Unde mâncăm cea mai bună pizza din București

26 august 2022 | Locuri cool

E posibil să găsești undeva o pizza mai bună decât la ea acasă, în Italia? Noi zicem că da! Și îți spunem imediat și unde am mâncat cea mai bună pizza din București.

(update 2022)

felii de pizza cu rosii si busuioc fotografiate pe fundal negru, sugestivă pentru cea mai bună pizza din București
Foto: Racool_studio / Freepick

Este cineva care poate rezista mirosului unei pizza proaspăt scoasă din cuptor?! Nu cred. În plus, te scoate din încurcătură de multe ori – când îți vin niște musafiri surpriză, când îi faci ziua copilului cu vreo alți 20 de puști sau când efectiv nu ai timp să gătești.

Dincolo de aspectul practic, ieșitul în oraș la o pizza este pretextul perfect pentru o seară de vineri, când pur și simplu vrei să stai cu prietenii să vă relaxați într-un local plăcut.

Unde mergem dacă vrem să găsim cea mai bună pizza din București?

Și cum restaurante în care se mănâncă pizza sunt multe, noi am vrut să ți le recomandăm fix pe acelea care te surprind și te fac să te lingi pe degete la final. Deci uite câteva locuri unde am mâncat cea mai bună pizza din București. 

Animaletto Pizza Bar

imagine de sus cu mai multe tipuri de pizza din care mai multi oameni iau cate o felie

Animaletto Pizza Bar e singura pizzerie din România care a fost inclusă în ghidul Top 50 Pizza Europe de anul acesta (pe locul 48). Ceea ce nu e deloc de trecut cu privirea dacă ții cont că au fost jurizate pizzerii de pe întreg continentul, din 44 de țări!

Animaletto (de pe str. Visarion 10) este un loc care nu se mulțumește să facă lucrurile în stil clasic și totul se reinventează, pentru a oferi experiențe unice. E despre pizza tradițională, într-un spațiu fresh, modern. E despre socializare cu oameni extrem de diverși, într-un mediu super relaxat. O pizzerie în care poți servi un cocktail clasic, dar și să provocai barmanul să-ți arate ce poate. Dacă îți sună puțin hipsteresc e pentru că… așa e. Merită să le faci o vizită să vezi despre ce e vorba pentru că îți merită locul printe localurile cu cea mai bună pizza din București și din Europa!

Invită localul în Restograf

Restaurantele Stadio

barbat care se pregateste sa muste dintr-o felie de pizza, la restaurant Stadio București

Restaurantele Stadio și-au câștigat renumele de locuri unde se mănâncă bine. Au mai multe locații în București (în Herăstrău, la Unirii și Universitate) și toate au o atmosferă relaxată, smart-casual. Au multe preparate din bucătăria italiană în meniul lor  – de la platouri aperitive cu brânzeturi și prosciutto crudo, la paste făcute în casă, caracatiță ca-n Italia (chiar așa se cheamă), gelato și, desigur… pizza!

Noi îți recomandăm Pizza Stadio, făcută după o rețeta italiană, cu sosul secret Stadio, mozzarella, brânză cheddar, rucola, prosciutto crudo și câțiva stropi de ulei de busuioc. Are un gust deosebit și (ca toate preparatele Stadio) vine „ambalată” într-un format aparte. Nu e nevoie să ne crezi pe cuvânt. Mergi și încearcă!

Rezervă o masă la Stadio Park  / Stadio Unirii / Stadio Union

Pizza Mania

pizza bu blat rumen, branza, rucccola si rosii galbene, de la PizzaMania București

La PizzaMania găsești pizza autentic italiană. Ce este cu adevărat special este aluatul de pizza pe care îl fac cu maia, din făină italiană de cea mai bună calitate – este maturat 28-30 de ore la o temperatura de 4°C, pentru a obține un blat mult mai gustos și de peste 10 ori mai ușor de digerat decât cel al unei pizza normale! Andrei Fâciu, cel care dezvoltă meniurile de la PizzaMania împreună cu echipa, conduce școala italiană de pizza „Accademia Pizzaioli” din București – este singurul instructor acreditat al lor în România – unde organizează cursuri pentru pizzari profesioniști. 

Au 10 sortimente de pizza (plus una vegană), toate denumite în ordinea numerelor de pe „tricou” (aka meniu), cu ingrediente super premium și în asocieri foarte inetersante și extrem de potrivite!

Rezervă o masă la PizzaMania

Belli Siciliani

pizza cu prosciutto crudp si ruccola Regina Amalia de la Belli Siciliani Bucure;ti, unde m[n\nci cea mai bună pizza din București

Dacă ai fost în Sicilia, atunci știi despre ce vorbim. Și, din fericire, rețetele italianului de la Belli Siciliani (de pe Mătăsari 47) respectă rețetele tradiționale. Este o gastronomie autentică, cu rețete și ingrediente exclusiv din Sicilia, iar localul te face imediat să te simți bine venit. Dacă vrei să trăiești o experiență autentică, într-un loc plin de culoare și savoare, atunci Belli Siciliani este ceea ce cauți. Toată mâncarea făcută de Domenico, bucătarul, este gustoasă, iar pizza nu face excepție. Nouă ne-a plăcut pizza Regina Amalia cu stracciatella de bivoliță, prosciutto crudo, parmezan, rucola, oregan sicilian și ulei de măsline extravirgin.

Rezervă o masă la Belli Siciliani

Mamizza

Pizza Dolores – cu roșii napoletane fior di latte, chorizo, guacamole și grana padano de la Mamizza, cea mai bună pizza din București

Mamizza – Mother of pizza, după cum se autointitulează – și-a câștigat de ceva timp renumele drept unul din locurile cu cea mai bună pizza din București. Inițial au avut o locație în zona Ștefan Cel Mare, dar la începutul acestui an acesta s-au mutat pe la Unirii (pe Bd. Corneliu Coposu 6-8, în Unirii View Building). La ei ai să mănânci o pizza (neo)napoletană grozav de bună, dar și pizza cu influențe românești – ca de exemplu, Pizza Mioara, cu fior di latte, cârnăcior afumat de mangaliță, brânză de burduf de la fermă și dulceață de ardei iute. Noua ne mai place mult și Pizza Dolores – cu roșii napoletane fior di latte, chorizo, guacamole și grana padano, dar și Pizza Madonna – cu salsa de trufe, mozzarella di bufala DOP, ulei de măsline și busuioc proaspăt.

Osteria Zucca

close up cu pizza Diavola cu salam bine rumenti de la Osteria Zucca

Osteria Zucca s-ar putea foarte bine încadra la capitolul „comori ascunse” ale Bucureștiului. Denumirea de „osteria” implică automat o atmosferă familiară, mâncare simplă și gustoasă, făcută ca acasă, ingrediente simple, care pun în valoare rețetele tradiționale. Toate astea în varianta italiană. Restaurantul e foarte intim, serviciul perfect, iar personalul te face să te simți foarte bine venit. Fac niște paste excelente, stau foarte bine și la capitolul pește și fructe de mare, dar nici pizza nu e cu nimic mai prejos! Materia prima este importată din Italia, inclusiv făina pentru pizza, și gătesc exclusiv cu ulei de măsline extravirgin de o calitate superioară. Au o mulțime de tipuri de pizza – de la clasicele Diavola, Margherita sau Quattro Stagioni, la unele mai deosebite, precum cea cu fructe de mare, Alla Bismarc sau deliciosul Calzone.

Rezervă o masă la Osteria Zucca

Unico Vero

closeup cu o pizza cu rosii si buratta, iar in fundal oliviera, si un perete roz antichizat, de la Unico Vera cu cea mai bună pizza din București

Unico Vero e un restaurant/pizzerie de familie, cu specific italienesc, deschis în 2003. Au pornit de la ideea de a servi mâncare cât mai autentică, făcută exact ca în Italia. Și zicem noi că au reușit, pentru că toată mâncarea e foarte bună, iar pizza senzațională! Mai mult, sunt înrolați în programul „Qualita’ Italiana” al Camerei Italiene de Comerț și Industrie, ceea ce vine ca o certificare a faptului că fac treaba treabă!

Au o bucătărie deschisă, așa că îi și poți vedea cum gătim și cum „se joacă” cu ingrediente proaspete cât e ziua de lungă de la prânz la cină. Plus că terasa e taaare frumoasă, plină de verdeață și cu dichisită așa încât să uiți că ești, de fapt, în București, și să te crezi undeva în vacanță.

Invită localul în Restograf

Sara Restaurant

pinsa cu prosciutto si busuioc la sara restaurant floreasca

SARA este locul în care trăiești aventura adevăratei gastronomii italiene! O poveste gourmet, savurată când dorești un prânz sănătos sau o cină ce poartă gustul Italiei sofisticate. Un loc în care să te răsfeți cu aromele rafinate ale produselor culinare tradiționale „Made in Italy”, ba chiar să le iei și acasă dacă vrei (pentru că au și o băcănie unde vând produse italienești). Restaurantul în sine arată foarte bine, la fel și terasa, iar meniul are o mulțime de opțiuni din bucătăria italiană. Iar pizza e delicioasă, împărțită în mai multe categorii: cu bază de mozzarella și fior di latte, cu bază de mozzarella di buffala, pizza gourmet sau… pinsa. Pinsa e tot un fel de pizza, dar ovală și cu blatul făcut dintr-un amestec de făină (pe lângă cea din grâu se poate folosi făină din grâu spelt, soia sau chiar din orez.)

Mergi la Sara să încerci!

Rezervă o masa la Sara Restaurant

Pâine și Vin

flatbread de la Paine si Vin București, cu multe legume

Pâine și Vin e un loc în care chiar ai ceva de împărțit cu cineva. La propriu. Cele mai îndrăgite flatbreads, preparate fierbinți, platouri cu bunătăți de la producători locali și deserturi, alături de vinuri produse în România. La capitolul „Împreună” ai să regăsești faimoasele lor flatbrads, plăcinte, turte sau azime. Care seamănă cu o pizza. Preparate din apă, sare, făină, ulei de măsline și drojdie, preparate simple sau umplute și apoi coapte direct pe tavă, la foc de lemne. Le fac după rețete italienești, orientale, mexicane, nordice sau asiatice, dar au și varianta clasică, cu bat napoletan. Sunt bune, bune, bune de tot! Trebuie să le încerci.

Invită localul în Restograf

Omni

close up cu o persoana care rastoarna o pizza de pe un blat de lemn rotund, intr-o cutie cu piiza, la Omni, cea mai bună pizza București

Omni e undeva pe Decebal, aproape de Orygyns. Și chiar dacă zic ei ca e despre „coffee, wine & everything fine”, de fapt ce ni se pare nouă cel mai tare la ei e tocmai pizza! Mai auzisem că îi lăuda lumea, iar când am încercat-o, am înțeles de ce. E super crocantă și bună, moale în același timp și proaspătă, în niște combinații super interesante. Dacă treci pe la ei, înceacă și puccia – un fel de sendviș, să zicem, din aluat copt pe loc, cu diverse umpluturi – mozzarella, prosciutto, gorgonzola… în funcție de ce-ți place.

Cât despre pizza, ne-a plăcut mult Omni margherita (cu pesto de busuioc și muguri de pin) și Double trouble, picantă (cu salam picant, pancetta, ceapă roșie și susan).

Ce alte locuri să mai treci în listă:

  • Buoni E Bravi. Numele probabil îți sună cunoscut (fie că ai mâncat deja pizza de la ei, fie pentru că la un moment dat au fost prinși într-un iureș pe rețelele sociale). Făcând însă abstracție de orice altceva, pizza lor e chiar bună, bună! Îi găsești la Rosetti, au și câteva măsuțe dacă vrei să mănânci acolo, sau o poți lua la pachet. Pizza e grosuță, la felie, dar porția e maare și sățioasă. Sâmbăta și duminica este închis.

  • Latin Pizza e undeva prin Centrul Vechi (chiar pe colț cum intri pe Lipscani). Un local italian simplu ce servește diferite pizza cu blat subțire, cu garnituri creative cu carne și legume. Au o varietate destul de mare, servire este rapidă, așa că e un loc tocmai bun la care să te oprești pentru o gustare rapidă. 

  • Și la Fomizza găsești pizza bună, napoletană. Nu au multe mese pe terasa lor de pe Ion Mihalache 20 (lângă Atelierul de Tarte), dar dacă nu prinzi loc, poți comanda și acasă. Ingrediente proaspete, de calitate, blat perfect… ca în Italia!
  • Și dacă tot a venit vorba mai sus de pinsa, am mâncat una forte bună la Cannoleria, în Floreasca. Micuțul local italian are și o tersă micuță și foarte drăguță (e, de fapt, un bistro) la care servesc preparate foarte gustoase (inclusiv ceva paste și salate, dar și faimoasele cannoli).

Recomandări mai vechi:

Trattoria Mezzaluna

mai multe tipuri de pizza asezate pe o masa de restaurant la Trattoria Mezzaluna, unde mănânci cea mai bună pizza din București

Ca într-o adevărată trattorie, la Mezzaluna gastronomia de calitate se împletește cu rețetele clasice italienești. Situat pe Calea Dorobanți, restaurantul are o atmosferă caldă, primitoare și o terasă primitoare. Mâncarea este excelentă – paste proaspete, salate echilibrate, toate cu ingrediente proaspete. Dar pizza este vedeta meniului. Noi am încercat pizza Mezzaluna (cu cremă de mascarpone, mozzarella, prosciutto crudo, gorgonzola și rucola) și pizza alla Verdure Arrostite (cu sos de roșii, mozzarella și legume la grătar). Excelente!

Rezervă o masă la Trattoria Mezzaluna

Dream by Sole d’Italia

close up cu o pizza diavola si o alta pizza in departare, in fundal, la Dream by sole ditalia, București

Și dacă tot am pornit în căutarea bucătăriei italiene, atunci nu aveam cum să trecem pe lângă Dream by Sole d’Italia și să nu ne oprim. Este un restaurant din Drumul Taberei, dar merită drumul până acolo, căci are produse cu adevărat bune (inclusiv la preț!), fresh și atent pregătite, iar atmosfera este foarte prietenoasă și plăcută! Fiecare rețetă (și crede-mă, sunt multe preparate pe care merită să le încerci) este gândită de bucătarii restaurantului, iar dintre pizza noi îți recomandăm Tartufo (cu sos de roșii, mozzarella, prosciutto cotto, ciuperci, ardei gras, usturoi, ceapă verde și ulei de trufe) sau pizza Diavola.

Rezervă o masă la Dream by Sole d’Italia

Borsalino

pizza cu rosii uscate, broccoli si parmezan de la Borsalino București

Deși în Centrul Vechi găsești o mulțime de localuri, noi îți recomandăm să te abați câțiva pași și să intri la Borsalino. Are specific italian și găsești niște paste de casă și niște burgeri în stil italian foarte bune! Cât privește pizza, pe lângă cele clasice sunt și cele „artizanale”, precum pizza cu broccoli și gorgonzola, cu vită și rucola, siciliană, calabrese și multe, multe altele – adevărul este că arată și sună atât de bine, încât le-aș fi încercat pe toate!

Rezervă o masă la Borsalino

Pizzerii care s-au închisupdate 2022

Borgo Margherita

Restaurantul avea deschise două locații în București – unul pe Calea Călărași, altul pe Calea Vitan și servea „la vera pizza napoletana”. Benny, originar din Napoli, propunea o pizza simplă, dar specială. Rețeta autentică, aluatul personalizat, ingredientele simple, coacerea în cuptor cu lemne – toate compuneau o pizza ca cea servită Reginei Margherita.

Gustosi Momenti

Gustosi Momenti a fost un local cu specific italian tradițional (ca și proprietarul/chef-ul restaurantului), situat în zona Lacul Tei. Cu mâncarea delicioasă, autentică și gustoasă. 

Bistro Magnolini

Bistro Magnolini era un loc cochet și liniștit, cu preparate mediteraneene, meniu divers și servire bună. Pe lângă rețetele clasice, găseai și multe sortimente de pizza.