Unde mâncăm în Londra. De la restaurante de fine dining, la street-food
25 octombrie 2022 | Locuri cool
Londra este un oraș cum nu există altul. Colorat, felurit, cultural și culinar! Bucătăria englezească nu are cea mai bună reputație, însă capitala britanică este, în mod clar, excepția. Poți cheltui câteva sute de lire sterline pe o masă cu stele Michelin, dar sunt și atâtea alte mâncături ieftine și uimitoare care așteaptă să le descoperi. Așadar… uite unde mâncăm bine în Londra.
În materie de restaurante, de gusturi culinare, la Londra găsești de toate. De la restaurante de fine dining, conduse de chefi celebri, până la camionete de street food sau lanțuri de fast-food de care nu ai auzit încă. Ca să cuprinzi oferta culinară londoneză într-un articol cum e acesta, este aproape imposibil. Așa că am decis azi să vă scriu despre toate variantele de mâncare din capitala Regatului Unit, chiar dacă de unele voi aminti doar în treacăt. Uite unde mâncăm în Londra.
Unde mâncăm în Londra? Depinde de ce căutăm…
#1. Experiențe de fine dining în Londra
Celebrul chef britanic Gordon Ramsay (pe care poate l-ai văzut în emisiuni precum Hell’s Kitchen sau Ramsay’s Kitchen Nightmare), deține un lanț de vreo 30 de restaurante în toată lumea. Restaurantul din cartierul londonez Chelsea este primul deschis, în 1989, iar în 2001 avea deja a treia stea Michelin, pe care o păstrează încă. Situat pe Royal Hospital Road, Restaurant Gordon Ramsay este un local micuț (13 mese, din care 5 sunt de doar două locuri), însă tot timpul plin.
Dacă vrei să savurezi o masă în acest loc, trebuie să rezervi cu două luni înainte. Poți servi prânzul (12:00–14:15) sau cina (18:00–23:00), de marți până vineri. În restul zilelor este închis. Când rezervi, poți alege meniul a la carte. Un prânz ajunge la 135 lire englezești, adică în jur de 155 de euro, iar o cină este 155 de lire (180 de euro). Aceleași prețuri și pentru meniul vegetarian. Mai există meniul Prestige (185 de lire, adică 215 euro) și Carte Blache (220 lire, adică 250 de euro). Pentru deserturi, verifică prețurile și lista aici.
Restaurantul Gordon Ramsay mai are o ofertă. Se numește The Inspiration Table. Are doar 4 locuri, este disponibilă de marți până sâmbătă și are un preț minim de 1.000 de lire (peste 1.150 de euro). Asta pentru că la această masă, la acest preț exorbitant, poți savura cele mai noi creații culinare ale head-chef-ului locului, Matt Abé (un australian cu 10 ani vechime în grupul Gordon Ramsay). Da, mâncare scumpă, dar merită pentru că este extrem de delicioasă!
Recomandări similare:
Dacă te-a încântat o astfel de experiență, Londra este un oraș plin de restaurante conduse de chefi celebri sau ale căror meniuri au stele Michelin. Uite încă două variante, ca să poți alege:
De la carnea servită în formă de fructe, până la o fotografie pe care o poți savura… lingând-o, restaurantul cu două stele Michelin a lui Blumenthal oferă cele mai inovatoare și ciudate experiențe culinare.
Meniul singurului restaurant din Londra al celebrului chef reprezintă dragostea lui pentru fructele de mare. Mâncăruri emblematice, care merită savurate aici: Dover sole à la meunière și curry indonezian cu fructe de mare.
#2. Experiențe culinare tipic londoneze, dar cu ștaif
Știu că-ți spuneam că bucătăria englezească nu e prea bine văzută, dar gusturile nu se discută. Dacă tot ai ajuns la Londra, orașul care are cea mai variată ofertă culinară, poate totuși vrei să guști din rețetele locale.
Pentru asta, du-te la restaurantul St. John, situat pe strada cu același nume. Fergus Henderson, cel care deține acest loc, nu are nicio pregătire oficială în gastronomie și n-a lucrat niciodată cu vreun chef celebru. În 1992, împreună cu soția lui, a deschis French House Dining Room, apoi doi ani mai târziu au deschis restaurantul St. John. În 2009 a fost distins cu o stea Michelin.
Meniul lor se schimbă zilnic, dar ceea ce atrage lumea la el este un concept – de la nas la coadă (adică gătește toate părțile unui animal, de la nas la coadă). Are și o carte publicată cu acest nume (The Whole Beast: Nose to Tail Eating, 2004). Cartea a împărțit lumea în două – unii care l-au criticat, spunând că e grotesc, alții care i-au apreciat ideea de anti-risipă alimentară, apoi gusturile. Mie îmi place tipul pentru că e contra curentului! Trebuie să încerci oasele de vită cu măduvă, salată de pătrunjel verde și pâine prăjită. Te lingi pe degete!
Recomandări similare:
Dacă treci cu bine de această experiență și decizi că îți place, îți mai dau două variante:
-
Mic-dejun tipic londonez, la Regency Café
A fost deschisă în 1946 pe Regency Street, lângă Westminster. Acest loc popular a fost votat ca fiind al cincilea cel mai bun loc de mâncare din Londra pe Yelp, în 2013. Prețurile sunt mici și localul oferă o atmosferă foarte veselă care te va teleporta în anii 50. Comandă aici un mic-dejun tipic englezesc: fasole cu cârnați/bacon sau rinichi picanți, ouă prăjite, budincă, ciuperci prăjite roșii și ceai sau cafea.
- Friptura de duminică, la The Guinea Grill
Asta obișnuiesc englezii să servească duminica. Iar recomandarea noastră e s-o înceri la acest steakhouse original din Londra, deschis încă din 1952. Sunt specializați în prepararea la grătar a celei mai bune carne de vită disponibilă în Marea Britanie. Dar gustă și rinichii picanți și peștele făcut în casă.
#3. Experiențe pentru orice buget
Nu ne îndepărtăm prea mult (aș spune chiar deloc!) de atmosfera londoneză vorbind despre următoarele restaurante ce ar trebui să fie pe lista ta de călătorie dacă ajungi la Londra.
The Chiltern Firehouse este un restaurant (și hotel!) de pe Chiltern Street, Marylebone, deschis în incinta fostei stații de pompieri Marylebone (cunoscută și ca stația de pompieri Manchester Square). Clădire tipic londoneză, construită la 1889, aceasta a devenit din 2013 restaurant și hotel de lux. Atmosfera pe care o oferă este unică, amintind de braseriile americane de altă dată. Meniul nu e mai prejos – mâncare clasică, reinventată, arome îndrăznețe, cu accent pe alimentație sănătoasă, iar prețurile sunt șocant de mici.
Recomandări similare:
Inspirat de cluburile sportive indiene coloniale, restaurantul îmbină bucătăria indiană contemporană cu ingrediente britanice de sezon. Best-seller: curry-ul de capră cu schinduf și creierul de capră.
Este un restaurant care merită vizitat și pentru mâncare, și pentru priveliște, și pentru prețuri. Duck & Waffle e situat la etajul 40 al clădirii Heron Tower. Deși e deschis non-stop, ai nevoie de rezervare cu vreo lună înainte dacă vrei să prinzi o masă. Preparatul-semnătură al restaurantului este rața confiată pe vafă, dar nu e totul! Nici pe departe. Îți las niște poze…
#4. London style street-food și fast-food
Ce ar fi un ghid culinar londonez fără a menționa faimoasa mâncare stradală din Londra? Rulotele pe care le vei întâlni mai ales în piețele de mâncare din capitala Angliei sunt cel mai bun mod de a te bucura de oferta culinară variată, la prețuri reduse.
Piața Sunday Up Market din Old Truman Brewery. Îmi place și străduța care duce în piața asta – Brick Lane, dar și piața asta de weekend, unde mereu mănânc ceva gustos. E una din preferatele mele din Londra, după ce am vizitat piețele Camden și Borough. Te poți ghida după miros. În fine, n-ai cum să nu o găsești. Iar când ajungi acolo – OMG, o să vrei să revii pentru că îți vei dori o porție din tot ce vezi, iar asta e cam imposibil. Buget: 20 de lire e câteodată chiar prea mult. Găsești aici mâncare coreeană, portugheză, braziliană, turcească, arăbească și multe, multe alte gastronomii. Îți dau un sfat: du-te cu stomacul gol, duminica, cu jumătate de oră înainte să se închidă piața (ora 17:00). Toate prețurile scad la jumătate în acea perioadă. Cu plăcere!
Pret a Manger. Sunt multe în Londra, imposibil să nu găsești măcar un restaurant Pret a Manger în drumul tău. Sunt la fel de celebre precum cafenelele Starbucks în New York. Dar dacă ești pentru prima dată la Londra și nu ești sigur unde să iei un prânz proaspăt și ieftin, atunci ar trebui să alegi un restaurant Pret pentru sandvișuri, pateuri, salate, supe și iaurturile cu fructe sau cereale. Cafeaua are un gust foarte bun aici.
LEON este un lanț de fast-food pe care îl găsești la Londra. Mâncarea este proaspătă și foarte gustoasă, iar faptul că îl regăsești în lista noastră cu recomandări de azi e pentru că deși e fast-food, oferă mâncare sănătoasă. Intră pe link-ul de mai sus și fă-ți o idee de meniu și de prețuri. N-o să regreți.
Încă ceva: Neal’s Yard este o alee mică din Covent Garden din Londra, între Shorts Gardens și Monmouth Street, care se deschide într-o curte. Este numit după dezvoltatorul din secolul al XVII-lea, Thomas Neale. De ce îți spun asta? Pentru că te sfătuiesc să mergi aici, să găsești Homeslice Pizza. Pizza asta are gust divin! O găsești și în Fitzrovia sau în Shoreditch, dar la casa din Neal’s Yard ai ocazia să o savurezi într-un loc idilic. Poți lua o pizza întreagă dacă ești cu prietenii, sau doar felii din mai multe tipuri de pizza, ori doar o felie pentru tine.
Acum că ți-am povestit unde mâncăm în Londra, poate ți-am făcut dor de ducă… Ce zici și de un city break de toamnă, la Lisabona (îți spunem și câteva restaurante de neratat)? Sau poate Barcelona te atrage mai mult. Ori poate vrei să descoperi 5 experiențe culina inedite, din 5 orașe europene diferite. Ce alegi?