Unde mănânci cea mai bună shaorma? Top 3, pe orașe
13 septembrie 2022 | Locuri cool
Nu zice nimeni că e bine să mănânci shaorma în fiecare zi, dar trebuie să recunoaștem că, din când în când, pofta ne mai dă câte un ghiont. Așa că dacă tot cedăm tentației, măcar să ne asigurăm că merită! Uite unde mănânci cea mai bună shaorma în București și în alte cinci mari orașe din țară.
Lumea o vorbește de rău, dar ceva, ceva o fi bun la ea de se găsește la toate colțurile și are atâta căutare printre mușterii! Acum, dacă e s-o spunem pe-a dreaptă, nu peste tot mănânci shaorma bună. Și e drept că nici combinațiile de ingrediente nu sunt neapărat cele mai sănătoase (deși, cu puțină atenție, ar putea fi ok și din punctul ăsta de vedere). Mai mult, sunt mulți cei care zic că varianta neaoșă de shaorma nu are nicio legătură cu forma ei originală, de-o găsești prin Orient. Ce să zic… e greu să combați toate afirmațiile astea. Chiar și așa, nu e cazul să ne dăm mai sfinți decât suntem (cel puțin între noi, gurmanzii). Așa că am zis să facem un clasament după recomandările voastre. Am întrebat și noi în stânga și dreapta, printre diverși pofticioși din țară, „unde mănânci cea mai bună shaorma?” Și uite ce a ieșit. (PS: e posibil să fim subiectivi, așa că nu ne judeca prea tare. Poți, în schimbi, să ne povestești despre topul tău personal).
Dar mai întâi…
Cum e shaorma în varianta originală
Ziceam că umblă vorba cum că shaorma românească nu prea respectă rețeta originală. Așa că am vrut să aflăm cum ar trebui, de fapt, să fie această variantă originală.
Pregătire
Cuvântul „shaorma” e unul arăbesc, venit din turcescul „çevirme” care înseamnă „a roti”. Turcii îi spun döner și grecii gyros, ambele cuvinte făcând referire la metoda de gătire, prin rotire lentă la foc. Procedeul în sine ne este familiar: carnea condimentată se montează pe un tub rotativ care se rotește lent, lângă foc, timp de mai multe ore (uneori și o zi întreagă). Din ea se taie fâșiuțe subțiri care apoi se asociază cu diverse alte ingrediente și se servește fie la farfurie, fie rulate în lipie.
Metoda aceasta de rotisoare a apărut cândva în secolul 18, cu scopul de a accentua aroma și frăgezimea cărnii. Pe la 1800, un turc pe nume Iskender Efendi a făcut prima shaorma rulată.
Ingrediente
În Orient se asociază frecvent cu tabbouleh sau fattoush. Acestea sunt două tipuri de salate levantine: tabbouleh – de pătrunjel, fattoush – o salată la care se folosesc bucăți de lipie veche ca bază, alături de legume și ierburi de sezon. O altă variantă este să fie servită cu taboon (o lipie levantină), alături de toppinguri ca hummus sau legume. Printre ingredientele uzuale se mai numără vânătă și ananas, iar ca dressing sosuri de humus, pastă de susan, amba (mango murat cu chili), tahini, sos de rodii etc. Iar ca și condimente, în Orient se folosește coriandru, turmeric, piper, chiar și ghimbir sau scorțișoară. Nu prea seamănă cu ce găsești la noi, așa-i?
Carnea
Sahorma se prepară de obicei din vită sau miel, dar și din carne de pui, capră sau curcan. Important este să aibă interpusă grăsime printre straturile de carne de la rotisor, așa încât carnea să fie suculentă și fragedă. Ideal, carnea este lăsată la marinat cu condimente, pentru un plus de savoare. Și fiecare local care se respectă are propria rețetă secretă de condimente pentru baiț.
La noi lucrurile stau un pic altfel și rețetele arăbești au fost adaptate. Pentru că suntem mari amatori de cartofi prăjiți, și-au făcut repede locul și în shaorma. Alături de castraveți (cruzi sau murați), salată de varză, ceapă și roșii, pătrunjel, maioneză și ketchup. Astea sunt gusturile locale, dar ar fi interesant ca tot mai multe shaormerii să vină și cu propuneri de rețete autentice, nu?
Unde mănânci cea mai bună shaorma?
Era o vreme când găseai câte o shaormerie la fiecare colț de stradă. Au avut un adevărat boom la un moment dat și erau mai în vogă decât sunt burgerii sau pizza. Parcă lucrurile s-au mai echilibrat între timp. Unele shaormerii de maaare renume au început să mai dea chix, altele au dispărut și au apărut altele noi. Cert e că în mai fiecare oraș există câteva locuri unde se știe că mănânci cea mai bună shaorma.
Uite ce am ales noi (pe bază și de recomandări venite de la localnici).
Cea mai bună shaorma din București
Oraș mare, shaormerii multe, păreri diferite… Știu probabil și că te aștepți să regăsești nume de locații cunoscute deja de toată lumea. Dar cum unele dintre ele au început să primească tot mai multe review-uri negative în ultima vreme, am decis să nu le includem până nu se „tranșează” lucrurile. Uite cine a intrat, totuși, în top.
Recunosc, nu mâncasem de la ei (nici nu auzim de ei până nu demult). Apoi cineva ni i-a recomandat și, făcând o scurtă cercetare înainte de a comanda, am fost surprinși să vedem cât de mult îi apreciază clienții și ce de-i mai laudă. Nu degeaba i se spune faimoasa shaorma din Floreasca! Adevărul este că e numărul unu la carnea de berbecuț și la sosuri. Iar combinația vită/berbecuț, excelentă. În meniu au și shaorma de pui, lipii mici sau mari (ori poți alege să fii servit la farfurie), burgeri, tot feluri de sosuri, dar și Ayran și un falafel gustos.
Adresă: Îi găsești lângă stadionul Dinamo, pe Calea Floreasca nr 19
A apărut în 2012 și a ajuns astăzi la 15 locații, în mai mute orașe din țară. Este unul dintre cele mai cunoscute lanțuri de fast-food care, în toamna lui 2021, a deschis și prima shaormerie în sistem de franciză. Chiar dacă nu ai una în zonă, merită să faci un drum până acolo și poți, desigur, oricând să comanzi acasă. Carnea e fragedă și moale, bine condimentată, sosurile gustoase (pentru cei care mănâncă iute, sosul curry e must try). O servesc cu cartofi proaspeți (nu congelați). Plus că au și alte preparate care îți pot atrage atenție – de la vegetarianul falafel la lipie, baghete și chifle (cu pui, vită sau mixt) sau șnițel. Prețurile sunt acceptabile și ne place că totul pare lună de curat.
Adresă: Poți vedea toate locațiile aici.
Probabil că nu mai are nevoie de nicio introducere. E, probabil, The Godfather of shaorma, cum s-ar spune. S-a deschis hăt, în 1999, la Dristor, și a crescut ca în povești. în 2014, afacerea s-a împărțit în două: Dristor Kebap a rămas axată pe aceleași produse, în timp ce Dristor Doner și-a diversificat meniul și a introdus și alte preparate cu priză la clienți (cum ar fi ciorbe și carne la grătar). Noi azi, în clasament, vorbim de prima dintre ele.
La Dristor Kebap au reușit să nu scadă calitatea de-a lungul timpului (ceea ce, din păcate, se întâmplă cu multe shaormerii odată ce devin cunoscute). Nu fac rabat și se cunoaște! Totul e bun aici. Că doar de asta probabil și ocupă locul întâi în clasamentul multora dintre noi, de locuri de unde mănânci cea mai bună shaorma. Se simte că este carnea proaspătă, nu are pielițe sau zgârciuri, condimentele sunt folosite exact cât trebuie, lipia e și ea proaspătă, iar varitatea de sosuri și legume e foarte generoasă. Vrei să încerci ceva nou? Comandă tombik-ul – este pâinea delicioasă care ține împreună ingredientele unui doner clasic (ca un sandwich). Bun, nimic de zis!
Am vrea noi să le găsim ceva de reproșat, dar nu prea avem cum.
Adresă: Au mai multe locații. Le găsești aici.
Cea mai bună shaorma din Cluj
Este unul dintre cele mai cunoscute locuri unde mănânci cea mai bună shaorma din Cluj-Napoca. De altfel, este și una dintre puținele locații din oraș deschise non–stop. Un alt aspect prin care fast food-ul s-a diferențiat de restul este curățenia impecabilă care caracterizează localurile (pentru că au mai multe locații, 7 la număr). Poți fi sigur că mâncarea este pregătită igienic, ingredientele sunt proaspete, iar gustul e îmbogățit doar cu ce trebuie. Bagheta și lipia sunt mereu proaspete, iar amestecul de ingrediente e bine echilibrat. Ce au ei mai deosebit e shaorma cu caș – gust autentic Mama Manu, care îmbină sosurile, carnea și legumele pentru o aromă fresh. Plus alte preparate tipice de fast food – șnițel, falafel, hambuger, hotdog, dar și ceva dulce (baklava).
Adresă: Au mai multe locații. Le găsești aici.
La Big Belly nu e vorba neapărat despre shaorma, pentru că au tot felul de preparate din bucătăria internațională. Burgeri, paste, pizza, supe… you name it! Ai până și opțiuni vegane, dacă vrei să te ții departe de prăjeli. Dar dacă ai drum sau locuiești prin Mănăștur, și ți-e foame acum, atunci merită să faci o oprire (bine, poți comanda și acasă). Mâncarea e bună, porțiile mari, locul arată drăguț, iar atmosfera e tare faină. E bună și shaorma lor, cu pui crocant preparat după o rețetă proprie, specialitatea casei. Conține cartofi curățați și prăjiți, sos, castraveți, maioneză cu usturoi, salată iceberg și chilli. Și e disponibilă la lipie mică, mare, sau la farfurie.
Adresă: Calea Mănăștur 68
Kebapci este o mică shaormerie aproape de centru, unde să te oprești pentru un kebab bun, falafel sau shaorma. Oamenii sunt foarte drăguți, servirea atentă și rapidă (poate de asta au și un scor de 4.8 pe Google). Au shaorme clasice, shaorme speciale, burger, șnițel, salate, aripioare de pui, nuggets, hot-dog, caș pane… știi tu, din astea. Din ce am auzit noi, mulți zic că ar fi locul unde mănânci cea mai bună shaorma în Cluj, iar raportul calitate/preț e foarte bun. Din categoria „speciale”, încearcă Kebapci Sirian, o shaorma în care carnea se amestecă doar cu sosurile, iar salata și cartofii se servesc separat. Mâncare bună, porții mari.
Adresă: Calea Moților 131
Cea mai bună shaorma din Timișoara
Despre Usta Doner mulți spun că ar fi locul unde mănânci cea mai bună shaorma din Timișoara. Drept dovadă că și au o mulțime de review-uri bune. Vestea bună e că ai de unde alege – au shaorma de pui, de vită, mixt, la farfurie sau la lipie, mai mici sau mai mari, plus kebap-uri. Lipiile și chiflele sunt proaspete și calde, legumele la fel – proaspete, carnea fragedă, bine condimentată și cu un gust excelent, iar sosurile sunt chiar bune, bune (au cu usturoi, tzatziki, măsline, picante etc.). Atenție dacă ceri sosul picant pentru că pișcă tare și ar fi bine să fii cât de cât obișnuit cu iuțeala.
Adresă: Aleea Hotinului 2, Calea Torontalului
Shaorma Aiona se laudă cu cea mai bună shaorma din oraș. Unii ar zice că așa e, alții ar alege alte localuri. Cert e că și dacă n-o fi ea numărul unu, tot are shaorma bună. Asta e sigur! Drept dovadă că se întâmplă nu de puține ori să fie coadă la comenzi. Carnea e bună și fragedă, în cantitatea potrivită, ingredientele proaspete (inclusiv cartofii), servirea rapidă. Porțiile sunt și ele măricele, justifică prețul.
Adresă: Str. Cloșca 7A
Nu este doar o shaormerie, ci un restaurant unde găsești o mulțime de preparate – de la pizza, burgeri, paste, șnițele, chiar și ciorbe, preparate tradiționale și desert. Porțiile sunt măricele, servirea e rapidă (ținând cont că e mereu aglomerat, asta e ceva de apreciat). Și ei au shaorma gustoasă – Shawarma Papa Sam. Nu e o rețetă ieșită din comun (cu pui, cartofi, castraveți murați, varză și sos), dar carnea a fost bună, ingredientele proaspete… per total, ok! Au varianta la lipie și la farfurie.
Adresă: Str. Divizie 9 Cavalerie, în Centrul Comercial Euro
Cea mai bună shaorma din Iași
Despre Dania auzisem numai lucruri de bine, așa că la o vizită prin Iași ne-am oprit să mâncăm ceva repede și n-am fost deloc dezamăgiți. E aproape de Universitatea de Medicină, pe o stradă plină de restaurante (multe din ele cu specific arăbesc), un loc micuț, care are și câteva mese la interior. Ne-a plăcut foarte mult shaorma lor! Au de pui, de vită și mixtă, dar și o shaorma arăbească care, spre deosebire de celelalte are doar carne, cartofi, sosuri, castraveți, roșii și pătrunjel. Carne multă, fragedă și bine aromată, lipia deosebită, rumenită și moale… excelentă! La ei găsești și ayran, hummus gustos, iar baklavaua e bună de te lingi pe degete!
Adresă: Mihai Eminescu nr 17
La mică distanță de Dania ai să găsești un alt loc cu aromă orientală. Warda este unul din locurile cu tradiție în Iași (una de peste 25 de ani). Și sunt șanse mari ca, dacă întrebi pe cineva unde mănânci cea mai bună shaorma din Iași, să îți spună că aici. Se mișcă foarte bine, servirea e super rapidă, iar mâncarea bună. Ce e bine la ei este că găsești și varianta vegetariană, cu falafel, pe lângă variantele clasice de pui, vită sau cu amestec de vită și oaie. Iar sosurile sunt foarte gustoase și ele!
Adresă: Strada Sfântul Teodor
Chiar dacă locul în sine nu arată foarte bine, dacă vrei să încerci o shaorma un pic mai altfel, mergi la Kiwan’s. Sau, comandă acasă. E o shaorma bine aromată și condimentată, lipia este subțirică și gustoasă, iar carnea foarte bine făcută. Ziceam că e un pic mai altfel pentru că e preparată tradițional (shaorma saj), au și o variantă cu cheddar, iar la sos poți să alegi între maioneză, maioneză cu usturoi, ketchup, barbeque sau sriracha.
Adresă: Bd. Ștefan cel Mare
Cea mai bună shaorma din Constanța
Dönerci Ömer Usta este un local turcesc aflat chiar în apropiere de Parcul Regina Maria și Casa de Cultură. Mai au un Donerci Express, pe Bd. Tomis, și încă o locație în Năvodari. Locul în sine este destul de măricel față de alte locații asemănătoare – are câteva măsuțe unde să iei masa dacă vrei să mănânci acolo, plus un decor cu aer oriental. La ei, donerul este vedetă în meniu – fie că îl preferi la baghetă, la farfurie sau în lipie, de pui, vită sau mixt. Multă lume îi laudă și ce ne place e că, într-adevăr, respectă rețetele mai simple, fără prea multe ingrediente aglomerate la un loc – doar carne, roșii, ardei și ceapă. Vrei și cartofi? Îți iei lângă. Excelentă calitatea, în special carnea de vită.
Adresă: Str. Ion Luca Caragiale nr. 3
Cin-Cin Fast Food & Pizza este unul din cele mai vechi restaurante din Constanţa, o locație primitoare, aflată de mai bine de jumătate de secol la granița dintre Constanța modernă și orașul vechi (vis-à-vis de Muzeul de Artă Populară). Are trei saloane și două terase cu ambianță relaxantă, un loc numa bun să iei masa cu prietenii.
Pe lângă kebab și shaorma, la ei poți mânca pizza, specialități din carne, ciorbe, paste, deserturi etc. Și nu duc niciodată lipsă de clienții – ceea ce înseamnă că fac bine ce fac. Servirea e promptă, porţiile destul de generoase, iar preţurile corecte.
Adresă: Bd. Tomis nr. 28
-
ExtraBlatt
La ExtraBlatt te poți opri oricând ți-e poftă de o shaorma, la propriu. Asta pentru că este deschis non stop. Sunt faimoși printre pofticioși pentru sandwich-ul pui cu bacon pe care îl fac, dar nici cu shaorma nu dau greș deloc. Ingrediente proaspete, carne bunicică… o opțiune bună dacă ești prin zonă. În plus, porțiile sunt măricele, servirea e destul de rapidă și prețurile bune.
Adresă: Bd. Tomis 114
Tu ce zici? Cum arată top 3 pentru tine și unde mănânci cea mai bună shaorma în orașul tău? Dă-ne de veste!
Iar dacă ți-am făcut poftă de mâncare arăbească, mai avem și alte recomandări pentru tine. Ca de exempu, unde mănânci cel mai bun kebab în București, dar și o listă de restaurante cu specific arăbesc, oriental, turcesc sau libanez. la care poți rezerva oricând o masă prin Restograf.
Citește și: