dacă stai pe terasă (că, de!, pandemie, virus, aer liber etc.), dar mai e și plin de mirodenii și arome care te trimit direct cu gândul la tot ce e mai frumos (da, da… vin sărbătorile, vin!).

De unde a apărut și cum a ajuns vinul fiert așa de îndrăgit?

Mmmm… vin fiert. Aka glögg, vin brulé, vino caliente, vin chaud, glühwein, bisschopswijn, vinho quente, zestó krasí… și alte zeci de denumiri (la propriu).

Toată lumea a auzit (și gustat) vinul fiert. Dar foarte puțini știu de unde vine și de ce a devenit așa popular. Poate ai fi surprins să afli că-și are originile taman prin secolul doi.

Grecii din antichitate nu erau oamenii care să lase vinul pe masă. Dar întotdeauna o parte din recoltă rămânea nefolosită. Pentru a preveni risipa (și pentru a se asigura că obțineau o parte cât mai mare de alcool băubil), grecii puneau tot felul de mirodenii și încălzeau vinul. Ba chiar povestea spune că îi dăduseră denumirea de „hippocras”, după însuși părintele medicinei, Hippocrate.

Nici romanii nu se lăsau mai prejos. Ei încălzeau vinul pentru a se apăra de frigul iernii. Pe măsură ce au cucerit mare parte din Europa, dragostea lor pentru vin fiert s-a răspândit în tot imperiul și prin regiunile în care făceau comerț. A devenit tot mai popular, până acolo încât europenii amestecau vinul încălzit cu mirodenii deoarece credeau că le protejează sănătatea și îi apără de boli. Motiv pentru care adăugau ierburi și flori ca îndulcitori naturali, așa încât să-i îmbunătățească gustul.

cana de vin fiert alba, de tabla, asezata pe o farfurie maro, pe un pled cadrilat, cu rosu

De-a lungul timpului, „nebunia” cu vinul fiert s-a mai domolit în Europa – cu excepția Suediei, unde din contră, a devenit și mai popular. Claret (vin Rhein, zahăr, miere și condimente) și Lutedrank (făcut și el din diverse mirodenii, vin și lapte) sunt doar două exemple de variante pe care monarhia suedeză le-a făcut faimoase în decursul următoarelor secole.

Pe măsură ce au apărut tot mai multe și mai multe metode de preparare, în cărțile de bucate a început să se folosească denumirea comună de glögg (menționată prima dată în 1609). Următoarea mare „adaptare” s-a petrecut în anii 1800, atunci când coniacul s-a alăturat mixului de vin și condimente. Însă momentul de „cotitură” a fost în anii 1890, când glögg-ul a devenit asociat cu Crăciunul. Aproape fiecare comerciant de vinuri din țară avea propria rețetă unică de împărtășit (majoritatea sticlelor avându-l pe Moș Crăciun pe etichetă). Și ușor, ușor acestea au ajuns să fie distribuite în restul Europei, readucând în atenție vinul fiert, de data aceasta pus într-o lumină festivă.

În următoarele decenii, vinul fiert a devenit un fenomen global, țările din întreaga lume creând propriile lor mixuri unice – de la vin roșu sau vin alb, la amestecuri de sangria și vermut la porto. Un lucru a rămas neschimbat – și azi vinul fiert este asociat mai ales cu sezonul rece și în special cu sărbătorile de iarnă.

Unde bem un vin fiert gustos în București?

An de an, cum se face mai frig afară, cum apare și pe la noi prin restaurante vinul fiert. Și nu putem spune că ne pare deloc rău de asta! Anul acesta cu atât mai mult și-a făcut loc mai repede pe mesele clienților. O dată că am avut ceva zile friguroase în care o băutură caldă și aromată era exact ce trebuie. Și a doua la mână, mulți oaspeți preferă să stea în continuare la terase deoarece se simt mai în siguranță în aer liber. Așa că localurile au pus încălzitoarele în funcțiune, au adus păturici pufoase și călduroase și au pus vinul la fiert. Despre câteva dintre ele îți spunem și ție. Și am aprecia dacă ne-ai spune și tu pe unde recomanzi să bem un vin fiert.

White Horse Pub & Restaurant

cana de vin fiert cu motive traditional romanesti, in care se vad felii de mar, liar langa cana bete de scortisoara si felie de portocala

Nouă ne place tare mult pe terasă la White Horse Pub & Restaurant. E un loc intim și primitor, amenajat cu bun gust, care îți dă senzația aceea de „acasă”. E o plăcere să stai acolo să te încălzească razele soarelui! Iar când e mai înnorat, au încălzitoarele care îndulcesc atmosfera și mai au și un vin fiert buuun, cu tot ce-i trebuie în el! Un alt bonus e că în fiecare zi pun la cale un meniu diferit, cu mâncare bună – care mai tradițională, care mai sofisticată, dar toată cu gust și făcută ca la carte. Trebuie doar să le urmărești paginile din social media ca să afli ce surprize îți rezervă pentru prânz sau cină.

Rezervă o masă la White Horse Pub & Restaurant

Cișmigiu Bistro la Etaj

Dacă vrei să iei masa într-un decor romantic și foarte feminin, atunci Cișmigiu Bistro la Etaj este alegerea perfectă! Într-un decor care-ți va aminti de bistrourile franțuzești și de atmosfera boemă a Micului Paris de altădată, te vei simți excelent! Totul este delicat și rafinat în jur – de la decorațiunile care creează un cadru extrem de… instagramabil, până la preparatele rafinate și foarte gustoase.  În plus, aici găsești niște cocktailuri super interesante și foarte apetisante!

Dacă le faci o vizită, trebuie musai să încerci noile preparate calde din meniu – ca de exemplu limonada caldă cu rom negru, rozmarin și scorțișoară, sau „Povestea japoneză”, cu vin alb, lămâie, suc de merișoare, scorișoară și caise confiate. Sau, și mai bine, această  „Deșteptăciune de struguri” – o poveste de iarnă reinterpretată cu vin roșu, vin de Porto, apricot brandy, ingrediente de sezon și portocală caramelizată. Perfectă pentru zilele friguroase!

Rezervă o masă la Cișmigiu Bistro la Etaj

Suento

Și grădina Suento a îmbrăcat hainele de toamnă și vai, cât de bine îi stă! Și ei au o terasă minunată, cu un aer boem și relaxat. Suento înseamnă o poveste frumoasă, un loc de fericire, un punct de întâlnire urban, special în simplitatea, savoarea și experiența pe care o propune. Un loc care sărbătorește prietenia, simțurile și momentele frumoase. Să îți mai spunem și că au mulți copaci și că terasa arată minunat așa, plină toată de frunzele galbene și ruginii? Sau că au niște „separeuri” din lemn cu un aer ușor nordic, unde să stai doar tu cu ai tăi, fără să-ți faci griji în privința distanțării sociale? Singurul lucru care lipsește din acest „tablou” este exact aroma îmbietoare a unei căni aburinde, cu vin fiert. Dar, ce crezi? Au și asta!

Rezervă o masă la Suento

Restaurant DaDa

cană transparenta cu vin fiert , felie de portocala, scortisoare si o lingura in cană, la restaurant dada unde ieșism să bem vin fiert în București

Un alt restaurant prietenos este și DaDa Restaurant de pe str. Matei Voievod nr 94 Bis (în apropiere de intersecția dintre Mihai Bravu și Vatra Luminoasă). E un loc numai bun pentru o cină romantică, un prânz de afaceri, sau pur și simplu o pauză de cafea. Un restaurant sofisticat, cu un decor avangardist, atmosferă caldă şi un lounge bar modern. 

Dacă te afli în zonă și vrei să iei masa la DaDa, să știi că vei găsi în meniu și vinul fiert. Așa că nu uita să-l treci în comandă.

Rezervă o masă la DaDa Restaurant

Bistro 15A

cana neagra cu vin fiert fotografiata de sus, cu 2 jumatati de felii de portocala si condimente, la bistro 15A unde mergem să bem vin fiert în București

Cum se vede viața de la 15A? Culoare. Muzică. Vin bun. Preparate delicioase. O oază de bine în inima orașului! Meniul lor este conceput pentru a-i satisface și pe cel mai pretențioși pofticioși. Nu ne crezi? Fă-le o vizită pe strada Constantin Coandă 15A și află cu papilele tale gustative despre ce vorbim. Mâncare de-te-lingi-pe-degete, căldură pe terasă, adăpost de vânt, loc înăuntru, plus că au grijă ca toate să fie așa cum trebuie (la măsuri de siguranță ne referim).

Cât despre vinul fiert, rețeta e simplă: scorțișoară, fructe și toată dulceața amintirilor într-o singură cană într-o atmosferă ca acasă.

Rezervă o masă la Bistro 15A

Hashtag Pub

cana alba fotografiata de aproape cu vin fiert, felie de portocala, cuisoare si condimente, asezata pe un suport de pahar in forma de buturuga, langa un con de brad, la Hashtag Pub unde ieșim să bem vin fiert în București

Simbolul # conturează cel mai bine întreg conceptul pe care îl vei regăsi în locație: un spațiu cu design relaxat inspirat din cultura scandinavă, ce încurajează socializarea dincolo de barierele virtuale. Locația pub-ului este cumva ferită de agitația străzii și e un spațiu numa’ bun pentru discuții amicale, cu un meniu foarte apetisant (atenție, gurmanzi, că au niște burgeri excelenți!) și personal prietenos. Atmosferă relaxată, mâncare excelentă, design primitor şi service atent – ce ți-ai mai putea dori? Ah, da! Poate o cană de vin fiert, servită lângă şemineul aprins? Da, da! 

Expirat

closeup cu o cana de vin fiert transoarenta, in acre se vede portocala felii si baton de scortisoara, iar in fundal terasa Expirat fotografiata seara, cu oameni la mese

E cineva care să nu fi trecut prin Expirat măcar o dată? Dacă da, asta trebuie să se schimbe! Expirat există din 2002 și e bar, club, „sală” de concerte, spațiu de evenimente și terasă la un loc. Un loc în care cultura underground e la ea acasă, un loc cu multă atitudine și vibe-uri pozitive. Joia e, de regulă, zi de petrecere (chiar dacă petrecerea trebuie să se închidă la 21:00) și, ce crezi?, au și „băutură mai cheap și street food pe bune” cum spun chiar ei. Vinerea e și ea cu muzică bună, iar weekend-ul poți să îl petreci în expirat și în varianta mai pe chill, cu familia sau cu prietenii (au brunch între 12:00 și 16:00).

De curând a revenit în meniul lor și vinul fiert (la cerința „publicului”): mere, scorțișoară, cuișoare și anason. Simplu și bun!

Pâine și Vin

pahar cu vin fiert acoperit cu o felie de portocala scufundata in vin si o boaba de maceasa, la Paine si Vin București

Pâine și Vin e un loc în care chiar ai ceva de împărțit cu cineva. La propriu. Cele mai îndrăgite flatbreads, preparate fierbinți, platouri cu bunătăți de la producători locali și deserturi, alături de vinuri produse în România. Toate de savurat în companie bună, la aceeași masă cu ai tăi. Platourile sunt grozave, gândite anume tot în ideea de a fi împărțite – legume proaspete, bunătăți de băcănie, dar și cele mai iubite mezeluri și brânzeturi din Europa. Iar vinurile, sunt vinuri de-ale noastre, locale, care provin de la crame recunoscute din toate regiunile viticole cu tradiție din România: Dobrogea, Muntenia, Transilvania, Oltenia, Crișana – Maramureș, Banat și Moldova. La capitolul vin fiert, propunerea lor sună așa: Rotenberg Cabernet Franc, un strop de Brandy, fresh de mandarine, coajă de portocală, cardamom, cuișoare, scorțișoară și ienibahar. Sună taare bine!

Mai adagă pe listă

Pentru că sezonul vinului fiert de abia începe, cu siguranță vor fi tot mai multe locuri care-l vor adăuga ușor-ușor, în meniu. Noi vom mai actualizăm din când în cânt lista, dar între timp ne poți trimite și tu recomandările tale de locuri în care putem ieși să bem vin fiert în București.

Pentru moment, noi îți mai spune și de Ever After, EnergieaCaru’ cu BereArcade Cafe, The Urbanist și Modelier – toate sunt gata să-ți pună pe masă o cană fierbinte cu vin aromat.

Trucuri de luat acasă din rețeta de vin fiert

Știm că de obicei noi venim cu recomandările de ieșit prin oraș, dar am zis să-ți lăsăm câteva idei și de „luat” acasă. Dacă vrei să pregătești chiar tu vinul fiert și să îți iasă bun de tot, ține cont de câteva trucuri:

  • Atunci când încălzești vinul, nu-l lăsa prea mult pe foc. Nu trebuie să fiarbă prea tare și să clocotească. Altfel se vor pierde aromele delicate de fructe și va deveni amărui. Temperatura optimă e undeva în jur de 80 de grade.
  • Nu adăuga prea multe arome de-odată. Sunt suficiente cantități mici. De exemplu, dacă pui prea multe cuișoare, se strică gustul. Iar scorțișoara, anasonul și ienibaharul în cantități prea mari pot acoperi aroma fructată a vinului. Nu pune nici prea mult zahăr sau miere – mai ales dacă folosești un vin demidulce.
  • Mai întâi adaugă condimentele uscate și apoi fructele, cu 2-3 minute înainte de a-l lua de pe foc.
  • Ideal e să ai timp și să-l prepari pe îndelete. După ce l-ai fiert, lasă vinul la infuzat câteva ore, așa încât aroma să se dezvolte complet. Apoi folosește o sită pentru a îndepărta condimentele.

Și încă ceva. Cele mai bune vinuri pentru fiert sunt cele demiseci, demidulci și dulci, pentru că au deja dulceața necesară. Indiferent dacă sunt albe sau roșii. Și nu folosi un vin prea scump – nu are rost.


Citește și: