Whisky sau Whiskey? Ce trebuie să știi despre tipurile de whiskey

7 februarie 2023 | Locuri cool

Whiskyul (sau whiskeyul) are marele avantaj de a fi printre cele mai puțin standardizate băuturi alcoolice. Drept urmare, pentru cei pasionați, călătoria printre diferitele tipuri de whiskey, gusturi, arome, stiluri și sub-stiluri nu se termină niciodată. Whiskey-ul poate fi mai ieftin decât un vin sau mai scump decât un apartament în centru și reușește să fie simultan sinonim cu conceptul de clasic și cu cel de relaxat. 

rafturi de lemn dintr-un bar cu diferite tipuri de whiskey

De la scotch-ul afumat cu turbă din Islay – Scoția, până la bourbonul mieros și vanilat din Kentucky, aceste tării onctuoase de culoarea chihlimbarului sunt savurate ca atare sau ca bază pentru cocktailuri fabuloase oriunde ai ajunge. Și totuși, cum recunoști un bourbon față de un scotch?

Whiskey versus Whisky

O primă clasificare între diferitele tipuri de whiskey poate fi făcută foarte simplu, prin ortografia cuvântului. E corect și whiskey, și whisky, depinde doar de locul unde a fost distilat. Producătorii din Scoția nu folosesc „e” în scrierea lui, nici cei din Canada, Japonia sau India. Pe de cealaltă parte, Irlanda și America includ „e” în ortografia whiskeyului lor. Oricum l-ai scrie, e important să știi că este cea mai consumată tărie worldwid. Dar de ce?

Pentru că poate varia extrem în materie de calitate, aromă și gust. Asta pentru că producția de whisky se bucură de o largă libertate. Datorită procesului complex de producție care poate dura până la 35 de ani, fiecare lot al aceluiași whiskey, făcut de aceeași distilerie, va fi diferit. Nu sunt două la fel. Odată ce o distilerie a îmbuteliat tot lotul, acea băutură exactă nu va mai fi niciodată replicată cu adevărat, fiind atâtea variabile la mijloc. Iar asta face cu adevărat whiskeyul bun foarte râvnit. Pentru că, astfel, băutorul de whisky își poate alimenta curiozitatea față de această pasiune tot restul vieții, fără riscul repetiției.

Ce definește un whisky și cum îl clasificăm?

Whisky-ul este una dintre băuturile spirtoase obținute prin fermentarea și distilarea cerealelor. Cel mai des sunt folosite secară, porumb, orz, grâu și sorg. Grânele sunt transformate în malț și prin fermentare acestea se descompun în zaharuri, care ulterior sunt distilate. Mai apoi, băutura rezultată este maturată în diferite butoaie între 3 și 35 de ani, pentru rafinarea aromelor și complexitatea gustului. La fel ca în cazul romului, fiecare etapă a producției poate determina caracterul general al produsului final.

Principalele tipuri de whiskey

Există cinci tipuri de bază de whiskey: single malt, blended malt, blended whisky, single cask și cask streinght (sau baril proof).  

Whisky Single Malt

Cum îi spune și numele, whisky-ul single malt folosește un singur tip de cereale și este produs într-o singură distilerie. În vremurile noastre se întâmplă destul de des ca whiskyul să fie transferat între distilerii, însă aceste procedee scot de sub pălăria single malt-ului, din punct de vedere tehnic, acel whiskey. Este preferatul cunoscătorilor tocmai pentru că aceste limitări privind mișcarea îi oferă băuturii mult-apreciatul terroir regional. Fiecare distilerie va avea un gust specific, iar tehnica de distilare și condițiile de maturare alese în parte lărgesc spectrul aromelor până la infinit.

 

Whisky Blended Malt

Acest tip de whisky este de fapt o combinație de două whiskyuri single malt produse în distilerii diferite. Sunt astfel vizate combinații de arome îmbunătățite de caracteristicile regionale variate. Cele mai apreciate blended malt-uri sunt cele care reușesc să combine două băuturi diametral opuse: Un whiskey obținut din malț afumat de secară va fi cupat cu unul din grâu, pentru un caracter general mai complex.

difetrite tipuri de scotch whiskey din scotia

Whisky blended

Aici este adevăratul wild card al whiskyurilor. Aproape orice whisky poate fi amestecat cu un altul în timpul maturării. Totodată, în această categorie, intră toate whiskey-urile obținute din diferite combinații de malțuri. Drept urmare, creativitatea și curiozitatea distileriilor nu cunoaște limite. Pentru unii cunoscători, blended whisky este sinonim cu ieftin, dar și ei recunosc că de aici vin unele combinații de arome cu adevărat unice, imposibil de realizat cu un singur malț.

 

Whisky Single Barrel

Denumit uneori și single cask, acest whisky este maturat până la îmbuteliere într-un butoi specific, ales cu grijă. Limitarea maturării whiskyului la un singur butoi ajută la păstrarea aromei unice impregnate de acestea, pe principiul „less is more”. De aici se desprinde o altă subramură – Single Barrel Single Malt whiskey care este, evident, suma celor două condiții îndeplinite.

 

Whisky Cask Strength

Acest whiskey este vărul de la țară al băuturii despre care vorbim… Cask Strength este un whisky care omite procesul de diluare la standardul de 40% ABV și este îmbuteliat cel mai adesea direct din butoi. Drept urmare, caracterul său va fi unul aspru, puternic și capabil nu doar să-și spună, ci să-și urle povestea! Evident, nu va fi cel mai ușor de băut whiskey, dar cei avizați într-ale distilatelor vor fi dispuși să plătească sume imense pentru o astfel de sticlă.

butoaie din lemn de stejar pentru maturat whiskey bourbon

De unde vine whisky-ul și de ce contează asta

Deși scânteia a fost aprinsă în Scoția la finalul secolului XIV, whisky se face peste tot în lume în zilele noastre. Uneori în locuri neașteptate. Industria whiskyului din Tasmania, de exemplu, poate furniza suficient „material de studiu” cât să-l țină ocupat suficient timp pe orice pasionat. La fel cea din Corea de Sud, Singapore sau Japonia.

Totodată, și whiskeyul are unele stiluri care pot exista din punct de vedere tehnic doar în regiuni foarte specifice, cum ar fi bourbonul venit din Kentucky sau scotch-ul, musai produs în Scoția. Un fel de DOP.

Cei mai mari producători de whiskey sunt: Scoția, Statele Unite ale Americii, Canada, Irlanda și Japonia. Iar noi avem câte o recomandare la fiecare, pentru tine:

 

Scotch Whisky

Lumea whisky-ului se învârte încă de la început în jurul Scoției. Și în timp ce gusturile se tot diversifică, Scoția rămâne tot în centrul atenției. Cele mai apreciate dar și cele mai scumpe sticle provin de aici, iar lucrurile nu se vor schimba prea curând. Asta pentru că scotch-ul poate fi făcut doar în Scoția, trebuie maturat de cel puțin 3 ani și nu poate fi îmbuteliat cu mai puțin de 40% ABV. Whiskyurile produse în Scoția care nu îndeplinesc toate cele trei condiții sunt clasificate drept scotish whisky și sunt un lucru diferit. Pentru a înțelege pe deplin ce-i face așa de speciali pe scoțieni când vine vorba de whisky, pune mâna pe o sticlă de Moch Whisky de la distileria Caol Ila. Gustul dulce și sărat, învăluit într-o aromă de fum și aciditatea echilibrată fac din acest single malt o experiență unică.

 

Whiskey american

Distileriile americane sunt cunoscute datorită bourbonului de Tenessee, însă produc mult mai mult decât acel whiskey dulceag, vanilat. Rye whiskey (whiskeyul de secară) este pe locul doi în privința popularității pe la ei. Și tot americanii sunt cei care produc cele mai multe blended whiskeys. Un punct solid de plecare în fascinanta lume a whiskeyului american este Willett Bourbon Kentucky Straight Whiskey. Un bourbon învechit 10 ani și îmbuteliat la 47% ABV, într-o sticlă numai bună de făcut cadou. Un whiskey de culoarea lemnului de mahon și miros de prăjitură cu lămâie și vanilie, asemănător coniacului, cu note clare de iasomie, vanilie, porumb dulce, scorțișoară și ghimbir.

2 pahare de wiskey pe fundal negru

Whisky canadian

Vecinul de nord al Americii are, de asemenea, un palmares destul de mare cu distilerii de whisky. În general, whiskyurile canadiene sunt mai ușoare, cu o aromă mai temperată decât whiskyurile europene sau americane. Principalul motiv pentru care sunt atât de apreciate îl reprezintă dezvoltarea în timp a unei palete de arome distinctă, orientată către finețea gustului. N-ai cum să greșești cu o sticlă de  Canadian Club Small Batch. Acesta este un blended whisky cu o personalitate aparte, fiind maturat în butoaie de bourbon timp de 12 ani. Mirosul este delicat și surprinde prin indicii fructate, iar aroma este dominată de note de miere și vanilie.

 

Whiskey irlandez

Deși creditul pentru invenția acestei băuturi merge către scoțieni, irlandezii sunt cei care au dezvoltat și meșteșugit această industrie. Caracterul general al acestor băuturi este foarte puternic și diferă extrem de mult, de la o regiune la alta.  Irlandezii au, de asemenea, o întreagă categorie suplimentară de whisky numită „pot still whiskey”.  Acest whiskey rezultă prin fermentarea și distilarea unei combinații specifice de orz întreg și malț de orz. Mergi pe recomandarea noastră și pune mâna pe o sticlă de Connemara Distillers Edition. Îți garantăm că vei fi uimit de ce-ți poate oferi. Acest single malt triplu distilat a stat pe rând în butoaie de bourbon și Oloroso Sherry, de unde a căpătat o notă de dulceață lemnoasă. Însă ce-l face atât de special este afumarea malțului cu turbă din Atlantic, care infuzează o semnătură aparte, așa-numitul „peated taste”. Nu ne crede pe cuvânt și încearcă-l!

 

Whisky japonez

Japonia este una dintre cele mai tinere țări producătoare de whisky, înregistrând cea mai mare creștere din tot sectorul, în ultimii 20 de ani. Astfel că acum unele dintre cele mai apreciate distilerii din lume provin din arhipelagul nipon. Whisky-ul japonez este cel mai asemănător cu scotch-ul.  Însă niponii sunt apreciați pentru interpretarea lor interesantă a conceptului occidental de whisky. Toky de la distileria Suntory este un reprezentant de seamă al distileriilor japoneze. Toki (timp, în japoneză) este un blended whisky cupat din licorile a trei distilerii emblematice: Yamazaki, Hakushu și Chita. Vei fi iremediabil sedus de mirosul lui de busuioc și măr verde, dar și de culoarea lui atipică. Gust complex și delicat cu arome de grapefruit, struguri verzi, mentă și cimbru. Finish ușor dulce și condimentat, cu note clare de lemn de stejar, vanilie, piper alb și ghimbir.